Μασούρας, ένας Μαζουάκου από τα δεξιά!

Μασούρας, ένας Μαζουάκου από τα δεξιά!

Μασούρας, ένας Μαζουάκου από τα δεξιά!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta πέντε πράγματα για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Άλλη μία μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή λοιπόν τέλειωσε ο Ολυμπιακός. Μετά τους έμπειρους Χριστοδουλόπουλο και Φετφατζίδη και τους πιο νέους Μάνο και Ευαγγέλου, άλλο ένα νεαρό παιδί, ο Μασούρας.

Θεωρητικά έρχεται αυτή την στιγμή για μπακ απ του Ομάρ, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να παίξει βασικός, μπορεί να μην παίξει και ποτέ! Έτσι είναι αυτά. Το δεδομένο που έχουμε για τον Πατρινό ακραίο, που αποκτήθηκε από τη Λάρισα, είναι ότι έχει πολύ καλές προδιαγραφές. Σε επίπεδο αθλητικό είναι σούπερ-σπρίντερ στα 200 μέτρα ήταν άλλωστε. Σε καθαρά πιο ποδοσφαιρικό επίπεδο, 100% χρειάζεται δουλειά, σε όλους τους τομείς! Όμως, σου βγάζει μία αίσθηση, λόγω ηλικίας και προδιαγραφών, ότι μπορεί να πάει για μεγάλα πράγματα.

Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο μπερδεμένος με τον Μασούρα, υπό την έννοια ότι είναι κάτι μεταξύ δεξιού μπακ και δεξιού εξτρέμ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν είναι δεξί μπακ η, δεξί εξτρέμ! Αν δεν κάνω λάθος, η ιδανική θέση του θα ήταν δεξί μπακ χαφ σε ομάδα που παίζει 3-4-3 η, 3-5-2, δηλαδή με τρία στόπερ (κάτι που ο Ολυμπιακός, πάντως, ποτέ δεν το κάνει, κακώς κατά την γνώμη μου). Αν θέλεις ένα παίκτη να παίζει όλη την πλευρά μόνος του, δύσκολα θα βρεις καλύτερο στην Ελλάδα από τον Μασούρα, με την εντυπωσιακή ικανότητα που έχει να ανεβαίνει και να κατεβαίνει όλη την πλευρά.

Μου θυμίζει λίγο τον Μαζουάκου, αλλά από δεξιά! Και το Γαλλάκι ήρθε στον Ολυμπιακό και δεν ήξερες αν ήταν μπακ η, εξτρέμ! Ακόμη και τώρα, ενώ πουλήθηκε στη Γουέστ Χαμ με 6 εκ. Ευρώ σαν αριστερός μπακ, στην Αγγλία παίζει σαν αριστερός εξτρέμ! Γιατί πραγματικά ο Μαζουακού είναι ένας προικισμένος ακραίος, χωρίς να ξεχωρίζεις όμως αν είναι για μπροστά η, για πίσω.

Ο Μασούρας έχει ένα φοβερό προσόν: ερχόμενος από πίσω, έχει τεράστια ευχέρεια να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας από δεξιά, αλλά ακόμη κι από θέση φορ, όταν συγκλίνει! Κάνει το ξεπέταγμα και αφήνει πίσω του τον αντίπαλο αμυντικό. Έτσι, με μία απλά καλή πάσα από τα χαφ, μπορεί είτε να βγει φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ, είτε να βγει σε θέση για σέντρα-γκολ. Τι του λείπει, σε αυτό το κομμάτι; Τα καλύτερα τελειώματα, και στο σουτ και στην πάσα. Να μάθει να «ζυγίζει» καλύτερα την τελική του προσπάθεια, γιατί πολλές φορές βάζει στο πόδι του περισσότερη δύναμη απ΄ ότι χρειάζεται. Θεωρώ ότι μπορεί να το δουλέψει και να βελτιωθεί πολύ, γιατί έχω προσέξει ότι βγάζει καλές κι έξυπνες πάσες, ακόμη και κάθετα, ακόμη και παίζοντας με τη μία.

Στο αμυντικό κομμάτι έχει μεγάλο προτέρημα τις καλές επιστροφές και την ικανότητα του καλού τάκλιν, που μπορεί να αποδειχθεί και σωτήριο σε κάποιες στιγμές. Είναι πιεστικός στο μαρκάρισμα κι αυτό του δίνει τη δυνατότητα να κόβει και να κλέβει. Από εκεί και πέρα, πρέπει να φτιάξει τις τοποθετήσεις του στην περιοχή, τη δυνατότητα που δίνει στον αντίπαλο να σεντράρει, αλλά και το ένας μ΄ ένα, όπου είναι κρίμα να έχει προβλήματα με τέτοια ταχύτητα. Κι ακόμη να γίνει καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι, αφού για μπακ είναι ψηλός.

Διαβάζοντας την περιγραφή, φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε γιατί τον θωρώ στιλ Μαζουακού από δεξιά! Γιατί κι ο Μαζουακού ήταν ένα παιδί με φοβερά αθλητικά προσόντα, που αλώνιζε την πλευρά, αλλά έπρεπε να βελτιωθεί στην τελική του ενέργεια μπροστά και στα αμυντικά του καθήκοντα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου μετράει πολύ και το αθλητικό κομμάτι, παίκτες σαν τον Μασούρα μπορεί να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Με τη διαφορά ότι πρέπει να βάλουν το κεφάλι κάτω και να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους-κι ο συγκεκριμένος παίκτης να ξεκαθαρίσει πρώτα ο ίδιος, στο μυαλό του, τη θέση του μέσα στο γήπεδο.

Η συνήθης πρακτική λέει ότι τέτοιοι παίκτες, επειδή θέλουν χώρο για να δράσουν, μπορεί πιο εύκολα να αναδειχθούν και να καθιερωθούν σαν μπακ...

Άσχετο: από μπάσκετ εγώ δεν ξέρω, αλλά από την Ισπανία προκύπτει ότι μεγάλη ελληνική ομάδα κατέθεσε προσφορά στον Οβιέ Σόκο της Μούρθια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.