«Ο Παναθηναϊκός είναι θρησκεία και όχι ομαδούλα»

«Ο Παναθηναϊκός είναι θρησκεία και όχι ομαδούλα»

bet365

Ο πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, Θωμάς Λαφτσής αναπολεί στο gazzetta.gr τις ένδοξες στιγμές που έζησε με το «τριφύλλι» εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευση του για όσα συμβαίνουν σήμερα. Τι λέει για Αλαφούζο, Βαρδινογιάννη, ΟΦΗ και Γκέραρντ!

Ο Θωμάς Λαφτσής θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Στη διετία που αγωνίστηκε στους «πράσινους» (1983-85), κατέκτησε το νταμπλ (1984), ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού» στην ξέφρενη πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών που διεκόπη από την Λίβερπουλ στα ημιτελικά της διοργάνωσης!

Σημειώθηκε γκολ με πέναλτι στον αγώνα Σεβίλλη - Σοσιεδάδ; Στη vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*!(21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ, αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους της καριέρας του και στον ΟΦΗ, ενώ θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες και στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, έχοντας θητεύσει για 8 χρόνια ως πρόεδρος της Λέφσκι Σόφιας (1991/99).

Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1993, 1994, 1995) και τέσσερα Κύπελλα (1991, 1992, 1994, 1998).

Ο Λαφτσής, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό κατέθεσε την άποψη του στο gazzetta.gr για την επόμενη μέρα των «πρασίνων».

«Αυτό που συμβαίνει στον Παναθηναϊκό θα το χαρακτήριζα με μια λέξη τραγωδία. Ο Παναθηναϊκός έχει 110 χρόνια ιστορία και εκατομμύρια φιλάθλους. Είναι απίστευτο πως μια ομάδα με τέτοια δύναμη έχει καταντήσει να χρωστάει εκατομμύρια. Γίνονται φοβερά πράγματα. Οι παίκτες είναι απλήρωτοι, UEFA και FIFA των τιμωρούν, επιβάλλεται ευρωπαϊκή έξοδος και απαγόρευση μεταγραφών.

Τα χρέη είναι 50, 60, 70 εκατ. ευρώ; Δεν θέλω να πω ποιος πρόεδρος φταίει. Οι Βαρδινογιάννηδες έβαζαν τα λεφτά τους και τους έβριζαν. Φταίμε όλοι φίλαθλοι, παίκτες, διοίκηση. Ο Παναθηναϊκός είναι θρησκεία και όχι ομαδούλα, πιστεύω θα βρεθεί λύση».

Ο πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ότι αφορά τους υποψήφιους επενδυτές για τους «πράσινους».

«Κακώς έφτασε ο Παναθηναϊκός μέχρι εδώ. Υπήρχαν και άλλες ομάδες με 100-150 εκατ. ευρώ χρέη, αλλά βρήκαν τον δρόμο τους. Δεν ξέρω αν αναλάβει τον Παναθηναϊκό Ταϊλανδός ή Κινέζος, αλλά πρέπει να φέρουν την ομάδα στο επίπεδο που αξίζει. Φοβάμαι τέτοιες ιστορίες βέβαια γιατί αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από χώρες που είναι συνδεδεμένες με το στοίχημα. Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα της Μίλαν που οι νέοι ιδιοκτήτες της ξόδεψαν 700 εκατ. ευρώ αλλά δεν έφτιαξαν ομάδα».

Σύμφωνα με το Λάφτση για την εκτίναξη των χρεών των ευρωπαϊκών συλλόγων μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην UEFA.

«Δεν ξέρουμε τα αληθινά μεγέθη. Εγώ 10 χρόνια είχα την καλύτερη ομάδα της Βουλγαρίας (Λέφσκι Σόφια) και πάντα δίναμε όσα χωρούσαν στην τσέπη μας. Ο Παναθηναϊκός θα ήταν καλύτερα εάν βασιζόταν περισσότερο στις ακαδημίες του και όχι να πλήρωνε περισσότερα από όσα μπορούσε. Βέβαια η UEFA δήθεν ασχολείται με το Financial Fair Play την στιγμή που βλέπεις ομάδες με 400-500 εκατ. ευρώ χρέη. Νομίζω πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Ο πρώην πρόεδρος της Λέφσκι θυμήθηκε τις αξέχαστες στιγμές που έζησε με τον Παναθηναϊκό εξηγώντας το μυστικό της επιτυχίας. Εποχές που ασφαλώς έχουν παρέλθει για το «τριφύλλι».

«Ο Παναθηναϊκός στη δική μου εποχή είχε καλή ομάδα, προπονητή και διοίκηση. Στην αρχή έγιναν κάποια λάθη αφού άλλαζαν 15-20 παίκτες κάθε χρόνο μέχρι που ήρθε ο Γκμοχ στην ομάδα. Έφερε 4-5 πιτσιρικάδες και η ομάδα κατέκτησε το '84 το νταμπλ, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών παίζοντας με την Λίβερπουλ κάτι που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου.

Τότε είχαμε 80.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ ακόμα και σε φιλικά ματς, οι ακαδημίες ήταν φοβερές, ενώ οι εγκαταστάσεις της Παιανίας ήταν από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης».

Ο παλαίμαχος πορτιέρο έκανε σπουδαία καριέρα στον ΟΦΗ. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να παραλείψει την τεράστια συνεισφορά του Ευγένιου Γκέραρντ στους «Ομιλίτες» αλλά και το έμπειρο μάτι του Ολλανδού με το οποίο μπορούσε να ανιχνεύσει τα σπουδαιότερα ταλέντα.

«Συνεργάστηκα με τον Λας Σάνον έναν έμπειρο Άγγλο προπονητή, ο οποίος βρισκόταν στο τελείωμα της καριέρας του, αλλά και τον Ευγένιο Γκέραρντ. Η Κρήτη είναι η μεγάλη αγάπη μου και έμεινα τέσσερα-πέντε χρόνια εκεί. Είναι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Μετά την αποχώρηση του Γκέραρντ η ομάδα για πολλά χρόνια βρέθηκε σε κακή μοίρα. Τους συγχαίρω όλους γιατί κατάφεραν να επαναφέρουν την ομάδα εκεί που πραγματικά ανήκει.

Ο Γκέραρντ ήταν πάντα 10-15 χρόνια μπροστά από την εποχή του. Έδινε μεγάλη βαρύτητα στις ακαδημίες βρίσκοντας και αναδεικνύοντας ταλέντα που απασχολούσαν όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έφερε τον Ντιαρά με 3.000 δολάρια και μέσα σε λίγους μήνες τον πούλησε με πολλά εκατομμύρια. Ο Γκέραρντ έκανε τρομερό σκάουτινγκ. Στους 100 παίκτες έβρισκε πάντα τον ένα που μπορούσε να κάνει την διαφορά. Ο Γκέραρντ έμεινε για 15 χρόνια και η συμβολή του στην πορεία του ΟΦΗ ήταν καθοριστική».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα