Η ανευθυνότητα “σκοτώνει” το ποδόσφαιρο...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η ανευθυνότητα “σκοτώνει” το ποδόσφαιρο...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος διασκεδάζει με την ελληνική κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού που πιστεύει ότι ένα φιρμάνι του που το υπογράφει ή δεν το υπογράφει ο Κομπότης θα λύσει το πρόβλημα της βίας.
Προχώρησαν στη διακοπή του πρωταθλήματος για να αντιμετωπιστεί και να λυθεί μία και καλή το πρόβλημα της βίας. Και νομίζουν ότι το έλυσαν με ένα φιρμάνι που το έστειλαν στις ομάδες και τους λένε υπογράψτε το.
Και ανεξάρτητα από το ποιες το υπέγραψαν και ποιες όχι, πρόκειται για μία ακόμη τρύπα στο νερό. Αλλωστε έχω πάψει να πιστεύω εδώ και καιρό, ότι υπάρχει μεγάλος ελληνικός σύλλογος που ενδιαφέρεται πραγματικά και συστηματικά να εξαλείψει πλήρως τα φαινόμενα βίας, αλλά ακόμη κι' αν το πίστευα, ότι όντως θέλουν να την αντιμετωπίσουν, δεν θα είχα σε καμία περίπτωση την αντίληψη που έχει ο κύριος Βασιλειάδης. Δηλαδή το αν θα λυθεί το πρόβλημα της βίας στα ελληνικά γήπεδα εξαρτάται από το αν θα υπογράψει μέσα σε 24 ώρες ένα φιρμάνι του Υφυπουργού ο Κομπότης; Στην Ελλάδα ζούμε, το ξέρω, αλλά έχει και η βλακεία ένα όριο...
Την ίδια ημέρα λοιπόν που στην Ελλάδα ένα χαρτί συμπληρωμένο στο πόδι περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο και αναζητούνται υπογραφές προέδρων για να λύσουμε το πρόβλημα της βίας, στην Αγγλία κυκλοφορεί ως βασική είδηση η εξής: Οι πέντε οπαδοί της Γουέστ Χαμ, οι οποίοι πριν λίγες ημέρες πέταξαν καφέδες και κέρματα και οι λιγοστοί οπαδοί της Γουέστ Χαμ, οι οποίοι μετά τη λήξη του ματς με την Μπέρνλι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν, διώκονται ποινικά. Οσοι ήδη έχουν αναγνωριστεί μέσα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης έχουν ήδη ειδοποιηθεί από το σύλλογο, ότι πρώτον το εισιτήριο διαρκείας που είχαν για φέτος δεν έχει ισχύ πλέον και επίσης ότι τιμωρούνται με δια βίου αποκλεισμό από τους αγώνες της Γουέστ Χαμ. “Πετάξατε καφέ; Δεν θα ξαναδείτε ποτέ αγώνα της Γουέστ Χαμ κύριοι...” Τέλος, δεν έχει έφεση, δεν έχει διαιτητικό, δεν έχει τίποτα άλλο. Δεν θα ξαναδείτε ποτέ την αγαπημένη σας ομάδα. Ποτέ όμως! Αν δε η πράξη σας είναι και ποινικά κολάσιμη θα πάτε φυλακή.
Θέλετε τώρα να σας πω τι θα συμβεί με την ίδια την Γουέστ Χαμ. Τίποτα. Ούτε -3, ούτε -13, ούτε κεκλεισμένων θυρών, ούτε καμία από τις υπόλοιπες αηδίες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Λέει ο κύριος Βασιλειάδης ότι του χρόνου στις τρεις φορές επεισόδια θα έχει υποβιβασμό. Του προτείνω να βάλει και άλλα μέτρα. Στις 4 φορές γκρέμισμα του προπονητικού κέντρου της ομάδας, οι οπαδοί της οποίας έκαναν επεισόδια και στις 5 κατεδάφιση του γηπέδου της και ας προσθέσει ότι άλλο διασκεδαστικό και μη εφαρμόσιμο θέλει. Την ημέρα που θα βρεθεί στην Ελλάδα ο δικαστής, η ΕΠΟ, ο Υφυπουργός, η Κυβέρνηση που θα πει υποβιβάζω τον όποιον μεγάλο σύλλογο, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, επειδή έξω από το γήπεδο πλακώθηκαν οι οπαδοί του, τότε η γη θα είναι τετράγωνη και θα γυρίζει μόνο γύρω από την Ελλάδα.
Δεν μπαίνω στην ουσία του πράγματος, δεν θα παραθέσω καν επιχειρήματα γιατί θα ήταν άδικο η Γουέστ Χαμ να χάσει 3 ή 6 βαθμούς, επειδή κάποιοι οπαδοί της πέταξαν καφέ ή κέρμα, αλλά θα παραθέσω επιχειρήματα με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ας τα βαπτίσουμε έτσι...
Πέρυσι λοιπόν ο Ιβιτς έφαγε ένα κουτάκι μπύρας στο κεφάλι και ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε εξοντωτικά. Αφαίρεση βαθμών από τα πλέι οφ (3), μηδενισμός στο ματς εναντίον του ΠΑΟΚ, το οποίο την ώρα της διακοπής το κέρδιζε με 1-0 και αφαίρεση βαθμών και από το επόμενο πρωτάθλημα, το φετινό (2). Μπόνους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο. Την ποινή την έμαθε όλη η Ελλάδα, ακόμη και αυτοί που δεν ξέρουν τι χρώμα φανέλας φοράει ο Παναθηναϊκός, ξέρουν ότι τιμωρήθηκε. Τι έγινε με αυτόν που πέταξε το κουτάκι της μπύρας ξέρει κανείς; Οχι. Είδατε την παραμικρή διάθεση να σταματούν να ρίχνουν αντικείμενα στα γήπεδα μετά την τιμωρία του Παναθηναϊκού; Καμία.
Ο ΠΑΟΚ έφαγε για τα γεγονότα στο Βόλο αφαίρεση βαθμών από τα περσινά πλέι οφ και έπαιξε το μισό φετινό πρωτάθλημα σε άδειες κερκίδες. Πολύ βαριά ποινή για το σύλλογο, είδατε να αλλάζει κάτι; Ολα αυτά τα χρόνια γενικά, ότι ποινή και να έχει επιβληθεί σε σύλλογο και όχι στους φυσικούς αυτουργούς των πράξεων, είδατε να αλλάζει κάτι; Οχι βέβαια, 30 χρόνια μιλάμε για πιο αυστηρές ποινές και εφαρμογή τους και άκρη δεν βρίσκουμε.
Ας πάμε και στην UEFA. Είδατε ποτέ για επεισόδια, για κέρματα, για καπνογόνα, να βάζει ποινές του τύπου -3 και να αλλοιώνει τη βαθμολογία οποιασδήποτε διοργάνωσής της, ώστε να επιτρέπεται σε κάποιον να πει ότι οι τίτλοι, οι προκρίσεις και δεν ξέρω κι' εγώ τι άλλο κρίνονται σε δικαστικές αίθουσες και με αυτό τον τρόπο να διασύρει το προϊόν της; Οχι βέβαια. Αν τα επεισόδια είναι σοβαρά έχει αποβολή. Πας σπίτι σου χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αν δεν είναι σοβαρά έχει πρόστιμο. Αυτή η γελοιότητα του -3 φέτος, -2 του χρόνου, είναι μία ελληνική πατέντα που μεγαλώνει το πρόβλημα. Το ματς Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ δεν θα είχε διακοπεί ποτέ αν δεν υπήρχε αυτή η ποινή, το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός φέτος θα είχε ξεκινήσει κανονικά αν δεν υπήρχε αυτή η ποινή και κανείς δεν θα ξαναπέταγε αντικείμενο αν τα τελευταία χρόνια είχαν μπει 10 άτομα φυλακή και σε άλλα 1000 είχε απαγορευτεί δια βίου η είσοδος στα γήπεδα.
Αν αυτός που πάει στο γήπεδο ξέρει, έχει πεποίθηση, ότι αν πετάξει κουτάκι μπύρας, δεν θα ξαναδεί ποτέ την αγαπημένη του ομάδα και αν πετάξει φωτοβολίδα θα κάτσει και ένα χρόνο στη στενή και δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση και καμία πιθανότητα να την γλυτώσει γιατί το κλειστό κύκλωμα θα δουλεύει πάντα, τότε δεν θα ξαναπετάξει τίποτα. Ούτε την τσίχλα που μασάει. Και αυτή όταν θα βαρεθεί να την μασάει θα προτιμήσει να την καταπιεί παρά να την πετάξει.
Αλλά εδώ η ευθύνη δεν είναι μόνο της πολιτείας είναι και των ομάδων που σχεδόν χωρίς εξαίρεση αποθεώνουν τον... υπέροχο λαό τους. Τον υπέροχο λαό τους που γεμίζει τον τόπο καπνογόνα, τον υπέροχο λαό τους που πετάει αντικείμενα, που μπουκάρει στο γήπεδο για να βρει το δίκιο του, που πάει στο Βόλο για να σφαχτεί, που φωνάζει τα “αδέρφια” από την Σερβία και την Αυστρία με τους σουγιάδες και τις σιδηρογροθιές, τον υπέροχο λαό που ο Σαββίδης είχε ευχαριστήσει πέρυσι δημόσια στο Βόλο για την συμπαράσταση του και την συμπεριφορά του, τον υπέροχο λαό που όπως είχε πει και ο Κόκκαλης, διότι κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, “αυτούς τους οπαδούς έχουμε και δεν θέλουμε να τους αλλάξουμε...”
Εγώ απλώς θα παραφράσω. Αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε και δεν θέλουμε να το αλλάξουμε...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.