Τι GREXIT και αηδίες, ο Τσίπρας ξέρει τη λύση και η FIFA του κάνει τη χάρη να την δώσει!

Τι GREXIT και αηδίες, ο Τσίπρας ξέρει τη λύση και η FIFA του κάνει τη χάρη να την δώσει!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος στέκεται στην ιστορική παραδοχή του Πρωθυπουργού για την μη εφαρμογή των νόμων στο ποδόσφαιρο, κοιτάζει το δώρο που κάνει η FIFA στην Κυβέρνηση με την απειλή προς την ΕΠΟ και βλέπει την προφανή λύση: εκτός από τη Διαιτησία, να παραδοθεί στη FIFA και η ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη!

Αυτός ο χαμός των τελευταίων εβδομάδων, και ειδικά το κυριακάτικο σκηνικό της Τούμπας έχει ήδη κερδίσει μια ιστορική αναφορά διότι, εκτός όλων των άλλων, μας χάρισε την ιστορική στιγμή της δημόσιας παραδοχής από τον Πρωθυπουργό ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι επειδή δεν έχει κανείς τα κότσια να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Καταγράφω αυτολεξεί το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στη στιγμή της υποδοχής του Σταύρου Θεοδωράκη. “Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος. Κάθε στιγμή όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται και εκεί είναι θέμα βούλησης”, είπε ο Πρωθυπουργός, προτού συμπληρώσει ότι εκείνος την έχει και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.

Δεν είναι της στιγμής το σχόλιο σχετικά με το αν ο σημερινός Πρωθυπουργός μας έχει πείσει ή όχι για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει. Είναι όμως της στιγμής το σχόλιο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ... GREXIT στο ποδόσφαιρο, και στην πραγματικότητα ούτε καν για την διακοπή του πρωταθλήματος. Και δεν κρύβεται πουθενά αλλού η αρχή της λύσης του προβλήματος παρά μόνο στην ουσία της δημόσιας παραδοχής του Τσίπρα. Την ημέρα που η Ελλάδα θα αρχίσει να εφαρμόζει πιστά νόμους και κανόνες στο ποδόσφαιρο, την ίδια ημέρα θα έχει ξεκινήσει την εξυγίανσή του και θα δημιουργεί τις προδιαγραφές για την θεαματική βελτίωση του πολιτισμού, της αισθητικής και της συνολικής ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

“Η θεσμική απάντηση σε όποιον έχει την ευθύνη διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων και σέβεται τον εαυτό του και τον ρόλο του απαιτεί κότσια και κόκαλα. Στην ουσία της είναι απλή. Απλούστατη. Ατεγκτη και πιστή τήρηση των κανονισμών με ισονομία, erga omnes. Οχι στο παιχνίδι της διάλυσης. Εφαρμογή της νομιμότητας. Κλειστά τα μάτια και τα αφτιά στις σειρήνες τοπικών βουλευτών, τοπικών παραγόντων, εξωνημένων κρατούντων της ευρύτερης δημόσιας ζωής, φοβισμένων, ιδιοτελών νεότευκτων οπαδών της εξυγίανσης, που αφορά μόνο τους άλλους και ποτέ τους ίδιους”. Αυτό έγραψε, μεταξύ άλλων, σε ένα σημείωμα γεμάτο από ουσία, γνώση και εμπειρία, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού της ... φανταστικής περιόδου 2009-2012, ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη των κυβερνητικών αποφάσεων για το ποδόσφαιρο την περίοδο του Κοριόπολις, Πάνος Μπιτσαξής. Σε αυτό το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στα “Νέα”, ο Μπιτσαξής απευθύνθηκε προς τον “φίλο Γιώργο Βασιλειάδη”, με το “θαρσείν χρει” υπό μορφή ευχής. Εθεσε με τον απλούστερο τρόπο το θέμα στην αληθινή και ρεαλιστική βάση. Του είπε, “έχεις θάρρος, το έλυσες”. Οταν δεν έχεις θάρρος, ψάχνεις να βρεις τη λύση...

Ο Βασιλειάδης, και κατ' αντανάκλαση ο Τσίπρας, έχουν σήμερα στα χέρια τους ένα πολύτιμο δώρο: την ανακοίνωση που εξέδωσε η FIFA το βράδυ της Δευτέρας για να απαιτήσει από την ΕΠΟ την εφαρμογή των κανονισμών και την επιβολή ποινών με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλει εκείνη κυρώσεις στην ΕΠΟ, απειλώντας με GREXIT. Θα είναι ιστορική αστοχία για την κυβέρνηση αν δεν καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτό το δώρο. Είναι όσο απλό ακούγεται και γράφεται: το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνεχίσει να ζητεί από την FIFA, της οποίας η Επιτροπή βρίσκεται εγκατεστημένη στην Ελλάδα για να παρατηρεί τις πράξεις της ΕΠΟ, να απαιτήσει την εφαρμογή των κανονισμών. Μάλιστα στη θέση τους, θα πρότεινα στην FIFA να βγάλει τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ από την δύσκολη θέση. Οπως ήρθαν ξένοι αρχιδιαιτητές, είναι το ίδιο εύκολο και τόσο απλό να έρθουν και ξένοι για να στελεχώσουν τις πειθαρχικές επιτροπές. Μάλιστα είναι τόσο απλό που δεν χρειάζεται καν “μεταγραφή”! Ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης που έχει εγκαταστήσει η FIFA στην Ελλάδα, ο Αυστριακός Herbert Hübel είναι νομικός και είναι μέλος της Νομικής Επιτροπής της UEFA, δηλαδή ένας απόλυτος γνώστης των νόμων και των κανονισμών και της εφαρμογής τους. Αν λοιπόν δεν μπορεί ο αμίλητος Βαγγέλης Γραμμένος, λόγω ... πολιτικού κόστους που είπε κι ο Πρωθυπουργός, ας την πάρει τη δουλειά ο Herbert Hübel και ας αναλάβει να εφαρμόζει την τήρηση των κανονισμών για μια τριετία. Αμφιβάλει κανείς ότι μετά από μια τριετία το ποδόσφαιρο θα είναι πιο δίκαιο; Μήπως αυτή δεν είναι μια αρχή;

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη εκτόνωσης της έντασης, και γι' αυτό μπορώ να ακούσω ότι έχει νόημα η διακοπή μιας εβδομάδας, που έρχεται να “κουμπώσει” στην διακοπή της επόμενης εβδομάδας λόγω εθνικών ομάδων. Δεν μπορώ όμως να βρω απολύτως κανένα νόημα στο να χάνει χρόνο η Κυβέρνηση σε διαβουλεύσεις και συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποιο το νόημά τους; Περιμένει από αυτούς να εφαρμόσουν νόμους και κανονισμούς, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν συμβαίνει αυτό τουλάχιστον στην δική του τριετία, όπως φυσικά και παλιότερα;

Είναι απλούστατο, για να μη χάνουμε χρόνο: οι Ελληνες έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι δεν μπορούμε, επειδή δεν θέλουμε. Ας αφήσουμε τους ξένους να κάνουν την αρχή, να μας δείξουν πώς είναι η ζωή όταν εφαρμόζονται οι κανόνες. Τι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί; Και μόνο που όλοι αυτοί του ελληνικού ποδοσφαίρου θα θάψουν τα τύμπανα και τα τσεκούρια του πολέμου επειδή δεν θα μπορούν να επηρεάσουν/εκφοβίσουν/διαφθείρουν τους ξένους, επειδή οι ξένοι θα είναι της FIFA , θα γίνει η αρχή.

Φυσικά όλο αυτό δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι όμως μια βάση για να χτίσει επάνω της η κυβέρνηση την στρατηγική της για το ποδόσφαιρο, αλλά και για να συνεχίσει τη συνεργασία με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες προκειμένου να προκύψει επιτέλους ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Ολα αυτά όμως είναι της επόμενης ημέρας. Αυτό που σήμερα επείγει, για να αρχίσουμε επιτέλους να αναπνέουμε, είναι η εφαρμογή των κανόνων. Ο Βασιλειάδης δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο για να χάνει χρόνο στην κουβέντα με τους ντόπιους. Οι ντόπιοι έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν λύση, παρά μόνο τη λύση που εξυπηρετεί τα μικροσυφέροντά τους όπως εκείνοι, βλακωδώς, τα αντιλαμβάνονται. Αντιθέτως τους ξένους τους νοιάζει. Και ναι, μπορεί το όραμα των ξένων να είναι απλώς να ξενοιάσουν, να πάψουν να βομβαρδίζονται από ερωτήσεις από τα media όλου του πλανήτη σχετικά με το πώς γίνεται να συμβαίνουν όλα αυτά στα γήπεδα μιας χώρας που τελεί υπό την επιτήρηση της FIFA, αλλά εδώ που βρισκόμαστε της Ελλάδας της κάνει και με το παραπάνω αυτό το όραμα της FIFA. Αν δεν κάνεις την αρχή, δεν φτάνεις ποτέ στον προορισμό σου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.