ΠΑΟΚ: Η χρονιά του πριν από την… επόμενη!

ΠΑΟΚ: Η χρονιά του πριν από την… επόμενη!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Η χρονιά του πριν από την… επόμενη!

bet365

Το 2017 ήταν ακόμη μια χρονιά με πολλά «πάνω και κάτω», μια χρονιά «τάλε κουάλε» με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Με έντονο μαύρο κάποιες φορές, αλλά και ολόλευκες ωραίες στιγμές. Η γλυκιά προσμονή για το νέο έτος κάνει ακόμη καλύτερα τα πράγματα, αλλά ας είμαστε υπομονετικοί. To gazzetta.gr θυμάται τις κορυφαίες ασπρόμαυρες στιγμές του 2017 …

Πάνω και κάτω. Άσπρο και μαύρο. Χαρές και λύπες. Το 2017 ήταν φτυστός… ο ΠΑΟΚ! Με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στις 6 Μάϊου, οι «ασπρόμαυροι» κλείνουν μια χρονιά με όνειρα και φιλοδοξίες για κάτι μεγαλύτερο, κάτι καλύτερο το 2018. Ο στόχος του πρωταθλήματος είναι μπροστά του ανοικτός και εφικτός αρκεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Οι 365 ημέρες του 2017 πέρασαν με πολλά απρόοπτα, δύσκολες στιγμές, όπως ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από την Εστερσουντ, άσχετα αν οι πρωτάρηδες Σουηδοί έφτασαν με το σπαθί τους μέχρι τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, εσωτερικές αναταράξεις με αλλαγές προπονητών, αλλά και χαρμόσυνα νέα, όπως η οριστική απόφαση του Ιβάν Σαββίδη για την κατασκευή νέου γηπέδου στην Τούμπα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, μήνα με το μήνα για να θυμηθούμε τις σημαντικότερες ασπρόμαυρες στιγμές, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τους αγώνες μέσα στη χρονιά που μας αποχαιρέτισε.

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» της Τούμπας

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με επιτυχίες εντός αγωνιστικού χώρου, αφού πρώτα ο «Δικέφαλος» ξεπέρασε το σοκ της ήττας από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην παγωμένη Τούμπα (8/1). Ενα χιλιοπαιγμένο (μεταγραφικό) σήριαλ αυτό της μεταγραφής Βιεϊρίνια αρχίζει να απασχολεί εκ νέου, με τον Γιώργο Σαββίδη μετά από επίμονες ερωτήσεις φίλων του ΠΑΟΚ, να βάζει τέλος στα σενάρια επιστροφής: «ο Βιεϊρίνια δε θέλει να έρθει. Και είναι η τελευταία φορά που μιλώ γι' αυτόν. Σας παρακαλώ μη ρωτάτε γι' αυτόν. Η ιστορία μαζί του τελείωσε…». Φυσικά όλα άλλαξαν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, όταν τελικά ο Αντρέ επέστρεψε για πάντα στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ κάνει εντυπωσιακό μεταγραφικό ντεμαράζ Παρασκευή και… 13! Μετά τους Λάμπρου, Ουάρντα και Ενρίκε, προχωρά στην απόκτηση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από τη Λέγκια Βαρσοβίας: η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του «Δικεφάλου» κόστισε 1,9 εκατ. ευρώ και μέσα στη χρονιά θα αποδείξει ότι καλά έκαναν οι «ασπρόμαυροι» που επένδυσαν πάνω του. Την ίδια ώρα ο Γκάρι Ροντρίγκες παίρνει το δρόμο για την Κωνσταντινούπολη φέρνοντας (μετ’ κόπων και βασάνων…) 3,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο της ομάδας. Το κεφάλαιο του Γιώργου Τζαβέλλα, κλείνει οριστικά στις 16 Ιανουαρίου, ακολουθούν στα τέλη του μήνα οι λύσεις των συμβολαίων με τον Αλέξανδρο Τζιόλη, τον Γιάννη Σκόνδρα και τον Μάρκο Βελλίδη, ενώ ο Γιάννης Γιαννούλης συνεχίζει δανεικός στην Κύπρο και την Ανόρθωση.

ΑΓΩΝΕΣ: Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 0-1 (3/1), ΠΑΟΚ – Γιάννινα 0-1 (8/1), Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-2 κυπ. (11/1), ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός 3-0, Γιάννινα – ΠΑΟΚ 0-1 (23/1), ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 4-1 κυπ. (26/1), Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-1 (29/1).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Ο Λούμπος Μίχελ προσπάθησε, αλλά απέτυχε να αποσπάσει το ΟΚ του ΑΠΟΕΛ για τον Πιέρρο Σωτηρίου, διεκδίκησε τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, ενώ συμφώνησε για την πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατάσαραϊ.

«Κλασικός» αποκλεισμός στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ

Ο ΠΑΟΚ μοιάζει σαν ένα τρένο με σπασμένα τα φρένα, προχωρά σε πρωτάθλημα και κύπελλο, με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς να σκοράρει και να κερδίζει τις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων. «Μακάρι να γίνω ο Ιμπρϊμοβιτς του ΠΑΟΚ», δηλώνει ο Σέρβος φορ στις αρχές του Φλεβάρη, με τον Αμρ Ουάρντα να κάνει την εμφάνισή του κι αυτός στην Τούμπα. Ένα ξεχωριστό γεγονός λαμβάνει χώρα την παραμονή του πρώτου αγώνα με τη Σάλκε για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Στέφανος Αθανασιάδης συναντήθηκε με τον Ιβάν Σαββίδη και του προτείνει να κρατηθεί ένα ποσό της τάξεως των 75.000 ευρώ, λόγω της αφλογιστίας και της κακής απόδοσης!

Στα τέλη του μήνα, ο ΠΑΟΚ επισκέπτεται το Καυτανζόγλειο, όπου και πάλι δεν κερδίζει, ενώ το υβριστικό πανό των οπαδών του Ηρακλή για τη μητέρα του Ιβάν Σαββίδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις και «φουσκώνει» την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο ομάδες της πόλης.

ΑΓΩΝΕΣ: Λάρισα – ΠΑΟΚ 0-2 (1/2), ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 3-2 (05/2), Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-2 κυπ. (9/2), Ξάνθη – ΠΑΟΚ 0-0 (12/2), ΠΑΟΚ – Σάλκε 0-3 (16/2), ΠΑΟΚ – Βέροια 4-0 (19/2), Σάλκε – ΠΑΟΚ 1-1 (22/2), Ηρακλής – ΠΑΟΚ 1-1 (26/2).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Στέφανος Αθανασιάδης

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά πλήρωσε ακριβά την εντός έδρας ήττα του με 3-0 από τη Σάλκε, δεχόμενος δύο γκολ στο 82’ και στο 90’ της αναμέτρησης. Στη Γερμανία έμεινε όρθιος (1-1), χωρίς όμως αντίκρισμα. Στην Τούμπα οι Γερμανοί οπαδοί, που προκάλεσαν ζημιές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κουνούσαν επιδεικτικά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ προσβάλλοντας τους Έλληνες με τον χειρότερο τρόπο.

Η αγχωτική πρόκριση και ο Πέλκας

Στις αρχές Μαρτίου ο «Δικέφαλος», αν και δείχνει τάσεις αυτοκτονίας απέναντι στην Ξάνθη, σφραγίζει με άγχος στην Τούμπα την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου, κερδίζει άνετα τον Ολυμπιακό 2-0 για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά για ακόμη μια φορά μένει χωρίς νίκη στην Αθήνα και στο ΟΑΚΑ χάνοντας από την ΑΕΚ με 3-0.

Τρεις μέρες αργότερα θα χάσει τον Πρίγιοβιτς, ο οποίος υπέστη κάταγμα κλείδας και μπαίνει στο χειρουργείο, με τον ίδιο πάντως να μην χάνει την ασιοδοξία του και μιλάει για επιστροφή σε χρόνο-ρεκόρ, όπως και έγινε. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο στις 19 Μαρτίου είναι δραματικός, κρίνεται στα τελευταία λεπτά από το buzzer beater του Δημήτρη Πέλκα, η χειρονομία του οποίου θα στιγματίσει τον ίδιο και την αναμέτρηση. Στις 21 Μαρτίου η κληρωτίδα θα φέρει τον Παναθηναϊκό στο δρόμο για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ – Ξάνθη 0-1 κυπ. (2/3), ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0 (5/3), ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 3-0 (12/3), ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 1-0 (19/3).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Δημήτρης Πέλκας.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Ο Ιβάν Σαββίδης επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη, ο ΠΑΟΚ λαμβάνει μέρος στη μεγάλη παρέλαση των ομογενών στην 5η Λεωφόρο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και ο ιδιοκτήτης του «Δικεφάλου» αναφέρεται λεπτομερώς στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, ανοίγει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, λόγω των… likes που έκαναν ορισμένοι ποδοσφαιριστές σε μια ανάρτηση του Γιώργου Τζαβέλλα με σαφέστατες αιχμές προς τον Βλάνταν Ιβιτς.

Η επική ανατροπή της Τούμπας

O Απρίλιος σημαδεύεται από τους δύο ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό, όπου ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει μια ιστορική ανατροπή και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου. Πάντως, ο μήνας αρχίζει με τον σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Μυστακίδη, ο οποίος στον αγώνα με την ΑΕΛ υπέστη ρήξη μηνίσκου και πρόσθιου χιαστού, χάνοντας το υπόλοιπο της χρονιάς. Στο πρωτάθλημα έρχονται εύκολες νίκες, ανάμεσα τους και το 3-0 επί του Παναθηναϊκού, αλλά το μυαλό όλων είναι στα παιχνίδια του κυπέλλου, όπου στον πρώτο ημιτελικό οι «πράσινοι» επικρατούν με 2-0 και αποκτούν το πάνω χέρι στην υπόθεση-πρόκριση.

Ενδιάμεσα ο «Δικέφαλος», με αστραπιαίες κινήσεις, αποκτά τον Δημήτρη Λημνιό από τον Ατρόμητο Περιστερίου, αντί 800.000 ευρώ και ο Βολιώτης μεσοεπιθετικός υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με το «Δικέφαλο».

Στις 27 Απριλίου ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει μια επική ανατροπή απέναντι στον Παναθηναϊκό τον οποίο συντρίβει με 4-0. Το «τριφύλλι» απειλεί στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιτελικού, μένει να φωνάζει για κάποιες διαιτητικές αποφάσεις και η Τούμπα ζει ακόμη μια ιστορική βραδιά την οποία οι ΠΑΟΚτσήδες θα έχουν να τη διηγούνται μετά από χρόνια στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Ο Ιβάν Σαββίδης ζει το πιο ευτυχισμένο βράδυ της ζωής του, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, ακούγοντας 30.000 φίλους του «Δικεφάλου» να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του! Το ίδιο βράδυ λίγα χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο, ο Νάσος Κωνσταντίνου πέφτει θύμα επίθεσης ανεγκέφαλων οπαδών, που θα τον οδηγήσουν στο θάνατο.

Οι «ασπρόμαυροι», έχοντας σφραγίσει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, ξεκινούν μια μίνι δικαστική αντιπαράθεση με τον Ολυμπιακό, παίρνοντας αφορμή τα γεγονότα στο Ολυμπιακός-Πλατανιάς, αλλά και τα επεισόδια στον ημιτελικό με την ΑΕΚ.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ – Λάρισα 2-0 (2/4), Ατρόμητος Αθηνών – ΠΑΟΚ 0-2 (5/4), ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-0 (9/4), Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0 κυπ. (12/4), Πλατανιάς – ΠΑΟΚ 1-3 (23/4), ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-0 κυπ. (27/4), ΠΑΟΚ – Κέρκυρα 5-1 (30/4).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Ιβάν Σαββίδης.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, μετά το τέλος του αγώνα με την Κέρκυρα, δημοσιοποιεί την θέση του «Δικεφάλου» αναφορικά με το ενδεχόμενο τιμωρίας του Ολυμπιακού. «Αυτή τη σεζόν ξεκινήσαμε με -3. Είναι περίεργο ότι όταν τιμωρείται ο ΠΑΟΚ, αλλά και άλλες ομάδες εκτός από τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει καμία υστερία. Τώρα υπάρχει υστερία. Να συμπεριφέρεστε με σωστό τρόπο, μην παραβιάζετε το νόμο και δεν θα τιμωρηθείτε», δηλώνει ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

«ΠΑΟΚ, Κυπελλούχος Ελλάδας 2017»!

Θλίψη και ευτυχία. Δύο εντελώς διαφορετικά συναισθήματα συνοδεύουν τον ΠΑΟΚ το μήνα Μάιο. Από τη μία θρηνούσε για την απώλεια ενός παλικαριού, του Νάσου Κωνσταντίνου, από την άλλη γιόρταζε την κατάκτηση ενός τροπαίου. Στις 4 Μαΐου ο 24χρονος Κύπριος καταλήγει στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, βυθίζοντας την οικογένεια του στην οδύνη και όλο τον κόσμο σε Κύπρο και Ελλάδα στο πένθος. Ο Νάσος Κωνσταντίνου έφυγε από τη ζωή λόγω της δράσης μιας χούφτας ανεγκέφαλων αμέσως μετά τον ημιτελικό του αγαπημένου του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό.

Στον τελικό του Βόλου, που σημαδεύτηκε από τα αιματηρά επεισόδια στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου, η ιστορία έγραψε: «ΠΑΟΚ, Κυπελλούχος Ελλάδας 2017»! Και δεν ξεγράφει. Ο «Δικέφαλος του Βορρά», έπαιξε για να στεφθεί κυπελλούχος, ήταν καλύτερος της ΑΕΚ, είχε… 1926 λόγους για να το πάρει αυτό το τρόπαιο. Κι αν πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο; Ο ένας για να το αφιερώσει στο Νάσο Κωνσταντίνου, ο δεύτερος για να το πάει στη χαροκαμένη κοιλάδα των Τεμπών, στα έξι δικά του αδικοχαμένα αετόπουλα. Για να φωνάξει ο Στέφανος Αθανασιάδης «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Ο ΠΑΟΚ το βράδυ της 6ης Μαΐου στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, για πέμπτη φορά στην ιστορία του, κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο στην εποχή Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος το χάρηκε με την ψυχή του και το γιόρτασε μαζί χιλιάδες φίλους της ομάδας, που έστησαν υποδοχή θριάμβου μες τα χαράματα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Στο δρόμο για τα πλέι οφ ξεσπά κόντρα με επίκεντρο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις περί «πέτσινου γκολ» στον τελικό του Βόλου και τις βολές κατά του Ιβάν Σαββίδη. Ο Ιβιτς με δηλώσεις του στη Σερβία για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το θέμα της αποχώρησής του από τον πάγκο της ομάδας, ενώ στις 23 Μαΐου η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη ξεκινάει με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε καθώς οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιφύλασσαν θερμή υποδοχή στο ξενοδοχείο «Πόρτο Παλλάς».

Ο «Δικέφαλος» στα πλέι οφ εμφανίζεται με άδειο ντεπόζιτο, κερδίζει μόνο τον Πανιώνιο δύο φορές και χάνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την ήττα του από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε χάσει και τον Παναγιώτη Γλύκο, ο οποίος την παραμονή του αγώνα με την ΑΕΚ στην προπόνηση της ομάδας υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου, με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς.

«Τελείωσε η χρονιά, εμείς πριν λίγες ώρες έχουμε τελειώσει το ματς, περιμένουμε να ξαναμιλήσουμε, να τα δούμε, εμείς σας λέω ότι τώρα αποτύχαμε. Αυτό που κάναμε σε αυτά τα ματς για μένα ήταν αποτυχία και σας είπα ότι τις ευθύνες τις παίρνω εγώ», δηλώνει το βράδυ της 31ης Μαίου ο Βλάνταν Ίβιτς την ίδια ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει για «μέτωπο» της Αθήνας κατά του ΠΑΟΚ. «Όλοι κατάλαβαν ότι δεν είμαι χαλίφης. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να γίνω, απλά δεν έχω τέτοιες αρχές. Βλέπετε ποια είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ. Ένωσε πράσινους, κόκκινους, κίτρινους, όλους μεταξύ τους τους ένωσε. Ας χαίρονται γι' αυτό. Ήταν μεταξύ τους εχθροί κι εμείς τους κάναμε φίλους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της σεζόν», τα λόγια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ στην κρατική τηλεόραση.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1 τελικός κυπ. (6/5), ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-1 (14/5), Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-3 α.α. (17/5), ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 1-0 (21/5), Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 0-1 (24/5), ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0 (28/5), ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-3 (31/5).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Βλάνταν Ιβιτς

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν και στα πλέι οφ της σεζόν 2016-17. Ο αγώνας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δε θα τελειώσει ποτέ, καθώς στο 53ο λεπτό ένα κουτάκι μπύρας, που εκτοξεύθηκε από την εξέδρα, χτύπησε τον Βλάνταν Ιβιτς στο κεφάλι και οδήγησε στην οριστική διακοπή του αγώνα.

Ο μήνας των προπονητών

Ο Ιούνιος είναι ο κλασικός καλοκαιρινός μήνας (μοναδικός μέσα στη σεζόν) που δεν έχει ούτε έναν αγώνα. Αντε να πάνε λίγο πίσω τα πλέι οφ, να γίνει κανένα παιχνίδι στις πρώτες δύο μέρες. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει δράση, οι ποδοσφαιριστές «γεμίζουν τις μπαταρίες τους», τα μεταγραφικά σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, όπως ακριβώς έγινε και το καλοκαίρι που μας πέρασε, μόνο που στον ΠΑΟΚ είχαμε (και) σήριαλ με τον προπονητή, που τελικά άλλαξε για να ξανά αλλάξει 53 μέρες μετά…

Στις 9 Ιουνίου ο Βλάνταν Ιβιτς αποτελούσε και επίσημα παρελθόν από τον ΠΑΟΚ, οι συζητήσεις μεταξύ του Σέρβου προπονητή, του Λούμπος Μίχελ και του Ιβάν Σαββίδη για παραμονή του δεν οδήγησαν πουθενά, με τον «Δικέφαλο» να επιλέγει να φέρει στη Θεσσαλονίκη έναν άγνωστο στους περισσότερους προπονητή, τον 43χρονο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Η αλήθεια είναι ότι «ψάχθηκε» με άλλες δύο τρεις περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, όμως ο Σέρβος τεχνικός έμοιαζε να είναι μια σχετικά εύκολη επιλογή, η οποία πάντως αποδείχθηκε αποτυχημένη και έβαλε την ομάδα σε δύσβατα μονοπάτια.

Η οριστική συμφωνία με τον Στανόγεβιτς προέκυψε στις 15 Ιουνίου και στις 22 του μήνα παρουσιάστηκε στον κόσμο της ομάδας, με τον Λούμπος Μίχελ να κρατάει ως έκπληξη την αποκάλυψη για το ξεκίνημα των επαφών του ΠΑΟΚ με τον Αντρέ Βιεϊρίνια. «Ο Βιεϊρίνια έχει θέση στον ΠΑΟΚ και μπορεί να προσφέρει στην ομάδα, όπως έχει προσφέρει και στο παρελθόν. Η δική μου εισήγηση είναι να πάρουμε τον παίκτη. Εγώ είμαι ο τεχνικός διευθυντής. Το λόγο θα έχει και ο οικονομικός διευθυντής, η διοίκηση», ήταν τα λόγια του Σλοβάκου, με τα οποία άνοιξε (και έκλεισε την 31η Αυγούστου) το κεφάλαιο «επιστροφή Βιεϊρίνια».

Τρεις μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η απόκτηση του Ντόριαν Λεβέκ, με το Γάλλο αμυντικό να υπογράφει συμβόλαιο μέχρι το 2020, να παρουσιάζεται και να αρχίζει ο κύκλος του μυστηρίου γύρω από τους τραυματισμούς του. Οι ποδοσφαιριστές επιστρέφουν στις προπονήσεις νωρίς νωρίς (22/6) και προς τα τέλη του μήνα στην ασπρόμαυρη ζωή ξαναμπαίνει το όνομα του Ρόμπερτ Μακ, με το δίλημμα «Οτσόα ή Ρέι» να μονοπωλεί το ενδιαφέρον για τη θέση του τερματοφύλακα.

ΑΓΩΝΕΣ: -

ΠΡΟΣΩΠΟ: Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς

ΓΕΓΟΝΟΣ: Με το… καλημέρα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ο «Δικέφαλος» μαθαίνει τα άσχημα μαντάτα για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο Βόλο: αφαίρεση 6 βαθμών, χωρίς να επηρεάζεται ο βαθμολογικός πίνακας των πλέι οφ και τιμωρία της έδρας του για 7 αγωνιστικές!

Ζώντας μαζί με τον ΠΑΟΚ

Ξανά ταξίδι, ξανά προετοιμασία στην Ολλανδία. Το 2017, απλά, άλλαξε η περιοχή και αντί του «πολυφορεμένου» Άρνεμ, επιλέχθηκε το Χορστ, στο βόρειο τμήμα της Λιμβουργίας. Το gazzetta.gr ήταν εκεί και έζησε για δύο εβδομάδες, μαζί με τον ΠΑΟΚ, την προσπάθεια για το «χτίσιμο» της ομάδας. Πριν καν αναχωρήσει η αποστολή μειώθηκε, με τον Αμρ Ουάρντα να μένει στην Θεσσαλονίκη, αλλά λίγο αργότερα να ενσωματώνεται και αυτός στην Ολλανδία, όπως και ο Ρόμπερτ Μακ, που εμφανίστηκε ένα από τα πρώτα απογεύματα στο Χορστ.

Στις 9 του μήνα ο «Δικέφαλος» έρχεται σε συμφωνία με τη Γοδόι Κρουζ για την απόκτηση του Ροδρίγο Ρέι, αλλά αγωνιστικά συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά γύρω από το στυλ παιχνιδιού που θα πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα και ο Στανόγεβιτς. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι καλά και η εμφάνιση στο φιλικό με τη Φένλο τρόμαξε ακόμη και τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, που άμεσα έκανε πίσω στα πιστεύω του και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του. Το 4-4-2, που τόσο πολύ δούλεψε τις πρώτες μέρες, δεν έπιασε, με αποτέλεσμα ο «Δικέφαλος» λίγο πριν το φινάλε της προετοιμασίας του στην Ολλανδία να επιστρέψει στην πεπατημένη και σ' αυτό που ήξερε από πέρσι να παίζει: το 4-2-3-1. Λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα μαθαίνει την αντίπαλό του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, που ήταν η ουκρανική Ολιμπίκ Ντόνετσκ και στο τελευταίο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους γνωρίζει την ήττα από τον Αγιαξ με 4-2.

«Θα κάνω τα πάντα για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, γι’ αυτό ήρθα στον ΠΑΟΚ, αλλά δε θέλω να δώσω ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο. Αν με συναντούσε τώρα ένας φίλαθλος της ομάδας στο δρόμο και με ρωτούσε κάτι τέτοιο, δε θα είχα κάτι να του απαντήσω. Όμως, μετά από δέκα ημέρα θα μπορώ, αφού πρώτα δω και τα επόμενα παιχνίδια, μιλήσω με τον πρόεδρο και θα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα προς τα που πηγαίνει η ομάδα», δήλωνε στις 16 Ιουλίου ο Στανόγεβιτς καθοδόν για την Ελλάδα, όπου επέστρεψαν οι μισοί παίκτες της ομάδας, λόγω του τριήμερου ρεπό!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στις 26 Ιουλίου στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει την πρωτάρα Ολιμπίκ Ντόνετσκ μέσα στην ανασφάλεια για την εικόνα της ομάδας, που όντως δεν ενθουσιάζει, παίρνοντας το αποτέλεσμα που έψαχνε χάρη σε μια ενέργεια του Πέδρο Ενρίκε.

ΑΓΩΝΕΣ: Ολιμπίκ Ντόνετσκ – ΠΑΟΚ 1-1 (27/7)

ΠΡΟΣΩΠΟ: Ρόμπερτ Μακ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Στις 25 Ιουλίου οι «ασπρόμαυροι» ανακοίνωσαν ότι για τη νέα σεζόν θα υπάρχουν… επτά αρχηγοί! Στους Έλληνες αρχηγούς διατηρήθηκε η «παλαιότητα» με τον Πέλκα να προστίθεται στους Αθανασιάδη, Μαλεζά, Γλύκο ενώ στους ξένους, δίπλα στους Μάτος και Κρέσπο τοποθετήθηκε και ο Πρίγιοβιτς.

Ο αποκλεισμός στην Ευρώπη έφερε μεταγραφές

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, παρά την εύκολη πρόκριση στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, η εικόνα της ομάδας στα φιλικά με ΠΑΣ και Λαμία έμοιαζε προβληματική, με συνοπτικές διαδικασίες ο Στανόγεβιτς, για τον οποίο η ΠΑΕ στην ανακοίνωση της χαρακτήρισε «καλό προπονητή, αλλά όχι αυτός που χρειάζεται η ομάδα στην παρούσα φάση», αποτέλεσε παρελθόν στις 11 του μήνα (και έκτοτε… αγνοείται η τύχη του), με την έτοιμη λύση του Λουτσέσκου να εμφανίζεται στο προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας, αφού «ήταν εξ αρχής στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων με το τέλος της προηγούμενης σεζόν και έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στους υψηλότερους στόχους», όπως έλεγε η διοίκηση.

Ο Αμρ Ουάρντα και τα τερτίπια του συνέχιζαν να απασχολούν τους «ασπρόμαυρους», που με ένα καλό πεντάλεπτο στο τέλος επικρατούν 3-1 της Εστερσουντ (17/8) και όλοι θεωρούν σχεδόν σίγουρη την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Την επομένη ο Στέφανος Αθανασιάδης θα αποχωρήσει από την Τούμπα, με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να καταλήγει στη Μακάμπι Χάιφα, ενώ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η ισοπαλία στη Λιβαδειά (0-0) προκαλεί νέους τριγμούς. Μια εβδομάδα μετά, έρχεται η ήττα (2-0) κι ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από την άσημη Εστερσουντ στη Σουηδία, αφήνοντας την ομάδα εκτός Ευρώπης μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στους ομίλους, για να επιβεβαιώσει το κακό μομέντουμ.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο 60ο λεπτό του αγώνα, με το σκορ στο 0-0, ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Ομάρ Ελ Καντουρί από την Έμπολι, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ο Λούμπος Μίχελ υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του αθλητικού διευθυντή και για πρώτη φορά η «Θύρα 4» σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση άσκησε εντονότατη κριτική στον Ιβάν Σαββίδη! Ο δρόμος για τον ιδιοκτήτη της ομάδας μοιάζει να είναι μονής κατεύθυνσης: Μεταγραφές.

Μ’ ένα απίστευτο ντεμαράζ απαντά στη δική του πίκρα και στον αποκλεισμό φέρνοντας στην Τούμπα το Χοσέ Μαουρίσιο, τον Κάρλος Σαμπράνο και πάνω απ’ όλα τον αγαπημένο της ασπρόμαυρης, Αντρέ Βιεϊρίνια. Τέσσερες σπουδαίες μεταγραφές, που «έκρυψαν» το δανεισμό του Πέδρο Ενρίκε στην Καραμπάχ.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ - Ολιμπίκ Ντόνετσκ 2-0 (3/8), ΠΑΟΚ – Έστερσουντ 3-1 (17/8), Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 0-0 (20/8), Έστερσουντ – ΠΑΟΚ 2-0 (24/8), ΠΑΟΚ – Κέρκυρα 3-1 (27/8).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Αντρέ Βιεϊρίνια

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Ένα νεαρό παιδί, ο Χρήστος Μπακόλας στα 24 του, έχασε άδικα τη ζωή από ατύχημα σε νερόμυλο στη Λιβαδειά, όπου τελευταία στιγμή ταξίδεψε στις 20 Αυγούστου προκειμένου να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα στον αγώνα με το Λεβαδειακό.

Ακόμη και άδεια, στην Τούμπα έχει γκρίνια…

Ο ΠΑΟΚ μέσα στο Σεπτέμβριο θα παίξει τα τρία από τα επτά ματς της εξοντωτικής τιμωρίας για τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με την εικόνα της άδειας Τούμπας να αρχίζει να γίνεται αποκρουστική, την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις της ομάδας, προκαλούν δυσφορία σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Η ισοπαλία (0-0) στη Ριζούπολη αποτελεί αφορμή για νέες κουβέντες, με τη διακοπή του πρωταθλήματος έμοιαζε με «σανίδα σωτηρίας». Γι’ αυτόν που δεν υπήρχε… σωτηρία ήταν ο Ντόριαν Λεβέκ. Από τις αρχές του μήνα το όνομα του Γάλλου αμυντικού μπήκε στο ιατρικό δελτίο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ (με την κλασική διατύπωση «συνέχισε ατομικό σε ρυθμούς σταδιακής επανένταξης) και ξαναβγήκε όταν κατά το Δεκέμβριο ήρθε η ώρα να μπει στο χειρουργείο…

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Βιεϊρίνια ξαναπατάει, μετά από 5,5 χρόνια, το χορτάρι της Τούμπας φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα στη νίκη (1-0) επί του Παναιτωλικού, ενώ στις 21/9 ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης τέθηκε εκτός ομάδας, ενώ στις 29 του μήνα ήρθε η επισημοποίηση των νέων συμβολαίων για Πέλκα και Κουλούρη. Μια μέρα πριν το ματς στη Λάρισα, οι δύο νεαροί ποδοσφαιριστές, που μέχρι τότε είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, κλήθηκαν και ανανέωσαν τη συνεργασία τους μέχρι και το 2021.

Στην «AEL FC Arena» ο ΠΑΟΚ έπαιξε με τη φωτιά, δεν κατόρθωσε να «κλειδώσει» τη νίκη απέναντι στη Λάρισα και τελικά «κάηκε», καθώς ο Κριζμάν στο 89΄ ισοφάρισε το γκολ του Μάτος, με το οποίο ο «Δικέφαλος» είχε πάρει προβάδισμα. Τα όσα ακολούθησαν της λήξης, με τον Αλέξη Κούγια να φτύνει τον Ελ Καντουρί, προκάλεσαν την οργή του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα» και αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη της ΑΕΛ υποστήριξε ότι «ίσως χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης»!

ΑΓΩΝΕΣ: Απόλλων – ΠΑΟΚ 0-0 (11/9), ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 1-0 (16/9), ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός 2-1 κυπ. (20/9), ΠΑΟΚ – ΠΑΣ 1-0 (24/9), ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-1 (30/9).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Ραζβάν Λουτσέσκου

ΓΕΓΟΝΟΣ: Τα όσα είπε ο Ιβάν Σαββίδης προς τους παίκτες του ΠΑΟΚ, στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου στην ομάδα, αποδείχθηκαν προφητικά. Αφού πρώτα στήριξε Λουτσέσκου και Μίχελ, προσπάθησε να εμψυχώσει τους παίκτες: «Σας καλώ να ξεχάσετε ό,τι άσχημο έχει γίνει μέχρι σήμερα. Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και όλα μπορούν να διορθωθούν αν είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είστε υποχρεωμένοι να πεθαίνετε για το πρωτάθλημα. Ή θα κερδίζουμε ή θα πεθαίνουμε στο γήπεδο».

Η νέα Τούμπα προ των πυλών

Μέσα στον Οκτώβριο η κατασκευή της νέας Τούμπας ήρθε στο προσκήνιο και απασχόλησε έντονα την ασπρόμαυρη κοινωνία. Ο Ιβάν Σαββίδης στις αρχές του μήνα αποφάσισε, μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, να ρίξει ακόμη 15 εκατ. ευρώ στο ταμείο, αγγίζοντας τα σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα λιγότερο των έξι ετών. Όμως, η απόφαση του για κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου αποτελεί ένα έργο που θα αφήσει πίσω του και για το οποίο θα τον ευγνωμονούν γενιές και γενιές φίλων του «Δικεφάλου». Αλλωστε και η χρηματοδότηση του νέου γηπέδου, που θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από τον ίδιο το μεγαλομέτοχο της ομάδας!

Οι μικρομέτοχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έθεσαν για πολλοστή φορά το ερώτημα προς τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Χρυσόστομο Γκαγκάτση, ο οποίος αποκάλυψε τα πλάνα του ιδιοκτήτη της ομάδας, για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Υστερα από την συνάντηση που είχε στις 6 Οκτωβρίου, με τον πρόεδρο του ερασιτέχνη, Θανάση Κατσαρή, ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε την οριστική απόφασή του στα στελέχη της ΠΑΕ. «Ας μην καθυστερούμε άλλο, ξεκινήστε άμεσα τις διαδικασίες», είπε και τρεις ημέρες αργότερα άρχισαν να «τρέχουν» οι εξελίξεις.

Στο «φόρουμ» που διοργάνωσε η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στις 11 Οκτωβρίου το θέμα του γηπέδου μονοπώλησε το ενδιαφέρον και μια εβδομάδα αργότερα ο μεγαλομέτοχος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να είναι παρών στην ανοικτή προπόνηση της ομάδας, λίγες ημέρες πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στην Τούμπα βρέθηκαν 10.000 διψασμένοι ΠΑΟΚτσήδες, ωστόσο στο Φάληρο ο «Δικέφαλος» ηττήθηκε από μια στιγμή αδράνειας και ένα λάθος του Κάρλος Σαμπράνο.

Στον τελευταίο ματς του μήνα, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας του Αστέρα Τρίπολης με 2-0, ο Χοσέ Μαουρίσιο πέτυχε δύο πανέμορφα γκολ, αλλά υπέστη κάκωση αριστερού γόνατος από υπερέκταση και έμεινε για 1,5 μήνα εκτός ομάδας.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ – Λαμία 4-0 (15/10), Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0 (22/10), Απόλλων Πόντου – ΠΑΟΚ 0-1 κυπ. (25/10), ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-0 (30/10).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο «Πρίγιο» έκανε μια ολόκληρη χώρα στις 9/10 να παραμιλάει για χάρη του. Με «το γκολ της ζωής του» που πέτυχε απέναντι στη Γεωργία, έστειλε την εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018.

«Χαμηλές πτήσεις» διαρκείας εκτός Θεσσαλονίκης

Και ο φετινός Νοέμβριος ήταν ένας μήνας με αρκετές έντονες στιγμές και αναταράξεις, απόρροια των αρνητικών αποτελεσμάτων μακριά από την Τούμπα, εντός του ασπρόμαυρου οργανισμού, που παρά τα αγωνιστικά στραβοπατήματα βγήκε πιο δυνατός από την όλη διαδικασία.

Η ήττα από την ΑΕΚ, αρχικά, σε συνδυασμό με την ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο έφεραν τον Ραζβάν Λουτσέσκου σε δύσκολη θέση, οι οπαδοί επισκέφτηκαν τους παίκτες στην προπόνηση της 16ης Νοεμβρίου, ωστόσο η στήριξη που του παρείχαν ο ιδιοκτήτης και η διοίκηση, άλλαξαν τα δεδομένα και διαφοροποίησαν προς το καλύτερο το κλίμα εντός των αποδυτηρίων. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κλήθηκαν να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο για τις δύο ήττες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ενώ ο Σαββίδης «άναψε το πράσινο φως» και για εκκαθαρίσεις στο έμψυχο δυναμικό, σε περίπτωση που θα το ζητούσε ο Ρουμάνος προπονητής.

Το πάθος και η τρέλα του Λέο Μάτος γίνεται «σημαία» και σημείο αναφοράς στα ασπρόμαυρα στέκια, ο Βραζιλιάνος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, σε αντίθεση με τον Κάρλος Σαμπράνο, ο οποίος μετά την αποβολή του στο ματς με την ΑΕΚ, θα παίξει στο αδιάφορο ματς κυπέλλου με τον Αιγινιακό και θα τεθεί εκτός ομάδας.

Την ίδια στιγμή άνοιξε μια συζήτηση γύρω από ενδεχόμενη επιστροφή του Πέδρο Ενρίκε στην Τούμπα, ωστόσο οι δύο ομάδες συμφώνησαν πως τέτοιο θέμα δεν τίθεται ενόψει Ιανουαρίου.

ΑΓΩΝΕΣ: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0 (5/11), ΠΑΟΚ - Ατρόμητος Αθηνών 2-1 (20/11), Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 2-2 (26/11), Αιγινιακός – ΠΑΟΚ 0-5 κυπ. (29/11).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Λέο Μάτος

ΓΕΓΟΝΟΣ: Με τη συμμετοχή του στη βασική ενδεκάδα του αγώνα Κυπέλλου με τον Αιγινιακό στο Καυτανζόγλειο, ο Γιώργος Βρακάς έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Βρακάς αγωνίστηκε με την φανέλα της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ σε επαγγελματικό ματς σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 1 ημέρας. Πρώτος στη σχετική λίστα παραμένει ο Απόστολος Τσουρέλας.

Γλυκό φινάλε και προσμονή

Ο Δεκέμβριος ήταν ο τέλειος μήνας για τους «ασπρόμαυρους», που δεν στραβοπάτησαν σε κανένα από τα τέσσερα παιχνίδια τους και έκλεισαν το 2017 στο μείον ένα από την κορυφή και έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Στις 2/12 έρχεται το πρώτο «διπλό», με το εντυπωσιακό πέρασμα της ομάδας από τα Πηγάδια της Ξάνθης (0-3), ενώ μια εβδομάδα αργότερα η Τούμπα άνοιξε, επιτέλους, τις πόρτες της, υποδέχθηκε πάνω από 25.000 φιλάθλους και ο «Δικέφαλος» με μεγάλο πρωταγωνιστή το Δημήτρη Πέλκα συνέτριψε με 4-0 τον Παναθηναϊκό. Το πέρασμα από τα Χανιά και η νίκη επί των Τρικάλων στο Κύπελλο επιβεβαίωσαν την καλή κατάσταση στην οποία έχει έρθει η ομάδα και ανέβασαν στα ύψη την γλυκιά προσμονή για ακόμη καλύτερες ημέρες μέσα στο 2018.

ΑΓΩΝΕΣ: Ξάνθη – ΠΑΟΚ 0-3 (2/12), ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-0 (10/12), Πλατανιάς – ΠΑΟΚ 0-1 (16/12), Τρίκαλα – ΠΑΟΚ 1-5 (19/12).

ΠΡΟΣΩΠΟ: Δημήτρης Πέλκας

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης κλήθηκε να υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ και ο 28χρονος γκολκίπερ από την Αθήνα υπερασπίστηκε την ασπρόμαυρη εστία συνολικά σε πέντε αγώνες χωρίς να δεχθεί γκολ!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα