Η ΟΥΕΦΑ του έδωσε βάρκα επιβίωσης!

Η ΟΥΕΦΑ του έδωσε βάρκα επιβίωσης!

Η ΟΥΕΦΑ του έδωσε βάρκα επιβίωσης!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό και την ευκαιρία που έχει η ΠΑΕ να κάνει βήματα εξυγίανσης, ώστε να γίνει ελκυστική μέχρι το καλοκαίρι!  

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός(Τουμαζάτος-Παπαντωνίου που πιστώνονται σημαντικό κομμάτι αυτής της θετικής εξέλιξης) πήγε στην Ελβετία για να χάσει το παιχνίδι με αξιοπρέπεια και τελικά κατάφερε να επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα με ένα «διπλό» που αποτελεί όχι απλά σωσίβιο επιβίωσης για την ΠΑΕ αλλά βάρκα ολάκερη κατά την διάρκεια της μάχης που δίνει το καράβι για να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα βράχια! Για το μέγεθος του Παναθηναϊκού που πάντα θα είναι Παναθηναϊκός σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, η απόφαση για τιμωρία με αναστολή προφανώς και αποτελεί μοναδική ξεφτίλα που βαραίνει τον παρκαρισμένο μεγαλομέτοχο.

Για τον οργανισμό, όμως, που προσπαθεί να μείνει ζωντανός η δεύτερη ανάγνωση της τιμωρίας δείχνει ξεκάθαρα πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει τον σωστό δρόμο, να παραμείνει όρθιος για αρχή, να βγάλει την χρονιά και μέχρι το καλοκαίρι να έχει καταφέρει να γίνει ελκυστικός, μειώνοντας ένα μικρό κομμάτι των χρεών και ένα σημαντικό κομμάτι του «ανοίγματος» για την επόμενη τριετία που υπενθυμίζουμε ανέρχεται στα 31.7 εκατομμύρια ευρώ.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έβγαλε την θηλιά από τον λαιμό της ΠΑΕ, καθώς κόντρα στην πάγια τακτική της, δεν αποφάσισε by the book αλλά έλαβε σοβαρά υπ΄όψιν της το μέγεθος του Παναθηναϊκού και το πλάνο παρουσίασαν οι άνθρωποί του. Η ΟΥΕΦΑ δεν επέβαλλε στο «τριφύλλι» να εξοφλήσει ένα ποσό πάνω από 5 εκατομμύρια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου αλλά του έδωσε την δυνατότητα για κάτι σαφώς πιο εφικτό. Να διακανονίσει αυτό το ποσό μέχρι την 1η Μαρτίου, ώστε αν το πράξει να έχει την δυνατότητα να παίξει του χρόνου κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να μην κινδυνεύσει με απαγόρευση μεταγραφικών κινήσεων.

Με την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να απέχει μόλις είκοσι ημέρες, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα βάλει ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία του από τις πωλήσεις πρωτοκλασάτων του ποδοσφαιριστών, ρίχνοντας  παράλληλα σε σημαντικό βαθμό και το μπάτζετ της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ώστε να βγει με μικρότερη δυσκολία η χρονιά μέχρι το καλοκαίρι. Στην κατάσταση, εξάλλου, που βρίσκεται ο σύλλογος, το αγωνιστικό περνά και φυσιολογικά σε δεύτερη μοίρα. Ο Γιάννης Αλαφούζος έβαζε την... ταφόπλακα τέλη Σεπτεμβρίου στους στόχους που θα πρέπει να κυνηγά ένας φυσιολογικός Παναθηναϊκός και πλέον ο πήχης των απαιτήσεων βρίσκεται πολύ χαμηλότερα και περιορίζεται στην είσοδο των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη και σε μία πορεία όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Κύπελλο Ελλάδος, που μπορεί να αποτελέσει το αποκούμπι σε ακόμη μία κάκιστη χρονιά, αν καταφέρει η ομάδα να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Η επιβίωση της ΠΑΕ βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και ο Παναθηναϊκός μέσα από αυτή την καταστροφική χρονιά έχει την ευκαιρία μέσα από την βάρκα σωτηρίας της ΟΥΕΦΑ και τις πωλήσεις του Ιανουαρίου, όχι μόνο να την... σκαπουλάρει αλλά να μπορέσει να γίνει ελκυστικός για όποιον θελήσει το καλοκαίρι να εφαρμόσει ένα πλάνο συσπείρωσης, ειλικρίνειας και οριστικής οικονομικής εξυγίανσης με την συστράτευση όλων των Παναθηναϊκών δυνάμεων.

Είναι πολύ διαφορετικό για οποιονδήποτε επενδυτή ή επικεφαλής ενός πλάνου/σχεδίου το ερχόμενο καλοκαίρι, να έχει να διαχειριστεί ένα κλαμπ που θα μπορεί να παίξει κανονικά στην Ευρώπη, που θα είναι σε θέση να κάνει μεταγραφές, που θα έχει διακανονίσει τις οφειλές του βάσει των δυνατοτήτων που έχει τούτη την στιγμή και όχι βάσει των ορέξεων του μεγαλομετόχου του, είναι πολύ διαφορετικό να βρει έναν σύλλογο με άνοιγμα τριετίας 20 και όχι 31 εκατομμύρια, έναν σύλλογο που θα έχει αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο για ένα ήρεμο λιμάνι και δεν θα βρίσκεται στην μέση της καταιγίδας, όπως συμβαίνει τούτες τις ώρες.

Μαγικές λύσεις, όπως πολύ σωστά είπε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δεν υπάρχουν. Πάρτε το χαμπάρι. Όσο δεν εμφανίζεται ο... τρελός με τα εκατομμύρια, ο δρόμος που έχει ο Παναθηναϊκός είναι ένας και μοναδικός. Αυτός της συσπείρωσης, της συμμετοχής της πλατιάς μάζας, της οικονομικής εξυγίανσης και της υπομονής. Όποιος το καταλαβαίνει, έχει καλώς. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει ας κάθεται να βρίζει και να χλευάζει στα facebook και τα instagram.

Όλοι αυτοί, εξάλλου, θα είναι οι πρώτοι που θα τσακώνονται για ένα διαρκείας ή για ένα εισιτήριο στις καλές εποχές που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν.

Το «χαρές και στις λύπες μαζί», εξάλλου, είναι για λίγους. Δυστυχώς...

 

Best of internet