Η πρωτιά της ΑΕΚ και το «Ράδιο Αρβύλα»! (vid)

Η πρωτιά της ΑΕΚ και το «Ράδιο Αρβύλα»! (vid)

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η πρωτιά της ΑΕΚ και το «Ράδιο Αρβύλα»! (vid)

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Ένωση του Λιβάια που βρίσκεται εκεί που της αξίζει, για τα πρόσωπα και για την κορυφαία εκπομπή της ελληνικής (τραγικής) τηλεόρασης

Έγινε αυτό που αναμέναμε... Η ΑΕΚ είναι και πάλι μόνη πρώτη στην βαθμολογία του ελληνικού πρωταθλήματος γιατί υπάρχει (και) ποδοσφαιρική δικαιοσύνη όπως αυτή εκφράζεται από τον βαθμολογικό πίνακα. Διότι είναι δίκαιο ποδοσφαιρικά η Ένωση του Μανόλο Χιμένεθ που αποδίδει το καλύτερο (από τους υπόλοιπους) ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα διακρίνεται από ομάδα με χαρακτήρα refuse to lose, να είναι μόνη στην κορυφή... Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα αντέξει μέχρι το τέλος και αν θα τα καταφέρει να κόψει πρώτη το νήμα. Σίγουρα όμως αποδεικνύει στους αγωνιστικούς χώρους κόντρα σε όλα τα στραβά που της συμβαίνουν ότι θα το προσπαθήσει μέχρι το τέλος και πώς φέτος δύναται να το καταφέρει.

Έχει μπόλικο δρόμο να διανύσει η ΑΕΚ για να το πετύχει. Ωστόσο δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τις 12 αγωνιστικές που έχουν ήδη περάσει, στις 8 από αυτές, η Ένωση έχει βρεθεί στην πρώτη θέση είτε μόνη είτε με κάποια άλλη ομάδα συγκάτοικο. Και μάλιστα το έχει καταφέρει έχοντας ένα δύσκολο πρόγραμμα με αγωνιστικές υποχρεώσεις εντός κι εκτός συνόρων, έχοντας βγάλει αγώνες στις πλέον δύσκολες έδρες μακριά από τη δική της (σ.σ.: Γιάννενα, Ξάνθη, Λαμία, Τρίπολη, Νέα Σμύρνη, Λεωφόρο Αλεξάνδρας) και εννοείται κερδίζοντας τα δύσκολα που είχε εντός ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ...

Η ΑΕΚ κατάφερε σε ένα ματς που υποχρεώθηκε να αγωνιστεί χωρίς τους Μάνταλο, Γιόχανσον, Σιμόες και Αραούχο, χάνοντας τον Τσόσιτς (που ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο για όσο έπαιξε) να ξεπεράσει εύκολα και αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο το εμπόδιο του Πλατανιά. Ναι, ήταν το αναμενόμενο... Όμως όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες της αναμέτρησης προφανώς και η νίκη θα ικανοποιούσε άπαντες ακόμη και αν δεν ακολουθούσε και το όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα. Κι όμως η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα με 3-0 και θα μπορούσε να είχε σημειώσει άλλα δυο με τρία γκολ στην ομάδα των Χανίων.

Αυτά τα ματς με αυτές τις συνθήκες δείχνουν και αποδεικνύουν πολλά. Ο Μάρκο Λιβάια, αυτός ο... μέτριος ποδοσφαιριστής από τα δήθεν... αζήτητα της Πριμέρα, είναι ο ηγέτης του πρωταθλήματος τούτη την περίοδο. Ο Κροάτης ποδοσφαιριστής με την winner προσωπικότητά του οδηγεί την ΑΕΚ και την τοποθετεί στην κορυφή της βαθμολογίας. Έως τώρα όλοι (και δικαιολογημένα διότι ισχύει) σημειώναμε ότι πρόκειται για τον κορυφαίο της ομάδας και ας μην έχει το εύκολο γκολ. Δεν το είχε ούτως ή άλλως και στο πρόσφατο παρελθόν στην καριέρα του. Αλλά από ποιότητα και ικανότητα τα γράφαμε από το Κίελτσε. Η ΑΕΚ σημειώναμε πρέπει να χτιστεί πάνω του, αλλά μην τον έχουν για αντί-Αραούχο, για τον γκολτζή που θα φέρει 15 με 20 γκολ. Μαζί οι δυο τους θα κάνουν άμεσα πράματα και θάματα στο χορτάρι, πλέον το 'χουν εμπεδώσει όλοι. Αρκεί ο Αργεντινός να βρίσκεται στο κουτί και να αφήνει τα υπόλοιπα στον Κροάτη!

Αποδείχτηκε για πολλοστή φορά ότι το ρόστερ της ΑΕΚ είναι γεμάτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση τον Γενάρη. Αντίθετα απαιτείται ένας αντί-Σιμόες, ένας αριστερός μπακ και δεδομένα ένας εξτρέμ και ένας αντί-Μάνταλος έστω και για 5 μήνες. Αν με ρωτάτε δεν πιστεύω πως η Ένωση θα κάνει 4 κινήσεις. Θαρρώ πως θα φτάσει στις δυο, βαριά τρεις (πολύ δύσκολα). Όμως έχει και βάθος... Ο Μπακασέτας στο ρόλο του πίσω από τον φορ είναι μια χαρά. Δεν φοβάται να σουτάρει, παίζει γρήγορα και κάθετα, μπορεί να σκοράρει όπως το έκανε και χθες (και με το κεφάλι) όταν πατάει περιοχή. Ανεβαίνει όπως φάνηκε από το δεύτερο ημίχρονο στο ματς με την Ριέκα και συνέχισε από κει που έμεινε στο παιχνίδι με τον Πλατανιά. Σούπερ παίκτης αρκεί να μην τον θεωρούν κάποιοι αντί-Μάνταλο, δεν έχει καμία σχέση.

Συνέχισε από κει που... έμεινε (στο χρόνο που χρησιμοποιήθηκε) με την Ριέκα (και) ο Παναγιώτης Κονέ. Δυο, τρία ακόμη ματς και θα φτάσει στον ρυθμό που πρέπει για να υπολογίζεται ακόμη περισσότερο. Ενώ σιγά – σιγά στην εξίσωση μπαίνει και ο Γιακουμάκης, ο πλέον ικανός Έλληνας φορ που επειδή έχασε δυο μήνες έμεινε πίσω και κάποιοι τον ξέχασαν. Στ' αλήθεια ποιος από τους άλλους διεκδικητές διαθέτει τρια φορ όπως οι Αραούχο, Λιβάια και Γιακουμάκης; Ξέρω – ξέρω... Πάμε παρακάτω γιατί δεν έχει αξία να ασχοληθεί κανείς με όσα επικίνδυνα και... άμπαλα έχουν γραφτεί κατά καιρούς στο χώρο μας.

Η νίκη αναμενόμενα ήρθε... Το ίδιο και η κορυφή! Αυτό αρκεί για τώρα... Όμως για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία αυτή η νίκη πρέπει να 'ρθει και το διπλό την Κυριακή στην Λιβαδειά. Δύσκολη αναμέτρηση λίγες μέρες πριν το ταξίδι στην Αυστρία για τον υπερ-τελικό προκειμένου να προκριθεί η ΑΕΚ στην επόμενη φάση του Europa League... Για να δούμε τι θα δούμε...

Υγ: Αξιοπρέπεια, ήθος, συνέπεια... Αν προσθέσω και τη βασική που είναι η σάτιρα, θαρρώ πως μου αρκούν αυτές οι λέξεις, για να αποδώσω σωστά τη σκέψη μου σχετικά με την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ANT1. Μην τις προσπερνάτε έτσι απλά αυτές τις λέξεις. Δεν συνηθίζουμε να τις συναντάμε και να έχουν πραγματική ισχύ στην ελληνική τηλεόραση. Και είναι δύσκολες, πολύ... Σας παραθέτω εδώ σε τούτο το χώρο, τον δικό μας, ένα απόσπασμα από τη χθεσινή τους εκπομπή που -εννοείται πως- απόλαυσα και το οποίο έπειτα από καιρό (μάλλον από τότε που σταμάτησε η εκπομπή τους) μου -υπεν-θύμισε πως υπάρχει και ποιότητα στην ελληνική τηλεόραση.

Υπάρχουν άνθρωποι αξιοπρεπείς που τους διέπει η συνέπεια, τους διακρίνει η σωστή ηθική και το εύστοχο, to the point όπως λένε και οι λατρεμένοι μου Βρετανοί, χιούμορ... Μου κάνει λίγο περίεργο που μπαίνω στη διαδικασία να γράψω το αυτονόητο και επιπρόσθετα με ξεπερνάει το γεγονός ότι το «αυτονόητο» που μόλις ανέφερα, στη τηλεόραση το συναντά (με τόση ποιότητα και αξιοπρέπεια) κανείς μόνο σε μία εκπομπή. Απόδειξη ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη έως ότου γίνουν τα βασικά στη χώρα μας και δεν αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε κάποτε να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Ακούω συχνά όταν φτάνει προς το τέλος της η εκάστοτε τηλεοπτική σεζόν πως οι φίλοι που τρέχουν την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» σκέφτονται να σταματήσουν, να βάλουν ένα τέλος. Αντιλαμβάνομαι και τους λόγους...

Όμως όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν και οι ίδιοι (όλοι οι συντελεστές) ότι θα χαθεί αυτό που προανέφερα, το αυτονόητο! Θα μείνει η τηλεόραση που ΔΕΝ θέλουμε να βλέπουμε και σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ επιτρέπεται να βλέπουν άνθρωποι που τώρα διαμορφώνουν άποψη σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο... Θα μείνει εκείνη η τηλεόραση των μικρών και λίγων ανθρώπων οι οποίοι στο βωμό της τηλεθέασης και της ανάδειξης του μέτριου έως κακού προϊόντος που δημιούργησαν δίνουν χώρο και ευκαιρία στις ρητορικές και πολιτικές (του) μίσους, από τύπους ημιμαθείς, χωρίς καμία παιδεία.

Τύπους που η ζωή τα έφερε έτσι και η Θεά Τύχη (ο Θεός, ή φύση, ποιος ξέρει, ότι επιλέγει ο καθένας να πιστεύει) τους προίκισε με ένα ταλέντο του οποίου σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι αντάξιοι αφού δεν μένουν μόνο σε αυτό και προσπαθούν να επηρεάσουν μέσα από τον άρρωστο λόγο τους... Στα 9 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα που διαρκεί αυτό το βίντεο (που αφορά αποκλειστικά τον κ. Νότη Σφακιανάκη και τη συνέντευξη που πρόσφατα έδωσε) υπάρχουν τεράστιες αλήθειες και εκτός από το εύστοχο χιούμορ υπάρχει ένας επίλογος που έχει τόση αξία να ακούσετε και να καταλάβετε.

Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και ηθική αναγνώριση (αν και μπορώ να γνωρίζω πως δεν έχει καμία σημασία για τους ίδιους αφού δεν διαπραγματεύονται για κανέναν αφέντη τα πιστεύω τους και τα ιδανικά που θα έπρεπε να διέπουν τη ζωή όλων μας) το γεγονός ότι η σάτιρά τους και η κριτική τους αφορά εκπομπή του μέσου στη στέγη του οποίου βρίσκονται... Και για να κλείσω όπως ξεκίνησα, το παραπάνω συμβαίνει, διότι πολύ απλά είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς, με ήθος και συνέπεια...

Συγχωρέστε με για το «άσχετο» που μπορεί να μοιάζει σε εσάς του θέματός μας (σ.σ.: της ΑΕΚ), όμως προσωπικά θαρρώ πως έχει τεράστια σχέση ο Σύλλογος του οποίου έχω το προνόμιο να καλύπτω το ρεπορτάζ με τις λέξεις που προανέφερα. Η πορεία της ΑΕΚ και η αιτία ύπαρξής της πρέπει να μας υποχρεώνει να αναδεικνύουμε το σωστό, να πολεμάμε με κάθε τρόπο το μίσος, την κακία, τον φθόνο, την αδικία... Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας και δη των ΑΕΚτσήδων που οι δημιουργοί του Συλλόγου βίωσαν όλα τα παραπάνω είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη πατρίδα τους. Έζησαν και βίωσαν όσο ελάχιστοι την βία σε όλες τις μορφές της, τον ρατσισμό, τη στέρηση των βασικών τους δικαιωμάτων, την κακία, την απαξίωση... Από ποιους; Από εμάς, τους συνανθρώπους τους, τους συμπατριώτες τους από τους οποίους είχαν ανάγκη βοήθεια. Κι όμως στην πιο δύσκολη και σκληρή στιγμή της ζωής τους βίωσαν όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω.

Επειδή κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν ανώτερα όντα, θαρρείς και δεν ήταν άνθρωποι κι αυτοί, θαρρείς και δεν ήταν Έλληνες (αν και σαν Τούρκους τους συμπεριφέρονταν). Φανταστείτε τι ισχύει, τι βιώνουν και πως ζουν οι Σύριοι για παράδειγμα και γενικά οι υπόλοιποι μετανάστες που δεν είναι καν Έλληνες και βρέθηκαν στη δύσκολη στιγμή της ζωής του σε τούτο τον τόπο.

Όχι απ' όλους αφού εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πλειοψηφία είναι στο πλευρό τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο παρά την κρίση που βιώνουμε όλοι μας σε οικονομικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Ξέρω ότι θα υπάρξουν οι κλασικοί που θα σχολιάσουν «άσε τα πολιτικά, ασχολήσου μόνο με την ΑΕΚ» και που θα κράξουν γιατί τους θίγει το συγκεκριμένο υστερόγραφο. Δεν πειράζει. Κάποτε θα το εμπεδώσουν πως έχω προσωπική άποψη και θα την εκθέτω δημόσια όποτε το θέλω και το επιθυμώ. Δεν μπορεί να ζεις στο 2017 προς 2018 και να μην έχεις άποψη, ή να μη θες να την εκφράσεις για να μη γίνεις σε κάποιους αντιπαθητικός και στερηθείς τα «κλικ» τους. Διάολε δεν τα θέλω καν τα «κλικ» τους και θα συνιστά μεγάλη μου χαρά και τιμή να ΜΗ με ξαναδιαβάσουν ΠΟΤΕ... Η αξιοπρέπεια είναι ευγένεια κύριοι είχε πει ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης είχε εξηγήσει πως η αξιοπρέπεια είναι αβρά και ευπρεπής υπερηφάνεια.! Να είστε καλά...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...