«Βλέπω νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι, θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα»

«Βλέπω νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι, θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα»

bet365

Ο Γάλλος ρεπόρτερ Μαρσιάλ Ντεμπό, ο οποίος είναι εθισμένος με το ελληνικό ποδόσφαιρο μιλάει στο gazzetta.gr για το ντέρμπι, αναλύει τους δύο «αιώνιους», ενώ υποκλίνεται σε Λεβαδειακό, Ανιγκό, Ατρόμητο, Πανιώνιο, Ουζουνίδη και Λεμονή!

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Παρί Σ.Ζ. – Νις. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «La Nouvelle République», αλλά και της ιστοσελίδας «footballski.fr», Μαρσιάλ Ντεμπό δηλώνει παθιασμένος με το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Για πάνω από μια δεκαετία, από την εποχή δηλαδή που ο Ραφίκ Τζιμπούρ μεταπήδησε στον Ατρόμητο παρακολουθεί ανελλιπώς τα τεκταινόμενα στη Super League με κάθε λεπτομέρεια το ρεπορτάζ, αλλά και την αγωνιστική συμπεριφορά των ελληνικών συλλόγων.

Ο Ντεμπό με αφορμή το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό κατέθεσε στο gazzetta.gr την άποψη του, αναλύοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αμφότεροι. Παράλληλα αναφέρθηκε σε Ατρόμητο, Πανιώνιο και Λεβαδειακό εκφράζοντας την έκπληξη του για τις επιτυχίες του Ζοζέ Ανιγκό, ενώ εξήρε τους Ουζουνίδη και Λεμονή.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο τρόπος που τεκμηριώνει την άποψη του πως ο Ολυμπιακός θα αναδειχθεί ξανά πρωταθλητής αλλά πως δεν έχει εκπλαγεί για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε ο Παναθηναϊκός.

- Είναι κάπως ασυνήθιστο για έναν Γάλλο δημοσιογράφο να γνωρίζει τόσα πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως ξεκίνησε το πάθος σου για την Super League;

«Δύο είναι οι λόγοι για το ενδιαφέρον μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρώτα από όλα, ήμουν τυχερός που ταξίδεψα στην Ελλάδα όταν ήμουν μικρός με τους γονείς μου. Είναι μια υπέροχη χώρα με τεράστια ιστορική κληρονομιά. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και χαρείς. Είναι πολύ δύσκολο να μην αγαπήσεις αυτή τη χώρα. Επίσης μπορείς να αισθανθείς το πάθος των Ελλήνων όταν βρεθείς εκεί σε μέρα που διεξάγεται αγώνα.

Είναι ο μεσογειακός τρόπος με τον οποίο αγαπούν το ποδόσφαιρο και μου αρέσει. Ένας άλλος λόγος είναι πως μεγάλωσα στην ίδια περιοχή με τον Ραφίκ Τζιμπούρ, τον θρύλο. Έτσι επειδή ήμασταν γείτονες παρακολουθούσα σχεδόν κάθε παιχνίδι από την εποχή που πήγε στον Ατρόμητο (χάρη στο διαδίκτυο) παρατηρώντας έτσι την πρόοδο του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι μου αρέσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Το πάθος μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο (η ατμόσφαιρα στις εξέδρες για παράδειγμα) το τεράστιο background των συλλόγων (Πανιώνιος, ΑΕΚ κτλ), που ανακαλύπτω κάθε φορά όλο και περισσότερο. Επίσης οι πρώην σταρς που αγωνίζονται εκεί και κάποιες φορές οι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές που αναδεικνύονται μέσα από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επίσης έχουν ενδιαφέρον και όσα συμβαίνουν γύρω από το ποδόσφαιρο, όπως είναι η διαφθορά, η βία, η οικονομική κρίση και η πολιτική. Μπορεί να μην είναι θετικά πράγματα, αλλά έχουν ενδιαφέρον στην ανάλυση τους γιατί για παράδειγμα δεν τα βλέπεις στη Γαλλία. Ως δημοσιογράφος μπορείς να δεις τα πάντα στην Ελλάδα. Και τα καλά, αλλά και τα άσχημα».

- Πως βλέπεις το ντέρμπι του Σαββάτου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού;

«Νομίζω πως αν κοιτάξει κανείς και τις δύο ομάδες θα αντιληφθεί πως πρόκειται για ένα πολύ παράξενο ντέρμπι. Από τη μία πλευρά έχουμε έναν πολύ ισχυρό Ολυμπιακό που μπορεί να πουλάει έναν παίκτη γύρω στα 20 εκατ. ευρώ και να επιστρέφει στο Champions League με μια καλή και ποιοτική ομάδα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν αδύναμο Παναθηναϊκό που παλεύει για την επιβίωση του με πολλές νέες μεταγραφές, αλλά και όπως είδα κόντρα στη Λάρισα έναν πολύ δυνατό χαρακτήρα που δεν τα παρατάει με τίποτα. Πιστεύω πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να δούμε ένα καλό παιχνίδι αλλά και κάτι πολύ σημαντικό:

Εάν ο Ολυμπιακός νικήσει, έχοντας επικρατήσει προηγουμένως του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ δεν βλέπω να χάνει το πρωτάθλημα. Ο Λεμονής έχει αλλάξει πραγματικά την ομάδα. Από τακτικής άποψης είναι πολύ διαφορετικός. Επανέφερε παίκτες όπως ο Σισέ και ο Φορτούνης ως 10άρι. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει πολύ δυνατή ομάδα. Χρειάζονται απλά τον κατάλληλο άνθρωπο για να την αξιοποιήσει».

- Πως κρίνεις την φετινή παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League;

«Προφανώς απογοητεύτηκα βλέποντας τον Ολυμπιακό στο ματς με την Σπόρτινγκ γιατί ήταν πολύ σημαντικό. Ο Χάσι τα έκανε μούσκεμα, χρησιμοποιώντας λάθος ενδεκάδα και είδαμε πόσο αδύναμη ήταν η άμυνα. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένας εφιάλτης για τον Ολυμπιακό. Στο Τορίνο, αλλά και στη Βαρκελώνη είδαμε πως ο Ολυμπιακός μπορεί να τα πάει κάπως καλύτερα.

Μου άρεσε που ο Λεμονής πίστεψε σε αυτά τα ματς στον Νικολάου, ειδικά κόντρα στη Μπαρτσελόνα που πέρασε δύσκολα. Ο σύλλογος θα βελτιωθεί μόνο όταν πουλάει τέτοιους παίκτες με το κατάλληλο αντίτιμο. Δεν γίνεται να τους χρησιμοποιείς μόνο κόντρα στη Σπάρτη και τον Αγροτικό Αστέρα στο Κύπελλο. Το άσχημο είναι πως μπορεί να ολοκληρώσει την φάση των ομίλων με 0 βαθμούς. Δεν είναι καλό για το ίματζ της ομάδας. Αν όμως ο Ολυμπιακός καταφέρει να αναδείξει κάποιους παίκτες και τους πουλήσει στη συνέχεια, θα είναι καλό να φτάνει στη φάση των ομίλων του Champions League».

- Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που σε έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο;

«Εντυπωσιάστηκα από την Σισέ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Είναι πολύ δυνατός και μπορεί να εξελιχθεί σε ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Ο Ένγκελς χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στην Ελλάδα, αλλά βλέπω να είναι βελτιωμένος εσχάτως. Εάν όμως έπρεπε να επιλέξω έναν παίκτη θα έλεγα τον Ανσαριφάρντ, γιατί πιστεύω πως είναι πολύ ικανός στράικερ και πολύ έξυπνος.

Είναι μακράν ο κορυφαίος στράικερ του Ολυμπιακού. Από την πλευρά του Παναθηναϊκού θα ήθελα να δω τον Τάσο Αυλωνίτη αγωνιζόμενο. Είναι καλός παίκτης και συνάμα καλό παιδί και αξίζει να παίζει κάθε εβδομάδα. Επιλέγω ωστόσο τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο γιατί πιστεύω πως μπορεί να ακολουθήσει μια καριέρα ανάλογη με του Όμπλακ όταν θα αγωνιστεί στην Μπενφικά. Επίσης περιμένω την στιγμή που θα συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αγωνίζεται με την εθνική Ελλάδας».

-Που πιστεύεις θα κριθεί το ντέρμπι;

«Το κλειδί του ντέρμπι θα είναι να βρει ο Ολυμπιακός την αμυντική του ανθεκτικότητα που αποτελεί φέτος το μεγαλύτερο πρόβλημα του. Ο Λεμονής φαίνεται να έχει καταλήξει στους Ένγκελς και Σισέ στα δύο κεντρικά μπακ. Να δούμε τι θα γίνει με την επιστροφή του Βούκοβιτς, εάν θα αποφασίσει να αλλάξει κάτι. Δεν ξεχνώ επίσης πως η Θύρα 13 θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον Ολυμπιακό δημιουργώντας μια καλή ατμόσφαιρα που μπορεί επίσης να επηρεάσει.

Ο Παναθηναϊκός με 12 παίκτες μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Δεν βλέπω να νικάει όμως σε ένα ματς τα πάντα μπορούν να συμβούν. Για αυτό αγαπώ το ποδόσφαιρο και ειδικά το ελληνικό. Ο Μολίνς δείχνει, ο Μουνιέ σκόραρε στο Κύπελλο και μπορούν να βοηθήσουν.

Για μένα το ντέρμπι είναι 70-30 υπέρ του Ολυμπιακού. Είναι σαν ένας αγώνας Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δώσει το 120% των δυνατοτήτων του για 93 λεπτά και να αποφύγει τα αμυντικά λάθη. Ο Ολυμπιακός όμως δείχνει πολύ πιο ανώτερος».

- Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο κορυφαίος Έλληνας τεχνικός;

«Θεωρώ όπως και πολύς κόσμος πως ο Ουζουνίδης αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής. Κάνει σπουδαία δουλειά, εάν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Είναι σημαντικό που ο Παναθηναϊκός έχει έναν άνθρωπο που αγαπάει τόσο πολύ τον σύλλογο. Εάν ήταν ξένος προπονητής θα είχε ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του.

Θεωρώ πως ακόμη και αν πέσει ο Παναθηναϊκός, ο Ουζουνίδης θα μείνει εκεί για να τον επαναφέρει εκεί που ανήκει. Είναι τέτοιου είδους άνθρωπος. Αυτός είναι ο κύριος ο λόγος που η κατάσταση δεν είναι ακόμη χειρότερη για τον Παναθηναϊκό. Δεν θα μπορούσαν πολλοί άνθρωποι να δουλέψουν κάτω από αυτές τις συνθήκες».

- Περίμενες πως ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί σε τόσο δεινή θέση;

«Δεν έχω εκπλαγεί με όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό. Μετά την αποχώρηση του Τζιμπρίλ Σισέ τα πάντα έχουν γίνει λάθος. Προπονητές και παίκτες: Ο Παναθηναϊκός έχασε πολλά χρήματα αποκτώντας παίκτες με προφίλ που δεν ταίριαζε στον σύλλογο. Το χειρότερο ήταν αυτό που έγινε με τον Στραματσόνι και τους παίκτες που έφερε το καλοκαίρι του 2016. Εσιέν, Ιβανόφ, Ιμπάρμπο, Σαμπά.

Όλοι κατέληξαν σε φιάσκο έχοντας μεγάλα συμβόλαια. Μπορούμε να κατηγορούμε τον Ολυμπιακό για όσα γίνονται εκτός αγωνιστικών χώρων, αλλά τουλάχιστον στον Ολυμπιακό ξέρουν να πουλάνε και να μην χάνουν πολλά χρήματα. Το να νικάς είναι δύσκολο και να παραμένεις στην κορυφή ακόμη δυσκολότερο. Ο Παναθηναϊκός πούλησε τους καλύτερους παίκτες του, Μπεργκ και Βλαχοδήμος σχεδόν τσάμπα. Καμιά έκπληξη λοιπόν βλέποντας τι έχει συμβεί. Ελπίζω όμως πως μέσα από αυτή την κατάσταση θα αναγκαστούν να αξιοποιήσουν νέα ταλέντα από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ο μοναδικός δρόμος για να βγουν από την κρίση».

- Ποια θεωρείς είναι η ομάδα-έκπληξη της Super League;

«Σαφώς και είναι ο Λεβαδειακός! Είναι απίστευτο γιατί ως οπαδός της Μαρσέιγ η γνώμη μου για τον Ανιγκό δεν ήταν καλή. Έκανε κάποια σπουδαία πράγματα, αλλά κα πολλά άσχημα τόσο ως προπονητής, όσο και ως αθλητικός διευθυντής. Περίμενα πως η παρουσία του στον Λεβαδειακό θα εξελιχθεί σε τραγωδία και πως μέχρι τον Οκτώβριο θα είχε φύγει. Κατάφερε όμως και άλλαξε ριζικά τον Λεβαδειακό παίζοντας με τρία στόπερ.

Η ομάδα μπορεί να μην είναι καλή, αλλά κατάφερε να τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Όλα αυτά με τον Μπραντάο μπροστά! Μόνο στην Ελλάδα μπορείς να τα δεις αυτά. Είναι κάτι σημαντικό όταν για παράδειγμα ο Τζάκσον Μεντί είναι ο σημαντικότερος σου αμυντικός. Ο Ανιγκό δείχνει πως μπορεί να πετύχει ωραία πράγματα. Χρειαζόταν αυτή την εμπειρία για να καθαρίσει το μυαλό του πηγαίνοντας μακριά από την Γαλλία. Θεωρώ πως μπορεί να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τους Επασί και Γιακουμάκη έτσι ώστε ο Λεβαδειακός να τους πουλήσει.

Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης στον Ατρόμητο που έκανε τις εξυπνότερες αγορές στην Ελλάδα. Πολύ καλοί δανεισμοί από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και βλέπεις τώρα τις συμβαίνει. Ο Νταουντά είναι ένας ταλαντούχος στράικερ που δεν χρειάζεται 10 ευκαιρίες για να σκοράρει. Ο Ντιγκινί είναι επίσης ένας ωραίος τύπος και σπουδαίος παίκτης. Ελπίζω πως θα συνεχίσουν έτσι και θα καταφέρουν να παίξουν στα play-off για το Europa League της επόμενης σεζόν.

Θεωρώ πως και ο Πανιώνιος θα είναι εκεί γιατί διαθέτει την τελευταία διετία μια από τις πιο συνεπείς και σταθερές ομάδες. Έτσι θα βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο: κάνοντας έξυπνες μεταγραφές, χρησιμοποιώντας νεαρούς παίκτες και πουλώντας τους. Και ξανά από την αρχή».

- Ποιος πιστεύεις θα κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Πιστεύω ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Γιατί; Διότι διαθέτει την καλύτερη ομάδα. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι δυνατοί, αλλά η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία να 'σκοτώσει' τον Ολυμπιακό χάνοντας από Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο. Ο ΠΑΟΚ έδειξε στο «Γ. Καραϊσκάκης» πως όταν ο Πρίγιοβιτς δεν σκοράρει είναι δύσκολα για αυτούς.

Έχοντας τους ίδιους βαθμούς με τον Ολυμπιακό δείχνουν πως έχουν ήδη χάσει κάτι, γιατί ο Ολυμπιακός ποτέ δεν τόσο κακός στο ξεκίνημα της Super League. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές λύσεις. Μπορεί να είναι ένας 'άσχημος' τίτλος, αλλά θα είναι ένας ακόμη για τον Ολυμπιακό. Χρειάζονται χρόνο απλά να βρουν τους εαυτούς τους. Πάνε από τη μία νίκη στην άλλη (Πανιώνιος, ΠΑΟΚ) και οι άλλες ομάδες δεν ξέρουν ακόμη πως να κατακτούν την Super League)».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα