Τρία πρωταθλήματα για τον… πρωταθλητή Ελλάδας!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Τρία πρωταθλήματα για τον… πρωταθλητή Ελλάδας!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για τα τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που θα καθορίσουν την τύχη του πρωταθλητή Ελλάδας 2024 στα προκριματικά του νέου Champions League και για το… τέταρτο που μπορεί να τον στείλει απευθείας στο Μονακό!

Τρία συν ένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα καθορίσουν την τύχη του πρωταθλητή Ελλάδας στα προκριματικά του νέου Champions League κατά… 50%, αφού την προσδοκία της ευνοϊκής μεταχείρισης με βάση τις αλλαγές στο φορμάτ την έχουν οι δύο από τις τέσσερις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο της Stoiximan Super League και συγκεκριμένα ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, λόγω του υψηλού συντελεστή τους.

Τα πρωταθλήματα Τσεχίας, Δανίας και Κροατίας, ανάλογα βεβαίως με την τελική τους έκβαση, μπορούν να ανεβάσουν ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό απευθείας στα πλέι οφ του νέου Champions League (με μία πρόκριση για το League Stage και με δεδομένη συμμετοχή στο League Stage του Europa League στο ενδεχόμενο αποκλεισμού) και το πρωτάθλημα Ουκρανίας μπορεί να τους στείλει απευθείας στην κλήρωση του Μονακό στα τέλη Αυγούστου, χωρίς καν προκριματικά!

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ εδώ και καιρό έχει πάρει το πάνω χέρι στο ουκρανικό πρωτάθλημα και γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κατακτήσει τον τίτλο, θα αποφύγει τα καλοκαιρινά πλέι οφ και θα αποκτήσει απευθείας θέση στο νέο League Stage, από τη στιγμή που ο εφετινός κάτοχος του Champions League θα έχει εισιτήριο στη νέα διοργάνωση από το πρωτάθλημα της χώρας του.

Σε αυτή την περίπτωση το κενό της Σαχτάρ στην τετράδα των ομάδων που ξεκινούν τα καλοκαιρινά προκριματικά από τα πλέι οφ (πρωταθλήτριες Σερβίας, Τουρκίας, Ελβετίας και Ουκρανίας) θα το καλύψει η πρωταθλήτρια ομάδα του δεύτερου προκριματικού με τον υψηλότερο συντελεστή.

Ποιος μπορεί να είναι αυτές με τα τωρινά δεδομένα; Κατά σειρά ευρωπαϊκού συντελεστή η πρωταθλήτρια Τσεχίας, αν είναι η Σλάβια Πράγας, η πρωταθλήτρια Δανίας, αν είναι η Κοπεγχάγη και η πρωταθλήτρια Κροατίας, αν είναι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Αμέσως μετά από πλευράς συντελεστή στο UEFA ranking ακολουθούν οι δύο από τους τέσσερις μνηστήρες του ελληνικού πρωταθλήματος, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ! Αυτά τα τρία πρωταθλήματα θα καθορίσουν την τύχη τους, παράλληλα με τη δική τους δύσκολη προσπάθεια να στεφθούν πρωταθλητές Ελλάδας!

Στην Τσεχία η Βικτόρια Πλζεν νίκησε στο ντέρμπι την Σλάβια Πράγας και την εκθρόνισε από την πρώτη θέση της βαθμολογίας στην οποία ανέβηκε εκ νέου η έτερη μεγάλη του τσεχικού ποδοσφαίρου, Σπάρτα Πράγας. Το πρωτάθλημα Τσεχίας έχει ακόμα επτά αγωνιστικές, δύο για την κανονική διάρκεια και πέντε για τα… μίνι πλέι οφ ενός γύρου με τη συμμετοχή των έξι πρώτων ομάδων.

Στη Δανία η Κοπεγχάγη έχει χάσει την επαφή με την πρώτη θέση, έξι βαθμούς πίσω από Μπρόντμπι και Μίντιλαντ που προηγούνται, αλλά τα πάντα μπορούν να συμβούν στις επτά αγωνιστικές που απομένουν για να ολοκληρωθούν τα πλέι οφ ανάμεσα στις έξι πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας.

Στο κυνήγι της πρωτοπόρου, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, Ριέκα, βρίσκεται η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που έβγαλε από τη μέση τη Χάιντουκ Σπλιτ αλλά είναι πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή με ματς λιγότερο, έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε στις 25 Μάϊου και με μεταξύ τους ντέρμπι σε δύο αγωνιστικές στη Ριέκα.

Τρία πρωταθλήματα, που αν παραμείνουν ως έχουν με πρωταθλητές τους νυν επικεφαλής, ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός, αν κατακτήσουν το εγχώριο πρωτάθλημα, θα… πετάξουν από τον δεύτερο προκριματικό, από τον οποίο ξεκινάει βάσει του access list ο πρωταθλητής Ελλάδας, στα πλέι οφ. Με εκκίνηση τέσσερις εβδομάδες αργότερα (στις 20/21 Αυγούστου το πρώτο ματς αντί για 23/24 Ιουλίου) και με δυο ματς αντί για έξι για την πρόκριση.

Είναι κάτι που δεν ισχύει στο ενδεχόμενο που το πρωτάθλημα Ελλάδας 2024 θα κατακτηθεί από την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό λόγω του χαμηλού ευρωπαϊκού συντελεστή των δύο μνηστήρων του τίτλου, οι οποίοι καλούνται να τον βελτιώσουν στις αμέσως επόμενες ευρωπαϊκές τους συμμετοχές.

Το +1 δεν είναι άλλο από το πρωτάθλημα Ουκρανίας. Εκεί που η Ντιναμό Κιέβου ανέβηκε στη δεύτερη θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Σαχτάρ, έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε στις 25 Μάϊου. Με μεταξύ τους ντέρμπι τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, αν η Ντιναμό καταφέρει να… κλέψει τον τίτλο ο πρωταθλητής Ελλάδας κατά… 50% (αν είναι ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός) μπορεί να βρεθούν με απευθείας εισιτήριο για το νέο Champions League!

Για τον Ολυμπιακό που με τη νίκη του επί της Φενέρ ξεπέρασε ήδη σε συντελεστή τον σχεδόν βέβαιο πρωταθλητή Σερβίας, Ερυθρό Αστέρα, κάτι τέτοιο θα είναι δεδομένο. Για να γίνει δεδομένο και για τον ΠΑΟΚ, αν κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να αποκλείσει την Μπριζ για να ξεπεράσει με τη σειρά του τη σερβική ομάδα.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.