Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ «μίκρυνε» το ρόστερ, ακόμα κάνει δοκιμές, αλλά παίρνει τα πάντα από την «Αγία Τριάδα»

Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ «μίκρυνε» το ρόστερ, ακόμα κάνει δοκιμές, αλλά παίρνει τα πάντα από την «Αγία Τριάδα»

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ «μίκρυνε» το ρόστερ, ακόμα κάνει δοκιμές, αλλά παίρνει τα πάντα από την «Αγία Τριάδα»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις αλλαγές του Φατίχ Τερίμ στα play offs και για την καταλυτική συμβολή των Ιωαννίδη - Μπερνάρ - Μπακασέτα στην πορεία του Τριφυλλιού μέχρι το τέλος της σεζόν.

Πλέον ας το... χωνέψουμε: όταν νικά ο Παναθηναϊκός στα play offs με καλύτερη απόδοση στο β΄ ημίχρονο, ο Φατίχ Τερίμ ξεκινά στο επόμενο ματς με τη διάταξη με την οποία... τελείωσε στο προηγούμενο!

Νίκησε την ΑΕΚ με τον Αράο σε ρόλο «σύρτη» σε 3-6-1; Ξεκίνησε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με 3-6-1. Νίκησε τον Αρη 2-0 με 3-5-2 στο β' μέρος; Ξεκίνησε σήμερα εναντίον της Λαμίας με 3-5-2. Για να δούμε: τώρα που νίκησε με 4-2-3-1, θα ξεκινήσει την Κυριακή με 4-2-3-1 στο «Αθανάσιος Διάκος»; Πιθανότατα ναι!

Ο κόουτς πλέον έχει «μικρύνει» πάρα πολύ το ρόστερ που χρησιμοποιεί ουσιαστικά. Αν εξαιρέσει κάποιος τους δυο ακραίους μπακ (συνήθως Μλαντένοβιτς – Βαγιαννίδη), τον Σπόραρ και τους Παλάσιος, Μαντσίνι, Βέρμπιτς, σπανίως χρησιμοποιεί άλλους παίκτες για περισσότερο από 10-15 λεπτά! Σήμερα, επί παραδείγματι, έκανε κατ' ουσίαν, μία αλλαγή: Παλάσιος αντί Σπόραρ στο 71'. Ολες οι υπόλοιπες έγιναν μετά το 87'! Εναντίον του Αρη είχε κάνει πάλι μία αλλαγή: Σπόραρ αντί Παλάσιος στο 46'. Ολες οι υπόλοιπες έγιναν μετά το 77'!

Αυτοί που «χάθηκαν» και η απαιτούμενη χημεία

Πλέον σπανίως χρησιμοποιεί παίκτες όπως ο Ρουμπέν Πέρεθ, ο Βιλένα, ο Ούγκο, ο Γερεμέγεφ, ενώ ο Μαντσίνι και ο Τζούρισιτς παίζουν από ελάχιστα έως καθόλου. Δεν είναι κακό όταν δεν υπάρχουν εμβόλιμες αγωνιστικές και το πρόγραμμα γράφει «ένα ματς ανά εβδομάδα». Τη χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός τη χημεία. Χρειαζόταν το «stop» στις 4-6 αλλαγές ανά ενδεκάδα. Τα ματς Κυπέλλου ... τελείωσαν μέχρι τον τελικό (ας μην ξεχνάμε ότι ο Τερίμ βρήκε μπροστά του «βουνό» με διπλά παιχνίδια εναντίον Ολυμπιακού, Ατρομήτου, ΠΑΟΚ), οι τραυματισμοί ελαχιστοποιήθηκαν, οι τραυματίες επέστρεψαν, ο Παναθηναϊκός είναι σχεδόν πλήρης τις τελευταίες εβδομάδες. Και ο κόουτς δείχνει αποφασισμένος να «πάει» με 16-18 παίκτες μέχρι το τέλος. Κι 'όπου βγει! Κι' ό,τι γίνει!

Συνεχίζει να «διαβάζει» την ομάδα του, να προσπαθεί για την εύρεση της καλύτερης ισορροπίας. Στα play offs η βασική αλλαγή του είναι η χρησιμοποίηση του Ακαϊντίν δίπλα στον Γεντβάι και η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του Αράο στο σύνθετο ρόλο τρίτου στόπερ – δεύτερου χαφ. Οσο ο Βραζιλιάνος αντέχει, όσο ο Τσέριν μαθαίνει πότε θα παίζει δίπλα του και πότε θα βοηθά περισσότερο επιθετικά, τόσο πιο πολύ θα βρίσκει τις ισορροπίες του ο Παναθηναϊκός. Διότι είναι εμφανές ότι σε ματς στα οποία όλοι οι καθαρόαιμοι εξτρέμ μένουν στον πάγκο ή στην εξέδρα, οι ρόλοι που καλούνται να υπηρετήσουν οι Ιωαννίδης – Μπακασέτας – Μπερνάρ είναι πιο απαιτητικοί. Αλλά έως τώρα τα καταφέρνουν μια χαρά!

Το 75% των γκολ από τρεις παίκτες!

Διότι η αλήθεια είναι πως αυτός ο Παναθηναϊκός του Τερίμ, το «μηδέν» δύσκολα το κρατά στην εστία του. Ακόμα κι όταν νικά. Διατήρησε ανέπαφη την εστία του μόνο δυο φορές στα τελευταία εννιά παιχνίδια, αμφότερα εναντίον του Αρη! Την ίδια στιγμή, όμως, έχει ήδη πετύχει 12 γκολ σε πέντε ματς των play offs Τα 9 εξ αυτών η «Αγία Τριάδα» που έχει και τρεις ασίστ. Σε κάποια ματς - όπως σήμερα εναντίον της Λαμίας – θα το πάρει πάνω του ο Μπερνάρ. Σε άλλα ο Ιωαννίδης, σε άλλα ο Μπακασέτας: και οι τρεις μαζί οδηγούν τον Παναθηναϊκό στη διπλή μάχη για πρωτάθλημα – Κύπελλο από ριψοκίνδυνους δρόμους. Από δρόμους που έχουν μέσα τους πολλή επίθεση, πολλές φάσεις, πολλά γκολ. Αλλά και μπόλικο άγχος, μεγάλα αμυντικά κενά, λάθη, ανισορροπίες...

Ο Παναθηναϊκός της ανατροπής... έως πότε;

Το είπε καθαρά και ξάστερα για ακόμα μια φορά σήμερα ο Τούρκος κόουτς, όταν ρωτήθηκε για το σφάλμα του Γιάννη Κώτσιρα στη φάση του 0-1 από τον Σλίβκα: “Εμείς ξέρουμε πως στις αντεπιθέσεις θα είναι επικίνδυνος ο κάθε αντίπαλος. Μία ομάδα που κάνει επίθεση με 7-8 παίκτες, είναι πολύ λογικό να το περιμένει αυτό. Από αυτό δεν φοβόμαστε, ξέρουμε τι παίζουμε. Αλλά η μπάλα που δίνουμε εμείς στον αντίπαλο; Αυτό δεν είναι επιτρεπτό». Ο Τερίμ θέλει επιθέσεις με πολλούς παίκτες, θέλει τον Παναθηναϊκό του να σκοράρει πρώτος και εν συνεχεία να «διαχειρίζεται» το σκορ. Κάποιες φορές του βγαίνει. Κάποιες φορές όχι: τρεις φορές στη Λεωφόρο βρέθηκε με το 0-1 στην πλάτη: ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Λαμία. Και μία με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», τέσσερις συνολικά! Νίκησε στις τρεις με ανατροπή, δείγμα του αέρα και της αυτοπεποίθησης που έχει αποκτήσει ο Παναθηναϊκός πλέον με τον ίδιο στον πάγκο. Ομως δεν θα συμβαίνει πάντα. Ούτε (πρέπει να) είναι ο κανόνας!

Αν το καλοσκεφτούμε, πάντως, ο μοναδικός «κανόνας» και για τον Παναθηναϊκό και για όλους εδώ που έφτασε το πρωτάθλημα, είναι οι νίκες. Το «πώς» είναι μια ιστορία ξεχωριστή και διακριτή για κάθε παιχνίδι. Και στην πραγματικότητα η μοναδική «σταθερά» του Τριφυλλιού στα play offs είναι αυτή η τριάδα. Μπάκα – Φώτης – Μπερνάρ. Κι' ό,τι γίνει...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...