ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θωρακίζουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θωρακίζουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον!

bet365

Σε θέση ισχύος πλέον ο ΠΑΟΚ, το χάντικαπ που καλείται να καλύψει ο Ολυμπιακός, αλλά και οι δύο ομάδες έχουν την ευκαιρία να «κλειδώσουν» στα ματς με Μπριζ και Φενέρμπαχτσε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις κληρώσεων, ενόψει του νέου φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είναι λογικό να ονειρεύονται ακόμα και τον… ελληνικό τελικό του Conference στη Νέα Φιλαδέλφεια, να μην διστάζουν να το παραδέχονται ακόμα και δημόσια, αλλά είναι δεδομένο ότι μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή τους στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης και τα ματς της προσεχούς Πέμπτης.

Ασχέτως του μεγάλου ονείρου για έναν ευρωπαϊκό τελικό το δεδομένο είναι ότι κόντρα στην Μπριζ και τη Φενέρμπαχτσε, δύο σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες με μεγάλη παράδοση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (κυρίως οι Βέλγοι), που όμως δεν αποτελούν μεγαθήρια, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να θωρακίσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον, να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τον συλλογικό τους συντελεστή και να εκμεταλλευτούν τα πολύ σημαντικά αβαντάζ που παρέχει το νέο φορμάτ των τριών ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Πρώτος και άμεσος στόχος και για τους δυο να ξεπεράσουν σε συντελεστή τον Ερυθρό Αστέρα τον οποίο είναι δεδομένο ότι θα βρουν μπροστά τους σε μελλοντικές απόπειρες συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League και η μικρή διαφορά που τους χωρίζει σήμερα μπορεί να αποβεί καθοριστική ακόμα και για το πλεονέκτημα της απευθείας συμμετοχής στο νέο League Stage εκμεταλλευόμενοι το rebalancing για τη θέση του κατόχου του τροπαίου!

Αρκεί να σκεφτούμε ότι με τον τωρινό του συντελεστή ο πρωτοπόρος στην ελληνική Super League ΠΑΟΚ στο ενδεχόμενο της κατάκτησης του πρωταθλήματος θα ήταν μια ανάσα (πίσω από Σαχτάρ και Σλάβια Πράγας) είτε από την απευθείας συμμετοχή του στο νέο League Stage είτε από την… προαγωγή του από τον β’ προκριματικό στα καλοκαιρινά πλέι οφ!

Με μία πρόχειρη ματιά στη βαθμολογία συλλόγων της UEFA, χωρίς να υπολογίζονται τα club του big-5 (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), που έχουν -βάσει access list- τις πολλές απευθείας θέσεις στο League Stage Champions και Europa League, Oλυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο ευρωπαϊκό top-20 στο οποίο καλούνται άμεσα να βελτιώσουν τη θέση τους απέναντι σε ομάδες όπως η βελγική Γάνδη, η Σλάβια Πράγας, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Κοπεγχάγη, η Αλκμααρ, κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο αβαντάζ για το μέλλον.

Με την Ελλάδα… να ταλαιπωρείται ανάμεσα στην 20η και τη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, τα καλοκαιρινά προκριματικά γίνονται εξαιρετικά δύσβατα, ειδικά για τους συλλόγους με χαμηλό συντελεστή. Οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες μας αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν από τον δεύτερο προκριματικό (τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου) και ο κυπελλούχος Ελλάδας ή ο δεύτερος του πρωταθλήματος από τον πρώτο προκριματικό (11 και 18 Ιουλίου)!

Για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό είναι δεδομένο από τώρα ότι θα είναι στους ισχυρούς σε κάθε προκριματικό γύρο και με τη συμμετοχή τους στην προημιτελική φάση του Conference League έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, αν του χρόνου ένας εκ των δυο αγωνιστεί στο Champions League, το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας αν βρεθούν στο Europa και ακόμα και το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για το League Stage του Conference League, κάτι εξαιρετικά σημαντικό με το νέο σύστημα διεξαγωγής με την ενιαία βαθμολογία και τους οχτώ διαφορετικούς αντιπάλους (έξι στο Conference).

Mε τα τωρινά δεδομένα ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει του χρόνου στην Ευρώπη από θέση ισχύος σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες και λογικά θα είναι πρώτος σε συντελεστή στη διάρκεια της σεζόν για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι στην 50η θέση στο UEFA ranking, ακριβώς πίσω από τον 49ο Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι όπως οι ερυθρόλευκοι βγάζουν πολύ καλή σεζόν από την 5ετία τους, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος, όπως είναι τώρα η κατάσταση θα βρεθεί στην 46η θέση του ranking με τον Ολυμπιακό στην 56η!

Είναι ευνόητο ότι ο μεν ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του και να φλερτάρει από του χρόνου με το ευρωπαϊκό top-40 για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο Ολυμπιακός να καλύψει στα φετινά ματς του Conference αυτό το χάντικαπ ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον εφετινό του συντελεστή.

Από την άλλη πλευρά για τη χώρα μας θα είναι συνολικά ευτύχημα, αν το βράδυ της Πέμπτης καταφέρει να ξεπεράσει το Ισραήλ και ανέβει στη 16η θέση της βαθμολογίας της UEFA, μπαίνοντας ταυτόχρονα στο top-10 της εφετινής σεζόν, ξεπερνώντας την Ολλανδία. Δεν θα είναι πρωτόγνωρο αυτό για τη χώρα μας, το ίδιο είχε πετύχει και πριν από δυο χρόνια με τον ΠΑΟΚ και πάλι στα προημιτελικά του Conference κόντρα στη Μαρσέιγ και συνολικά τρεις φορές μέσα στον 21ο αιώνα.

Καλύτερη επίδοση βεβαίως παραμένει η 5η θέση στην Ευρώπη, πάνω από Γαλλία, Ολλανδία και Πορτογαλία τη σεζόν 2001-2 με ρεκόρ συγκομιδής πόντων, που αν καταρριφθεί στη διάρκεια της εφετινής σεζόν θα σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει από εφέτος την 15η θέση στο UEFA ranking. Άλλες δύο φορές η χώρα μας είχε τερματίσει στην 9η θέση της σεζόν (το μακρινό 2008 και το 2001) και μία ακόμα σεζόν ήταν στην 8η θέση, το 2003…

Από την πλευρά τους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός μοιράζονται τις πρωτιές σε συγκομιδή βαθμών την τελευταία 5ετία για την Ελλάδα με τρεις φορές στην πρώτη θέση τους ερυθρόλευκους και δυο (με την εφετινή) τον ΠΑΟΚ. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν προσφέρει μαζί το 73,5% των εφετινών ελληνικών βαθμών, ενώ σε αυτό το ποσοστό κυμαίνεται και η προσφορά τους στον τρέχοντα ελληνικό συντελεστή 5ετίας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.