Η πιο απρόβλεπτη αγωνιστική των Play off

Η πιο απρόβλεπτη αγωνιστική των Play off

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την μεγάλη διακοπή, που έχει κάνει εντελώς απρόβλεπτα τα Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Ολυμπιακός.

Μας έχει κάνει ανυπόμονους και μας έχει δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες σε σχέση με τις συγκινήσεις και το “θετικό” δράμα που θα μας προσφέρει στην κορύφωση της η Superleague 2024 στα Play off. Και τώρα, που μπαίνουμε σε μια ευθεία χωρίς διακοπές και εμπόδια μέχρι την ολοκλήρωση των αγωνιστικών, είναι δικαιολογημένη η αυξημένη προσμονή. Κοιτάζοντάς το από αυτή τη σκοπιά, μπροστά μας έχουμε δύο “κολλητές” αγωνιστικές που είναι πιθανό να μας κάνουν πολύ σοφότερους σε σχέση με την κατάκτηση του τίτλου, αλλά και δύο εντελώς απρόβλεπτες αγωνιστικές. Ειδικά αυτή που μας περιμένει την Κυριακή είναι, στο δικό μου μυαλό, η πιο απρόβλεπτη αγωνιστική των Play off.

Οι ομάδες έρχονται από μακρά διακοπή. Γι’ αυτό και είναι εντελώς απρόβλεπτο το πρώτο διάστημα του παιχνιδιού για όλους τους διεκδικητές του τίτλου, που συγκρούονται μεταξύ τους σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο ντέρμπι της Λεωφόρου προσπαθείς να κάνεις μια προεκτίμηση για την στρατηγική των δύο προπονητών. Τον Φατίχ Τερίμ τον νοιάζει να πάρει ο Παναθηναϊκός το κοινό της Λεωφόρου μαζί του και να αυξήσει έτσι τη δυναμική του - άρα φυσιολογικά μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει σε φουλ ένταση και θα επιδιώξει να ανεβάσει το τέμπο. Ο Τερίμ είχε ξεκινήσει με αυτό τον τρόπο αλλά στην εξέλιξη του χρόνου λόγω συνεχόμενων αγώνων και συνεχόμενων τραυματισμών εμφάνισε έναν Παναθηναϊκό σε χαμηλότερες εντάσεις. Τι θα κάνει τώρα, που έρχεται από την διακοπή; Θα νιώθει την αυτοπεποίθηση να βάλει την ομάδα του σε φουλ ένταση από το πρώτο λεπτό; Και θα ανεβάσει ψηλά τον Παναθηναϊκό για να πρεσάρει στην μπάλα από την πρώτη πάσα του ΠΑΟΚ;

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ PLAY OFF ΤΗΣ SUPERLEAGUE

Όταν μπαίνεις στην θέση του Ραζβάν Λουτσέσκου σκέφτεσαι ότι θέλει να καλύψει την απώλεια βαθμών που είχε στην Τούμπα στην 1η αγωνιστική - την ήττα από τον Άρη. Το ότι ξέρεις τι θέλει δεν σημαίνει ότι ξέρεις πώς θα προσπαθήσει να το πετύχει. Δεν θα εκπλαγώ αν δω τον ΠΑΟΚ να παίζει σε φουλ ένταση από την αρχή. Και φυσικά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν επιλέξει να πιέσει ψηλά στο γήπεδο τον Παναθηναϊκό. Αν οι προπονητές έχουν παρόμοια στρατηγική και βάλουν τις ομάδες τους με επιθετική νοοτροπία από την αρχή, θα έχουμε ένα απρόβλεπτο αρχικό διάστημα παιχνιδιού διότι δεν γνωρίζουμε ποια ομάδα θα αποδειχθεί έτοιμη να εκφράσει αυτό το game plan στο γήπεδο μετά από μια τόσο μεγάλη διακοπή.

Παρόμοιες απορίες έχω και για το ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Θα βάλει την ΑΕΚ να κάνει επιθετική ανάπτυξη με ρίσκο ο Ματίας Αλμέιδα, ή θα ξεκινήσει πιο συντηρητικά το ντέρμπι για να αγοράσει χρόνο να “διαβάσει” την τοποθέτηση και τον τρόπο ανάπτυξης του Ολυμπιακού; Θα επιδιώξει να ξεκινήσει το ματς σε υψηλό τέμπο ο Λουίς Μεντιλίμπαρ στην πρώτη του φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια ή θα ψάξει με έναν πιο συντηρητικό τρόπο την νίκη, που είναι ο μόνος του στόχος όπως μας αποκάλυψε δημόσια; Και ποια εκ των δύο ομάδων έχει καταφέρει να κρατήσει τον εαυτό της πιο κοντά στην καλή αγωνιστική κατάσταση; Αυτή η παράμετρος, του ρυθμού είναι που κάνει πιο απρόβλεπτη από οποιαδήποτε άλλη αυτή την αγωνιστική που έχουμε μπροστά μας. Μάλιστα αν κανείς λάβει υπόψη και την παράμετρο της αμφιβολίας σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών μετά τον αποκλεισμό από το Euro 2024, έχει μπροστά του ακόμη έναν λόγο που κάνει απρόβλεπτη την αγωνιστική.

Αυτή η αγωνιστική και η επόμενη θα δημιουργήσουν νέους βαθμολογικούς συσχετισμούς, και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθούν καθοριστικές. Τόσο η περσινή ιστορία όσο και κάποιες των προηγούμενων ετών μας έχουν διδάξει ότι αυξάνει τις πιθανότητες να τα καταφέρει η ομάδα που καταφέρνει να ελέγξει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα θετικά ή - κυρίως αυτά - αρνητικά συναισθήματά της. Η κυριακάτικη αγωνιστική και η εμβόλιμη της ερχόμενης Τετάρτης θα δημιουργήσουν τέτοια, ακραία συναισθήματα, διότι είναι πολύ δύσκολο να μείνουν τόσο κοντά μεταξύ τους οι τέσσερις διεκδικητές. Ποιος θα πάρει αποτελέσματα και ποιος θα αποδειχθεί έτοιμος να διαχειριστεί τα συναισθήματα; Είμαι ανυπόμονος να το διαπιστώσω.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.