Οι μεγάλοι χώροι, οι μεγάλες εντάσεις και τα στημένα του ΠΑΟΚ

Οι μεγάλοι χώροι, οι μεγάλες εντάσεις και τα στημένα του ΠΑΟΚ

Οι μεγάλοι χώροι, οι μεγάλες εντάσεις και τα στημένα του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα κύρια χαρακτηριστικά του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του όπως αυτά θα του χρειαστούν και στη συνέχεια, στα μεγάλα ματς που ακολουθούν.

Η σεζόν μπαίνει στην τελική της ευθεία και η ποδοσφαιρική ταυτότητα της κάθε ομάδας είναι πλέον ξεκάθαρη, εφόσον βέβαια μιλάμε για οργανωμένα σύνολα που δεν αλλάζουν προπονητές και φιλοσοφία δύο-τρεις φορές το χρόνο. Για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ξέρουμε πολύ καλά τι ισχύει…

Εννοείται ότι αυτή η ομάδα έχει ταυτότητα, άρα γνωρίζουμε καλά τι θα μας παρουσιάσει σε ποδοσφαιρική φιλοσοφία όπου και αν αγωνιστεί, σε οποιοδήποτε γήπεδο και διοργάνωση. Ξέρουμε τα προτερήματα, τις αδυναμίες, αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συνόλου σε σχέση και με την παρουσία συγκεκριμένων παικτών μέσα στο γήπεδο.

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ήταν και είναι μία ομάδα που αγαπάει να έχει την μπάλα στα πόδια και να κυριαρχεί με αυτόν τον τρόπο. Βασική ποδοσφαιρική αρχή του Δικεφάλου που χαρακτηρίζει το 90% των ομάδων που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό.

Ένα σύνολο που ποντάρει στην καλή ψυχολογία-αυτοπεποίθηση την οποία κερδίζεις με το ποδόσφαιρο κατοχής που σου δίνει αίσθηση υπεροχής και στα πόδια, αλλά και στο μυαλό. Ομάδα με άμεσες προσπάθειες επανάκτησης της μπάλας όταν αυτή χαθεί. Είναι επίσης γνωστό όμως, ότι ο φετινός ΠΑΟΚ από το ξεκίνημα της σεζόν και μέσα από πολλή δουλειά στην προετοιμασία, έγινε και το σύνολο που κάτω από ειδικές συνθήκες, ψάχνει τη γρήγορη επιθετική μετάβαση για να βρίσκει τους αντιπάλους όσο το δυνατό γίνεται πιο ανοργάνωτους.

Αλήθεια είναι ότι φέτος η ομάδα του Δικεφάλου κατάφερε να κάνει πιο σπουδαία πράγματα και να κερδίσει αρκετά μεγάλα ματς βασιζόμενη κυρίως στις γρήγορες μεταβάσεις της! Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την μεγάλη σεζόν ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει (πιο) πολλά μεγάλα αποτελέσματα εκτός έδρας, εκεί βέβαια που πιο εύκολα βρίσκεις χώρους.

Για πάμε σε μερικά παραδείγματα…

- Το κατάφερε στο Ισραήλ με την Μπεϊτάρ μετά από κάποιο σημείο της αναμέτρησης

- Το πέτυχε με τη Χαρτς στη Σκωτία, αλλά και μέσα στην Τούμπα αφού προηγήθηκε και στην πορεία τους… άνοιξε διάπλατα.

- Μεγάλη νίκη πέτυχε στο Καραϊσκάκη όπου τα εκμεταλλεύτηκε όλα με τον καλύτερο τρόπο, όπως και σε αρκετές ακόμη έδρες

Άρα… Από τη μία το κυριαρχικό ποδόσφαιρο με τους συνδυασμούς-αυτοματισμούς με τους οποίους ο ΠΑΟΚ εύκολα ανοίγει κλειστές άμυνες μικρομεσαίων ομάδων, οι πιο πολλές από τις οποίες φέτος δέχθηκαν τρία-τέσσερα και πέντε γκολ.

Από την άλλη παιχνίδια στα οποία καταφέρνει να κλέβει μπάλες και να τρέχει σε γρήγορες επιθέσεις, οι οποίες πρέπει να τονίσουμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον Τάισον και τον Κωνσταντέλια. Οι δικές τους εμπνεύσεις καθορίζουν πολλές από αυτές τις γρήγορες και αποτελεσματικές επιθέσεις.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ

Αναλύοντας όμως τον ΠΑΟΚ και ενόψει των αγώνων που έρχονται και θα κρίνουν τη χρονιά, φθάνουμε σε ένα σημείο να αντιλαμβανόμαστε ότι πέρα από κάθε τακτικό θέμα που δημιουργούν τα ματς με χώρους ή εκείνα απέναντι σε κλειστές άμυνες, το πιο μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ (όπως και κάθε ομάδας βέβαια) έχει να κάνει με την προσέγγιση της κάθε αναμέτρησης και πιο συγκεκριμένα με την ένταση που μπαίνει και παίζει τα ματς.

Θυμάμαι, στο Ελσίνκι ο ΠΑΟΚ έχανε στο ημίχρονο όπου έπαιζε σαν… κοιμισμένος στον πλαστικό χλοοτάπητα, αλλά μπήκε στο δεύτερο με τα πόδια των παικτών του να βγάζουν φωτιές, τρέχοντας ασταμάτητα και με ένταση σε κάθε μονομαχία. Δύο εικόνες σε δύο ημίχρονα…

Με τους Κροάτες στο Ζάγκρεμπ η ομάδα ήταν καλά στημένη στο γήπεδο, αλλά έπαιζε σαν υπνωτισμένη… Μέσα στην Τούμπα, μετά από λίγες ημέρες, με την ίδια ομάδα, η μπάλα… χάθηκε γιατί οι ασπρόμαυροι μπήκαν σαν δαιμονισμένοι! Δεν σταμάτησαν να τρέχουν και να πιέζουν με ένταση, ενώ και η κυκλοφορία της μπάλας στα γνωστά υψηλά ποσοστά, δεν συνέβαινε με τις κοντινές πάσες ασφαλείας. Άμεσα! Όλα γίνονταν πιο γρήγορα, πιο επιθετικά με το γνωστό ποδοσφαιρικό νεύρο που απαιτείται.

Κακά τα ψέματα! Αυτό είναι το πιο βασικό στο ποδόσφαιρο, εννοείται και στον ΠΑΟΚ. Πόσο θα τρέξεις και με πόση ένταση. Ο καλύτερος είναι εκείνος που το καταφέρνει τις περισσότερες φορές αφού δεν είναι εύκολο να πιάνεις τέτοιο ρυθμό και τέτοια ματς κάθε εβδομάδα… Από εκεί και πέρα χρειάζεται και περισσότερο ποιότητα για να έχει υπέρ του και πολλές στιγμές στους αγώνες, μέσα βεβαίως από ένα αυτονόητα οργανωμένο πλάνο.

Αν δεν το καταλάβατε γράφω για όσα ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί από εδώ και πέρα στα μεγάλα του ματς, αφού με μικρομεσαίους έμειναν μόνο δύο αναμετρήσεις με τη Λαμία:

- Οργάνωση ναι και σε φάση κατοχής, αλλά ειδικά σε φάση άμυνας

- κυριαρχικό ποδόσφαιρο ναι, αλλά με πολλές εντάσεις. Με πολύ… έξυπνο τρέξιμο όλης της ομάδας που πρέπει να κάνει πράξη αυτό που λένε… aggressive.

Όλα μπορεί να τα έχεις και πάλι κάτι θα σου λείψει… Το είχε ο ΠΑΟΚ με την Άιντραχτ! Το είχε με τη Ντινάμο στην Τούμπα. Το έχει σε πάρα πολλά παιχνίδια αφού το πέτυχε μέσα από τη δουλειά στις προπονήσεις. Σε άμυνα και επίθεση: Στημένες μπάλες! Στατικές φάσεις! Όλα να τα δουλέψεις σωστά και να τα παρουσιάζεις τέλεια και πάλι το παιχνίδι και το αποτέλεσμά σου θα εξαρτηθεί κατά 30-40% τουλάχιστον από τις στημένες μπάλες…

Καλά είναι ο ΠΑΟΚ και σε αυτόν τον τομέα! Σε γενικές γραμμές έχει πολλά από τα στοιχεία που περιγράψαμε, αν και καλό θα ήταν να έχει λίγη προσωπικότητα παραπάνω, λίγη ποιότητα μεγαλύτερη σε μερικές θέσεις, περισσότερη ταχύτητα στο κέντρο, να έχει έναν πιο αποτελεσματικό φορ και αρκετά άλλα. Εννοείται! Όσα και αν έχεις, πάντα ψάχνεις το κάτι παραπάνω…

Η ομάδα του Λουτσέσκου ετοιμάζεται για τα πολλά μεγάλα ματς που έρχονται και θυμίζουμε την αρχή στο πρώτο δεκαήμερο: ΠΑΟ-ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ-Λαμία, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και Μπριζ-ΠΑΟΚ… Ένα ματς για κάθε κατηγορία που αναφέραμε. Παιχνίδι με την ΑΕΚ που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για τον ΠΑΟΚ θέλει… τρελές εντάσεις. Ένα ματς με τη Λαμία όπου θα πρέπει να ανοίξει κλειστή άμυνα. Αγώνας στη Λεωφόρο όπου χρειάζονται τα πάντα και σε μεγάλο βαθμό, αλλά και το σπουδαίο ευρωπαϊκό ματς στο Βέλγιο όπου… και οι χώροι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.