Τι «αγοράζει» ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη του Μαξίμοβιτς;

Τι «αγοράζει» ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη του Μαξίμοβιτς;

Τι «αγοράζει» ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη του Μαξίμοβιτς;

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Σέρβο μέσο που θα φορέσει την φανέλα του Τριφυλλιού από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η διακοπή «μαμούθ» των τριών εβδομάδων και η ηρεμία πριν την «καταιγίδα» των δέκα τελικών που έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός, εννιά στα play off και έναν στο Κύπελλο, μας δίνουν την ευκαιρία να κινηθούμε πιο ελεύθερα στα σημειώματα τούτης της γωνιάς μέχρι και την εβδομάδα που θα φέρει στο τέλος της το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, στις 31 Μαρτίου.

Μέχρι τότε μακάρι η Εθνική Ελλάδος να έχει κάνει το καθήκον και να επιστρέψει σε μία μεγάλη διοργάνωση, για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο μεταγραφικό ντεμαράζ που έκανε το Τριφύλλι τον Ιανουάριο, κατάφερε να ντύσει στα πράσινα και τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Οι «πράσινοι» από την ερχόμενη σεζόν θα βάλουν στο έμψυχο δυναμικό τους έναν μέσο που είναι βασικός και αναντικατάστατος τα τελευταία χρόνια στη La Liga, αρκετά σημαντικός για την Χετάφε του Μπορδαλάς και μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Σερβίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παναθηναϊκός δυναμώνει τον άξονά του σημαντικά, ολοκληρώνοντας μία σπουδαία μεταγραφή, αλλά τι είδους χαφ είναι ο Μαξίμοβιτς; Τι «αγόρασε» το Τριφύλλι με την απόκτησή του και τι πρέπει να περιμένουν στο «πράσινο στρατόπεδο» από εκείνον βάσει των χαρακτηριστικών και των εμφανίσεων του;

Παρακολουθώντας παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος αλλά και αγωνιστικών υποχρεώσεων της Εθνικής Σερβίας σε συνδυασμό με πολύ χρήσιμους αριθμούς που μας προσφέρει το Wyscout, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

*O Mαξίμοβιτς είναι ένας κεντρικός μέσος(είτε στο 3-4-2-1 των Σέρβων είτε στο 4-4-2 της Χετάφε) που το κύριο προσόν του είναι το διάβασμα του παιχνιδιού. Η ανάγνωση των καταστάσεων είτε αμυντικά είτε επιθετικά, στις οποίες λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις παίζοντας ρόλο υποστηρικτικό προς τους συμπαίκτες του.

Είναι εκείνος που θα γίνει το στήριγμα στους δύο στόπερ για να σπάσουν την πίεση ψηλά, είναι εκείνος που θα προσφέρει επιλογή στον ακραίο μπακ όταν «κλειστεί» από το πρέσινγκ, είναι εκείνος που θα προσφέρει πάντα μία επιπλέον λύση στην ανάπτυξη χωρίς να επιτίθεται στον χώρο, είναι εκείνος που θα καλύψει τον εξτρέμ της πλευράς του όταν χαθεί η μπάλα, είναι αυτός που στο αμυντικό transition της ομάδας του θα ανέβει ψηλότερα στο γήπεδο για να πιέσει, να οδηγήσει σε λάθος ή σε κλέψιμο της μπάλας. Ένας υψηλού επιπέδου «στρατιώτης» κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

*Eπιθετικά γίνεται επικίνδυνος στις στατικές φάσεις της ομάδας του, έχοντας εξαιρετικές επαφές με το κεφάλι αλλά και καλές κινήσεις απεγκλωβισμού από το αντίπαλο μαρκάρισμα.

*Στα καθήκοντά του, ο 29χρονος άσος έχει ένα μεγάλο «όπλο». Την αθλητικότητά του, την φυσική του κατάσταση, τα τρεξίματά του. Ο «Μάξι» είναι ένα «μηχανάκι» που δεν σταματά να καλύπτει χώρους και να προσφέρει λύσεις. Η ταχύτητα και η επιτάχυνσή του είναι σε καλά επίπεδα. Περισσότερο θα τον δούμε στον ρόλο του Carrilero παρά σε εκείνον του box to box, καθώς σπάνια κινείται προς την αντίπαλη περιοχή, σπάνια την πατά για να δημιουργήσει κινδύνους. Όπως και σπάνια δημιουργεί στο επιθετικό τρίτο. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του,, δεν είναι αυτό το ατού του. Με xAssist ανά παιχνίδι στο 0.03 και xGoals στο 0.10 ανά ματς μ,έχρι και σήμερα στη καριέρα του δεν ήταν ποτέ ο κεντρικός μέσος εκείνος που προσέφερε τέτοιες υπηρεσίες στην ομάδα του.

*Στην Εθνική Σερβίας που είναι ένα σύνολο που θέλει πολύ περισσότερο την μπάλα στα πόδια της(54.6% την τελευταία τετραετία) σε σχέση με την πιο άμεση Χετάφε(42.2% από το 2020 μέχρι και σήμερα), ο Μαξίμοβιτς έχει πιο ενεργό ρόλο με την μπάλα στα πόδια(23 πάσες ανά παιχνίδι στη La Liga, τις διπλάσιες, 46.35 με το εθνόσημο), ακρίβεια και ποιότητα στις μεταβιβάσεις του, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε χαμηλά μέτρα. Ο έμπειρος άσος περισσότερο λειτουργεί ως κάποιος που βοηθά στη διατήρηση της μπάλας, στην καλή της κυκλοφορία, παρά στη δημιουργία καταστάσεων στο επιθετικό τρίτο. Άριστος χειριστής της μπάλας και άρτιος τεχνικά σε πολλά παιχνίδια της Σερβίας έχει και πιο ενεργό ρόλο στο build up, γυρίζοντας σε φάση «χτισίματος» στο ρόλο του στόπερ.

*Ανασταλτικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, τόσο στη σωστή κάλυψη των χώρων όσο και στα 1vs1 στην μεσαία γραμμή. Δεν είναι τόσο aggressive αλλά χάρη στην ανάγνωση των καταστάσεων προσφέρει με επανακτήσεις της κατοχής και κοψίματα.

*Από τις κινήσεις του σώματος και των χεριών του και στα δύο σύνολα, κατευθύνει τους συμπαίκτες του, τους δείχνει τον πιο ασφαλές δρόμο στις μεταβιβάσεις ή στις τοποθετήσεις τους και γενικά λειτουργεί ως «προπονητής» μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δείχνοντας την ηγετική τάση της ποδοσφαιρικής του προσωπικότητας.

Συνοψίζοντας, από τα profiles που υπάρχουν αυτή την στιγμή στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, θα μπορούσαμε ως χαρακτηριστικά να πούμε πως είναι πιο κοντά στον Άνταμ Τσέριν παρά σε οποιοδήποτε άλλον παίκτη του υπάρχοντος ρόστερ...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.