Παναθηναϊκός: Η άνοδος του Μπερνάρντ οφείλεται και στη φυσική του θέση

Παναθηναϊκός: Η άνοδος του Μπερνάρντ οφείλεται και στη φυσική του θέση

Παναθηναϊκός: Η άνοδος του Μπερνάρντ οφείλεται και στη φυσική του θέση

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ του Παναθηναϊκού και το πόσο πιο επιδραστικός είναι όταν αγωνίζεται στο αριστερό «φτερό» της επίθεσης.

Κατά γενική ομολογία ο φετινός Μπερνάρντ δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό. Η τεράστιά του ποιότητα, προφανώς, δεν αλλάζει από την μία σεζόν στην άλλη, η διάρκεια, η επιδραστικότητα, το leadership, η επιρροή του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, όμως, είναι όλα σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό την τρέχουσα σεζόν, με το Τριφύλλι να βλέπει τον ποδοσφαιριστή που «αγόρασε» το καλοκαίρι του 2022, δίνοντας το μεγαλύτερο συμβόλαιο του ελληνικού πρωταθλήματος στον Βραζιλιάνο εξτρέμ. Δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, ο βραχύσωμος άσος είναι εκπληκτικός. Ηγείται των προσπαθειών των «πρασίνων» για την κατάκτηση του τίτλου και μοιάζει σαφώς πιο απελευθερωμένος από την ημέρα που υπέγραψε την επιστροφή του στην Ατλέτικο Μινέιρο. Σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω του, βάρος που δεδομένα κουβαλούσε όταν για πρώτη φορά στη καριέρα του αντιμετωπίστηκε σαν ποδοσφαιρικός «Μεσσίας» σε έναν οργανισμό. Όπως του συνέβη, δηλαδή, στον Παναθηναϊκό.

Η αγωνιστική άνοδος του «Μπέρνι», όμως, δεν είναι μόνο ψυχολογικό ζήτημα.

Είτε αυτό αφορά την απαλλαγή από το άγχος ή την μεγάλη του θέληση να πει «αντίο» ως πρωταθλητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι και ζήτημα ποδοσφαιρικό, έχει να κάνει και με την επιστροφή στη φυσική του θέση. Στο αριστερό «φτερό» της επίθεσης, παίζοντας ως inverted winger, κλείνοντας προς τα μέσα δηλαδή, κινούμενος πίσω από τον επιθετικό και ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Ο Μπερνάρντ εκεί έκανε σπουδαία καριέρα, εκεί έκανε την διαφορά, η μετατόπισή του στον άξονα ήταν ένα αναγκαίο «κακό» που ξεκίνησε στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου με την φανέλα της Έβερτον και συνεχίστηκε στον Παναθηναϊκό.

Ο Βραζιλιάνος άσος πάντα ένιωθε καλύτερα ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, πάντα δεν αγαπούσε την... πολυκοσμία του αξόνα και τις περισσότερες 1vs1 μονομαχίες λόγω της σωματοδομής του.

Από κει και πέρα και ξέχωρα από αυτά που βλέπει το μάτι του παρατηρητή, υπάρχουν και οι αριθμοί, που στο ποδόσφαιρο λένε πάντα την αλήθεια. Και οι αριθμοί του διεθνούς άσου είναι πολύ καλύτεροι όταν παίζει στη φυσική του θέση. Είναι πιο επικίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα, πιο δημιουργικός, προσφέρει περισσότερα στα τελευταία μέτρα από όταν τοποθετείται στον άξονα.

Στη φετινή σεζόν στο «10» έχει:
xGoals: 0.14
xAssist: 0.23
Through Passes: 0.65
Shoot: 1.19
Επαφές στην αντίπαλη περιοχή: 1.88

Ως αριστερός εξτρέμ:
xGoals: 0.19(+0.05)
xAssist: 0.31 (+0.08)
Through Passes: 1.15(+0.5)
Shoot: 1.29(+0.10)
Επαφές στην αντίπαλη περιοχή: 2.16(+0.28)

Όλοι οι δείκτες της δημιουργίας του είναι εμφανώς ανεβασμένοι, αποδίδοντας καλύτερα στη φυσική του θέση. Την ίδια εικόνα στους αριθμούς του συναντάμε σε όλη την καριέρα του, όπου τα πάντα είναι πιο πάνω στο «φτερό» παρά στον άξονα. Στους δέκα τελευταίους τελικούς της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός περιμένει να ξαναδεί τον Μπερνάρντ των τελευταίων μηνών, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να φτάσει στην επίτευξη των στόχων του...


@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.