VAR: Τα βήματα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίτημα των ΕΠΟ - Λίγκας σχετικά με τη νέα συμφωνία

Το VAR

bet365

Η συνάντηση των ΕΠΟ - Λίγκας με τα δύο αρμόδια Υπουργεία είναι να γίνει... προσεχώς για να αναδείξει το εάν μπορούν οι δύο φορείς με την Πολιτεία να βρουν σημείο επαφής για μία νέα χρηματοδότηση του VAR.

Η ΕΠΟ εδώ και μέρες έχει ανακοινώσει πώς θα ζητηθεί συνάντηση με τα αρμόδια και εμπλεκόμενα Υπουργεία προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση του VAR και να αναβαθμιστεί με την προσθήκη του ημιαυτόματου οφσάιντ και της Goal Line technology. Η υπάρχουσα σύμβαση εκπνέει τον Σεπτέμβριο του 2024 και εκτός από την κίνηση της ΕΠΟ επρόκειτο να σταλεί και από τη Λίγκα μία επιστολή (ή να είναι μία κοινή) προς τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία (Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είχε καλύψει το κόστος για το τωρινό καθεστώς του VAR και Αθλητισμού) για τη συνάντηση που είναι να γίνει.

Όλες οι πλευρές θα καθήσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν με τις ποδοσφαιρικές Αρχές να ευελπιστούν και να αισιοδοξούν ότι θα προκύψει η νέα συμφωνία με τη χρηματοδότηση της Πολιτείας. Πώς θα βρεθεί δηλαδή η χρυσή τομή. Πλην όμως υπάρχουν δύο ζητήματα (τουλάχιστον). Πρώτο είναι το κόστος θα είναι αισθητά μεγαλύτερο από ένα ήδη πολύ ακριβό σύστημα VAR που πληρώθηκε την τελευταία χρονικά φορά.

Για το VAR υπήρχε η σύμβαση που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ (VAR)» και είχε υλοποιηθεί με κυβερνητική εντολή. Η Κυβέρνηση είχε αναλάβει τότε και το κόστος τη Σύμβασης που ανέρχονταν σε 13.454.000 ευρώ, μια σύμβαση εξαιρετικά ακριβή για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Χώρες όπως η Ιταλία για παράδειγμα συμφώνησαν περίπου στα μισά χρήματα για τα δικά τους συστήματα.

Και δεύτερον οι ομάδες και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εισπράττουν σχεδόν 21 εκατ. ευρώ από την Πολιτεία από το Στοίχημα. Όπως είχε γίνει γνωστό στις 19 Γενάρη του 2024 οι 14 ομάδες της Stoiximan Super League 1 επρόκειτο να λάβουν 1.450.000 ευρώ η κάθε μία. Υπάρχει και μία τρίτη παράμετρος. Αυτή αφορά στις αμφιβολίες που μπορεί να υπάρχουν για το εάν το συγκεκριμένο σύστημα VAR βάλει για τα καλά στην άκρη τις κόντρες, τις εντάσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται κατά καιρούς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν προκύπτει από την πλευρά της Πολιτείας οριστική απόφαση για αυτό το θέμα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα