ΠΑΟΚ: Μετά τη Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός, μετά το «ντόρτι» ο Παναθηναϊκός

ΠΑΟΚ: Μετά τη Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός, μετά το «ντόρτι» ο Παναθηναϊκός

ΠΑΟΚ: Μετά τη Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός, μετά το «ντόρτι» ο Παναθηναϊκός

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει ειδικά για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και την έκταση του σκορ, πραγματοποιώντας και γενικές παρατηρήσεις για την πορεία στα ντέρμπι.

«Καλός ο ΠΑΟΚ αλλά για να τον δούμε και στα ντέρμπι…». Η αυτονόητη ατάκα που ειπώθηκε τον περασμένο μήνα αντιμετωπίστηκε πολύ άσχημα και με μεγάλη έπαρση από σημαντικό μέρος του ασπρόμαυρου κοινού. Όλα αυτά μέχρι χθες για την ομάδα του Λουτσέσκου…

Πάμε από τα γενικά για να προσγειωθούμε στα ειδικά του χθεσινού 1-4 της Τούμπας… Εννοείται ότι είναι άλλο το να αντιμετωπίζεις τον ΠΑΣ, τον Βόλο και τον Παναιτωλικό και άλλο τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Τρίποντα δίνουν όλοι οι αγώνες, είναι σημαντική η κάθε νίκη, αλλά η αντιμετώπιση διαφέρει και ποδοσφαιρικά και πνευματικά. Σε κάθε περίπτωση και η κρίση-κριτική για μια ομάδα (πρέπει να) διαφέρει όταν παίζει με… τους Βόλους σε σχέση με τους… Ολυμπιακούς.

Είναι και ο αέρας που μπαίνεις στο γήπεδο διαφορετικός και το καταλαβαίνεις από τα πρώτα λεπτά. Όπως και να το κάνουμε ο ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια-ντέρμπι μπαίνει φοβισμένος και σε κάποια στα όρια του κοιμισμένου, με αποτέλεσμα ΠΟΤΕ να μην προηγείται στο ξεκίνημα και ΠΑΝΤΑ (στα ντέρμπι) να δέχεται γκολ από το 46΄ έως το 55΄. Αλήθεια είναι ότι επικρατεί φόβος στην ανάπτυξη παιχνιδιού, το βλέπεις στον Κοτάρσκι, στον Σάστρε που κρύβεται, στον Κουλιεράκη, στον Κωνσταντέλια και φυσικά στον Σαμάτα, στον Οζντόεφ που χθες ακούμπησε την μπάλα πρώτη φορά στο 25΄. Το μήνυμα φόβου περνάει σε όλους, περνάει και στον αντίπαλο που… μυρίζει αίμα.

Άλλο φαινόμενο: Ο ΠΑΟΚ για να κάνει το παιχνίδι του πρέπει ΠΡΩΤΑ κάτι να πάθει. Δεν θα αρχίζει να «δουλεύει» και να παράγει αν πρώτα δεν πάθει τη ζημιά, ή αν δεν περάσουν 20 λεπτά τουλάχιστον. Είναι άρρωστο να περιμένεις το κακό για να βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο έτσι ώστε να αναγκαστείς να παίξεις και να κάνεις το παιχνίδι σου.

Να πάμε και στα φορ της ομάδας. Δείτε πόσα μεγάλα ματς κρίνει ο Λιβάι Γκαρσία, ο Ιωαννίδης με τον Σπόραρ και ο Ελ Κααμπί με τα άλλα φορ του Ολυμπιακού και… τι ποδόσφαιρο χωρίς εστίες παίζουν ο Σαμάτα με τον Μπράντον. Φθάνει...

Στο τέλος-τέλος είναι και η συγκέντρωση της ομάδας. Χθες στα δύο πρώτα γκολ δεν γίνεται να κοιμούνται όλοι στις γρήγορες εκτελέσεις φαουλ των αντιπάλων. Δεν υπάρχει… Κι όμως εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ είναι πιο συγκεντρωμένος!

Και τι έγινε που δεν ήταν για 1-4

Το ματς χθες δεν ήταν για τέτοιο σκορ, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ο ΠΑΟΚ μετά το 0-1 είναι καλύτερος και έχει σαφώς περισσότερες φάσεις. Είχε ισορροπήσει στο κέντρο αν και έπαιζε πιο άμεσο ποδόσφαιρο, αλλά με τον Μουργκ, τον Οζντόεφ και τις δύο μεγάλες φάσεις του Ντεσπόντοφ, είναι εκείνος που χάνει τις ευκαιρίες. (Αν στον Ολυμπιακό πιστεύουν ότι πήγαν όλα τέλεια επειδή έληξε 1-4, ας ξαναδούν τις 3(!) στιγμές που ο Βούλγαρος του ΠΑΟΚ είναι σε θέση τετ α τετ με τον Πασχαλάκη).

Ο ΠΑΟΚ δεν τα έβαλε, έχοντας και πολλούς παίκτες σε κακή βραδιά, ο ΠΑΟΚ «έφαγε» δύο γκολ με ανόητη αντιμετώπιση, όλες οι στιγμές πήγαν εναντίον του και κάπως έτσι βρέθηκε δεύτερος στη βαθμολογία, αλλά και τρίτος στις εκτιμήσεις-αποδόσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι προσωπικότητες και οι ποιότητες καθορίζουν τις στιγμές και είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Τάισον υπολείπεται σε μεγάλο ποσοστό. Δεν ήταν τόσο χειρότερος του Ολυμπιακού ο Δικέφαλος, αλλά με τέτοια διαχείριση στιγμών δεν πας πουθενά. Ο ΠΑΟΚ που δεν παίρνει τίποτα από τα φορ, έχασε χθες και τον Μεϊτέ από το κέντρο, χωρίς τον Τάισον γίνεται και πολύ τσαπατσούλης στις γρήγορες μεταβάσεις. Πολλά μαζί που βαραίνουν τον Λουτσέσκου ο οποίος πρέπει να δει πώς επί τρία χρόνια υπάρχουν σερί αποτελεσμάτων που διακόπτονται στη σειρά των ντέρμπι. Το ελληνικό πρωτάθλημα το κρίνουν τα πολλά ντέρμπι και ο ΠΑΟΚ σε αυτά είναι προβληματικός, με μεγάλη διαφορά εικόνας και αποτελεσματικότητας σε σχέση με τα ματς κόντρα στους μικρομεσαίους.

Ποιότητα; Προσωπικότητα; Κακή πνευματική προετοιμασία; Ο προπονητής οφείλει να το αναλύσει καλύτερα και να συμμαζέψει την κατάσταση. Αν αυτός ο ΠΑΟΚ (ειδικά με τον Τάισον στον αγωνιστικό χώρο) έχει πιστέψει στη λογική… «θα βάλω ένα παραπάνω από όσα φάω» μάλλον πρέπει να συμμαζευτεί και να οργανωθεί περισσότερο πίσω από την μπάλα.

Το πιο σημαντικό το επόμενο

Προς το παρόν πάμε σε ένα πολύ μεγάλο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ που δεν κρίνει μόνο έναν τελικό κυπέλλου. Είμαστε στο πιο κομβικό σημείο της χρονιάς, επάνω ακριβώς στην αγωνιστική κρίση της ομάδας του Λουτσέσκου και το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως και για μεγάλο διάστημα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί, το έχει ξανακάνει, στο γήπεδο αυτό πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια καλές εμφανίσεις και εφόσον παίξει και ο Τάισον όλα μπορούν να αλλάξουν.

Όπως μετά την απίστευτα κακή εμφάνιση στη Νέα Φιλαδέλφεια επέστρεψε ΑΜΕΣΩΣ και έφτιαξε τη χρονιά του με το 2-4 στο Καραϊσκάκη, έτσι και τώρα μετά από το «ντόρτι» στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ ικανός να πάει την Τετάρτη στη Λεωφόρο και να κερδίσει πολλά πράγματα, όχι μόνο τη συμμετοχή σε έναν ακόμη τελικό κυπέλλου.

* Το πόσο πολύ ο κόσμος της Τούμπας πιστεύει στην ομάδα αλλά και στο διπλό της Τετάρτης, φάνηκε χθες στο τέλος της αναμέτρησης! Η αντίδραση και η θετική αύρα, η στήριξη μετά από έναν τέτοιο διασυρμό σε επίπεδο σκορ ήταν εξαιρετική από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν ήταν έκπληξη για πολλούς, πιστεύω όμως ότι θα δικαιωθούν. Πρέπει να δικαιωθούν γι’ αυτή την τόσο υγιή και ποδοσφαιρική στάση τους…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.