Ο Ολυμπιακός άντεξε και το μάτι του γυαλίζει ξανά

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Ολυμπιακός άντεξε και το μάτι του γυαλίζει ξανά

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ και για τη διαφορετική ψυχολογία των παικτών του Μεντιλίμπαρ.

Λέγαμε, στην pregame εκπομπή του Gazzetta για το ντέρμπι, ότι είναι απορίας άξιο πώς ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει σε μια σεζόν σαν τη φετινή, που έχει αλλάξει τρεις προπονητές, τρεις τεχνικούς διευθυντές και τόσους ποδοσφαιριστές, να παίζει σε μια ζαριά στην Τούμπα την επιστροφή του στη διεκδίκηση του τίτλου. Κι όμως, άντεξε στα δύσκολα και πλέον κάνει την αντεπίθεση για να παίξει όλες του τις πιθανότητες.

Όχι, οι πέντε βαθμοί από την κορυφή δεν είναι λίγοι. Ωστόσο, βρισκόμαστε τρεις στροφές πριν από τα play-off, οι «ερυθρόλευκοι» «έκλεισαν» με τα ντέρμπι και δείχνουν να βρίσκουν ψυχολογία και φόρμα στο κατάλληλο σημείο. Το σαρωτικό πέρασμα από την έδρα του μέχρι πρότινος πρωτοπόρου ΠΑΟΚ ήταν η «ένεση» που χρειάζονταν ενόψει του μίνι πρωταθλήματος, το οποίο θα κρίνει και την κούπα. Και δεν είναι μόνο το σκορ, το οποίο από μόνο του αρκεί για διθυράμβους και ευτυχισμένα αποδυτήρια.

Ο Μεντιλίμπαρ με τον Λουτσέσκου

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Η επίδραση του Μεντιλίμπαρ

Είναι συχνό φαινόμενο σε μια αλλαγή προπονητή η ομάδα να παίρνει μια ψυχολογική ώθηση στα πρώτα της ματς. Ο Μεντιλίμπαρ «κληρονόμησε» ένα ετερογενές σύνολο σχεδιασμένο από διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά «θέλω». Δεν βγήκε σε κανέναν, αλλά εκείνος μελέτησε καλά τι είχε στα χέρια του. Κατάφερε στο πρώτο του ενενηντάλεπτο να παρουσιάσει μια ομάδα με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, μια ομάδα που μείωσε τις αποστάσεις στις γραμμές της, έδειξε ότι μπορεί να ασκήσει πίεση ψηλά, αλλά και να παίξει άμεσα όποτε χρειάζεται. Δεν ανακάλυψε, -προφανώς- την πυρίτιδα, αλλά φαίνεται πως την έσπειρε στα αποδυτήρια, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να αλλάξουν αγωνιστική νοοτροπία. Παράλληλα, έδειξε εξαιρετική διαχείριση με τις αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο και τη νίκη απέναντι στη Φερεντσβάρος.

Το έργο του στην Τούμπα ήταν δυσκολότερο, αλλά παρουσιάστηκε απόλυτα έτοιμος πνευματικά και τακτικά. Επέλεξε να ρίξει στη μάχη τον Τσικίνιο στο πλευρό του Έσε και τον Όρτα, που στο διάστημα που αγωνίστηκε απέναντι στους Ούγγρους έδειξε πολύ καλά στοιχεία, μπροστά τους. Τακτικά κράτησε το «σφιχτό» κέντρο, αλλάζοντας τα πρόσωπα και προτίμησε τον Ναβάρο για την κορυφή της επίθεσης, με στόχο να δημιουργηθούν και περισσότεροι διάδρομοι για τους μεσοεπιθετικούς.

Ξανά διαχείριση που έφερε τη νίκη

Ο ΠΑΟΚ δεν συγχωρεί στο τρανσίζιον και το έδειξε από το 6', όταν ο Φορτούνης έχασε την μπάλα και ο Μουργκ σούταρε δίπλα από το δοκάρι του Πασχαλάκη. Ήταν, ίσως, ένα «καμπανάκι» που σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τους φιλοξενούμενους. Πρόσεξαν πολύ τις δεύτερες μπάλες και ξεκίνησαν να γίνονται απειλητικοί. Στις δυνατές μονομαχίες στάθηκαν όρθιοι και πήραν το προβάδισμα. Ο «δικέφαλος» απάντησε για να κλείσει το ημίχρονο στην ισοπαλία. Κι ύστερα ο Ποντένσε έκανε την ενέργεια που άλλαξε τα πάντα. Ένα γκολ από τον παλιό, καλό του εαυτό, ένα γκολ που το χρειαζόταν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Στα δύσκολα οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστούν τα «βαριά» χαρτιά τους κι αυτό ήταν ένα πολύ δυνατό «παρών» από τον Ποντένσε, που είχε συμμετοχή και στο πρώτο γκολ, ενώ κρατούσε κι άλλα για τη συνέχεια. Ο Λουτσέσκου δούλεψε το ματς από τον πάγκο, προσπάθησε να κάνει την ομάδα του περισσότερο απειλητική και ανέβασε την πίεσή του.

Ο Μεντιλίμπαρ απάντησε με Μασούρα-Ελ Καμπί κι έπειτα με τον Ιμπόρα. Για δεύτερο σερί ματς, η διαχείρισή του ήταν εκ του αποτελέσματος εξαιρετική. Ο Μασούρας είχε συμμετοχή στο τρίτο γκολ, ο Ποντένσε έγραψε ασίστ και ο Ελ Καμπί βρήκε δίχτυα, «κλειδώνοντας» τη νίκη. Ο Πορτογάλος ήταν μέσα και στο τέταρτο γκολ, με τον Μαροκινό να γράφει το τελικό 1-4. Ποιος θα το έλεγε, μετά από το 2-4 του «Γ. Καραϊσκάκης» από τον ΠΑΟΚ, πως θα πήγαινε στον δεύτερο γύρο να κάνει μια ακόμα πιο μεγάλη νίκη;

Ο Πασχαλάκης πανηγυρίζει

Η μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τα αλλάξει όλα τον Ιανουάριο κι αυτό από μόνο του ενέχει ρίσκο. Το είχε πάρει και νωρίτερα στη σεζόν, αλλά δεν του βγήκε. Όμως, φαίνεται πως αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο άξονας με Τσικίνιο και Όρτα, απέναντι σε μια ομάδα με δεδομένη σκληράδα και ποιότητα στο κέντρο, ήταν κομβικός. Μολονότι βρίσκονται λίγο καιρό μαζί, η κλάση και η τακτική παιδεία τους επιτρέπει να κάνουν εμφανίσεις όπως αυτή της Τούμπας. Περιόρισαν τον Μεϊτέ, έκλεισαν τις επιλογές για πάσες, απομόνωσαν τον ούτως ή άλλως αναποτελεσματικό Σαμάτα. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ ενισχύθηκε, παράλληλα, στην πονεμένη αμυντική γραμμή και φυσικά υπάρχουν και τα εξτρέμ που ακόμα δεν έχουν μπει στην εξίσωση. Καθώς, φυσικά, και οι «Ποντένσε» που ψάχνουν το «ξεκλείδωμα».

Αφήνοντας, ωστόσο, πίσω την τακτική και τις επιλογές, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έχει ξανά τη γυαλάδα στο μάτι. Έχει ποδοσφαιριστές που ακολουθούν στα μαρκαρίσματα, τα δίνουν όλα για την ομάδα, βγάζουν πάθος και ενέργεια. Φαίνεται πως πιστεύουν στο πλάνο, εμπνέονται από την τεχνική ηγεσία, πιστεύουν ξανά στον στόχο και τους συμπαίκτες τους. «Είναι ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα», είπε ο Πασχαλάκης. Προφανώς, μια νίκη, ακόμα και με αυτό το σκορ, δεν τον κάνει φαβορί ούτε αποτελεί εγγύηση για το ότι θα μείνει στη μάχη μέχρι τέλους. Όμως είναι εδώ. Και με αυτά που έχει τραβήξει φέτος, είναι μια σημαντική νίκη για τον οργανισμό του. Καθώς και ένας έξτρα παράγοντας στην εξίσωση του τίτλου, που παραμένει προς το παρόν άλυτη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.