ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το Blackjack των Ντεσπόντοφ, Φορτούνη (vids)

Γιώργος Ντυμένος
f

bet365

Οι Κιρίλ Ντεσπόντοφ και Κώστας Φορτούνης θα βρεθούν στη σέντρα της Τούμπας έχοντας «προίκα» πως είναι άμεσα μέσα σε από 21 γκολ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού αντίστοιχα.

Τα «καλά» της θα φορέσει απόψε (18/2) η Τούμπα και το βράδυ (20:30) θα διεξαχθεί εκεί το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Με φόντο μάλιστα (και) τις υποχρεώσεις αμφότερων στο Conference League, όπου ενδέχεται να «συναντηθούν» και εκεί εφόσον φυσικά προχωρήσουν στη διοργάνωση.

Την ίδια στιγμή όμως για τους «μονομάχους» μας υπάρχει ένα μεγάλο και σημαντικό διακύβευμα, αφού ο Δικέφαλος βρίσκεται επί του παρόντος στο «+7» από τους «ερυθρολεύκους» και αν κερδίσει θα αποκτήσει από εκείνους μαξιλαράκι ασφαλείας ενόψει των play-offs. Ωστόσο οι Πειραιώτες προέρχονται από το 1-0 επί της Φερεντσβάρος στο ντεμπούτο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο τους, παρουσιάζονται σε ανοδική τροχιά και όλα προβάλουν ανοικτά.

Μεγάλο ματς λοιπόν, μεταξύ αντίστοιχου μεγέθους clubs που διαθέτουν πολλούς top-class ποδοσφαιριστές, όμως στην προκειμένη περίπτωση θα σταθούμε στους δύο που έχουν ήδη κάνει… Blackjack!

Βλέπετε οι Κιρίλ Ντεσπόντοφ και Κώστας Φορτούνης είναι φέτος άμεσα «μέσα» σε από 21 τέρματα του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού αντίστοιχα, καθώς τόσα σημείωσαν, δημιούργησαν ή κέρδισαν το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ κάποιος συμπαίκτης του.

Οι δυο τους ηγούνται της σχετικής λίστας των συλλόγων τους, όπου στον πρώτο ακολουθεί ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς με 20 και στον δεύτερο ο Γιώργος Μασούρας με 15.

Το βράδυ θα ξέρουμε αν και ποιος… έβαλε πλώρη ώστε βγάλει «31».

Κιρίλ Ντεσπόντοφ

Γκολ: 11
Ασίστ: 9
Κερδισμένο πέναλτι που έγινε γκολ από συμπαίκτη του: 1

Ο Βούλγαρος μεσοεπιθετικός ήταν να μην... πάρει μπρος, καθώς αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ και εύλογα χρειάζονταν ένα Α χρονικό διάστημα ώστε να ενσωματωθεί/εγκλιματιστεί πλήρως.

Πλέον όμως παρουσιάζεται στο 100% και διεκδικεί - μάλλον τον κερδίζει συνάμα – τον τίτλο του πιο φορμαρισμένου παίκτη στη χώρα μας.

Μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου ο προσωπικός του λογαριασμός... έγραφε τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ, έκτοτε όμως και σε «σκάρτες» 80 ημέρες που ακολούθησαν είναι άμεσα μέσα σε ακόμη 15 «μαυρόασπρα» τέρματα, σε μόλις 14 εμφανίσεις του.

Εντός των συνόρων, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, έχει βρει αθροιστικά εννέα φορές στόχο, συνάμα έφτιαξε επτά γκολ για συμπαίκτες του και συν τοις άλλοις κέρδισε κέρδισε το πέναλτι μέσω του οποίου ο Στέφαν Σβαμπ «έγραψε» το 1-0 επί του Βόλου στη δεύτερη διοργάνωση.

Στο Conference League σκόραρε στις εκτός έδρας νίκες με 3-2 σε Φινλανδία, Σκωτία επί των Ελσίνκι και Αμπερντίν αντίστοιχα και παράλληλα δημιούργησε το 1-1 του Κώστα Κουλιεράκη στην Bolt Arena και το 2-1 του Αλί Σαμάτα με αντίπαλο την τελευταία στη Θεσσαλονίκη.

Ο 27χρονος παρουσιάζεται κίνδυνος-θάνατος στον κενό χώρο, διαθέτει «φαρμακερά» στατικά και ναι μεν παίζει ως επί το πλείστων δεξιά, συχνά-πυκνά παρουσιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του επιθετικού τρίτου του ΠΑΟΚ.

Κατά τεκμήριο κορυφαία του εμφάνιση; Πολύ δύσκολη ερώτηση. Επί χάρτου και με γνώμονα τα στατιστικά είναι το 6-0 της Καισαριανής επί της Κηφισιάς και το 4-0 κόντρα στον ΟΦΗ στην Τούμπα, όπου και στα δύο παιχνίδια είχε από ένα γκολ και τρεις ασίστ. Ομως την ίδια στιγμή βρήκε δις δίχτυα κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο ντέρμπι της 28ης Ιανουαρίου, όπου έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα τόσο «μεγάλο» ματς. Είναι και το μέγεθος του αντιπάλου που πάντα παίζει τον ρόλο του.

Ως επί το πλείστων σκοράρει με το δεξί, αλλά τα δύο από τα 11 γκολ του είναι με το αριστερό και ακόμη ένα προήλθε από αέρος με κεφαλιά, κάτι που «φωνάζει» πως μπορεί να κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο τη ζημιά. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο κομμάτι της δημιουργίας, οπότε και λαμβάνει το credit του απρόβλεπτου. Αλλωστε ξέρει πολλά... κιλά μπάλα.

Χωρίς να παίρνε πολλές τελικές (συνολικά μετρά 35 στη σεζόν, άρα κατά μέσο όρο «χρειάζεται» μόλις 3,5 για κουνήσει πλεκτό), για φινάλε ας παραθέσουμε ένα εύρημα που «λέει» πάρα μα πάρα πολλά. Αθροιστικά τα xG και οι xAssist του ανέρχονται, σύμφωνα με την πλατφόρμα Wyscout, σε σχεδόν 12 (6,39 και 5,41 αντίστοιχα), όμως εκείνος έχει 20 και plus το κερδισμένο πέναλτι που εκμεταλλεύτηκε συμπαίκτης του, είναι άμεσα μέσα σε 21!

Τι σημαίνει αυτό; Η μαγεία του... απρόβλεπτου.

Κώστας Φορτούνης

Γκολ: 9
Ασίστ: 11
Κερδισμένο πέναλτι που έγινε γκολ από συμπαίκτη του: 1

Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός γνωρίζει όσο λίγοι τα μυστικά της μπάλας και φέτος «τρέχει» μία από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του, αφού έχει ήδη βρει δίχτυα εννέα φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Που θα ήταν περισσότερες αν δεν αστοχούσε στα πέναλτι που εκτέλεσε κόντρα σε Αρη και Λαμία για τη Stoiximan Super League.

Μάλιστα είναι ο παίκτης που έκανε… ποδαρικό στους «ερυθρόλευκους», όταν το καλοκαίρι «έγραψε» το μετέπειτα τελικό 1-0 επί της Γκενκ μόλις στα 22 δευτερόλεπτα ύστερα από την έναρξη της συγκεκριμένης αναμέτρησης, που ήταν η πρώτη τους επίσημη στην τρέχουσα περίοδο.

Εκτοτε σκόραρε ξανά στο 3-1 επί της Τσουκαρίτσκι, στο 4-0 κόντρα στη Λαμία, στην ήττα 4-2 από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, στις νίκες επί των Παναιτωλικού, ΟΦΗ με 3-1 και 4-0 αντίστοιχα εκ νέου στο «Γ. Καραϊσκάκης» και δις στο 2-0 της Τρίπολης. Πάντως το πιο...γλυκό προσωπικό του τέρμα είναι μάλλον εκείνο της 26ης Οκτωβρίου, όταν με έναν «κεραυνό» άνοιξε το σκορ στο 2-1 επί της Γουέστ Χαμ.

Διαθέτει εξαιρετικά πόδια που μπορούν να κάνουν τη «ζημία» στην αντίπαλη άμυνα και από τα στατικά που αναλαμβάνει (π.χ. με αντίπαλο τη Φράιμπουργκ είχε δοκάρι σε κόρνερ του!), ενώ δεν είναι τυχαίο πως αρκετές από τις συνολικά 11 ασίστ του προήλθαν σε ανάλογες φάσεις ή έστω εξέλιξή τους, όταν δηλαδή εκτελεί κάποιο κόρνερ με κοντινή μεταβίβαση, παίρνει ξανά την κατοχή και «σερβίρει».

Οι Γιακούμπ Ελ Καμπί και Ντανιέλ Ποντένσε είναι επί χάρτου οι δύο που «βρίσκεται» πιο συχνά μέσα στο γήπεδο (συνεργάστηκαν ως τώρα σε τέσσερα και τρία γκολ αντίστοιχα), ενώ ως κατά τεκμήριο κορυφαία του εμφάνιση λογίζεται, με γνώμονα τους αριθμούς, εκείνη του 2-0 στο «Θ. Κολοκοτρώνης», όταν ήρθε από τον πάγκο στο 63’ και σε ένα χρονικό σημείο όπου ο αγώνας ήταν στο 0-0 και σε 34’ (μαζί με τις καθυστερήσεις) «χτύπησε» δύο φορές.

Ωστόσο στο 2-1 κόντρα στα «σφυριά» «φλέρταρε» με ακόμη ένα γκολ, έφτιαξε μία μεγάλη ευκαιρία του Τζάκσον Πορόζο και τηρουμένων των αναλογιών μάλλον «κερδίζει» τον αντίστοιχο τίτλο. Αλλωστε οι «μεγάλοι» παίκτες είναι για τα αντίστοιχου βεληνεκούς παιχνίδι.

Συν τοις άλλοις πιστώνεται αρκετές δεύτερες ή τρίτες ασίστ, ενώ «χρεώνεται» ως «άμεσος συντελεστής» σε ακόμη ένα γκολ του Ολυμπιακού και πιο συγκεκριμένα το 2-0 του Γιουσέφ Ελ Αραμπί επί του Πανσερραϊκού στις αρχές της σεζόν, όταν ο Μαροκινός φορ ευστόχησε από τα 11 βήματα σε πέναλτι που καταλογίστηκε μετά από δική του ενέργεια.

Το ότι πετυχαίνει δύσκολα τέρματα αποτυπώνεται στο ότι η πλατφόρμα Wyscout του δίνει xG 5,97 συμπεριλαμβανομένων και των πέναλτι που εκτελεί αλλά αυτός μετρά ήδη εννέα τέρματα με δύο άστοχες προσπάθειες από τα 11 βήματα!

Την ίδια στιγμή επειδή η αντίστοιχη εκτίμηση για τις ασίστ του ανέρχεται σε 8,33, δείχνει ότι πολλάκις βγάζει τους συμπαίκτες του σε πλεονεκτικότατη θέση. Γιατί; Ισως και να διαθέτει στα κάτω άκρα κάποιον... διαβήτη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα