ΠΑΟΚ: Η ήττα που δεν «σκοτώνει», η συγνώμη Τάισον και δύο άλυτα προβλήματα

ΠΑΟΚ: Η ήττα που δεν «σκοτώνει», η συγνώμη Τάισον και δύο άλυτα προβλήματα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ στο κύπελλο, τις επιλογές ενδεκάδες, τις αποβολές Τάισον-Μπακασέτα και την πιθανότητα αναβολής του επόμενου αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ έχασε! Να μία είδηση και ένα γεγονός που θα συζητηθεί… Τι έχασε όμως ο ΠΑΟΚ από το χθεσινό 0-1 κόντρα στον Παναθηναϊκό, αναμέτρηση που στιγματίστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους από την αποβολή Τάισον και Μπακασέτα;

Ξεκινάω με ερώτηση: Αν ο ΠΑΟΚ είχε χθες τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που έπαιζε τα πάντα και έπρεπε να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, πόσους από τους παίκτες που ξεκίνησαν χθες θα είχε και σε αυτή την αναμέτρηση; Τρεις ή τέσσερις; Για τον Παναθηναϊκό την έκανα την ερώτηση νωρίς, σε συνάδελφο που καλύπτει το ρεπορτάζ του και μου είπε 8-9 από τα χθεσινά ονόματα.

Συμπέρασμα μετά από το ματς: Η ομάδα που συγκρότησαν πολλά από τα… δεύτερα ονόματα του ΠΑΟΚ, είχε καλύτερη εικόνα και σαφώς πιο πολλές ευκαιρίες από τους πρωτοκλασσάτους του Παναθηναϊκού. Το 0-1 δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα, αλλά… αυτό είναι και δίνει προβάδισμα στους πράσινους, άσχετα αν και οι ίδιοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να μην χάσουν από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδό τους. (Στο κάτω-κάτω για κάποιο λόγο ο Παναθηναϊκός κερδίζει -έστω και χωρίς να το αξίζει πλήρως- τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα).

Πολύ δύσκολη διαχείριση

Ο ΠΑΟΚ είχε πριν τρεις μέρες την ΑΕΚ, χθες τον Παναθηναϊκό, το πρόγραμμα λέει… Κυριακή ο Ολυμπιακός και μετά εκ νέου τον Παναθηναϊκό. Αδιανόητο και ανεπανάληπτο για ελληνική ομάδα. Ναι, αυτό είναι ζήτημα και μάλιστα άλυτο, όπως και μεγάλη… ευθύνη του Λουτσέσκου ότι έχει την ομάδα σε τρεις διοργανώσεις και τώρα πρέπει να υποστεί τέτοιες καταστάσεις. Τι καλά να ήταν μόνο σε έναν θεσμό… Έτσι δεν είναι;

Ο Λουτσέσκου λοιπόν που «ευθύνεται» για το παραπάνω, αποφάσισε στον πρώτο αγώνα κυπέλλου (έχει και δεύτερο που κρίνει την πρόκριση) να παρατάξει για πρώτη φορά μία ομάδα:

- Χωρίς Τάισον-Μπάμπα

- χωρίς Μεϊτέ-Οζντόεφ

- αναγκαστικά χωρίς τον Κωνσταντέλια

- με τον Όττο βασικό για πρώτη φορά

- τον Ντεσπόντοφ αριστερά μετά από πολλούς μήνες και

-τον Μάρκος Αντόνιο στο 10 για πρώτη φορά σε μεγάλο ματς.

Όλα αυτά μαζί για πρώτη φορά σε ντέρμπι! Ήταν πολλά για να γίνουν μαζί, αλλά έτσι αποφάσισε ο προπονητής με σκοπό να διαχειριστεί το γκρουπ του σε βάθος χρόνου. Να τους έχει φρέσκους όλους και στα τέσσερα ματς. Η διαχείριση θα κριθεί μετά τα τέσσερα ντέρμπι, όπως θα συνέβαινε και αν για παράδειγμα έβαζε σε όλα (μέχρι να σκάσουν) τον Μπάμπα με τον Τάισον. Πήρε ένα ρίσκο για ένα τέτοιο ματς, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι στα πρώτα 45 λεπτά η εικόνα του ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη του αντιπάλου. Συμπαγής ο ΠΑΟΚ και πολλές καλές γρήγορες μεταβάσεις, πέρα από τις τρεις χαμένες ευκαιρίες (κρατήστε το αυτό) του Μπράντον που δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ έχει χάσει τον στόχο.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ έγινε ΚΑΙ ΠΑΛΙ στο κάκιστο, στο απαράδεκτο, στο υπνωτισμένο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Για πολλοστή φορά οι ασπρόμαυροι επέστρεψαν στο γήπεδο κοιμισμένοι και αυτό πλήρωσαν, όχι μόνο επειδή δέχθηκαν γκολ, το οποίο η μισή ομάδα παθητικά κοιτούσε. Αυτό το γεγονός, η «στραβή» στο παιχνίδι ΔΕΝ μπορούσε να αντιμετωπιστεί από… τη δεύτερη ενδεκάδα. Ναι, εκεί ο ΠΑΟΚ (στη στραβή επάνω) πλήρωσε τις πολλές αλλαγές! Εκεί η χωρίς συνοχή ενδεκάδα σοκαρίστηκε και «κάθισε». Έτσι κι αλλιώς όμως από το 60΄ θα άρχιζαν οι αλλαγές. Σα να έλεγαν… «κόουτς» ξεκίνα νωρίτερα».

Κι όταν ο ΠΑΟΚ με Μεϊτέ στο κέντρο και Τάισον μεσοεπιθετικά άρχισε να λειτουργεί, εκεί είχαμε την αποβολή. Ένα τεράστιο λάθος του Βραζιλιάνου το οποίο το πλήρωσε ακριβά η ομάδα. (Λάθος και του Μπράντον με το ανόητο πιάσιμο στον Μλαντένοβιτς. Χωρίς τον Τάισον ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να παίξει σε οποιοδήποτε ρυθμό και τέμπο και παρά τις φάσεις, αλλά και την ατυχία με το δοκάρι, το ματς έληξε 0-1.

Οκ! Έτσι πήγε, έτσι και έληξε με τον Παναθηναϊκό να παίρνει προβάδισμα, αλλά όλη την Ελλάδα να ξέρει ότι ο ΠΑΟΚ με την καλύτερη και πιο δουλεμένη ομάδα που έχει, μπορεί να κερδίσει και τον αγώνα και την πρόκριση στη δεύτερη αναμέτρηση. Θα το κάνει και με μεγαλύτερη συνέπεια όταν μπαίνει ξύπνιος σε όλα τα ματς και όταν επιτέλους ένας φορ του δώσει ένα τρίποντο σε κλειστό ματς.

Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα που χρονίζουν. Πώς ο ΠΑΟΚ μπαίνει στο γήπεδο από τα αποδυτήρια και πότε επιτέλους θα πάρουν ένα ματς τα φορ του. Δύο ζητήματα που εμφανίζονται είτε με τους βασικούς είτε με τους αναπληρωματικούς.

Από εκεί και πέρα, για εμένα πιο μεγάλο πρόβλημα ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού, εκεί που θα κριθεί η πρόκριση, είναι η πιθανή απουσία του Τάισον, παρά το 0-1.

Ο, τι και να γίνει πάντως και επειδή ο ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ ψηλά, σε περίπτωση πρόκρισης σε έναν ακόμη τελικό, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε υποδοχή στο αεροδρόμιο…

Η συγνώμη του Τάισον και το παράδειγμα Μπακασέτα

Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που μέσα σε 20 ημέρες μία προβεβλημένη προσωπικότητα των ελληνικών γηπέδων, ένας παίκτης που θαυμάζουν οι φίλαθλοι και έχει την τιμή να φοράει το περιβραχιόνιο της Εθνικής ως ένας ξεχωριστός στο χώρο, οδηγείται σε δύο τέτοιες πτώσεις-βουτιές με στόχο να ξεγελάσει και να κερδίσει με πολύ άσχημο τρόπο κάτι σε βάρος των αντιπάλων του; Δύο (σε πρωτάθλημα και κύπελλο) πολύ άσχημες και προκλητικές βουτιές που ακυρώνουν με τη μία κάθε επιχείρημα για μεμονωμένο γεγονός.

Τι μπορεί να τον οδηγεί σε τέτοιες κινήσεις που του στιγματίζουν την καριέρα και του βγάζουν ένα τόσο κακό όνομα; Πώς νιώθει ο Μπακασέτας για το ότι ένας ξένος στη χώρα μας ζητάει ΑΜΕΣΑ συγνώμη για το λάθος του (εκείνος μάλιστα δεν πήγε να κοροϊδέψει κανέναν) κι αυτός αναγκάζεται να το πράξει μετά από τόσες πιέσεις που του ασκήθηκαν, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν κάτι μεμονωμένο; Δηλαδή αν ψάξουμε κ. Μπακασέτα δεν θα ξαναβρούμε άλλο θέατρο από εσάς; Είστε σίγουρος; Μήπως να θυμηθούμε λίγο καλύτερα; Πάλι με τον ΠΑΟΚ και με τον Μπίσεσβαρ τα ίδια δεν έγιναν;

Τέλος πάντων, μακάρι να την εννοεί και να αποφύγει παρόμοιες πτώσεις στο μέλλον, γιατί... ναι, αρχηγός της εθνικής είναι τίτλος τιμής. Αυτό εξάλλου δεν πρόβαλε ως πλεονέκτημα -και καλά έκανε- μεταξύ άλλων και ο Παναθηναϊκός όταν τον απέκτησε; Τίτλος τιμής και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που σε συνοδεύει κάθε μέρα στα γήπεδα και σε κάνει ξεχωριστό και όχι ένα περιβραχιόνιο μόνο για τις φωτογραφίες στο ξεκίνημα των αγώνων. Και για όσους θέλουν να μπερδεύονται και παρεξηγήθηκαν επειδή το θέατρο χαρακτηρίστηκε... θέατρο (ήταν κάτι άλλο;) η αναφορά δεν γίνεται στην εθνική, αλλά στο πρόσωπο του αρχηγού που εννοείται ότι πρέπει να είναι ξεχωριστό εντός κι εκτός γηπέδων.

* Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε την πρόταση για αναβολή γιατί τον συμφέρει αγωνιστικά. Συμφέρει να γίνει καλά ο Κωνσταντέλιας, συμφέρει να βρει χρόνο για δουλειά ενόψει του δεύτερου αγώνα κυπέλλου, συμφέρει γιατί αν το ματς γίνει 28/2 τότε ανάμεσα στα ευρωπαϊκά του θα έχει τη Λαμία και όχι κάποιο παιχνίδι των πλέι οφ. Για το τι θα γίνει, αν γίνει, είναι ευθύνη και το αποφασίζουν όλοι μαζί στη Λίγκα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.