ΠΑΟΚ: Οργανώνεται πολύ καλύτερα από το ιστορικό 2019

ΠΑΟΚ: Οργανώνεται πολύ καλύτερα από το ιστορικό 2019

ΠΑΟΚ: Οργανώνεται πολύ καλύτερα από το ιστορικό 2019

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει στο σημερινό του blog πώς ο ΠΑΟΚ με ένα σύνολο κινήσεων ετοιμάζεται να δώσει συνέχεια στην φετινή επιτυχημένη του ομάδα, μαθαίνοντας από λάθη που μπορεί να έκανε τα περασμένα χρόνια. Σχόλιο και για το Ατρόμητος-ΠΑΟΚ.

Η πιο επιτυχημένη περίοδος στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν η σεζόν 2018-2019. Τότε, η ομάδα του Δικεφάλου κατέκτησε πανάξια το νταμπλ, πανηγυρίζοντας μάλιστα και το αήττητο πρωτάθλημα. Πώς έγινε κάτι τέτοιο και τι μάθημα μας έδωσε εκείνη η χρονιά, αλλά και η συνέχεια της;

Είναι ξεκάθαρο και απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι ο ΠΑΟΚ το 2018-2019 έκανε απίστευτα πράγματα στα ελληνικά γήπεδα, επειδή ήταν ΗΔΗ καλά δομημένος ως ομάδα από την περασμένη σεζόν. Κάπως έτσι κατάφερε το καλοκαίρι του 2018 να δώσει ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην καλή του ομάδα έχοντας φυσικά τον ίδιο προπονητή και τις ίδιες καλές βάσεις. Μαζί με την τσαντίλα από το κλεμμένο πρωτάθλημα (όποιος θέλει ας στείλει εξώδικο…) των μηδενισμών στα ντέρμπι της Τούμπας, η ομάδα είχε τη νοοτροπία που έπρεπε, το καλύτερο κλίμα συσπείρωσης και την αγωνιστική φιλοσοφία που απαιτούνταν για να πάρει τον τίτλο με το ιστορικό 26-4-0 που όσο και να προσπαθήσει άλλη ομάδα δεν πρόκειται να ξαναπετύχει. Μπήκε στο πρωτάθλημα και από το πρώτο ματς ισοπέδωνε τους πάντες. (Και τους διαιτητές. Διαβάστε το ιστορικό κείμενο Αυτό το πρωτάθλημα κατέκτησε ο ΠΑΟΚ που ΚΑΝΕΙΣ δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικρούσει γιατί τα στοιχεία είναι αμέτρητα).

Όταν οι πολλοί πιστεύουν ότι για να κάνεις ομάδα χρειάζονται… πολλές και καλές μεταγραφές, εκείνοι που νιώθουν από ποδοσφαιρική λογική, ποντάρουν στη… συνέχεια. Στην οργάνωση, στο πλάνο και στη συνέπεια της ομάδας εφόσον βέβαια έχει αποδειχθεί ότι αυτή είναι επιτυχημένη. Το μυστικό του ΠΑΟΚ το 2018-2019 ήταν η λογική και ομαλή ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ομάδας του Λουτσέσκου. Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να δώσει και άλλη συνέχεια μετά το καλοκαίρι του 2019 όταν ο προπονητής έφυγε για… κάποιους τέτοιους λόγους. Τώρα όμως;

Εξαρετικό πλάνο για παρόν και μέλλον

Έχουμε κουράσει με τις αναφορές για το πώς ο ΠΑΟΚ πέτυχε να φτιάξει τη φετινή ΟΜΑΔΑΡΑ του που πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη παίζοντας μπαλάρα σε όλα τα γήπεδα. Αλήθεια είναι ότι υπήρξε ρίσκο το καλοκαίρι, αλλά αφού ο Λουτσέσκου και τα παλικάρια του πήραν τις πρώτες ευρωπαϊκές προκρίσεις, όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά μέσα από τη συνεργασία Σαββίδη-Λουτσέσκου και τη δουλειά του καλύτερου (και όχι μόνο πιο επιτυχημένου) προπονητή που είχε ποτέ στην ιστορία του ο Δικέφαλος του Βορρά. Μέσα από τις κινήσεις του ιδιοκτήτη και τη δουλειά του εξαιρετικού τημ που έχει και μέσα από τη χημεία που έδωσε σε αυτό το σύνολο το οποίο ΔΕΝ είναι τόσο ακριβό όσο των αντιπάλων του (ίσως και στην τρίτη-τέταρτη θέση πλέον από πλευρά μπάτζετ και μην ανεβάσει κανείς πίνακες με χρηματιστηριακή αξία) ο ΠΑΟΚ έχει φθάσει σε ένα σημείο στο ξεκίνημα του 2024 να διαθέτει και να ποντάρει σε 22-24 πολύ δεμένους παίκτες οι οποίοι αποδίδουν εξαιρετικά και φέρνουν φοβερά αποτελέσματα.

Εδώ είμαστε… Στον Φεβρουάριο του 2024 και τι κάνει ο Σαββίδης σε αυτή τη χρονική στιγμή που άλλοι αγοράζουν κάθε μεταγραφική περίοδο 5-10-15 παίκτες για να δείξουν -και καλά- στον κόσμο τους ότι ενδιαφέρονται για πρωταθλητισμό; «Δένει» την ομάδα και τον προπονητή για τα επόμενα χρόνια! Φροντίζει για τη συνέχειά της! Αφού βρέθηκε χημεία, βάζει ακόμη πιο γερές βάσεις, επιβραβεύει όλους τους επιτυχημένους, εμπιστεύεται το πλάνο του επιτυχημένου Ρουμάνου συνεργάτη του και στο τέλος-τέλος… κρατάει το κεφάλι του ήσυχο! Γιατί να κάνει μεγάλες αλλαγές; Γιατί να μην διασφαλίσει τη συνέχεια με συμβόλαιο άλλων τριών ετών στον προπονητή και μαζί στους πιο κομβικούς του παίκτες;

Προσέξτε τι έχει οργανώσει και πετύχει μέχρι τώρα ο Σαββίδης ΧΩΡΙΣ τεχνικό διευθυντή κάτι το οποίο απλά σημειώνω, χωρίς να είμαι σίγουρος για το πόσο θετικό είναι:

- Συμβόλαιο στον Λουτσέσκου (στον καλύτερο προπονητή της ιστορίας) μέχρι το 2027 κάτι που θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα

- Συμβόλαιο στον εξαιρετικό Κοτάρσκι μέχρι το 2028 και χωρίς οψιός παραχώρησης

- Ανάλογη συμφωνία και συμβόλαιο με τον μάγο Κωνσταντέλια μέχρι το 2027, χωρίς οψιόν

- Μέχρι το 2027 ανανέωσε πριν λίγο καιρό ο ηγέτης Αντρίγια Ζίβκοβιτς

- Μέχρι το 2027 έχει υπογράψει ο γεννημένος ΠΑΟΚ (με ό τι αυτό σημαίνει) Ντεσπόντοφ

- Μέχρι το 2026 χωρίς οψιόν η αποκάλυψη και το νέο δημιούργημα του ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

- Μέχρι το 2026 ο υπερπαίκτης (για τον ΠΑΟΚ) Ράχμαν Μπάμπα

- Άλλος ενάμιση χρόνο έχουν συμβόλαια παίκτες όπως ο Οζντόεφ, ο Σαμάτα και οι νεαροί Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας και Τζίμας που ξέρουν ότι ο πιο ασφαλής δρόμος για την καταξίωση είναι μέσα από τον ΠΑΟΚ.

Και ενώ όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί εδώ και καιρό, τώρα που όλοι είναι σίγουροι για τη δομή της ομάδας, η ΠΑΕ φροντίζει να:

- Επεκτείνει ο παικταράς Τάισον για άλλο ένα χρόνο μέχρι το 2025

- Αποκτηθεί ο εξαιρετικός βάσει βιογραφικού Όττο μέχρι το 2025 εκεί που ο προπονητής εκτίμησε ότι χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση

- Ανανεώσει μέχρι το 2026 ο πέμπτος μεσοεπιθετικός της ομάδας Μουργκ, που απέκτησε πολύ σημαντικό ρόλο στο σύνολο

- Δρομολογήσει σχέδιο για την απόκτηση των Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο από Μπενφίκα και Λάτσιο αντίστοιχα, με πολλά χρήματα από την μία πώληση που μπορεί να γίνει το καλοκαίρι σε θέση όμως που ΔΕΝ θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα, εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη αντικαταστάτες.

-Ετοιμαστεί για την επέκταση με τον αγαπητό λόγω γκολ και φιλότιμου Μπράντον, αλλά και του πολύτιμου Κεντζιόρα.

Όλα! Τα πάντα δρομολογημένα, ετοιμάζονται για τα επόμενα χρόνια. Σχέδιο για όλα και ΣΥΝΕΧΕΙΑ όπως επιθυμεί ο προπονητής και μπορεί να υλοποιήσει η ιδιοκτησία και η διοίκηση.Γνωρίζει η ομάδα που θα ποντάρει, που θα βασιστεί και που πρέπει να ενισχυθεί αφού παραχωρήσει και όποιον εκείνη είναι έτοιμη να αντικαταστήσει.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ κάνει με εξαιρετικό τρόπο ό τι δεν κατάφερε το 2019! Τότε που άφησε μέχρι τέλους σε εκκρεμότητα τα συμβόλαια Κάνιας, Σάκχοφ και Βαρέλα, τότε που έχασε τον προπονητή και μαζί τη συνέχεια των αήττητων πρωταθλητών. Τώρα, όλα δρομολογούνται αλλιώς με στόχο το καλοκαίρι του 2024 ο ΠΑΟΚ να είναι σχεδόν έτοιμος για να μπει με φόρα και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, για την οποία στον κορμό του, θα κάνει απλά 2-3-4 ποιοτικές προσθήκες εκεί που θα αποφασίσει ο προπονητής του.

Ας έκανε και 1-2 λάθη...

Και μία δική μου σκέψη. Ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη συγκυρία και με συγκεκριμένο σκεπτικό που σχετίζεται με το σύνολο, ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια τον Μουργκ. Ξέρετε κάτι; Μπορεί και να έκανε λάθος, μπορεί και να μην αποδειχθεί σωστή η κίνηση αυτή. Ε και; Τι έγινε αν σε 5-10-15 μήνες αποδειχθεί λανθασμένη μια τέτοια ανανέωση ή και κάτι άλλο; Το σύνολο μετράει, η πολιτική για όλη την ομάδα που πρέπει να έχει συνέχεια και να μην χρειάζεται πολλές αλλαγές κάθε εξάμηνο και όχι αν παρθεί και μία λάθος απόφαση. Η συνολική πορεία μετράει και τα 1-2 λάθη μπορεί να διορθωθούν, κόντρα σε όσους κομπλεξικούς δεν βλέπουν ΠΟΤΕ τα 1000 καλά και ψάχνουν με μανία τα 2 λάθη.

Το ίδιο και για την ευρωπαϊκή λίστα. Βγήκαμε τώρα όλοι εμείς οι παντογνώστες να πούμε ποιος έπρεπε να μπει και ποιος όχι στον Λουτσέσκου που έχει μπροστά του 150 στοιχεία τα οποία πρέπει να συνθέσει για να πάρει απόφαση. Λες και εκείνος δεν τα σκέφτηκε όλα (αγωνιστικά και ψυχοπνευματικά) πριν αποφασίσει και είμαστε εμείς οι έξυπνοι να του κάνουμε συστάσεις…

Ο ΠΑΟΚ στο Περιστέρι

Είναι καλά ο ΠΑΟΚ, είναι φρέσκος και σχετικά γεμάτος από παίκτες σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση της χρονιάς όπου αρχίζουν τα ντέρμπι. Το πιο σωστό από όλα για τον Δικέφαλο σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι το… game by game. Κανείς δεν πρέπει να νοιάζεται και να «μελετάει» τώρα τα τέσσερα ντέρμπι που έρχονται. Μόνο Ατρόμητος υπάρχει, στο αυριανό ματς το οποίο βρίσκει τον ΠΑΟΚ σε καλή φάση και τους Περιστεριώτες λίγο μπρεδεμένους και κουρασμένους μετά τον αποκλεισμό στην χειρότερή τους εμφάνιση εδώ και καιρό. Και τώρα τι να κάνουν με τόσες απουσίες και σε αυτή τη ψυχολογική φάση απέναντι στον ΠΑΟΚ; Να βγουν και να «παίξουν» ανοικτά απέναντι σε τέτοιο αντίπαλο, όπως έκαναν τον περασμένο μήνα και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα ή να περιμένουν τον πολύ επιθετικό ΠΑΟΚ, με φόβο να μην κάνουν φάση όπως προχθές με τον Παναθηναϊκό;

Θα δούμε και τις δύο ομάδες, αλλά και τον Σιδηρόπουλο που ορίστηκε μετά τον πολύ περίεργο ορισμό του Νορβηγού με τις παράξενες διαθέσεις στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ και χωρίς όλα αυτά φυσικά να σχετίζονται με τους Πράσινους.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.