Ολυμπιακός: Πήρε τρεις σέντερ φορ και σέντερ φορ δεν έχει…

Ολυμπιακός: Πήρε τρεις σέντερ φορ και σέντερ φορ δεν έχει…

Ολυμπιακός: Πήρε τρεις σέντερ φορ και σέντερ φορ δεν έχει…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο Gazzetta το χθεσινό θρίλερ στο Καραϊσκάκη.

Αντί προλόγου: Αφού το είδαμε κι αυτό, τον Ολυμπιακό (Φορτούνης) να κάνει φερ πλέι στην παράταση επειδή έπεσε χάμω ο Χουάνκαρ, στην επιστροφή του Χουάνκαρ στο Καραϊσκάκη μετά από το ματς που όπως αποδεικύνεται διέλυσε τον Ολυμπιακό…

Δεν μπορώ να κατηγορήσω την ομάδα. Έδωσε τρία συνεχόμενα ντέρμπι, δύο με τον Παναθηναϊκό, μέσα-έξω, κι ένα με την ΑΕΚ, μέσα. Τα πάλεψε όλα, πολύ, και τελικά έχασε από την ΑΕΚ λόγω διαιτησίας και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι.

Σε αυτά τα τρία ντέρμπι, ο Ολυμπιακός είχε γενικά μία καλή αμυντική συμπεριφορά, δεν λέω άριστη, αλλά καλή-ας σκεφθούμε ότι και τα τρία γκολ που δέχθηκε ήταν από κόρνερ, με την αχίλλειο πτέρνα του να είναι το ψηλό παιχνίδι. Γκολ, πάντως, σε ανάπτυξη παιχνιδιού στα τρία 90λεπτα αυτά δεν έφαγε.

Το πρόβλημα του, το πιο μεγάλο, είναι άλλο. Ο Ολυμπιακός είναι σαν να παίζει χωρίς σέντερ φορ! Τρεις έχει πάρει από το καλοκαίρι και είναι σαν να μην έχει φορ.

Ο Ελ Κααμπί βρίσκεται στο…μαγευτικό Κόπα Άφρικα για να κάνει τη ρεζέρβα του Ελ Νεσυρί-και δεν είναι και κανένας σπουδαίος στράικερ, σε κανονικό Ολυμπιακό θα ήταν αλλαγή.

Ο Γιόβετιτς παίζει αραιά και που, όποτε παίζει σπάνια τον βλέπεις στις αντίπαλες περιοχές κι έτσι όπως πάει θα τελειώσει τη σεζόν με τα δύο γκολ που είχε βάλει τον…Σεπτέμβριο στην Κηφισιά και στον Άρη (το ένα με πέναλτι)…

Ο Ελ Αραμπί οδεύει στα 37 του και όντας στο ψυγείο τρεις μήνες, παίζει μισή ώρα με τις Σέρρες, βάζει το νικητήριο γκολ και παθαίνει θλάση μένοντας ένα μήνα έξω. Επιστρέφει μετά από ένα μήνα, βάζει πάλι το νικητήριο γκολ με την Κηφισιά και ξαναπαθαίνει θλάση (δεν έχει διάστρεμμα), μένοντας άλλο ένα μήνα έξω. Έτσι, δεν μπορείς να ποντάρεις πάνω του.

Ο Φραν Ναβάρο είναι ο τελευταίος που ήρθε. Τον έχουμε δει πλέον σε πέντε παιχνίδια. Το ότι έχει βάλει μόλις ένα γκολ από (κακοκτυπημένο) πέναλτι, είναι το τελευταίο! Σε αυτά τα πέντε παιχνίδια έχει, εκτός του πέναλτι, μία τελική!!! Δεν λέω ότι έχει ΤΗΝ τροφοδότηση από τους συμπαίκτες του και λογικό είναι να υπάρχει κι ένα θέμα χημείας, ακόμη. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι εικόνα αυτή σέντερ φορ του Ολυμπιακού, να τον «καταπίνουν» οι αντίπαλοι στόπερ.

Γίνεται μία σέντρα και ποτέ δεν θα πάρει μία κεφαλιά. Τις διεκδικήσεις γενικά, μέσα κι έξω από την περιοχή, τις χάνει όλες. Πάει δεύτερος στις μπάλες. Χθες έβγαινε συνέχεια οφσάιντ. Όταν του γύρισε καλά την μπάλα ο Ορτέγκα στο 8ο λεπτό, χρειάζονταν ένα καλό πλασέ για να σκοράρει κι αυτό που είδαμε είναι να σουτάρει λίγο αέρα και λίγο μπάλα! Λίγο μετά του πέρασε πάσα στην πλάτη της άμυνας ο Μασούρας-ξανά ο αντίπαλος στόπερ πρόλαβε και τον έκοψε.

Φαντάζομαι ότι δεν είναι τόσο κακός κυνηγός όσο δείχνει-με την ΑΕΚ μας είχε δώσει μία ελπίδα με τις κινήσεις του. Αλλά ο Ολυμπιακός θέλει σέντερ φορ να τον βοηθήσει τώρα. Κι αυτό ο Ισπανός, που είναι και δανεικός ως το καλοκαίρι, δεν το κάνει.

Γιόβετιτς

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι εννοώ: από τον Παναθηναϊκό έλειπε χθες ο καλύτερος του παίκτης, ο σέντερ φορ Ιωαννίδης. Είχε, όμως, μία καλή εναλλακτική στη θέση του φορ, τον Σπόραρ. Ο Σλοβένος μπορεί να μην σκόραρε, αλλά μπήκε σε δύο φάσεις, εκτέλεσε και δεν έβαλε γκολ γιατί τον νίκησε δύο φορές ο Πασχαλάκης. Ο Ολυμπιακός τι είχε στα φορ;

Κοιτάξτε, ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στο γκολ και πριν τον Καρβαλιάλ, αν θυμηθούμε τι έκανε στα πιο δύσκολα παιχνίδια του: 1-1 με την ΑΕΚ, 1-1 με τον ΠΑΟ στα 49 λεπτά που παίχτηκαν, 2-4 από τον ΠΑΟΚ με τα δύο γκολ στα τελευταία λεπτά στο ήδη εντελώς τελειωμένο παιχνίδι. Με το στανιό έρχονταν και τότε τα γκολ στα ντέρμπι.

Τώρα, με τον Καρβαλιάλ το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί, έχει μεταφερθεί και στα παιχνίδια με τους μικρομεσαίους (1-0 στις Σέρρες, 0-1 από τη Λαμία, 0-0 με τον Ατρόμητο), πολύ απλά γιατί ο Πορτογάλος θέλει να ασφαλίσει καλύτερα την άμυνα της ομάδας, που είχε «διαρροές». Κι έτσι, δεν αφήνει π.χ. και τους δύο ακραίους μπακ (Ρόντινεϊ, Ορτέγκα) να προωθούνται, ζητάει από τον Μαντί να μένει λίγο πιο πίσω, επιμένει να μαρκάρουν περισσότερο οι Φορτούνης, Ποντένσε.

Βάζουμε και την παράμετρο μίας κόπωσης που αρχίζει και βγάζει σταδιακά ο Φορτούνης, ο παίκτης που «έσερνε το κάρο» από το καλοκαίρι έως τα Χριστούγεννα, είναι και η απουσία του Ελ Κααμπί, που κουτσά στραβά είχε βάλει 12 γκολ, έρχεται και ένα ντεφορμάρισμα του Ποντένσε, δεν θέλει και πολύ μετά…

Ο Καρβαλιάλ θα μπορούσε ίσως να παίξει πιο επιθετικά από την αρχή, όμως ας μη γελιόμαστε, ο Παναθηναϊκός είχε δείξει και την Κυριακή με την ΑΕΚ ότι πατάει καλά-και το ίδιο έδειξε και χθες. Ήδη, με τον Ολυμπιακό σφιχτό, έκανε χθες τέσσερις καθαρές ευκαιρίες και κυρίως λόγω Πασχαλάκη δεν σκόραρε. Ας είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός δεν μοιάζει έτοιμος να επιβληθεί αυτή την στιγμή του Παναθηναϊκού, να τον κοντράρει και να είναι ανταγωνιστικός ναι, αλλά να του επιβληθεί δύσκολα.

Πασχαλάκης

Ήταν, όμως, ένα ψεγάδι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού το πόσο ακίνδυνος ήταν σε όλο το α΄ ημίχρονο, με εξαίρεση το γύρισμα του Ορτέγκα (παρεμπιπτόντως χθες ήταν αξιόπιστος) στον Ναβάρο στο 8’. Επέστρεψε η ομάδα στα άγονα α΄ ημίχρονα κι αυτό είναι πάντα ένα πρόβλημα για τον Ολυμπιακό.

Άσχετο: Ο Βρουσάι, που βγήκε από την κατάψυξη (αυτός εκεί ήταν, όχι στο ψυγείο) μπήκε χθες στο 115’, πρόλαβε κι έκανε μία πολύ έξυπνη κάθετη πάσα στον Ζέλσον Μαρτίνς στο 120’, με τον Πορτογάλο να αστοχεί στην τελική του, ενώ δεν είχε πρόβλημα να αναλάβει και εκτέλεση πέναλτι ευστοχώντας. Απέδειξε ότι πολύ απλά κακώς τον είχαν παροπλισμένο. Τις μισές ευκαιρίες του Πεπ Μπιέλ να είχε πάρει αυτή τη διετία, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα είχε βρει εξτρέμ που θα του έδινε από αρκετές έως πολλές λύσεις.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι μπορω να κάνω κριτική στον Καρβαλιάλ για το κοουτσάρισμα που έκανε, με μία εξαίρεση, τη διαχείριση του Ναβάρο.

Ο Αλεξανδρόπουλος όταν βγήκε, είχε αρχίσει τα περίεργα του, τα τακουνάκια χωρίς νόημα κλπ, ενώ λογικά μπήκε ο Ποντένσε (μοναδική αλλαγή στο 90λεπτο!) για να τονωθεί επιθετικά η ομάδα. Ο δε Πορτογάλος δεν ήταν, πάλι, αυτός που έπρεπε, αλλά τις στιγμές του τις είχε: από 106τρεις δικές του πάσες έγιναν οι τελικές των Μασούρα, Γιόβετιτς, Ορτέγκα, ένα δικό του σουτ ήταν επικίνδυνο και μία δική του μπούκα κέρδισε το φάουλ λίγο έξω από την περιοχή (με τον Γιόβετιτς να στέλνει την μπάλα στα πουλιά).

Στο ξεκίνημα της παράτασης έβαλε τον Γιόβετιτς, αντί του κουρασμένου Μασούρα για να δώσει βοήθειες στον Ναβάρο, συνεχίζοντας το 4-4-2 που έπαιζε από το 63’ με την έξοδο του Αλεξανδρόπουλου. Ο Μαυροβούνιος την βρήκε την ευκαιρία του, αλλά την έχασε. Λογικά έβαλε και τον Καρβάλιο αντί του Έσε, για φρέσκα πόδια στη μεσαία γραμμή. Το ίδιο λογικά πέρασε τον Ζέλσον 15 λεπτά αντί του ανύπαρκτου Ναβάρο, για να πάρει κάτι-και πήρε. Και στα τελευταία πέντε λεπτά έκανε τις αναγκαστικές αλλαγές των Βρουσάι κι Ιμπόρα αντί των Φορτούνη και Μπιανκόν.

Λάθος του Καρβαλιάλ, ξεκάθαρο, βρίσκω μόνο ότι άφησε τον Ναβάρο 106 λεπτά. Μάξιμουμ έπρεπε να τον αφήσει μέχρι το 60’. Αλλά για κάποιο τρόπο ο προπονητής θεωρεί ότι ο Γιόβετιτς είναι για να παίζει μάξιμουμ 30 λεπτά. Μπορεί και να έχει δίκιο, δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω κιόλας.

Καμαρά

Όπως κι αν έχει, συνεχώς ρίσκαρε και παραπάνω με τις αλλαγές του ο προπονητής του Ολυμπιακού, πολύ απλά γιατί ήθελε να πάρει την πρόκριση έστω στην παράταση, να μην φτάσει στα πέναλτι, καταλαβαίνοντας ότι η κακή ψυχολογία της δικής του ομάδας μπορεί να μετρούσε αρνητικά. Όπως κι έγινε.

Στην επιλογή των παικτών για τα πέναλτι, που έχει να κάνει φυσικά και με την θέληση του καθενός, ήταν λάθος του Μαντί. Θα μου πείτε, τώρα που το έχασε, το λες. Όχι, απλά δεν βάζεις να κτυπήσει πέναλτι ο παίκτης με τις πιο «ατζούμπαλες» τελικές. Τώρα είναι κάτι άλλο, αν αρνήθηκαν να κτυπήσουν πέναλτι οι Ντόη, Ιμπόρα, Πασχαλάκης, που δεν το νομίζω και οι τρεις να αρνήθηκαν.

Παρεμπιπτόντως, λέμε λέμε ότι ο Μαντί αρνείται να υπογράψει και ότι είναι φευγάτος, αλλά χθες ήταν ο παίκτης που έδωσε το 101%, ήταν αυτός που το πάλεψε περισσότερο απ΄ όλους-που όλοι το πάλεψαν.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.