ΠΑΟΚ: Η ιστορία ζωής του Σουαλιχό Μεϊτέ δε μοιάζει με τις άλλες…

ΠΑΟΚ: Η ιστορία ζωής του Σουαλιχό Μεϊτέ δε μοιάζει με τις άλλες…

bet365

Ο Σουαλιχό Μεϊτέ βρίσκεται από χτες στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κουβαλώντας μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, απογοητεύσεις, μετακινήσεις που διαμόρφωσαν το «παζλ» της ζωής του. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει...

Αν πιστεύετε ότι ο Σουαλιχό Μεϊτέ, ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι, χτες για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάνετε λάθος! Πριν από δύο μήνες «έκοβε» βόλτες στα σοκάκια της Μυκόνου απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Τότε, απλώς, γνώριζε το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, ο προσωπικός του λογαριασμός στο Instagram είχε «γεμίσει» από μηνύματα των οπαδών του «Δικεφάλου», που του ζητούσαν να έρθει στην Ελλάδα, δύο μήνες μετά ο 29χρονος Γάλλος, με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, έχει έρθει στη χώρα μας, όχι για διακοπές, αλλά για να παίξει μπάλα τους επόμενους δέκα μήνες με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, κάνοντας πράξη την επιθυμία των φίλων του ΠΑΟΚ.

Η ιστορία ζωής που μοιάζει με ταινία

Σουαλιχό Μεϊτέ - ΠΑΟΚ

Στην περίπτωση του όλοι έλεγαν: είναι ο χαφ του μέλλοντος, είναι το πρωτότυπο αυτού που θέλει να δει ο οπαδός στη μεσαία γραμμή, τον βλέπεις αθλητικά ανώτερο παντού, την προσωπικότητα ενός σπουδαίου παίκτη, επαρκή τεχνική, τρομερές φυσικές δυνατότητες. Αλλά όχι: ο Σουαλιχό Μεϊτέ είναι ο άνθρωπος που μια ζωή γελάει με όλα όσα τον έχει προικίσει η φύση.

Προφανώς είναι ένας από τους χαφ που έχει πλούσιο βιογραφικό και αποτέλεσε αντικείμενο αναφοράς στην ποδοσφαιρική αγορά για τους μυημένους που τον έβλεπαν ως μέσο του μέλλοντος: 187 εκατοστά, 80 κιλά, γεννημένος το 1994 (17 Μαρτίου), ευλογημένος με φυσικά προσόντα από τη μητέρα γη της Αφρικής, που τον σημάδεψε γενετικά και τον είδε να φεύγει (αρχικά από την Ακτή Ελεφαντοστού, με τους γονείς του να μετακομίζουν στο Παρίσι πριν από τη γέννησή του), δεξιοπόδαρος ως ένα «άρωμα» που απλά έπρεπε να ωριμάσει.

Η ιστορία ζωής μοιάζει με ένα αμερικανικό μυθιστόρημα της δεκαετίας του '80, στο οποίο μια μεσοαστική οικογένεια αποτελείται από 7 άτομα (δύο γονείς συν τέσσερις αδερφές με ισχυρή προσωπικότητα) κομμάτι ενός σπιτιού που είναι πάντα γεμάτο κόσμο, όπου είναι δύσκολο να είσαι μόνος και χωρίς κάτι να κάνεις, με τον πατέρα του να κινεί ουρανό και γη για το μέλλον του μικρού Σουαλιχό, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα από το οποίο αντλεί δύναμη.

Σουαλιχό Μεϊτέ - ΠΑΟΚ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα μέρος της ζωής, σαν να ήταν μια προέκταση που εφαρμόζεται στην έννοια της καθημερινής ζωής για τον Μεϊτέ, ο οποίος ανέκαθεν έθετε τα όρια σε μια φανταστική γραμμή ανάμεσα στο πώς ήταν η ζωή του στο δέκατο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού, νοτιοδυτικά της πόλης, και τη σχολή ποδοσφαίρου, την «FC Gobelins» που έγινε η αφορμή για να έχει την πρώτη επαφή με τη δερμάτινη μπάλα, σε ηλικία 8 χρονών. Μια μπάλα, 21 άτομα στο γήπεδο μαζί του: Σ’ ότι ζούσε καθημερινά στο σπίτι του αυτό το μέρος φαινόταν τόσο διαφορετικό.

Μετά από τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία ο φυσικός του όγκος μεγάλωσε υπερβολικά σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του που σύχναζαν στα ίδια γήπεδα της γαλλικής πρωτεύουσας, η Οσέρ αποκτά τον δεκατριάχρονο Σουαλιχό, κατορθώνοντας να τον «κλέψει» από τη Μονακό και την Τουλούζ.

Εκεί έκανε τα πρώτα βήματα από το ερασιτεχνικό πνεύμα προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εκεί έβαλε τις βάσεις, άλλαξε ρόλο πάνω στο χορτάρι πηγαίνοντας κόντρα στις αξίες του κλαμπ με τη μεγάλη αμυντική παράδοση (Μεξές, Μπουμσόνγκ). Στην πραγματικότητα, ο νεαρός Μεϊτέ ποτέ δεν ήθελε να γίνει ένας κεντρικός αμυντικός, ήθελε να απομακρυνθεί από το αμυντικό «κουτί» παίζοντας πιο ελεύθερα στη μεσαία γραμμή.

Με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας είχε μια έντονη σχέση: σε ηλικία 16 ετών κλήθηκε από τον Πάτρικ Γκονφαλόνε στην U19 και έκανε το ντεμπούτο απέναντι στην Ολλανδία του Ντεπάι, παράλληλα ήταν μέλος της εθνικής Γαλλίας των Λαπόρτ, Ζουμά και Μεντί που συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U17.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο

Σουαλιχό Μεϊτέ - Οσέρ

Πίσω στο 2009 και η τύχη θα του χαμογελάσει. Ο Αλέν Φιάρντ, προπονητής της δεύτερης ομάδας της Οσέρ, με σημαντικό ρόλο στην προώθηση νεαρών παικτών, θα του ανοίξει το δρόμο που θα τον οδηγήσει να έχει τα πρώτα λεπτά συμμετοχής στη Ligue 1. Ο Μεϊτέ έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα εναντίον της Βαλενσιέν στις 20 Νοεμβρίου του 2011, αλλά αυτό που δε θα ξεχάσει είναι το γκολ που πέτυχε στο Κύπελλο Γαλλίας εναντίον της Αμιάν στις 7 Αυγούστου 2012, ένα γκολ με μπόλικη δόση τύχης. Αλλά, γκολ…

Σε μια σεζόν 20 συνολικών εμφανίσεων (κυρίως ως αλλαγή) μαζί με δύο γκολ έμαθε να παίζει τακτικά για την ομάδα, άφησε το άναρχο παιχνίδι πίσω του, βελτιώνεται πολύ στη διαχείριση της μπάλας στην μπάλα, ωστόσο όλα αυτά δεν κάνουν το 18χρονο αγόρι χαρούμενο, όμως ήξερε ότι είναι πολύ νωρίς για το επόμενο βήμα. Ο χαρακτηρισμός του ως ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει ωριμάσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν ένα κομπλιμέντο στο οποίο δεν έπρεπε να σταθεί, δεν έπρεπε να απορρίψει, αντίθετα έπρεπε να παλέψει για να το αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου μεταξύ του ίδιου, του αθλητικού διευθυντή, Φρανσουά Βιταλί, και του Ζαν-Μισέλ Βαντάμ, επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ (με τον Εντέν Αζάρ να είναι η μεγαλύτερη αποκάλυψή του) και διευθυντή του κέντρου εκπαίδευσης της Λιλ, φέρνουν το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο: τον Ιανουάριο του 2013 αποκτήθηκε από τη Λιλ, η οποία αποφάσισε να τον αφήσει άφησε να ολοκληρώσει τη σεζόν στη Ligue 2 με την Οσέρ, που αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στη μεσαία γραμμή. Η σεζόν ολοκληρώνεται με 34 συμμετοχές, 20 εκ των οποίων βασικός, και με ένα στατιστικό που κάνει εντύπωση: η Λιλ βρίσκει στο πρόσωπό του Σουαλιχό τον παίκτη με τα καλύτερα ποσοστά κλεψίματος σε υψηλό επίπεδο πρέσινγκ, βασικός παράγοντας στο 4-3-3 του Ρενέ Ζιράρ.

Σουαλιχό Μεϊτέ - Λιλ

Εδώ είναι το πρώτο κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας του. Το σημείο που ο πιτσιρικάς από το δέκατο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού αρχίζει να πληρώνει για όλες τις λάθος αποφάσεις της στιγμής: άτονος και πάντα καθυστερημένος στην προπόνηση, ανεπαρκής στο τακτικό κομμάτι, αδυνατούσε να σταθεί σε μια μεσαία γραμμή, που αποτελούσαν τότε οι βασικοί Μαβουμπά, Νταλμόν και Γκιγιέ. Παράλληλα, η αλλαγή τριών προπονητών (Ζιράρ-Αντονέτι-Ρενάρ) τον περιορίζει σε 19 συμμετοχές την πρώτη σεζόν, μια εμφάνιση. στο Europa League και μια στο Champions League την επόμενη σεζόν.

Ενας τραυματισμός, τον αφήνει πολύ πίσω και παρότι διεθνής σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Γαλλίας, η Λιλ δε βλέπει μέλλον, αποφασίζοντας να τον στείλει δανεικό για ένα χρόνο στη Ζούλτε Βάρεγκεμ του Φρανκ Ντουρί. Το πόσο είχε πέσει στα μάτια των ανθρώπων της ομάδας φάνηκε από το ύψος της ρήτρας (300.000 ευρώ) που μπήκε στο συμβόλαιο δανεισμού.

Η συνάντηση σ’ ένα μπαρ στο Βάρεγκεμ που τα άλλαξε όλα

Σουαλιχό Μεϊτέ - Ζούλτε Βάρεγκεμ

Όμως, εδώ είναι πάλι που η θεά τύχη επιλέγει να ασχοληθεί μαζί του, σε μια τυχαία συνάντηση με δύο άντρες σε ένα σκοτεινό μπαρ του Βάρεγκεμ. Ο Φρανκ Ντουρί από τη μία και ο Μπαγιέ Λάιγ από την άλλη. Ο προπονητής και ο αρχηγός, που παρεμπιπτόντως είχε καταγωγή από τη Σενεγάλη και είχε παίξει ποδόσφαιρο στη Γαλλία. Οι δύο άντρες του μιλούν πρώτα για το φλαμανδικό ποδόσφαιρο και μετά του δείχνουν όλα όσα είχε κάνει ο νεαρός μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τίποτα. «Μόνο με το ταλέντο δεν έπαιξε κανείς. Αν δεν πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, θα καταστραφείς. Από σένα εξαρτάται», του λένε.

Ο Μεϊτέ αποφασίζει να αλλάξει μετά από εκείνη την συνάντηση στο μπαρ. Αρχίζει να προπονείται με ταπεινότητα, δείχνει ότι μπορεί ακόμα να χωρέσει σε μια ομάδα ανθρώπων με μεγαλύτερα χαρίσματα από τα δικά του, δείχνει ότι μπορεί ακόμα να υπολογίζεται ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Απόδειξη; Τα 10 κιλά που έχασε και η αγάπη που βγάζει εντός των αποδυτηρίων.

Ο Ντουρί του αφήνει τα κλειδιά της μεσαίας γραμμής, δείχνοντάς του μια εμπιστοσύνη που δεν είχε ποτέ, βάζοντάς τον μπροστά σε ευθύνες που δεν είχε ποτέ. Η εξαγριωμένη αθλητικότητα τον εξυψώνει σε ένα ποδόσφαιρο μη τεχνικό όπως το βελγικό, κρύβοντας ίσως όλα τα τακτικά κενά του. Μια μέρα, κάπου μέσα στον Σεπτέμβριο, οι δυο τους βρέθηκαν μόνοι στα αποδυτήρια, συζητώντας τον πιθανό προορισμό του Σουαλιχό τα επόμενα χρόνια: ο Γάλλος γράφει στον πίνακα των αποδυτηρίων: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραδεχόμενος ότι εκείνο το μέρος δεν θα μπορούσε να ήταν καν στα όνειρά του, αν οι δύο «δάσκαλοι», Ντουρί και Λάιγ, δεν του είχαν μεταδώσει τα δόγματα του επαγγελματισμού.

Στο Βάρεγκεμ των 38.000 κατοίκων όλοι μιλούν για τον θηριώδη Γάλλο ποδοσφαιριστή, που οι οπαδοί αποκαλούν «Πογκμπά του Gaverbeek». Στο Βέλγιο όλοι μιλούν για το καλύτερο δίδυμο μέσων που διαθέτει η μικρή Ζούλτε, με έναν Γάλλο (Σουαλιχό Μεϊτέ) και έναν Δανό (Λούκας Λεράγκερ) να την έχουν πάρει από το χέρι και εκ του ασφαλούς να την οδηγούν αρχικά στην τρίτη θέση και ακολούθως στην κατάκτηση του Κυπέλλου, μόλις τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας της και πρώτο μετά το 2006.

Σουαλιχό Μεϊτέ - Ζούλτε Βάρεγκεμ

Το ημερολόγιο δείχνει «31 Μαρτίου 2017» όταν η Ζούλτε φιλοξενεί την Άντερλεχτ στην πρώτη αγωνιστική των play-offs. Η παρέλαση στα επίσημα του «Regenboogstadion» από scout μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα αποδυτήρια. Όλοι γνωρίζουν τον λόγο, που δεν είναι άλλος από το next big thing του βελγικού ποδοσφαίρου, Γιούρι Τίλεμανς.

Στο χορτάρι ο Σουαλιχό αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του πολυδιαφημισμένου αντιπάλου του και κατορθώνει να τον «σβήσει» και με την απόδοσή του υποχρεώνει τους «απεσταλμένους» των ξένων ομάδων να ασχοληθούν μαζί του παρότι ο Τίλεμανς στη μοναδική φάση που ξέφυγε από τις δαγκάνες του κατάφερε να σκοράρει το γκολ της νίκης για την Άντερλεχτ (1-2).

Στη Μονακό των Μπαμπέ, Φαλκάο και Μπερνάρντο Σίλβα

Σουαλιχό Μεϊτέ - Μονακό

Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας θα καταλήξουν στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Οι Μονεγάσκοι δαπανούν 25 εκατομμύρια ευρώ για τον Τίλεμανς και δίνουν 8 εκατομμύρια στη Ζούλτε Βάρεγκεμ καθιστώντας μέχρι και σήμερα τον Σουαλιχό Μεϊτέ ως την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου.

Εκείνη την εποχή η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ λαμπυρίζει από πάνω μέχρι κάτω. Πρωταθλήτρια Γαλλίας, παρουσία στα ημιτελικά του Champions League και ένα ρόστερ που προσέξτε ποιους παίκτες διέθετε: Κίλιαν Μπαπέ, Κεϊτά Μπαλντέ, Ρανταμέλ Φαλκάο, Στέφαν Γιόβετιτς, Μπερνάρντο Σίλβα, Τομάς Λεμάρ, Ρόνι Λόπες, Φαμπίνιο, Αλέν Μαξιμέν και πόσους άλλους αστέρες στα ντουζένια τους.

Κι από την στιγμή που η μεταγραφή Μεϊτέ δεν είχε την έγκριση του Ζαρντίμ, περισσότερο ήταν ένα «δώρο» της διοίκησης και μια επένδυση της στιγμής, δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει. Και δεν έπαιξε!

Σουαλιχό Μεϊτέ - Μπορντό

Από τις πρώτες ημέρες στο Πριγκιπάτο, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού του έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν τον υπολογίζει. Με το ζόρι του δίνει 166’ ποδοσφαιρικά λεπτά σε δύο παιγνίδια πρωταθλήματος και ένα στους ομίλους του Champions League, η πρόταση του Ζαρντίμ από το καλοκαίρι να ψάξει ομάδα για να πάει δανεικός γίνεται πράξη το χειμώνα της ίδιας χρονιάς, με τον Μεϊτέ να μετακομίζει στο Μπορντό, όπου παραλίγο να συνυπήρχε με τον Ντάνιελ Μαντσίνι, αλλά ο Αργεντινός είχε φύγει δανεικός για την Τουρ.

Με τους Γιρονδίνους θα κάνει 19 παιχνίδια, τα 16 βασικός, σκοράρει εναντίον της Μονπελιέ και δίνει δύο ασίστ στις νίκες επί της Λυών και της Τουλούζ. Επιστρέφει στο Μονακό, ξεκινάει προετοιμασία, με τον Ζαρντίμ να μην έχει αλλάξει άποψη και μόλις εμφανίζεται η Τορίνο «ανάβει το πράσινο φως» για την ανταλλαγή του με τον αριστερό μπακ Αντόνιο Μπαρέκα.

Ο Βάλτερ Ματζάρι τον «αναγέννησε» ποδοσφαιρικά

Σουαλιχό Μεϊτέ - Τορίνο

Ο Γάλλος χαφ αναγεννήθηκε και υπό τις οδηγίες του Βάλτερ Ματζάρι δεν βγήκε ποτέ από την ενδεκάδα. Σε δυόμιση χρόνια έπαιξε σε 94 παιχνίδια (3 γκολ, 7 ασίστ) μέχρι που ανέλαβε τη «γκρανάτα» ο Μάρκο Τζιαμπάλο και έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Μίλαν να του δώσει χώρο και χρόνο συμμετοχής. Το deal με την Τορίνο προβλέπει «ενοίκιο» 500.000 ευρώ για έξι μήνες και ρήτρα αγοράς, όχι υποχρεωτική, ύψους 8 εκατομμυρίων, οι «ροσσονέρι» δεν έκαναν χρήση στο τέλος της σεζόν, αν και έπαιξε σε 18 παιχνίδια (1 ασίστ) ως βασικό γρανάζι στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Στέφανο Πιόλι.

Το καλοκαίρι του 2021 η Μπενφίκα βγάζει 7 εκατομμύρια από το ταμείο της και προσφέρει στον Μεϊτέ πενταετές συμβόλαιο. Είναι πια στα 27 γεμάτος από παραστάσεις, επιλογή του προπονητή, ξεκινάει τη σεζόν βασικός, αλλά η αποχώρηση του Ζόρζε Ζεσούς τον Δεκέμβριο θα τον οδηγήσει μεταξύ πάγκου και εξέδρας, περνάει κι από κορονοϊό, που θα τον κρατήσει για ένα διάστημα εκτός αγώνων.

Σουαλιχό Μεϊτέ - Μίλαν

Ο Ρότζερ Σμιντ έχει πρώτες επιλογές Εντζο Φερνάντες και Φλορεντίνο, ο Γάλλος μέσος το αντιλαμβάνεται και αποφασίζει να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ιταλία και τη Serie A. Με τη νεοφώτιστη Κρεμονέζε κατέγραψε 35 συμμετοχές, ενώ συνολικά στη καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 322 αγώνες σκοράροντας 8 φορές και δίνοντας 14 ασίστ.

Οι διακοπές στη Μύκονο, ο Μόντριτς και ο Νέλσον Μαντέλα

To μεγαλύτερο προσόν του είναι η γενναιοδωρία του, αντίθετα δε βάζει καλό βαθμό στον χαρακτήρα του! Ειλικρινής, αν μη τι άλλο, ο Σουαλιχό Μεϊτέ ξεχωρίζει τους άντρες που τηρούν τον λόγο τους, «θα ήθελα να με παρομοιάζουν με τον Μόντριτς», με τον ίδιο να προσπαθεί να αντιγράφει σε κάθε προπόνηση τον Κροάτη σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Είναι ο καλύτερος μέσος του κόσμου, κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Η άνεση που έχει με την μπάλα είναι μοναδική», λέει και αποθεώνει τον Ροναλντίνιο που είναι ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής.

Ο 29χρονος Γάλλος θέλει να ζήσει για πάντα στο Παρίσι, του αρέσει να ταξιδεύει, ειδικά στο Μαϊάμι, αν και το φετινό καλοκαίρι εθεάθη να απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Μύκονο, όπου βρέθηκε στα τέλη του Ιουνίου.

Σουαλιχό Μεϊτέ - Μύκονος

Στο σχολείο μισούσε το μάθημα των γαλλικών, το αγαπημένο του μάθημα ήταν τα μαθηματικά, του αρέσει το μπάσκετ και έχει για αγαπημένο αθλητή το παιδί-θαύμα του μποξ, Άντονι Τζόσουα.

Η υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου του έχει μείνει αξέχαστη, όπως και ένα ματς, Ίντερ – Τορίνο το 2018, όπου πέτυχε το πρώτο του γκολ στη Serie A.

Ο «Σημαδεμένος» είναι η αγαπημένη ταινία και ο Αλ Πατσίνο ο αγαπημένος ηθοποιός, το «Prison break» η αγαπημένη τηλεοπτική σειρά και η Εύα Μέντες η αγαπημένη ηθοποιός.

Ο ήρωας της ζωής του είναι ο πατέρας του και ο ήρωας της ιστορίας ο Νέλσον Μαντέλα

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image, slbenfica.pt, Instagram, AC Milan

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.