Ολυμπιακός: Μπορεί ο Σισέ να κάνει ό,τι ο Μπα;

Ολυμπιακός: Μπορεί ο Σισέ να κάνει ό,τι ο Μπα;

Ολυμπιακός: Μπορεί ο Σισέ να κάνει ό,τι ο Μπα;

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για την «κάτι» σαν τελευταία ευκαιρία του Σισέ στον Ολυμπιακό.

Το νέο-παλιό πρόσωπο στον Ολυμπιακό σε αυτό το φινάλε της σεζόν, με τον Ανιγκό να αντικαθιστά τον Μίτσελ, φαίνεται ότι θα είναι ο Παπέ Σισέ!

Για άλλη μία φορά ο Σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός σε μία θεαματική μεταβολή της καριέρας του στον Ολυμπιακό! Άλλοτε πολύ πάνω, άλλοτε πολύ κάτω! Σίγουρα, όμως, χωρίς την απαιτούμενη σταθερότητα-σε επίπεδο πρωταθλήματος είχε μάξιμουμ σε μία σεζόν (πέρυσι) 22 παιχνίδια βασικός σε διοργάνωση 36 αγωνιστικών. Με τις υπόλοιπες χρονιές να έχει ως βασικός στο πρωτάθλημα 17, 19, 10 κι 9 συμμετοχές. Και φέτος τις λιγότερες, μόλις 3!!!

Πώς τα κατάφερε έτσι άσχημα ο Σισέ κι από εκεί που έπρεπε τώρα να βρίσκεται στο ζενίθ της καριέρας του, έχει φτάσει στο ναδίρ! Στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν ήταν ίσως ο καλύτερος παίκτης, όχι απλά αμυντικός, του Ολυμπιακού (μεταξύ άλλων και με πέντε γκολ στο ενεργητικό του)! Στα μισά της σεζόν έφυγε για το Κόπα Άφρικα, το οποίο και κατέκτησε με την Εθνική του, έστω κι αν δεν ήταν απολύτως βασικός (έπαιξε όμως δύο 90λεπτα). Με το που γύρισε, όμως, με τις δάφνες του πρωταθλητή Αφρικής, δεν ήταν όπως έφυγε, αλλά σε μία πτωτική πορεία την οποία ατυχώς συνέχισε και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

Ο Σισέ παρ΄ όλα αυτά εξακολούθησε να είναι η βασική επιλογή για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού τόσο από τον Πέδρο Μαρτίνς, όσο και από τον Κορμπεράν. Ακόμη και του Μίτσελ, στο ξεκίνημα του Ισπανού. Ξαφνικά, όμως, όλα άλλαξαν εκείνη την βραδιά του αγώνα με την Γκαραμπάγκ, μόλις δεύτερου του Μίτσελ στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Ο Σενεγαλέζος κάνει ένα τραγικό λάθος, ο Ολυμπιακός δέχεται και δεύτερο γκολ, το 0-2 στο τελικό 0-3 κι ο Μίτσελ τον κάνει αλλαγή. Εκεί είναι η αρχή του τέλους. Η, μάλλον μίας βεντέτας μεταξύ προπονητή και παίκτη που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες, καθώς ο Μίτσελ δεν τον εμπιστεύθηκε ουσιαστικά ποτέ ξανά, μετά από εκείνο το ευρωπαϊκό ματς, με τον Σισέ να αντιδράει στην αλλαγή του και να τσακώνεται και με οπαδούς.

Σισέ

Να είχε πάρει ψηλά τον αμανέ; Ποιος ξέρει. Πάντως, έχοντας την στήριξη του προπονητή της Εθνικής του πήγε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παίζοντας βασικός ένα 90λεπτο και δύο φορές αλλαγή. Με την επιστροφή του δεν άλλαξε τίποτα. Ο Μίτσελ δεν ήθελε να τον βλέπει και πιθανότατα τα συναισθήματα να ήταν αμοιβαία. Ο Σισέ πολύ γρήγορα υποβιβάστηκε ως 5η επιλογή στις θέσεις των στόπερ πίσω από Παπασταθόπουλο, Ντόη, Μπα και Ρέτσο.

Και να που όπως ξαφνικά χάθηκε, έτσι ξαφνικά κι εμφανίστηκε πάλι ο Σισέ, με την αποχώρηση του Μίτσελ και την προσωρινή επιλογή του Ανιγκό. Ο Γάλλος προπονητής στο πρώτο κιόλας παιχνίδι, με τον ΠΑΟΚ, πέρασε για αλλαγή από το 57’ τον Σισέ όταν ζήτησε αλλαγή (για πέμπτη φορά μέσα στη σεζόν) ο Παπασταθόπουλος λόγω τραυματισμού. Κι ο Αφρικάνος στόπερ ανταποκρίθηκε μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα και βοήθησε κι αυτός στην ανατροπή του 0-1 σε 3-1.

Με την ΑΕΚ την Τετάρτη ο Σισέ έπαιξε βασικός και χρειάστηκε και πάλι ένα διάστημα για να βρει τα βήματα του, ένα διάστημα στο οποίο, όμως, έκανε δύο λάθη που εύκολα θα μπορούσαν να φέρουν γκολ στην ΑΕΚ, έστω κι αν διόρθωσε ο ίδιος τα λάθη του, αρχικά με το να μπλοκάρει το σουτ του Φερνάντες διώχνοντας σε κόρνερ και στη συνέχεια με το να κόψει έγκαιρα…Η συνέχεια ήταν καλύτερη, με τον Σισέ να διώχνει, να κόβει ψηλά και χαμηλά, να καθαρίζει κόρνερ, να κοντράρει σουτ, να έχει και μία κρίσιμη επέμβαση, αλλά και να βελτιώνει τις αρχικά μέτριες πάσες του.

Σισέ

Το ερώτημα πλέον για τον Σισέ είναι αν μπορεί να κάνει ό,τι κι ο συμπατριώτης του, ο Ουσεϊνού Μπα, που κι αυτός ήταν ολίγο…χαμένος στο διάστημα επί 3,5 μήνες και γυρνώντας σχεδόν από το πουθενά ως αλλαγή του Ρέτσου στο 57ο λεπτό του αγώνα με τον Παναιτωλικό (όπως ο Σισέ αλλαγή του Παπασταθόπουλου στο 57ο λεπτό του αγώνα με τον ΠΑΟΚ!), εξελίχθηκε ως ο μακράν καλύτερος στόπερ του Ολυμπιακού εδώ και δύο μήνες.

Βλέπετε, το ποδόσφαιρο πάντοτε δίνει κι άλλες ευκαιρίες. Κι όπως είχε κι ο Μπα, έτσι τώρα έχει κι ο Σισέ. Μπορεί δε τα έξι παιχνίδια ως το φινάλε της σεζόν να είναι λίγα, όμως πρώτον είναι πάρα πολύ κρίσιμα και δεύτερον ξέρουμε ότι η τελευταία εντύπωση μένει. Ο δε Σισέ έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει παίξει στην Ευρώπη με επιτυχία κόντρα σε Άρσεναλ, Μίλαν, Φενέρμπαχτσε, Γουλβς και σε τόσα ακόμη παιχνίδια. Στο δε εξάμηνο που έπαιξε στη Γαλλία με τη Σεντ Ετιέν ήταν τόσο καλός, που ακόμη τον θυμούνται και λένε ότι με την παρουσία του είχε σωθεί από τον υποβιβασμό η ιστορική ομάδα.

Το πρόβλημα του Σισέ, όπως και του Μπα, είναι το ίδιο: οι κακές αποφάσεις. Αν πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι, με την ΑΕΚ, το 2-1

του Κυπέλλου. Ο Σισέ σε μία στιγμή βγαίνει ωραία έξω από την περιοχή, κόβει ακόμη πιο ωραία, αλλά σαν να «κολλάει» το μυαλό του και χάνει την μπάλα μέσα από τα πόδια του…Ο δε Μπα ενώ έχει κάνει τρεις έξοχες επεμβάσεις, έχει βγει δυναμικά πρώτος πάνω στην μπάλα όταν χρειάστηκε και γενικά ήταν μια χαρά, πάει αψυχολόγητα να αποκρούσει το σουτ του Λιβάι και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη.

Σισέ

Δεν ξέρω αν τον ματιάσαμε επειδή λέγαμε ότι επί τρεις μήνες εμφανίζει ένα πιο ώριμο εαυτό, αλλά ο Μπα εσχάτως μοιάζει να γυρνάει στο παλιότερο του προφίλ: να κάνει πολλά καλά σε ένα παιχνίδι, αλλά να κάνει και ένα-δύο χοντρά λάθη. Διότι, μπορείς να το πεις και ατυχία το αυτογκόλ στο ακίνδυνο σουτ του Λιβάι. Αλλά τρεις ημέρες νωρίτερα, στη Λεωφόρο, είχε κάνει ένα τόσο κακό και άτσαλο διώξιμο, που τελικά βγήκε…ασίστ στον Σπόραρ. Απλά τότε ο Μπα ήταν τυχερός και ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού πλάσαρε πάνω στον Πασχαλάκη.

Το να φάει την ντρίμπλα που έφαγε από τον Πινέδα στη φάση της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας του Λιβάι, με τον Πασχαλάκη να σώζει την εστία του, είναι κάτι που συμβαίνει, μέσα στο πρόγραμμα είναι. Δεν είναι, όμως, το ίδιο τα δύο πάρα πολύ σοβαρά λάθη που έκανε με ΠΑΟ και ΑΕΚ. Ούτε είναι το ίδιο να κάνει τόσα φάουλ, όπως έκανε στη ρεβάνς του Κυπέλλου. Κοντολογίς, ο Μπα πρέπει να ξαναβρεί τη συγκέντρωση του στο παιχνίδι.

Άσχετο: Καλοί προπονητές υπάρχουν κι έξω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Για παράδειγμα, είναι καλός προπονητής ο Κροάτης Νέναντ Μπιέλιτσα, που κλείνει η Τράμπζονσπορ με 1,2 εκ. Ευρώ ετησίως.

Στα 51 χρόνια του έχει πάρει δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έχει παίξει δύο φορές σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντινάμο αλλά και την Αούστρια Βιέννης και δη μέσα από διαδικασία προκριματικών, έχει δουλέψει και σε αλώνια (στην πολωνική Λεχ Πόζναν) και σε σαλόνια (στην ιταλική Σπέτσια) κι απλά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν στην όχι φανταχτερή Όσιγιεκ, που του είχε δώσει ένα πολύ καλό συμβόλαιο κι έκανε κι εκεί πολύ καλή δουλειά.

Σκέφτεστε να έφερνε τον Μπιέλιτσα ο Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό; Τι θα γινόταν; Και που τον βρήκε αυτόν, κι έφερε προπονητή από την Όσιγεκ, και ποια είναι η Όσιγιεκ και ποιος είναι ο Μπιέλιτσα, που παρεμπιπτόντως ως παίκτης έπαιξε μπάλα στην Ισπανία (Μπέτις, Λας Πάλμας, Αλμπαθέτε) και στη Γερμανία (Κάιζερσλαουτερν).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.