Εθνική Ελλάδας: Ραντεβού στη Γερμανία!

Εθνική Ελλάδας: Ραντεβού στη Γερμανία!

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει για την Εθνική ομάδα που «φωνάζει» πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ταξιδέψει στη Γερμανία το προσεχές καλοκαίρι.

Μήπως βιάζεσαι λιγάκι; Θα αναρωτηθούν αρκετοί διαβάζοντας τον τίτλο αυτού εδώ του blog. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα βράδυ αυτό της Παρασκευής στο οποίο όλα έγιναν όπως ακριβώς ήθελαν ο Γκουστάβο Πογιέτ και οι ποδοσφαιριστές του πριν την έναρξη των αγώνων σε Δουβλίνο και Άμστερνταμ.

Η Εθνική μας ομάδα επικράτησε της Ιρλανδίας, ενώ στο άλλο ματς του ομίλου ανάμεσα σε Ολλανδία και Γαλλία, οι «τρικολόρ» σφράγισαν από σήμερα την πρόκριση επικρατώντας των «οράνιε».

Εθνική κυριαρχία

Η Εθνική έφυγε με το τρίποντο της νίκης από το ματς κόντρα στην Ιρλανδία με τρόπο άκρως πειστικό. Έχοντας εύκολη απάντηση στις περισσότερες προσπάθειες των γηπεδούχων οι οποίοι αναλώθηκαν κατά κύριο λόγο σε σέντρες που αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί των ποδοσφαιριστών του Πογιέτ, δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, με δύο πολύ όμορφα γκολ από Γιακουμάκη και Μασούρα έφτασαν στο ζητούμενο ξεδιπλώνοντας στο χορτάρι τόσο ατομικό ταλέντο όσο και πολύ όμορφο συνδυαστικό ποδόσφαιρο, όπως στην περίπτωση του τέρματος που πέτυχε ο χαφ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.

Πλέον, η Ελλάδα γνωρίζει πως πήρε το μάξιμουμ από τα τέσσερα παιχνίδια στα οποία είχε «υποχρέωση» προκειμένου να έχει ως το φινάλε πιθανότητες πρόκρισης στο Euro μέσω του ομίλου των προκριματικών. Τι σημαίνει αυτό; Δώδεκα συνολικά βαθμούς στα τέσσερα ματς με Ιρλανδία και Γιβραλτάρ. Πλέον, έχει μπροστά τις δύο αγώνες στη Φιλαδέλφεια κόντρα σε Ολλανδία και Γαλλία στους οποίους θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για κάτι που πριν ξεκινήσει αυτή η σειρά αγώνων, έμοιαζε με θαύμα.

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία ενδεχόμενη επιστροφή της ελληνικής ομάδας για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε μεγάλη διοργάνωση, αφήνοντας εκτός ένα από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πριν από τις δύο αυτές αναμετρήσεις. Για να είμαστε ρεαλιστές, η Ελλάδα χρειάζεται να νικήσει τους Ολλανδούς και να πάρει έστω μια ισοπαλία στο τελευταίο ματς με τους Γάλλους για να τερματίσει αυτή στη δεύτερη θέση του ομίλου και να αφήσει εκτός Euro τους Ολλανδούς.

Θα μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα αν δεν τα καταφέρει; Όχι. Ασφαλώς και μετρά και ο τρόπος. Υπάρχει, άλλωστε η ήττα στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο, υπάρχει και εκείνη από την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν τον Σεπτέμβριο. Δεν ήταν ίδια η εικόνα της ελληνικής ομάδας, το αποτέλεσμα μόνο ήταν.

Ερωτηματικό είναι το «πότε»

Θα συμφωνήσουμε, όμως, νομίζω όλοι πως το ζητούμενο για την Εθνική είναι ένα και μοναδικό. Ένα εισιτήριο για το Euro της Γερμανίας το προσεχές καλοκαίρι. Με την παρουσία της (και) στο Δουβλίνο το βράδυ της Παρασκευής, η ελληνική ομάδα «φωνάζει» πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα το πάρει στα χέρια της. Μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να το εξασφαλίσει τον επόμενο μήνα. Μπορεί και όχι. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να κάνεις μερικούς μήνες υπομονή, ως τον προσεχή Μάρτιο.

Πράγματι, τούτη την ώρα ο Μάρτιος μοιάζει να είναι πολύ μακριά. Ουδείς μπορεί να προβλέψει σε τι κατάσταση θα βρίσκονται μετά αυτό το χρονικό διάστημα τόσο η ελληνική ομάδα όσο και οι πιθανοί αντίπαλοί της. Παρ’ όλα αυτά, το πιο αισιόδοξο μήνυμα είναι πως το συγκρότημα του Πογιέτ βγάζει πλέον σοβαρότητα και ωριμότητα.

Δείχνει ικανό να «καθαρίσει» αγώνες κόντρα σε ομάδες που υστερούν σε ποιότητα σε σχέση με την ελληνική. Άλλωστε, όπως και αν διαμορφωθεί τελικώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα play off του Nations League, είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρχει ούτε «Γαλλία» ούτε «Ολλανδία».

Το πιθανότερο σενάριο με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι να παιχτεί ένα εισιτήριο ανάμεσα σε Ελλάδα, Γεωργία, Καζακστάν και Λουξεμβούργο. Και χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης κάποιας από αυτές τις ομάδες, η Ελλάδα που είδαμε στο Aviva «τις έχει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.