Ολλανδία – Γαλλία 1-2: Πήρε την πρόκριση και έκανε δώρο στην Ελλάδα (vid)

Kylian Mbappe

bet365

Με δύο γκολάρες του Κιλιάν Μπαπέ, η Γαλλία νίκησε την «λειψή» και μαχητική Ολλανδία στο Άμστερνταμ (2-1), πανηγύρισε και μαθηματικά την πρόκριση στα τελικά του Euro2024 και δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα, με νίκη επί των Ολλανδών την Δευτέρα (16/10, 21:45), να μπει πολύ γερά στο «κόλπο» της δεύτερης θέσης του δεύτερου ομίλου – Τραυματίστηκε και ο Βάουτ Βέγκχορστ στους Οράνιε!

Παραμονές του αγώνα, ο Ρόναλντ Κούμαν θεώρησε… φρόνιμο να πικάρει τον Κιλιάν Μπαπέ για τις τελευταίες, μέτριες εμφανίσεις του με την Παρί Σεν Ζερμέν. Τι το ήθελε; Ο σούπερ σταρ της Γαλλίας έδωσε σόου στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» και, με δύο γκολάρες, οδήγησε τους Τρικολόρ σε νίκη – πρόκριση επί της Ολλανδίας στα τελικά του Euro2024 (2-1), δίνοντας παράλληλα χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, στην προσπάθειά της να παλέψει για την δεύτερη θέση του δεύτερου ομίλου και το «χρυσό» εισιτήριο για την τελική φάση.

Οι γηπεδούχοι, με δώδεκα συνολικά απουσίες (!), επιχείρησαν στο ξεκίνημα να αιφνιδιάσουν μια γαλλική άμυνα χωρίς τους τραυματίες Ζιλ Κουντέ και Νταγιό Ουπαμεκανό, αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που «χτύπησαν» πρώτοι και, μάλιστα, πολύ νωρίς (7’).

Πολύ ωραία ομαδική ενέργεια, άψογη σέντρα από τα δεξιά του Τζόναταν Κλάους και ο Μπαπέ, με εναέριο γυριστό από το ύψος του πέναλτι, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μπαρτ Φερμπρούγκεν.

Με αυτό το γκολ, ο σούπερ σταρ της Παρί έπιασε τον θρυλικό Μισέλ Πλατινί στην τέταρτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Γαλλίας, με 41 γκολ, αν και επρόκειτο να τον ξεπεράσει λίγο αργότερα. Πάνω από τον μόλις 24 ετών Μπαπέ, ο (βετεράνος πλέον) Ολιβιέ Ζιρού (54), ο (παλαίμαχος πλέον) Τιερί Ανρί (51) και ο (κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερός του) Αντουάν Γκριεζμάν (44).

Οι Οράνιε άργησαν να αντιδράσουν κόντρα σε μια καλά στημένη και ψύχραιμη Γαλλία, αγγίζοντας πάντως την ισοφάριση λίγο πριν από την συμπλήρωση του ημιώρου (27’), όταν ο Γιόι Φέερμαν, από ιδανική θέση μέσα από την περιοχή, έστειλε την μπάλα άουτ.

Νέα μεγάλη ευκαιρία του Τσάβι Σίμονς (36’), λίγο προτού αποχωρήσει τραυματίας (και) ο Βάουτ Βέγκχορστ, σε μια ακόμα απώλεια για τον Κούμαν, ενόψει και του αγώνα με την εθνική μας ομάδα την Δευτέρα (16/10, 21:45) στην «OPAP Arena».

Γκολάρα – ποίημα του Μπαπέ...

Οι Ολλανδοί δεν τα παράτησαν και μπήκαν δυνατά στο δεύτερο μέρος και έχασαν μια νέα καλή ευκαιρία με τον Ντόνιελ Μάλεν, προτού ο Μπαπέ φροντίσει με την κλάση του, επί της ουσίας, να βάλει τέλος στην... σεμνή τελετή (53’).

Παίρνει την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή από τα αριστερά, κάνει το ένα – δύο με τον Αντριέν Ραμπιό και, με καταπληκτικό σουτ, νικάει τον Φερμπρούγκεν για το 2-0 και το 42ο γκολ του ως Τρικολόρ.

...γκολ άνευ ουσίας του πρωτάρη Χάρτμαν

Το… τελειωτικό χτύπημα για τους Ολλανδούς (έδειχνε να) ήρθε μόλις δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Μάλεν σκόραρε, αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε για οφσάιντ, το οποίο επιβεβαιώθηκε μέσω VAR, έστω και οριακά.

Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα, έχοντας «σβήσει» το παιχνίδι μέχρι που, στο 83’, ο Κιλίντσι Χάρτμαν συνδυάστηκε άψογα με τον Στίβεν Μπέργκβαϊν από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε εύστοχα τον Μάικ Μενιάν για το 1-2, στο πρώτο γκολ του αριστερού μπακ της Φέγενορντ στην πρώτη του άλλωστε συμμετοχή.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Μπαπέ άγγιξε το χατ – τρικ, με την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι, η Ολλανδία προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτάσει στην ισοφάριση και πλέον έρχεται στην Αθήνα για ματς – τελικό με την εθνική μας ομάδα.

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούγκεν – Χερτράουντα, Φαν Ντάικ, Ακέ (80’ Φαν ντεν Φεν) – Ντάμφρις (62’ Φρίμπονγκ), Ντε Ρουν (46’ Βίφερ), Φέερμαν, Χάρτμαν – Ρέιντερς, Σίμονς (80’ Μπέργκβαϊν) – Βέγκχορστ (38’ λ. τρ. Μάλεν).

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν – Κλάους (80’ Μάλο Γκούστο), Κονατέ, Λ. Ερναντές, Τ. Ερναντές – Γκριεζμάν (87’ Φοφανά), Τσουαμενί, Ραμπιό – Κομάν (70’ Ζιρού), Κολό Μουανί (80’ Τιράμ), Μπαπέ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα