Wyscout Analysis - Άρσεναλ: Η «φονική» τέχνη των στημένων φάσεων

Wyscout Analysis - Άρσεναλ: Η «φονική» τέχνη των στημένων φάσεων

wyscout_2_2

bet365

Ένας ειδικευμένος προπονητής που κάνει θαύματα και μια ομάδα που προκαλεί τρόμο σε κάθε στατική μπάλα. Το Gazzeta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει την τέχνη και τη σημασία των στημένων φάσεων για την Άρσεναλ.

Η περυσινή της - απρόσμενη σχεδόν - κούρσα πρωταθλητισμού έληξε άδοξα, μα όπως φαίνεται απλά... πείσμωσε την Άρσεναλ. Οι Gunners δείχνουν φέτος πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος. Άλλωστε, είναι κι αυτοί για τα καλά χωμένοι στη «μάχη» του τίτλου, παρέα με τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι. Και όσο πιστεύουν ολοένα και περισσότερο στους εαυτούς τους, κρατούν στα μανίκια τους κρυμμένο τον δικό τους... άσο. Μπορεί η ομάδα του Αρτέτα να μην έχει το μέταλλο των Πολιτών ή η επίθεσή της να μην πετάει φωτιές σαν αυτή των Ρεντς.

Πρόκειται όμως για ένα σύνολο που παίζει σε ελίτ επίπεδα και εκτός των άλλων εκμεταλλεύεται στο έπακρο το δικό του μυστικό όπλο: τις στημένες φάσεις. Ένα «χαρτί» που ήδη τής προσφέρει τα μέγιστα και υπόσχεται να συνεχίσει να το κάνει. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει τη φοβερή ευχέρεια της Άρσεναλ να σκοράρει από στατικές μπάλες, τον άνθρωπο πίσω από αυτή, αλλά και την αξία της στην αρένα του στέμματος της Premier League.

H «δολοφονική» αεροπορία της Άρσεναλ και ο άνθρωπος-κλειδί

Μα για αρχή, αξίζει να δούμε πόσο καλή είναι η Άρσεναλ στο να απειλεί και να σκοράρει από στημένες φάσεις. Η απάντηση απλή: πολύ. Δεδομένα, καλύτερη από κάθε άλλη ομάδα στην Premier League αυτή τη στιγμή. Φέτος η ομάδα του Αρτέτα έχει πετύχει 18 τέρματα από στατικές μπάλες, εξαιρουμένων των πέναλτι, τα περισσότερα από κάθε άλλον αντίπαλό της, με τη 2η Έβερτον να τη βλέπει με... κυάλια στα 13 γκολ.

Για την ακρίβεια, η υπεροχή των Gunners στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ευδιάκριτη τις τελευταίες σεζόν. Από το 2021/22 κι έπειτα μετρά κατά μέσο όρο 5,8 γκολ ανά 100 στημένες φάσεις, το υψηλότερο ratio από κάθε άλλη ομάδα. Ενώ την αμέσως προηγούμενη σεζόν (2020/21), ο ίδιος αριθμός βρισκόταν στα... τάρταρα και το 1,6. Οπότε το ερώτημα γεννάται εύλογα: Τι άλλαξε από 2021 και μετά; Ο Νικολά Ζοβέ μετέβη στον σύλλογο.

Nicolas Jover

Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή τη ραγδαία άνοδο. Ο Γάλλος ειδικευμένος προπονητής άρχισε να... τρελαίνεται με την ιδέα της βελτιστοποίησης των στημένων όταν σπούδαζε στην Αμερική και σημείωνε κομπίνες σε χαρτάκια. Η Μπρέντφορντ τού έδωσε το βήμα και τού εμπιστεύθηκε πλήρως τα στημένα της πριν της τον «αρπάξει» η Μάντσεστερ Σίτι. Στους Πολίτες συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μικέλ Αρτέτα και όταν ο Ισπανός, ως κόουτς της Άρσεναλ, ένιωσε πως χρειάζεται κάποιον... μετρ των στατικών στους Gunners ήξερε ότι ήθελε εκείνον. Άλλωστε, ο Ζοβέ ασχολείται αποκλειστικά με τις στημένες φάσεις και θεωρείται ο κορυφαίος του είδους του, κάτι που αποδεικνύεται και από τη δουλειά του στο Λονδίνο. Όμως τι είναι αυτό που κάνει ακριβώς;

Άρσεναλ: Σαν... ορχήστρα στο αντίπαλο «κουτί»

Το μόνο δεδομένο είναι πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα κόρνερ και τα φάουλ είναι - ή τουλάχιστον πρέπει να είναι - κάτι παραπάνω από μια... γιόμα και προσευχή. Λίγα δευτερόλεπτα, άπειρη συγκέντρωση και πολλές διαφορετικές ενέργειες που συμβαίνουν ταυτόχρονα προκειμένου να βγουν οι κινήσεις και ένας παίκτης να βρεθεί σε θέση βολής.

Είναι τόσο σημαντικό μα και εξαιρετικά περίπλοκο, για αυτό και ολόκληρη Άρσεναλ έχει έναν ειδικό να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτό. Και ο Ζοβέ έχει μπορέσει να φτιάξει τη δική του... καλοκουρδισμένη ορχήστρα στα αντίπαλα «κουτιά». Τα πάντα, κάθε κίνηση, κάθε σπριντ, συμβαίνουν με νόημα και σκοπό και κάπως έτσι οι Gunners έχουν γίνει μάστερ σε αυτό το κομμάτι. «Τρέχουν» αρκετά διαφορετικά μοτίβα, διάφορες κομπίνες, όμως η παρακάτω φάση - μόνο ένα δείγμα της γκάμας τους - αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς τους.

Η Άρσεναλ ξεκινάει στο κόρνερ με τον Ράις εκτελεστή και πέντε παίκτες μέσα στην περιοχή. Ο Γουάιτ έχει «κολλήσει» από την αρχή στον τερματοφύλακα της Κρίσταλ Πάλας για να τον εμποδίσει. Πριν καν εκτελεστεί το κόρνερ οι Σαλιμπά και Τροσάρ ξεκινούν δύο ανάποδες κινήσεις προς το πρώτο δοκάρι.

Το κόρνερ της ΆρσεναλΤο κόρνερ της Άρσεναλ

Όταν πλέον εκτελεί ο Ράις και ο Ζεσούς κινείται προς το πρώτο δοκάρι και τραβάει κι αυτός τον αντίπαλό του με αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος στην καρδιά της περιοχής, για εκεί όπου σπριντάρει ο Γκάμπριελ, ο καλύτερος κεφαλοσφαιριστής της Άρσεναλ. Κάθε παίκτης της έχει τουλάχιστον έναν - ή και δύο - παίκτη πάνω του, εκτός από τον ελεύθερο Γκάμπριελ, ενώ ο Τροσάρ «σκρινάρει» με απόλυτη επιτυχία και ο Βραζιλιάνος στόπερ πηδάει σχεδόν μόνος του για να σκοράρει με το κεφάλι.

Σε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα, όπως φαίνεται και στο πλήρες βίντεο, οι παίκτες της Άρσεναλ έχουν εξουδετερώσει πλήρως τη ζώνη της Κρίσταλ Πάλας και έχει βρει το γκολ. Μέσα από ένα συγκεκριμένο και κυρίως τέλεια εκτελεσμένο πλάνο, που οι ποδοσφαιριστές έχουν υπηρετήσει με πολλές κινήσεις και ταχύτατες ενέργειες. Κάπως έτσι, λοιπόν, μοιάζει η δουλειά του Ζοβέ.

Η αξία των στημένων στη «μάχη» της Premier League

Το πόσο σημαντικές είναι οι στημένες φάσεις για την Άρσεναλ (και) φέτος μπορούμε εύκολα να το αντιληφθούμε από το γεγονός πως το 34% των τερμάτων τους στο πρωτάθλημα έχουν έρθει υπό τέτοιες συνθήκες. Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια ακόμα λεπτομέρεια που βασίζεται στην ιδέα πως κάθε γκολ δεν έχει την ίδια αξία.

Υπάρχουν γκολ πιο σημαντικά, πιο κομβικά μέσα σε ένα παιχνίδι. Και πρόκειται για αυτά που αλλάζουν το game-state ενός αγώνα, που αλλάζουν το αποτέλεσμά του δηλαδή. Το γκολ με το οποίο ανοίγεις το σκορ, το γκολ με το οποίο ανακτάς ένα προβάδισμα είναι πιο πολύτιμο από κάποιο που απλά διαμορφώνει ένα τελικό σκορ, μεταβάλει πλήρως τα δεδομένα και την εξέλιξη του ματς.

Η Άρσεναλ ξέρει πως επειδή είναι τόσο σημαντικά αυτά τα γκολ, πρέπει να τα βρίσκει με οποιονδήποτε τρόπο. Όχι μόνο μέσα από το ανοιχτό της παιχνίδι, αλλά και από στημένες φάσεις. Και αυτό κάνει. Εννιά από τα 18 της γκολ από στατικές μπάλες της έχουν δώσει το προβάδισμα απέναντι στην εκάστοτε αντίπαλό της.

Είναι σαν ένα... παραθυράκι το οποίο έχει βρει η ομάδα του Αρτέτα για να παίρνει το πάνω χέρι στα παιχνίδια της. Να έχει τα ηνία, ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητα καλύτερη. Κι έπειτα να κάνει το αγαπημένο της πράγμα, να ελέγχει ένα παιχνίδι, έχοντας κεφάλι στο σκορ, έχοντας αποβάλει το άγχος του πρώτου γκολ ή του προβαδίσματος. Και ίσως αυτό να είναι που καθιστά τόσο πολύτιμες τις στημένες φάσεις για την Άρσεναλ.

Γιατί σε μια τόσο αμφίρροπη κούρσα τίτλου με δύο... θηρία σαν τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ, αυτό το μυστικό όπλο των Gunners αυξάνει, στο μέτρο του δυνατού, τη δυναμική τους.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα