Wyscout Analysis: Το πολύτιμο «ντριμπλάρω, άρα υπάρχω» του Ντοκού

Wyscout Analysis: Το πολύτιμο «ντριμπλάρω, άρα υπάρχω» του Ντοκού

Ιάσονας Θεριός
Ντοκού - Wyscout

bet365

Αμέτρητες ντρίμπλες, εκρηκτικές κούρσες κι ένας 21χρονος που ήδη είναι κομβικός σε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει το θεαματικό αλλά ανεκτίμητο παιχνίδι του Ζερεμί Ντοκού.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε όλοι εκπλαγεί από όσα κάνει. Δημιουργεί πράγματα για τον κόσμο. Όταν η μπάλα πάει στα πόδια του οι οπαδοί ενθουσιάζονται, το ίδιο κι εγώ». Πριν λίγες ημέρες, ο Πεπ Γκουαρδιόλα χώρεσε σε μερικές λέξεις το – κυριολεκτικά – εκπληκτικό ξεκίνημα του Ζερεμί Ντοκού στη νέα του ζωή, στη νέα του ομάδα. Εκπληκτικό γιατί ο Βέλγος, όσο νωρίς κι αν είναι, δείχνει να ξεφεύγει από το εξαιρετικά σύνηθες μοτίβο, που θέλει ακόμα και τους καλύτερους να χρειάζονται αυξημένο χρόνο προσαρμογής στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ.

Διότι αυτός, μόλις στα 21 του, έχει καταφέρει μέσα σε τρεις μήνες να αποκτήσει τον δικό του κομβικό ρόλο στα φτερά της γαλάζιας μηχανής, βασανίζοντας τους αντιπάλους του με την τεχνική και την εκρηκτικότητα του. Σίγουρα ακατέργαστος, μα ήδη πολύτιμος. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει όσα ο Ντοκού και τα ανεκτίμητα χαρίσματά του προσφέρουν στους Πολίτες.

Πιάσ'τον αν μπορείς

«Όταν βρίσκεσαι ένας εναντίον ενός απέναντί του, μπορείς να κάνεις μόνο ένα πράγμα: να προσευχηθείς». Τάδε έφη ο Τιερί Ανρί, αναφερόμενος στο Νο1 ταλέντο, στο πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Ντοκού. Το ντριμπλάρισμα. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, πως για αυτό τον πήρε η Μάντσεστερ Σίτι. Όμως ίσως μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού κοινού να μην είχε καταλάβει πόσο καλός ντριμπλέρ είναι πραγματικά ο Ντοκού. Για την ακρίβεια, δεν βλέπει κανέναν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ο Βέλγος μετρά 13,1 ντρίμπλες ανά 90 λεπτά, στεκόμενος φυσικά στην κορυφή της σχετικής λίστας τόσο όσον αφορά την Premier League, όσο και τα πρωταθλήματα στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Και παράλληλα μάλιστα, διατηρεί εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας σε αυτές. Το 70% είναι πραγματικά ελίτ νούμερο και βλέπει την πλάτη μόνο του Σόμποσλαϊ της Λίβερπουλ (72%). Ο Ούγγρος ωστόσο, επιχειρεί πολύ λιγότερες ντρίμπλες ανά 90λεπτο (2,7), κάτι που καθιστά το δείγμα σαφώς λιγότερο σημαντικό στατιστικά.

Με απλά λόγια, ο Ντοκού ντριμπλάρει όπως ελάχιστοι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πολύ περισσότερο και πολύ πιο αποτελεσματικά σχεδόν από τον οποιονδήποτε. Γιατί το ντριμπλάρισμα είναι δίχως αμφιβολία η δική του ποδοσφαιρική ταυτότητα, το δικό του «είναι». «Όταν ήμουν 16 το μόνο που ήθελα όταν έπαιζα ποδόσφαιρο ήταν να κάνω τον αμυντικό μου να μη κοιμηθεί το βράδυ. Ήθελα να τον σκοτώσω, να τον κάνω να με μισήσει», έχει δηλώσει ο ίδιος. Ντιμπλάρει, άρα υπάρχει. Αυτό κάνει. Στο παιχνίδι του Champions League κόντρα στη Γιούνγκ Μπόις αγωνίστηκε δέκα λεπτά και είχε 6 επιτυχημένες ντρίμπλες!

Και η Σίτι έχει βρει έναν νέο σκοπό βασισμένο σε αυτή του την ικανότητα αλλά και τα λόγια το Ανρί. Είναι κάτι που έκανε από πάντα, αλλά ο Ντοκού έχει εκτοξεύσει το πλάνο της. Γρήγορη κυκλοφορία, δημιουργία χώρου στην απέναντι πλευρά, αλλαγή παιχνιδιού και ο Βέλγος στο 1v1. Τέλος. Πιάσ'τον αν μπορείς. Η παρακάτω φάση κόντρα στη Γουέστ Χαμ είναι δηλωτική του τρόπου με τον οποίο το πακέτο του Ντοκού απογειώνει αυτό το σχέδιο. Ο 21χρονος βρίσκει τον χώρο και κάνει... πλάκα στον αντίπαλό του.

Ανάλογα κορυφαίες επιδόσεις μάλιστα διατηρεί και στα κουβαλήματά του, τις κούρσες με την μπάλα στα πόδια δηλαδή. Ο Ντοκού μετρά τα περισσότερα προωθητικά κουβαλήματα ανά 90 λεπτά (7,2) από οποιονδήποτε άλλον στην Premier League και βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας με την απόσταση που έχει διανύσει σε αυτά (170 μέτρα σε 44 κουβαλήματα). Και είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε πόσο σημαντικές είναι για τη Μάντσεστερ Σίτι οι ντρίμπλες και οι κούρσες του.

Ελίτ επίπεδα επιθετικής συνεισφοράς

Δεν είναι εικόνα, δεν είναι φιγούρα, δεν είναι μόνο θέαμα. Κυρίως είναι ουσία. Και για την κατανόηση αυτού θα βοηθήσει μια βαθύτερη... βουτιά στον κόσμο των data. Τα Expected Goals ορίζουν πλέον τον κόσμο της ανάλυσης, το ίδιο και οι Expected Assists. Όμως δεν γυρνούν τα πάντα γύρω από το γκολ. Οπότε πώς μπορούμε να μετρήσουμε τη συνολικότερη επιθετική συνεισφορά;

Η προσδοκώμενη απειλή (Expected Threat ή xT) μπαίνει στην κουβέντα. Δεν έχει κάθε χώρος στο γήπεδο την ίδια αξία όσον αφορά τον κίνδυνο. Μια προσπάθεια που ξεκινά πίσω από το κέντρο δεν είναι το ίδιο επικίνδυνη με μια που ξεκινά έξω από την περιοχή. Οπότε σκεφτείτε ένα γήπεδο τεμαχισμένο σε κουτάκια. Κάθε κουτάκι έχει και μια διαφορετική τιμή αξίας, βάσει των πιθανοτήτων που έχει μια προσπάθεια, η οποία ξεκινά από αυτό, για να γίνει γκολ στις επόμενες πέντε ενέργειες.

Κάπως έτσι αναγνωρίζονται οι παίκτες που συνεισφέρουν στο να κάνουν πιο επικίνδυνη την ομάδα τους. Είναι αυτοί που μεταφέρουν την μπάλα, με πάσες ή κουβαλήματα, από τα κουτάκια με χαμηλή αξία σε αυτά με μεγαλύτερη. Στους χώρους δηλαδή από τους οποίους η ομάδα τους μπορεί να γίνει πιο απειλητική.

Και ο Ντοκού είναι εκ των κορυφαίων σε αυτό ακριβώς. Στο να παίρνει την μπάλα σε χώρους με χαμηλή αξία και να τη μεταφέρει με το ντριμπλάρισμά του σε χώρους στους οποίους η Σίτι αυξάνει τρελά την απειλή της. Το xT του είναι ελίτ. Δείτε για παράδειγμα πού πήρε την μπάλα στην παρακάτω φάση κόντρα στην Μπράιτον και πού κατέληξε μέσα από την προσπάθειά του.

Είναι λοιπόν η γενικότερη επιθετική συνεισφορά του που τον κάνει ήδη τόσο πολύτιμο για τη Μάντσεστερ Σίτι. Αυτή που φαίνεται επίσης και στη «ζυγαριά» με τους υπόλοιπους εξτρέμ της Premier League.

Επαφές στην αντίπαλη περιοχή (TIB/90), πάσες-κλειδιά (KP/90), σέντρες (C/90) και φυσικά ντρίμπλες (D/90 & DR%), όλα στον... Θεό. Νούμερα δηλωτικά του εκκωφαντικού του ξεκινήματος στην Premier League. Ενός ξεκινήματος που, όπως δήλωσε, ούτε ο Πεπ θα μπορούσε να φανταστεί.

Τα στατιστικά του Ντοκού

Οι ντρίμπλες, τα κουβαλήματα, οι εκρηκτικές του κούρσες ήδη αφήνουν μοναδικά το αποτύπωμά του στη Μάντσεστερ Σίτι. Αποτύπωμα που πολύ παραπάνω από το θέαμα έχει να κάνει με την πολύτιμη και ουσιώδη συνεισφορά του στη νέα του ομάδα. Ο Ζερεμί Ντοκού αποτελεί καλούπι εξτρέμ που ο Γκουαρδιόλα, ειδικά τελευταία, είχε καιρό να βρει στα χέρια του. Και ήδη, ακόμα κι αν βρίσκεται μόνο στην αρχή, το potential αυτής της σχέσης... τρομάζει.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα