Από τον Μεριά και τον Κούτρη, στον Σισέ και στον Αλέν…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Από τον Μεριά και τον Κούτρη, στον Σισέ και στον Αλέν…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta κάποια πράγματα για οκτώ ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού…

Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Για να είμαι ειλικρινής, την μεγαλύτερη εντύπωση από το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Κύπελλο μου έκανε η καλή νοοτροπία που έβγαλε ο Μεριά!

Το παιδί είναι ξεκάθαρα στην απέξω εδώ και καιρό-ουσιαστικά μετά το παιχνίδι με την Τότεναμ στο Λονδίνο, όπου τα είχε κάνει θάλασσα, όπως κι ο ίδιος δέχηκε με δηλώσεις του, έχει παίξει ένα ματς, με τον Ερυθρό Αστέρα στο Καραϊσκάκη κι αυτό γιατί δεν μπορούσε ο Αβραάμ και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής ο Μπα. Έκτοτε, τον ξαναείδαμε στα δύο ματς Κυπέλλου με την Καλαμάτα, χθες μάλιστα σε ρόλο κόφτη για 60 λεπτά.

Παρότι λοιπόν είναι εκτός πλάνων και παρότι τον έβαλαν να παίξει σε μία θέση άλλη από αυτή που παίζει, ο Μεριά τα έδωσε όλα, έχοντας συμπεριφορά απόλυτα επαγγελματική. Ήταν «σκύλος» στα χαφ, μπήκε σε όλες τις μονομαχίες, κάλυψε τους συμπαίκτες του, έκοψε, βγήκε και πίεσε ψηλά, πήρε κεφαλιές, έκλεψε μπάλες! Κι επειδή έχει καλό πόδι, πέρασε και δύο-τρεις καλές 30άρες πάσες προς την επίθεση.

Δεν λέω ότι ένα ματς με ομάδα Γ΄ κατηγορίας είναι για συμπεράσματα, ωστόσο πράγματα βλέπεις σε κάθε παιχνίδι. Για παράδειγμα, τα μειονεκτήματα του τα έβγαλε και χθες. Πούλησε μία φορά την μπάλα, έκανε δύο λάθος πάσες κι ένα αχρείαστο φάουλ έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού. Αλλά σε γενικές γραμμές ο Τυνήσιος μου άρεσε σε αυτό το ρόλο-παρεμπιπτόντως, σαν αμυντικός μέσος είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Κι η ομάδα τέτοιο στιλ κόφτη, που να «δαγκώνει», δεν έχει, όλοι είναι περισσότερο εξαροοκτάρια κι όχι κλασικά εξάρια.

Καταλαβαίνω ότι ο Ολυμπιακός ψάχνεται να πουλήσει τον Μεριά, γιατί τα λάθη που έκανε και που έφεραν γκολ αντίπαλων ήταν πολλά και ολέθρια! Ξέρω όμως ότι ζητάει κι 7-8 εκ. Ευρώ, καθότι ήδη ο παίκτης του έχει κοστίσει 3,5 εκ. Ευρώ-και δεν ξέρω αν τα βρει, ούτε αν βρει έστω ένα δανεισμό με τέτοια οψιόν. Οπότε, θεωρώ καλή την ιδέα του Πέδρο Μαρτίνς να τον δοκιμάσει σε αυτή τη θέση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει.

Καλή εικόνα είχε κι ο Κούτρης. Κι όχι μόνο επιθετικά, όπου πρωταγωνίστησε σε δημιουργία πέντε φάσεων, με αποκορύφωμα το πρώτο γκολ του Γκερέρο-είναι άλλωστε η σπεσιαλιτέ του να του βγάζει σέντρες για γκολ! Έκανε και καλές άμυνες αυτή τη φορά ο Λεονάρντο, είχε καλές επιστροφές, ήταν aggressive στη φάση του τρίτου γκολ κλέβοντας την μπάλα και δίνοντας την στον Λάζαρο. Δεν ξέρω αν ζητάω πολλά, αλλά νομίζω ότι στη φάση του μοναδικού γκολ της Καλαμάτας θα μπορούσε να κάνει ένα τάκλιν πάνω στο σουτ του σκόρερ.

Αυτή ακριβώς η φάση είναι που χάλασε κάπως τις εντυπώσεις για τον Σισέ, αφού πράγματι ταλαιπωρήθηκε από τον αντίπαλο του, πολύ απλά γιατί δεν μπήκε δυναμικά στη φάση και στο τέλος απέτυχε έστω να κοντράρει το σουτ. Ενώ γενικά είχε καλή παρουσία κι έδειξε να ανεβαίνει ο πανύψηλος στόπερ, με την κυριαρχία στον αέρα, κάποιες έγκαιρες επεμβάσεις πρώτος στην μπάλα και με τη βελτίωση που έχει δείξει στις μπαλιές του. Λίγο πίσω από φυσική κατάσταση κι έκρηξη μου φαίνεται πάντως ότι είναι ακόμη και προφανώς σε αυτά τα πράγματα πρέπει να δουλέψει. Το να μένεις έξω τέσσερις μήνες, ποτέ δεν είναι εύκολο.

Ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, ο Μάρκοβιτς, είχε μία ίσως και σωτήρια επέμβαση αμυντικά, πέρασε και μία καλή πάσα μπροστά, αλλά μοιάζει να είναι ακόμη έξω από τα νερά του, οπότε μάλλον η επιλογή ενός δανεισμού του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μόνο που θα πρέπει να πάει κάπου να παίξει κι όχι απλά να είναι στην 18άδα…

Ο πιτσιρικάς αμυντικός μέσος, οκτάρι περισσότερο κι αυτός, Ξενιτίδης, ήταν θετικός. Κι αυτό μετράει στο πρώτο του 90λεπτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Έκανε δουλειά, είχε και λαθάκια. Ίσως κι αυτός θα έπρεπε να πάει να παίξει κάπου δανεικός, εκτός κι αν τον υπολογίζει ο προπονητής εναλλακτικά για τα ματς Κυπέλλου, που όμως κανείς δεν ξέρει πόσα θα είναι, μπορεί και μόνο δύο, αν κρίνουμε από την κακή παράδοση της ομάδας τα τελευταία χρόνια στο θεσμό, σε συνδυασμό και με τις «πιστολιές» από την «εξυγίανση».

Ο αναπληρωματικός γκολκίπερ, ο Γάλλος Αλέν, ήταν όπως στο πρώτο ματς. Είχε καλές επεμβάσεις όταν χρειάστηκε, είναι γρήγορος όταν βγαίνει από τα δοκάρια του, αλλά την μία γκέλα πάλι την έκανε, εκεί που σε ένα ακίνδυνο φάουλ έδιωξε πολύ άσχημα την μπάλα με τις γροθιές μέσα στην περιοχή του. Ίσως είναι από την αγωνιστική απραξία; Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον αν σε πιο δύσκολα ματς Κυπέλλου ο Μαρτίνς τον διατηρήσει στην ενδεκάδα η, καταφύγει στην λύση του Σα.

Πάντως, γενικά ο Ολυμπιακός έφαγε χθες πολλές τελικές (10, εκ των οποίων οι έξι εντός εστίας). Κι ήταν ειδικά ευάλωτος στις αντεπιθέσεις της Καλαμάτας, ειδικά όταν έφυγε από κόφτης ο Μεριά στο 58’. Κι οι δύο καλύτερες ευκαιρίες της, το γκολ και μία κόντρα επίθεση με τον σκόρερ να μην κάνει καλή λόμπα, έγιναν με τον ίδιο τρόπο: επιπόλαιες πάσες από Φορτούνη και Γκιγιέρμε ενώ ο Ολυμπιακός ήταν όλος μπροστά και με μία πάσα οι φιλοξενούμενοι να βγαίνουν μπροστά με άδεια άμυνα. Ήταν απογοητευτικό το σκηνικό, για σοβαρή ομάδα.

Ο Γκιγιέρμε είχε την γνωστή του άνεση στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά μετά από ακριβώς ένα μήνα απουσίας σαν να μου φάνηκε ότι τα τρεξίματα του είναι μακριά από αυτά που θα έπρεπε να είναι.

Λυπήθηκα, τέλος, για τον Ομάρ. Λες και φέτος , ολόκληρη τη σεζόν, δεν μπορεί να βγάλει ένα γκολ η, μία ασίστ! Το πάλεψε χθες ως το 90’ για να φτιάξει ένα γκολ, αλλά δεν του «κάθεται» με τίποτα. Σίγουρα δεν έχει και την καλύτερη σέντρα, αλλά νομίζω ότι του έχει γίνει και λίγο «ψυχολογικό» όλο αυτό.

Κατά τα άλλα, προφανώς για να τον βάλει σε ολόκληρο το 90λεπτο χθες, σημαίνει ότι ο προπονητής δεν τον έχει στο μυαλό του και για τα τρία παιχνίδια σε μία εβδομάδα με Άρη, ΟΦΗ κι ΑΕΚ. Διαφορετικά, δεν ξέρω τι νόημα έχει να παίξει σε τέσσερα ματς μέσα σε 12 ημέρες. Όσο κι αν το χθεσινό ήταν λίγο προπόνηση.

Άσχετο: Ο επόπτης Καλύβας, που ακύρωσε το κανονικό γκολ του Παναθηναϊκού χθες, είναι ο ίδιος που στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ είχε σπεύσει να σηκώσει τη σημαία του (κι ενώ υπάρχει εντολή να περιμένουν οι επόπτες την έκβαση της φάσης) υποδεικνύοντας ανύπαρκτο οφσάϊντ είς βάρος του Μανούσου. Απλά τότε ο διαιτητής τον αγνόησε και έτσι μέτρησε κανονικά στη συνέχεια, με την χρήση του VAR, το γκολ του Βέλλιου. Έχει δηλαδή παρελθόν…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.