Διασυρμός ήταν, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να απαντήσει στο καίριο ερώτημα…

Διασυρμός ήταν, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να απαντήσει στο καίριο ερώτημα…

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσπαθεί μέσα από το blog του στο gazzetta να προσεγγίσει την πραγματικότητα στον Ολυμπιακό.

Κατ΄ αρχάς, ξεκινάμε από την πραγματικότητα: χθες ο Ολυμπιακός έγινε ρεζίλι.

Το να αποκλειστείς από την Ντινάμο Κιέβου γίνεται. Το να χάσεις στην Τούμπα γίνεται. Το να χάσεις μέσα στο Καραϊσκάκη από τη Λαμία επίσης γίνεται, αλλά αυτόματα σε κάνει ρεζίλι. Ακόμη κι αν η εμφάνιση σου δεν ήταν σε καμία περίπτωση για να γίνεις ρεζίλι.

Να θυμίσω πώς κατέληγα το κομμάτι μου χθες το πρωί; «Δεν μπορεί να είναι τυχαία τα αποτελέσματα της Λαμίας. Πολύ απλά έχει καλή ομάδα, καλό προπονητή και αν της δώσεις δικαιώματα θα σου την φέρει!». Σου την έφερε λοιπόν. Και σου την έφερε γιατί πολύ απλά ως ομάδα ο φετινός Ολυμπιακός δυσκολεύεται να πάρει το πιο βασικό πράγμα στο ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα.

Κι εδώ υπάρχει το καίριο ερώτημα, που μόνο αν απαντηθεί σωστά, θα μπορέσει ο σύλλογος να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σε αυτή τη διετία. Και το ερώτημα είναι απλό: γιατί ο Ολυμπιακός παρότι έχει φτιάξει μία κατά κοινή ομολογία καλή ομάδα, δεν φτάνει στο αποτέλεσμα που δικαιούται μία ομάδα όταν είναι καλή.

Στα δικά μου μάτια, ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει στο γήπεδο για να νικήσει, αλλά απλά για να παίξει. Κι όταν μπαίνεις στο παιχνίδι έτσι, τότε δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου να μην νικήσεις. Σαν να λείπει από την ομάδα όχι το πλάνο, όχι το ποδόσφαιρο, αλλά αυτό που λέμε το ένστικτο του νικητή.

Μολονότι δεν μου αρέσει αυτό που γράφω, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να το έχει περισσότερο αυτό το ένστικτο. Έχει σίγουρα κι άλλες αβάντες, όμως βλέπεις ότι μάχονται περισσότερο για να κερδίσουν. Βαράνε, κλοτσάνε, πιέζουν, κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν στο αποτέλεσμα. Είναι πιο κυνικοί, πιο έμπειροι, πιο κωλοπετσωμένοι λόγω ηλικίας; Δεν ξέρω. Αλλά κυνηγάνε πιο πολύ το αποτέλεσμα.

Και το ζήτημα στον Ολυμπιακό είναι το επόμενο βήμα, το γιατί δεν φτάνει όσο συχνά πρέπει να φτάσει και δη στα πιο κρίσιμα παιχνίδια στο αποτέλεσμα.

Είναι θέμα προπονητή; Δηλαδή, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έχει το πνεύμα του νικητή σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται να το έχει ένας προπονητής του Ολυμπιακού; Δεν μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα με τέτοια νοοτροπία; Θολώνει στα δύσκολα και δεν μπορεί να την βοηθήσει περισσότερο;

Η, είναι θέμα ποιότητας παικτών; Μήπως δηλαδή δεν έχει να κάνει το πρόβλημα τόσο με τη δουλειά του προπονητή, όσο με την απουσία εξτρά ποιότητας στο ρόστερ; Μήπως με πιο ποιοτικούς παίκτες και δη σε καίριες θέσεις, ο ίδιος προπονητής μπορεί εκτός από ομάδα που παίζει καλά να φτιάξει και ομάδα που φέρνει καλύτερα αποτελέσματα;

Μόνο αν απαντηθεί εύστοχα το ερώτημα, ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για να είμαι ειλικρινής, για εμένα δεν είναι εύκολη η απάντηση. Όμως, υπάρχει μία έμπειρη διοίκηση, υπάρχουν ποδοσφαιράνθρωποι όπως ο Καρεμπέ κι ο Μοντέστο, που πρέπει να δώσουν τις σωστές απαντήσεις. Προκειμένου να πάρουν και τις αποφάσεις.

Προσωπικά, βλέπω ένα προπονητή που κάτι καλό έχει φτιάξει, αλλά και «κάτι» του λείπει. Και βλέπω και ρόστερ με ποιότητα, αλλά που επίσης «κάτι» του λείπει-και μπροστά και πίσω. Ούτε μου αρέσει η πλήρη εξάρτηση από τον Φορτούνη. Παικταράς είναι, χθες μπήκε κι αμέσως ήταν μέσα σε έξι φάσεις (!), αλλά γιατί να είναι η ομάδα τόσο πιο κάτω από ποιότητα όταν δεν παίζει ένας παίκτης της; Κι εδώ, κάτι έχει να κάνει με τον προπονητή, αλλά και με το ρόστερ. Π.χ. ο Νάτχο, που έπαιξε χθες στη θέση του, είχε οκτώ τελικές! Πραγματικά καλή ήταν μόνο μία…Τέσσερα από τα σουτ βρήκαν τα σώματα των αμυνόμενων…

Κατά την άποψη μου, ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει. Πρέπει να ακολουθήσει την ποδοσφαιρική λογική και να κάνει ταμείο προς το τέλος της σεζόν. Από εκεί και πέρα, το ποδόσφαιρο μας διδάσκει ότι η δουλειά ενός προπονητή φαίνεται πραγματικά στο δεύτερο χρόνο του. Ο Ολυμπιακός όμως ποτέ δεν έχει δείξει τέτοια υπομονή. Ήδη, αποτελεί…φαινόμενο η υπομονή που έχει επιδείξει με την παραμονή του προπονητή με κάποια από τα αποτελέσματα που έχουν έρθει. Και θεωρώ ότι έχει κάνει καλά!

Απλά πλέον πρέπει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του το κλαμπ τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Γιατί σίγουρα δεν μας αρέσει ότι μέσα στο Φλεβάρη η ομάδα έχει μείνει σχεδόν εκτός στόχων, ωστόσο εδώ υπάρχει ένα πρότζεκτ που δουλεύεται σχεδόν ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Η άλλη επιλογή είναι να ξεκινήσει ένα καινούριο πρότζεκτ, με ό,τι καλό κι ελπιδοφόρο, αλλά και με ό,τι κινδύνους έχει το «κάθε χρόνο και άλλο». Οι πιθανότητες για τα δεδομένα που ισχύουν στον Ολυμπιακό, ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν. Όμως, αν μη τι άλλο νομίζω χρειάζεται σκέψη.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Ολυμπιακός «κάτι» χρειάζεται. Η δύσκολη απάντηση είναι αν χρειάζεται πρωτίστως άλλο προπονητή η, πιο ποιοτικούς παίκτες-η, φυσικά και τα δύο!…Και σε τι βαθμό πρέπει να πάρει τα ρίσκα του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.