Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δέκα δεδομένα για τη ρεβάνς!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δέκα δεδομένα για τη ρεβάνς!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δέκα δεδομένα για τη ρεβάνς!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta 10 πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα για την αποψινή ρεβάνς Κυπέλλων των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αντί προλόγου: Έχω ένα γούρι για το αποψινό παιχνίδι. Αν «κάτσει», και δεν προκύψει…αγγούρι, θα το γράψω αύριο.

Πρώτο ντέρμπι λοιπόν Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού απόψε στο Καραϊσκάκη μετά από εκείνο της…κροτίδας και του…Χουάνκαρ.

Ο Παναθηναϊκός τότε πήρε με…κάποιο τρόπο εκδίκηση για την ήττα του στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι των δύο αιώνιων στον Πειραιά, τον περασμένο Μάιο, όταν από το 1-0 με σκόρερ τον Ρέαμπτσιουκ έχασε το πρωτάθλημα και το πήρε η ΑΕΚ. Τώρα, είναι ο Ολυμπιακός που θέλει να πάρει εκδίκηση για τον μηδενισμό του (έχασε στα χαρτιά 0-3 ένα ματς που διακόπηκε στο 49ο λεπτό με το σκορ στο 1-1, και του αφαιρέθηκε κι ένας βαθμός).

Λογικά ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες ακόμη να μην έχουν κερδίσει ντέρμπι κατά τη φετινή σεζόν (1ο δεδομένο), με τον ΠΑΟ να έχει τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα και τον Ολυμπιακό τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ για τους «πράσινους» το αρνητικό σερί φτάνει έως τα περσινά πλέι οφς, τα οποία τελείωσε στα ντέρμπι με δύο ισοπαλίες και μία ήττα, αυτή από τον Ολυμπιακό, στο άδειο και τότε Καραϊσκάκη.

Πραγματικά εντυπωσιακό (2ο δεδομένο: και οι πέντε τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη είναι σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών (!):

5.1.2020 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 (74’ Ελ Αραμπί)

21.6.2020 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0 (5’ Γκιγέρμε, 21’ Ελ Αραμπί, 90+ Καφού)

21.11.2020 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 (21’ Φορτούνης)

11.4.2021 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1 (44’ και 72’ Χασάν, 90+ Μπρούμα-30’ Μακέντα)

8.5.2023 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 (68’ Ρέαμπτσιουκ)

ΟΛΕΓΚ

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός υπερτερεί του Ολυμπιακού τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στα μεταξύ τους παιχνίδια (3ο δεδομένο): έχει τρεις νίκες, πέντε αγώνες τους έληξαν ισόπαλοι (βάζω και το 1-1 που διακόπηκε) κι ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει μόλις έναν, αυτόν τον Μάιο, με τον οποίο έχασε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός!

Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα θεωρητικά ευνοεί τον Ολυμπιακό, υπό την έννοια ότι δίνει τη ρεβάνς στο γήπεδο του, στο άδειο όμως από κόσμο γήπεδο του. Επί της ουσίας, και οι δύο ομάδες θέλουν νίκη για να προκριθούν αφού δεν μετράνε τα εκτός έδρας γκολ, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας η πρόκριση θα κριθεί στην παράταση και μετά ενδεχομένως στα πέναλτι (4ο δεδομένο).

Ιστορικά ο Ολυμπιακός ελάχιστες φορές έχει φέρει 1-1 σε πρώτο εκτός έδρας ματς Κυπέλλου κόντρα σε μεγάλη ομάδα, όπως συμβαίνει τώρα (5ο δεδομένο): κατά βάση μόνο στον διπλό τελικό Κυπέλλου του 1992 όταν είχε πάρει 1-1 στην Τούμπα και νίκησε 2-0 στο Καραϊσκάκη παίρνοντας το τρόπαιο. Ένα 1-1 που είχε φέρει με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια μετατράπηκε σε νίκη του 2-0 στα χαρτιά λόγω διακοπής και η ρεβάνς ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα (6-1). Και δύο φορές έφερε 1-1 με τον Άρη στο Χαριλάου και στον επαναληπτικό προκρίθηκε με νίκες 2-1 και 2-0.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, και οι δύο ομάδες έχουν σημαντικές ελλείψεις (6ο δεδομένο): ο Ολυμπιακός χωρίς εφτά παίκτες (Ρέτσο, Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί, Ρίτσαρντς, Μπιέλ, Φρέιρε) κι ο Παναθηναϊκός χωρίς οκτώ παίκτες (Μπρινιόλι, Μάνιουσον, Πάλμερ-Μπράουν, Τσέριν, Παλάσιος, Ντζούρισιτς, Ιωαννίδης, Γερεμέγεφ)!

Ο Καρβαλιάλ με τον Τερίμ θα βρεθούν αντιμέτωποι για πέμπτη φορά και στις τέσσερις προηγούμενες ο Τούρκος δεν έχει χάσει (7ο δεδομένο), έχοντας δύο ισοπαλίες (Μπεσίκτας-Γαλατασαράι 0-0 και ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1) και δύο νίκες (Γαλατασαράι-Μπεσίκτας 3-2 και Μπασάκσεχιρ-Γαλατασαράι 1-3).

Πολύ ενδιαφέρουσα και μία παράδοση του Πασχαλάκη: έχει παίξει ως γηπεδούχος 11 φορές εναντίον του ΠΑΟ και δεν έχει χάσει ποτέ (8ο δεδομένο)! Ούτε καν με τον ΠΑΣ (1-1). Με τον Ολυμπιακό έχει δύο ισοπαλίες (0-0, 1-1) και με τον ΠΑΟΚ έξι νίκες και δύο ισοπαλίες!

ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ

Ο Ολλανδός διαιτητής (Χίγκλερ) δεν έχει σφυρίξει ποτέ Ολυμπιακό, αντίθετα έχει παίξει δύο φορές τον ΠΑΟ, σε ισοπαλία του 1-1 εκτός έδρας με την ΑΕΚ και σε ήττα του 1-3 στο Βόλο (9ο δεδομένο). Τελευταία φορά που τον έπαιξε Ολλανδός ρέφερι, ο Λίντχαουτ, ο Ολυμπιακός είχε πολύ άσχημη εμπειρία, το φθινόπωρο στο 2-3 από την Φράιμπουργκ στο Καραϊσκάκη: το πέναλτι που έδωσε υπέρ των Γερμανών δεν ήταν τίποτα μπροστά στην απόφαση του να κλείσει τα μάτια σε ένα εξόφθαλμο φάουλ (και μίνιμουμ κίτρινη κάρτα) για το σπάσιμο της μύτης του Έσε από αγκωνιά Γερμανού μέσα στο ημικύκλιο της περιοχής της Φράιμπουργκ…

Άσχετο: Πρόταση στον Εμβιλά έκανε ο…Άρης! Με ετήσιο συμβόλαιο κάπου 700 χιλ. Ευρώ! Ο 34χρονος Γάλλος πρώην αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού ακόμη ψάχνει ομάδα από τον περασμένο Ιούνιο.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Δεν νομίζω ότι ήταν και το πιο καλοκτυπημένο πέναλτι αυτό του Φραν Ναβάρο στον αγώνα με την Κηφισιά. Απλά ο Κρίστινσον προφανώς πήγε να τον ψαρέψει μήπως πλάσαρε στο κέντρο της εστίας του κι έμεινε εκεί όρθιος, χωρίς να πέσει. Το καταγράφω γιατί σήμερα η πρόκριση μπορεί να κριθεί στα πέναλτι και δεν ξέρω πόσο καλό μπορεί να είναι για τον Ολυμπιακό να έχει καλύτερο πεναλτίστα τον Ισπανό, που στα έξι τελευταία πέναλτι στα οποία έχει εκτελέσει, έχει σκοράρει μόνο στα δύο. Και δεύτερο καλύτερο πεναλτίστα τον Φορτούνη, που επίσης από τα έξι τελευταία έχει κάνει γκολ τα δύο…

Θυμάμαι ότι είχε σκοράρει από πέναλτι ο Μασούρας στην πρόκριση μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Σλόβαν, ενώ με πέναλτι, το τελευταίο ήταν, του Ρόντινεϊ η Φλαμένγκο είχε πάρει το Κύπελλο στην Βραζιλία! Ο Γιόβετιτς παλιά εκτελούσε αρκετά συχνά, αλλά εδώ και εφτά χρόνια έχει κτυπήσει μόνο τρία και τα δύο τα έχει χάσει.

μασουρας

Γενικά νομίζω ότι πρέπει και οι γκολκίπερ και όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και από δοκιμές και ακόμη περισσότερο ψυχολογικά για το ενδεχόμενο να πάει η πρόκριση στα πέναλτι η, να κριθεί το παιχνίδι από ένα πέναλτι. Αν και πρέπει να καταγράψω ότι τελευταία φορά που προκριματικό παιχνίδι Κυπέλλου του Ολυμπιακού πήγε στα πέναλτι ήταν το μακρινό 1990 όταν απέκλεισε τον ΠΑΟΚ σε μόνο ματς στο Καραϊσκάκη μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο συνέβη, πάλι σε μονά παιχνίδια, ξανά με τον ΠΑΟΚ, επίσης εντός έδρας, τόσο το 1985, όσο και το 1979 και το 1976!

Αρκετοί τελικοί Κυπέλλου έχουν φτάσει στα πέναλτι για τον Ολυμπιακό (κερδίζοντας την ΑΕΚ, χάνοντας από τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ), αλλά σε διπλά παιχνίδια πρόκρισης ποτέ παρτίδα «ερυθρόλευκων» δεν έχει φτάσει στα πέναλτι (10ο δεδομένο)!

Και για το τέλος ένα Emoji για τη φετινή επιτυχία του Φορτούνη

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.