Και να μην ξανάρθει για τον Άρη!
Το βασικό κριτήριο σχετίζεται με τη μη υλοποίηση του αυτονόητου στόχου, αυτόν της επιστροφής στη Σούπερλίγκα. Οι παλινωδίες στη διάρκεια της χρονιάς και ο… βαρύς λογαριασμός λόγω των μεγάλων συμβολαίων έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οι «κίτρινοι» πλήρωσαν ακριβά για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα εξασφάλιζε την άνοδο αλλά όταν έφτασε η περίοδος απόσβεσης των επενδύσεων αποδείχθηκε ότι κακώς ξοδεύτηκαν περί των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
ΤΙ ΕΦΕΡΕ ΤΟ 2017
Αλλαγή φιλοσοφίας η οποία μεταφράζεται τόσο με την πρόσληψη του Παύλου Μυροφορίδη στη θέση του τεχνικού διευθυντή όσο και με την πολιτική της ομάδας στη μεταγραφική περίοδο. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού που χαρακτήρισαν τον Αρη το καλοκαίρι του 2016 και οι οποίες (εκ του αποτελέσματος) δεν οδήγησαν στην υλοποίηση του στόχου, αντικαταστάθηκαν από κινήσεις ουσίας με παίκτες που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίες. Στο πρόσωπο του Παύλου Μυροφορίδη, ο Θόδωρος Καρυπίδης βρήκε τον συνεργάτη που θα έπρεπε να είχε και στα προηγούμενα χρόνια γιατί μεταξύ άλλων τον αποδέσμευσε από την ενασχόληση με την καθημερινότητα, πέραν ασφαλώς της τακτικής που εφαρμόστηκε στη στελέχωση της ομάδας.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟ 2017
Την άνοδο στη Σούπερλιγκα που ήταν ο αυτονόητος στόχος του Άρη. Η αγωνιστική περίοδος 2016-17 ήταν αποτυχημένη από κάθε άποψη. Αγωνιστικά οι «κίτρινοι» αποδείχθηκαν αδύναμοι τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου, ενώ οικονομικά… ακόμη πληρώνει ο Θόδωρος Καρυπίδης τα λάθη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου και φυσικά τα δυσβάσταχτα (για τα έσοδα της ομάδας) συμβόλαια. Το περσινό μπάτζετ του Άρη πλησίασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ και η αγοραστική αξία των παικτών ουδέποτε αποτυπώθηκε στο γήπεδο.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ
Τις 17 ημέρες στη διάρκεια των οποίων ουσιαστικά χάθηκε η άνοδος στη Σούπερλιγκα. Ο Άρης έδωσε τέσσερις αγώνες από τις 5 Φεβρουαρίου έως και τις 22 του μήνα. Άρχισε με ήττα στη Λαμία (1-0) και ακολούθησαν τρεις ισοπαλίες με Απόλλωνα Σμύρνης, Αγροτικό Αστέρα και Σπάρτη. Σε σύνολο τεσσάρων αγώνων ο Άρης συγκέντρωσε μόλις τρεις βαθμούς με συνέπεια να απομακρυνθεί από τις δύο πρώτες θέσεις κι εκεί να χαθεί ο στόχος της ανόδου. Το… τελειωτικό χτύπημα ήταν η ήττα από τα Τρίκαλα στις 26 Μαρτίου όπου οι «κίτρινοι» ουσιαστικά δεν κατέβηκαν στο γήπεδο, ενώ μαθηματικά κάθε ελπίδα χάθηκε μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα με τη Λαμία στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τρεις διαφορετικοί προπονητές πέρασαν από την τεχνική ηγεσία του Άρη. Ξεκινώντας από τον Νίκο Αναστόπουλο, η απόφαση απομάκρυνσής του λήφθηκε με… βαριά καρδιά. Μέχρι και σήμερα ο Θόδωρος Καρυπίδης εκτιμά ότι στον Νίκο Αναστόπουλο αντιστοιχεί πολύ μικρότερο μερίδιο ευθύνης σε σχέση με αυτό που αναλογεί στους παίκτες. Παρόλο αυτά, υπό το βάρος των αντιδράσεων και των αρνητικών αποτελεσμάτων, μετά την ισοπαλία στη Σπάρτη (22/2/2017) ανακοίνωσε την απομάκρυνση του «allenatore» από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Αναστόπουλος αποχώρησε με απολογισμό 11 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μία ήττα. Ανέλαβε ο Νίκος Κωστένογλου και παρά την εντυπωσιακή πορεία που έκανε ο Άρης με 13 νίκες σε 17 αγώνες δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο. Η συνεργασία με τον έμπειρο τεχνικό λύθηκε και τυπικά στις 18 Ιουλίου. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η συμφωνία με τον Δημήτρη Σπανό ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Παύλου Μυροφορίδη. Στην πραγματικότητα, οι «κίτρινοι» είχαν συμφωνήσει με τον Νίκο Παπαδόπουλο ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να παραμείνει στον ΟΦΗ.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ/ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Δύο πωλήσεις, δύο ανώδυνες αποδεσμεύσεις, δύο επώδυνες και μία παραμονή περιλάμβανε ο φάκελος των «μεγάλων συμβολαίων». Η πώληση του Σωκράτη Διούδη ήταν δεδομένη από τη στιγμή που ο Άρης δεν εξασφάλισε την επιστροφή του στη Σούπερλίγκα και η πρόταση από τον Παναθηναϊκό οδήγησε στο συναινετικό διαζύγιο. Ο Ανδρέας Τάτος ούτως ή άλλως δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του τεχνικού επιτελείου και η πρόταση από την τουρκική Ελαζίγκσπορ ουσιαστικά έβγαλε από τη δύσκολη θέσεις και τις δύο πλευρές. Ο Άρης πλήρωσε ακριβά την περίπτωση του Ράφικ Τζιμπούρ. Γλίτωσε μεν το συμβόλαιο των 700.000 ευρώ, αλλά χρειάστηκε να καταβάλει στον Αλγερινό ένα ποσό περί των 120.000 ευρώ δίχως να εισπράξει το παραμικρό από τον έμπειρο επιθετικό. Ανώδυνες ήταν οι αποδεσμεύσεις των Ίλιτς, Μπουγκερά. Σε ότι αφορά τον Ισπανό Αντρέου, από τη στιγμή που δικαιώθηκε δικαστικά ο Άρης αναγκάστηκε να του καταβάλει το συντριπτικό μέρος του συμβολαίου. Ο Λούκα Μιλούνοβιτς που επίσης ήταν στη λίστα των μεγάλων συμβολαίων παρέμεινε στην ομάδα.
ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ…
Είχε αποφύγει τις δύο τελευταίες «γκέλες» στο Πρωτάθλημα. Η αγωνιστική περίοδος άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Άρη καθώς οι επτά διαδοχικές νίκες όχι μόνο του έδωσαν τη δυνατότητα να ξεφύγει στη βαθμολογία και να… αποσυμπιεστεί, αλλά έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με το ανώτερο επίπεδο ποιότητάς του. Μόνο όμως που το 2017 δεν έκλεισε με τον επιθυμητό τρόπο λόγω της ισοπαλίας με τον ΟΦΗ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και την απώλεια επίσης δύο βαθμών στο Αίγιο απέναντι στον Παναιγιάλειο. Θα ήθελε επίσης να είχε αποφύγει τον αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδας όπου η ήττα από τον Πανιώνιο στη Θεσσαλονίκη και η ισοπαλία με τον ΠΑΣ Γιάννινα τον εκτροχίασαν από τη φάση των «16» του θεσμού.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι αυτή βγήκε από τα χείλη τόσο του Δημήτρη Σπανού όσο και του Παύλου Μυροφορίδη και εμπεριέχει αρκετή δόση αυτογνωσίας. «Κάποιες άλλες εποχές αρκετοί από εμάς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε ούτε έξω από το Χαριλάου», είπαν αμφότεροι στην επίσημη παρουσίασή τους από την ΠΑΕ, σε μια δήλωση σεβασμού στο μέγεθος του Άρη. Βέβαια, αυτή η δήλωση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αν κανείς γυρίσει τον χρόνο πίσω περίπου επτά χρόνια και δει ποιος προπονητής (σ. σ. Έκτορ Κούπερ) στέκονταν όρθιος στον πάγκο του Άρη.
Η ΣΤΙΓΜΗ
Αναμφίβολα είναι το highlight μιας προβληματικής σεζόν λόγω της παρουσίας τουλάχιστον 20.000 φίλων του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το φιλικό παιχνίδι με την Μπόκα Τζούνιορς (στις αρχές του Νοέμβρη) ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους φιλάθλους του Άρη ώστε να πάρουν μια γεύση για πράγματα που έχουν στερηθεί από την ημέρα πτώσης της ομάδας από τη Σούπερλιγκα. Η φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα συνέθεσαν ένα μοναδικό σκηνικό και η φυσιογνωμία του Νίκου Γκάλη στο κέντρο του γηπέδου – τον τίμησε η ΠΑΕ Άρης για την ένταξή του στο Naismith BasketballHall of Fame – στοιχειοθέτησαν μια μοναδική συγκέντρωση αστέρων.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Είναι από τις περιπτώσεις όπου η δύναμη της φωτογραφίας είναι ανώτερη από αυτή χιλιάδων λέξεων. Η απογοήτευση αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Σωκράτη Διούδη μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα με τη Λαμία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο οποίος κάθεται ξυπόλητος και μοναχός στον πάγκο της ομάδας καθώς εκεί χάθηκε και η τελευταία ελπίδα ανόδου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.