Η πρόκριση μπορεί απόψε στο Κίεβο να κριθεί στα πρώτα λεπτά!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η πρόκριση μπορεί απόψε στο Κίεβο να κριθεί στα πρώτα λεπτά!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog gazzetta τη δική του προσέγγιση για το μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ντιναμό Κιέβου - Ολυμπιακός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Η Ντινάμο Κιέβου ήταν φαβορί από την ημέρα της κλήρωσης. Τότε θυμάμαι της είχα δώσει 60% πιθανότητες πρόκρισης.

Το σκεπτικό μου βασίζονταν κυρίως στο ότι ποτέ ελληνική ομάδα δεν έχει αποκλείσει ουκρανική από τις λεγόμενες δυνατές (Ντινάμο, Σαχτάρ, Ντνίπρο, Μέταλιστ). Ελπίζω να μην δικαιωθώ απόψε για εκείνη την εκτίμηση μου, παρότι πλέον οι πιθανότητες της έχουν φτάσει τουλάχιστον στο 70% με το 2-2 του πρώτου αγώνα.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ντινάμο είναι κλαμπ που δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή τη διοργάνωση. Θεωρεί ότι μπορεί να διακριθεί μέσω του Γιουρόπα Λιγκ και ρίχνει κάθε σεζόν μεγάλο βάρος σε αυτήν. Προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι το 2009 έφτασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, το 2011 και το 2015 στα προημιτελικά και πέρσι στους «16». Σε ολόκληρη αυτή τη δεκαετία, ο Ολυμπιακός στο Γιουρόπα Λιγκ έφτασε μάξιμουμ στους «16», δύο φορές (με τη Μέταλιστ και την Μπεσίκτας).

Με αυτές δε τις γενικά καλές παρουσίες της στο Γιουρόπα Λιγκ, η Ντινάμο μαζεύει βαθμούς κι έτσι έχει φτάσει φέτος να είναι Νο 21 στο ranking της UEFA (πέρσι ήταν 23 και πρόπερσι 25). Και μέσα σε αυτή τη δεκαετία, έχει βρεθεί εφτά φορές πάνω από τον Ολυμπιακό στην σχετική κατάταξη, με τους «ερυθρόλευκους» να την έχουν περάσει τρεις σεζόν, το 2010, το 2014 και το 2016, οπότε και είχαν βρεθεί στην καλύτερη τους θέση, το Νο 24. Είχε μία πενταετία ο Ολυμπιακός αρκετά δυνατή, από το 2014 έως και πέρσι, όπου η θέση του στο ranking της UEFA «παίζοντας» από τη θέση 24 έως τις θέσεις 27-28-29, αλλά φέτος πήγε πίσω στην 35, λόγω της κακής περσινής σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα δεδομένα στο αποψινό παιχνίδι είναι κόντρα στον Ολυμπιακό. Π.χ. η Ντινάμο πέντε φορές μέσα στη δεκαετία είχε πάρει ισοπαλία στο πρώτο ματς νοκ άουτ στην Ευρώπη και πέρασε τις τέσσερις. Έχει όμως ένα γούστο ότι ο μοναδικός αποκλεισμός της, με το 0-2 πέρσι από τη Λάτσιο στη ρεβάνς στο Κίεβο ήταν μετά το μοναδικό παιχνίδι της που είχε πάρει 2-2 στο πρώτο ματς, όπως ακριβώς πήρε την περασμένη εβδομάδα από τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός ιστορικά λίγες φορές έχει μπορέσει να ανατρέψει σε ρεβάνς εις βάρος του σκορ πρώτου αγώνα. Για την ακρίβεια μόλις δύο…Αλλά και τις δύο παίζοντας «προς…Ανατολάς»! Παλιότερα, το 1993, πάλι στην Ουκρανία, με το 3-0 επί της Τσέρνομορετς στην Οδησσό, στη ρεβάνς του 0-1 στο Καραϊσκάκη και πρόπερσι, στην Άγκυρα της Τουρκίας, πάλι με το 3-0 επί της Οσμάνλισπορ, στη ρεβάνς του 0-0 στο Καραϊσκάκη. Κι άλλη μία φορά είχε φτάσει κοντά στο θαύμα, ξανά σε εκείνες τις περιοχές, το 1971 όταν είχε χάσει 0-2 από την Ντινάμο Μόσχας στον Πειραιά και πήγε στη Ρωσία και κέρδισε 2-1, ψάχνοντας ως το τελευταίο λεπτό ένα ακόμη γκολ για την πρόκριση.

Είναι περιοχές αυτές, η Ρωσία κι η Ουκρανία, που παραδοσιακά δεν τον φοβίζουν. Εξ ου κι η άλλη νίκη του στη Μόσχα, 1-0 επί της Ρούμπιν, το διπλό στο Χάρκοβο, 1-0 πάλι, επί της Μέταλιστ και το 2-2 στο Ντόνετσκ με τη Σαχτάρ. Αν και σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη συγκυρία ότι δύο φορές που έχει παίξει στο Κίεβο, έχει χάσει και τις δύο. Κι από τη Ντνίπρο 0-2 το 2015 κι από την Ντινάμο 0-1 παλιά, το 1975. Όπως κι ότι η Ντινάμο στο Κίεβο γενικά δεν έχει χάσει από ελληνική ομάδα (1-0 τον Ολυμπιακό, 4-0 τον ΠΑΟΚ, 2-1 τον Παναθηναϊκό, 0-0 με την ΑΕΚ).

Κι ίσως ακριβώς αυτό το τελευταίο ματς, το 0-0 πέρσι με την ΑΕΚ μπορεί να είναι ένας καλός οδηγός για τον Ολυμπιακό, όσο κι αν οι Ουκρανοί, που βρέθηκαν κοντά στον αποκλεισμό τότε, λογικά θα το έχουν αναλύσει καλά εκείνο το παιχνίδι (ρεβάνς του 1-1 στο ΟΑΚΑ), καθότι έχει πολλές ομοιότητες με την τωρινή παρτίδα με τον Ολυμπιακό. Τότε η Ντινάμο είχε πολύ «συγκρατημένη» τακτική, για το 0-0, και ναι μεν της βγήκε, αλλά έπαιζε 90 λεπτά με τη φωτιά. Τώρα δεν είμαι βέβαιος ότι θα το πάει έτσι κι ότι δεν θα επιχειρήσει να επιτεθεί στην αρχή, εκμεταλλευόμενη την έδρα.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, άλλωστε, έχω προσέξει ότι στην Ντινάμο όταν παίζει μέσα στο σπίτι της για τα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια της αρέσει να μπαίνει πολύ δυνατά στα παιχνίδια της και να ανοίγει το σκορ στα πρώτα 10-15 λεπτά η, τέλος πάντων όσο μπορεί πιο γρήγορα. Και όταν τα καταφέρνει τότε τα πράγματα είναι σκούρα για τον εκάστοτε αντίπαλο της. Μάλιστα, όχι απλά κερδίζει, αλλά συνήθως και με διαφορά (βλέπε 2-0 με Σλάβια Πράγας, 3-1 με Ρενς, 3-0 με Μαρίτιμο, 3-1 με Γιανγκ Μπόϊς στα νοκ άουτ, 4-1 με Παρτίζαν, 6-0 με Μπεσίκτας, 1-0 με Μακάμπι).

Την γλίτωσαν, όταν η Ντινάμο προηγήθηκε στο Κίεβο, μόνο όσες ομάδες αντέδρασαν άμεσα! Η Αστάνα πήρε 2-2 ισοφαρίζοντας σε 1-1 δέκα λεπτά μετά το 1-0. Η Νάπολι κέρδισε 2-1 ισοφαρίζοντας σε 1-1 δέκα λεπτά μετά το 1-0. Και η Πόρτο πήρε 2-2 ισοφαρίζοντας τρία λεπτά μετά το 1-0. Δηλαδή, για να ξεφύγεις από την ήττα στο Κίεβο, ο μόνος τρόπος είναι να «απαντήσεις» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην Ντινάμο…

Αντίθετα, οι ομάδες που μπήκαν αυτές δυνατά μέσα στο Κίεβο κι άνοιξαν το σκορ, πήραν στο τέλος αποτέλεσμα! Και η τσέχικη Γιάμπλονετς φέτος (1-0, στο 10’) και η Λάτσιο πέρσι (2-0, με το 1-0 στο 23΄) και η Γιάνγκ Μπόϊς πάλι πέρσι στους ομίλους (2-2, με το 1-0 στο 17’) και η Μπενφίκα πρόπερσι (2-0, με το 1-0 στο 9’) και η Μάντσεστερ Σίτι το 2016 (3-1, με το 1-0 στο 15’). Η μοναδική ομάδα που προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Κίεβο κι έχασε (1-3, πρόπερσι) είναι η αλβανική Σκέντερμπεου.

Κι όπως είδαμε πέρσι τη Λάτσιο να κάνει 2-0 μέσα στο Κίεβο μετά το 2-2 της Ντινάμο στη Ρώμη, έτσι και πρόπερσι η Σαχτάρ είχε κερδίσει 1-0 μέσα στο Βίγκο τη Θέλτα και πήγαν οι Ισπανοί κι έκαναν 2-0 στη ρεβάνς μέσα στην Ουκρανία και πέρασαν. Τις δε προάλλες είδαμε και το αποτέλεσμα στο Σαχτάρ-Άϊντραχτ 2-2 (με τους Γερμανούς να προηγούνται στο 7’).

Δεν είναι ακτύπητες οι ουκρανικές ομάδες εντός έδρας. Αλλά βέβαια για να το αξιοποιήσεις αυτό, πρέπει εσύ να παίξεις πραγματικά καλά. Αποφασιστικά και μυαλωμένα.

Δεν μπορώ, πάντως, να καταλάβω πώς η ΟΥΕΦΑ έβαλε ένα Σλοβάκο διαιτητή (Κρούζλιακ) στη ρεβάνς Ντινάμο-Ολυμπιακός, ενώ στον Πειραιά είχε ορίσει έναν Άγγλο (Πόουσον). Το ίδιο πράγμα είχε κάνει και πέρσι στα παιχνίδια της Ντινάμο με την ΑΕΚ! Στην Αθήνα ένας Ισπανός, ο Θέρο Γκράντε, που έπαιξε 45-55 Ντινάμο (όπως κι ο Άγγλος την περασμένη Πέμπτη!) και στο Κίεβο ένας Σλοβένος που είχε παίξει 51-49 έδρα. Κι αμέσως μετά, στο Λάτσιο-Ντινάμο 2-2 ο…Κρούζλιακ και τότε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.