Ο ΠΑΟΚ αδιαφορεί χρόνια τώρα για το Europa...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο ΠΑΟΚ αδιαφορεί χρόνια τώρα για το Europa...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον ΠΑΟΚ που στην εποχή Σαββίδη επί της ουσίας δεν ασχολείται με το Europa League και υποθηκεύει σε κάθε ματς το ευρωπαϊκό μέλλον του...

Μπορείς κάθε φορά να κάνεις ότι είδους ανάλυση θες. Αγωνιστική, ψυχολογική, πνευματική, προκειμένου να ερμηνεύσεις την στάση μίας ομάδας σε ένα ματς, προκειμένου να ερμηνεύσεις την ήττα της, την κακή απόδοσή της.

Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν δεις σε βάθος χρόνου, βλέπεις καλύτερα, βλέπεις πιο καθαρά και κυρίως μπορείς να κάνεις ορισμένες διαπιστώσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια...

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν μπορεί να έχασε από την Βίντι μέσα έξω και με άνεση για διάφορους λόγους. Ο,τι θέλει ο καθένας μπορεί να εκτιμά. Αλλά ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη στο Europa δεν έχει χάσει μόνο από την Βίντι. Εχει αποκλειστεί από... κοτζάμ Εστερσουντ και δεν μπήκε καν στους ομίλους.

Ακόμη και όταν έφτασε όμως εκεί συνήθως αδιαφορούσε... Στα 10 τελευταία ευρωπαϊκά ματς στην Τούμπα για τους ομίλους τουEuropa League ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μία νίκη. Μία νίκη σε 10 ματς! Με Βίντι (0-2), με Γκαμπάλα (0-0), με Κάραμπαγκ (0-1), με Κρασνοντάρ (0-0), με Γκινγκάμπ (1-2),με με ένα σωρό μεγαθήρια ο ΠΑΟΚ μετρά μία νίκη στην Τούμπα, αυτή κόντρα στη Σλόβαν Λίμπερετς. Ξέρετε γιατί, ξέρετε ποιoς ήταν ο κοινός παρανομαστής;

Πάντα υπήρχε κάτι, πριν ή μετά. Πάντα υπήρχε ένα ντέρμπι της Σούπερ Λιγκ που ακολουθούσε, ένα που είχε προηγηθεί, μία ψύχωση για πρωτάθλημα, μία ψύχωση για Κύπελλο και τίτλο, πάντα κάτι άλλο πιο σημαντικό. Πιο σημαντικό για το ίδιο το clubόμως, όχι για κάποιον προπονητή ή κάποιους παίκτες. Δεν είναι ότι όλοι οι προπονητές ή όλοι οι παίκτες υποτιμούσαν την διοργάνωση, το ίδιο το club το έκανε και φυσικά και η πλειοψηφία των οπαδών του.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ πέφτει στη βαθμολογία της UEFA, κάπως έτσι η Στεάουα Βουκουρεστίου είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία από αυτόν και αν πάρει το πρωτάθλημα στη Ρουμανία φέτος και το πάρει και ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, αυτή μπορεί να είναι στο γκρουπ των ισχυρών και ο ΠΑΟΚ στο γκρουπ των αδύναμων το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν ο πρωταθλητής Ελλάδας θα παίζει πλέον 3 προκριματικούς γύρους για να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Να του φύγει η ψύχωση του ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα δε λέω, λογικό είναι να του συμβαίνει όταν είναι 34 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορεί αυτό να τον εμποδίζει από το να νικήσει μία φορά την Βίντι.

Και τέλος πάντων για φαντάσου να πάρει το πρωτάθλημα και να μην παίξει ούτε ως πρωταθλητής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ γιατί θα βρει απέναντί του μία ή δύο δύσκολες ομάδες στο τρεις προκριματικούς γύρους, ομάδες που δεν θα συναντούσε ποτέ αν είχε αποκλείσει την Εστερσουντ, αν είχε νικήσει στην Τούμπα κάποια από τα... μεγαθήρια τύπου Βίντι, Γκαμπάλα, Καραμπάγκ, κ.ο.κ.

Στον ΠΑΟΚ λοιπόν ας μην ψάχνουν κάθε φορά να βρουν τον ένοχο, ή τον διαφορετικό ένοχο. Το αναφέρω γιατί διαβάζω στα ρεπορτάζ ότι η δεύτερη συνεχόμενη ήττα από την Βίντι προκάλεσε τεράστιο εκνευρισμό και στον Ιβάν και στον Γιώργο Σαββίδη που τον εκδήλωσε και δημόσια. Πριν ψέξουν όποιον είναι να ψέξουν, καλό θα είναι να δουν την καμπούρα τους. Πόσο η διοίκηση και το ίδιο το club κατέστησε σαφές όλα αυτά τα χρόνια, ότι το Europa League είναι μία διοργάνωση στην οποία ο ΠΑΟΚ συμμετέχει και έχει βλέψεις.

Πότε έγινε σαφές ότι το ματς με την Βίντι και την κάθε Βίντι δεν είναι μικρότερης σημασίας σε σχέση με το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που ακολουθούσε; Ποτέ! Ο Γιώργος Σαββίδης για να... πικάρει τους σημερινούς παίκτες του ΠΑΟΚ ανέβασε φωτογραφίες του Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος στην Ευρώπη τα έδινε όλα. Ας ρωτήσει τον Πάμπλο γιατί αυτό συνέβαινε; Θα του απαντήσει απλά “Γιατί αν δεν κάναμε προκρίσεις και δεν πέρναμε τα μπόνους της Ευρώπης ο σύλλογος δεν θα μπορούσε να σταθεί όρθιος...”. Σήμερα για τον προπονητή, τον παίκτη, ακόμη και τον φίλο του ΠΑΟΚ το πριμ του Europa τα τρία τέσσερα άντε πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι ψίχουλα για τον Ιβάν. Και ο Ιβαν το αποδέχεται...

Πάλι καλά θυμάμαι που πριν από εκείνο το ματς με την Φιορεντίνα στη Φλωρεντία ο ΠΑΟΚ έψαχνε να δώσει απαντήσεις και να βγει από την μίνι κρίση που είχε προκληθεί από τις δύο συνεχόμενες ήττες από την Καραμπάγκ (όπως τώρα 3η και 4η αγωνιστική), αλλά και μία ακόμη στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα. Ετσι είχε κάνει εκείνο το μεγάλο “διπλό” και είχε πάρει την πρόκριση από τον όμιλο διότι διαφορετικά ούτε τότε θα είχε προκριθεί...

Φυσικά υπάρχουν και άλλα επιμέρους ζητήματα, τα οποία κάθε φορά διαφέρουν, διότι καμία ήττα δεν είναι ίδια με την άλλη και ασφαλώς για τις δύο ήττες και τις τραγικές εμφανίσεις με την Βίντι υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Για παράδειγμα είτε το βάθος του ρόστερ είναι μικρό γιατί ο Λουτσέσκου δεν εμπιστεύεται τους υπόλοιπους, είτε το πλούσιο ρόστερ με τις δύο ποιοτικές ενδεκάδες είναι... μύθος.

Συνοψίζοντας θα μπορούσα να σταθώ και στις ευθύνες του Λουτσέσκου γι' αυτή την διπλή και με κάτω τα χέρια ήττα από την Βίντι, ακόμη και στο έλλειμμα διάθεσης κάποιων παικτών, αλλά η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών παραμένει η προσέγγιση ολόκληρου του club στην διοργάνωση του Europa League.

Δεν της δίνει σημασία και αυτό είναι απολύτως εμφανές χρόνια τώρα. Πόσο και με ποιόν τρόπο θα το πληρώσει ο ΠΑΟΚ αυτό, θα το μάθουμε τα επόμενα χρόνια όταν οι κληρώσεις στα Κύπελλα Ευρώπης θα κάνουν δύσκολη την ζωή του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.