Θα χρειαστεί να κάνει υπέρβαση, για να περάσει την Μπέτις

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Θα χρειαστεί να κάνει υπέρβαση, για να περάσει την Μπέτις

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το blog του στο gazzetta το μέγεθος της δυσκολίας της αποστολής του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπέτις.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Λίβερπουλ - Παρί Σεν Ζερμέν, αν ο Νεϊμάρ σημειώσει το πρώτο γκολ στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Τα μπαλάκια της κληρωτίδας, λες και ήταν «πειραγμένα» (όχι βέβαια ότι κάνει η UEFA τέτοια πράγματα), έφεραν λοιπόν φέτος τον Ολυμπιακό, μετά τον περσινό «ιστορικό» όμιλο με Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Σπόρτινγκ (!!!), να αντιμετωπίζει ομάδες από τις τρεις μακράν πρώτες χώρες του ranking της UEFA-Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία!

Να έπρεπε, δηλαδή, να αποκλείσει την 7η του περασμένου αγγλικού πρωταθλήματος (Μπέρνλι) για να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να πρέπει τώρα να αποκλείσει την 6η του περασμένου ισπανικού πρωταθλήματος (Μπέτις) η, την 6η του περασμένου ιταλικού πρωταθλήματος, τη Μίλαν των τροπαίων του Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος του Ιγκουαίν, για να περάσει στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ!!!

Νομίζω δε, από αυτά που ακούω και διαβάζω, ότι μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό επακριβώς το μέγεθος της δυσκολίας της αποστολής του Ολυμπιακού, ειδικά σε ό,τι αφορά την Μπέτις, ομάδα που από πέρσι έχει υποσκελίσει ολόκληρη Σεβίλλη-και στο προηγούμενο πρωτάθλημα την άφησε πίσω της στη βαθμολογία, και στο φετινό την έχει αφήσει πίσω της στη βαθμολογία και τις προάλλες την κέρδισε 1-0 στο μεγάλο τοπικό ντέρμπι. Όπου Σεβίλλη, η ομάδα που έχει πάρει τα τρία από τα πέντε τελευταία Γιουρόπα Λιγκ και που στις δύο αμέσως προηγούμενες σεζόν ήταν στους 8 και στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ…

Η Μπέτις μπορεί εδώ και κάποια χρόνια να ήταν στα κάτω της, αλλά σαν κλαμπ έχει πολύ μεγάλη δυναμική, την οποία τώρα πάλι βγάζει. Ο μέσος όρος εισιτηρίων στο γήπεδό της είναι 48.000 (!), ο υπερδιπλάσιος δηλαδή του μέσου όρου των εισιτηρίων του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη…Η δε χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της (transfermarkt) είναι 180 εκ. Ευρώ, τριπλάσια του ρόστερ του Ολυμπιακού…

Για όποιον δε το ξεχνάει η Ισπανία είναι όχι απλά πρώτη στο ranking της UEFA, αλλά η απόσταση της από τη δεύτερη Αγγλία είναι 22.000 βαθμοί!!! Έχει 87.140 βαθμούς-η δε (14η) Ελλάδα έχει 25.600. Πρόκειται δηλαδή για μεγέθη μη συγκρίσιμα. Κοινώς, ο Ολυμπιακός έχει να ανέβει ένα βουνό, αν θέλει να αποκλείσει την Μπέτις, την 6η ομάδα της Ισπανίας.

Ας έχουμε υπόψιν μας, ότι την προηγούμενη πενταετία καμία ισπανική ομάδα δεν αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ! Όλες προκρίθηκαν στα νοκ άουτ. Κι από τις πέντε σεζόν, τις τέσσερις το κατέκτησαν!

Πέρσι η Ατλέτικο το πήρε, η Αθλέτικ έφτασε στους 16 κι οι Σοσιεδάδ και Βιγιαρεάλ στους 32.

Πρόπερσι η Θέλτα έφτασε στα ημιτελικά κι οι Βιγιαρεάλ, Αθλέτικ στους 32.

Το 2016 η Σεβίλλη το πήρε, η Βιγιαρεάλ έφτασε στα ημιτελικά, η Αθλέτικ στα προημιτελικά κι η Βαλένθια στους 16.

Το 2015 η Σεβίλλη το πήρε, η Βιγιαρεάλ έφτασε στους 16 κι η Αθλέτικ στους 32.

Το 2014 η Σεβίλλη το πήρε, η Βαλένθια έφτασε στα ημιτελικά κι η Μπέτις στα προημιτελικά

Η δε Μπέτις τότε αποκλείστηκε από τη…Σεβίλλη και δη στα πέναλτι! Γενικά δε οι περισσότεροι αποκλεισμοί ισπανικών ομάδων στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ από τη φάση των 16 και μετά είναι από…άλλες ισπανικές ομάδες!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Όπως κι είναι πραγματικότητα ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ουσιαστικά αποκλείσει ποτέ ισπανική ομάδα (απλά μία φορά είχε αφήσει πίσω του στους ομίλους την Κορούνια, το 2005)…Γενικά δε τουλάχιστον στον 20ο αιώνα που τα έχουμε πιο φρέσκα στο μυαλό μας, προκρίσεις επί ισπανικών ομάδων έχει ο Άρης το 2007 (Σαραγόσα) και το 2010 (Ατλέτικο) και μία ο Παναθηναϊκός το 2001 (Μαγιόρκα). Τρεις σε ένα σύνολο…δεκάδων ζευγαρωμάτων, με αποκλεισμούς όχι μόνο από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Σεβίλλη, Βαλένθια, Μπιλμπάο, Βιγιαρεάλ, αλλά και π.χ. του Παναθηναϊκού από Μάλαγα και Θέλτα, της ΑΕΚ από Χετάφε, Μάλαγα και Κορούνια και του Ολυμπιακού από Σοσιεδάδ και Κορούνια.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Ολυμπιακός έχει να αντιπαραθέσει τη δική του δυναμική εδώ και χρόνια στα Κύπελλα Ευρώπης, που τον είχε επί σειρά ετών στις 30 πρώτες θέσεις της κατάταξης της UEFA, έστω κι αν φέτος έχει υποχωρήσει στην 36η, λόγω της περσινής κακής σεζόν του. Η εμπειρία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι όμως γενικά εντελώς άλλη σε σχέση με της Μπέτις κι ίσως εκεί πρέπει να ποντάρει στα μεταξύ τους παιχνίδια και γενικά στην οικονομία του ομίλου.

Ούτως η, άλλως, όμως, θα χρειαστεί υπέρβαση για να ξεπεράσει την Μπέτις. Μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτή διαπίστωση, είναι μία πραγματικότητα. Μόνο που κι οι υπερβάσεις μέσα στο ποδόσφαιρο είναι…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.