Ολυμπιακός: Ο ευρωπαϊκός απολογισμός και οι επτά στιγμές στην πορεία του

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Ο ευρωπαϊκός απολογισμός και οι επτά στιγμές στην πορεία του

bet365

Ο φετινός Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Ευρώπη από τον μήνα Οκτώβριο και το Gazzetta κάνει μία μίνι καταγραφή των πεπραγμένων των Πειραιωτών στις φετινές τους υποχρεώσεις εκτός των συνόρων.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με τον αγώνα με τη Ναντ στο Europa League στο γήπεδο Καραϊσκάκη όπου έχασε με 2-0, οπότε πλέον στρέφεται μόνο στο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Ήταν μία πορεία που ξεκίνησε με ένα αγωνιστικό σοκ. Τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Χάιφα με σκορ 4-0 που οδήγησε στην απόλυση του Πέδρο Μαρτίνς για να έρθει μετά ο Κορμπεράν και τη συνέχεια ο Μίτσελ. Ακολούθησαν 2 προκρίσεις στη διαδικασία των πέναλτι και ένας αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων του Europa στα τέλη Οκτωβρίου.

Μέχρι και πριν τον αγώνα με τη Ναντ στο Φάληρο ο Ολυμπιακός κατέγραψε σε 11 ματς τον αριθμό των 4 ηττών, είχε 2 νίκες αλλά στη διαδικασία των πέναλτι (καμία νίκη σε κανονική διάρκεια) και είχε και 5 ισοπαλίες. Πριν από αυτούς τους αγώνες η τελευταία του χρονικά νίκη στην Ευρώπη σε κανονική διάρκεια ήταν τον Νοέμβριο του 2021 με τη Φενέρ το 1-0. Στο σύνολο ο Ολυμπιακός σε 12 αγώνες είχε 5 ήττες (καθώς έχασε και εντός με 2-0 από τη Ναντ), 2 νίκες στα πέναλτι και 5 ισοπαλίες. Προφανώς και η πορεία του Ολυμπιακού και γενικότερα αλλά και στη φάση των ομίλων δεν κρίνεται ούτε καλή και ούτε πετυχημένη για φέτος.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε 7 φετινές στιγμές του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Η βαριά ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα και ο αποκλεισμός - σοκ

Η βαριά ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα και ο αποκλεισμός - σοκ

Η πρόκριση με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, η πρώτη στα πέναλτι

Η πρόκριση με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, η πρώτη στα πέναλτι

Η γκολάρα του Ίνμπομ Χουάνγκ και ο ήρωας Βατσλίκ με τον Απόλλωνα

Η γκολάρα του Ίνμπομ Χουάνγκ και ο ήρωας Βατσλίκ με τον Απόλλωνα

Τα δύο γκολ του Αραμπί, εκ των οποίων το ένα οδήγησε σε πρόκριση

Τα δύο γκολ του Αραμπί, εκ των οποίων το ένα οδήγησε σε πρόκριση

Οι ισοπαλίες στον όμιλο και ο αποκλεισμός λόγω των δύο γκολ σε λίγα λεπτά

Οι ισοπαλίες στον όμιλο και ο αποκλεισμός λόγω των δύο γκολ σε λίγα λεπτά

Η εκπληκτική εμφάνιση του Πασχαλάκη με Φράιμπουργκ

Η εκπληκτική εμφάνιση του Πασχαλάκη με Φράιμπουργκ

Η αντίδραση του Παπέ Σισέ που ζήτησε μετά συγγνώμη

Η αντίδραση του Παπέ Σισέ που ζήτησε μετά συγγνώμη

Το 4-0 είναι ένα σκορ που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο από καμία ομάδα. Πόσο μάλλον από τον Ολυμπιακό. Μετά το 1-1 με τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ ήρθε αυτό το βαρύ σκορ στο φαληρικό γήπεδο με τον κόσμο φυσικά να αποδοκιμάζει έντονα και μαζί ήρθε και ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Champions League που οδήγησε και στην αποδέσμευση του Μαρτίνς.

Ο Κώστας Μανωλάς που μετά θα αποχωρούσε από τον Ολυμπιακό για τη Σάρζα έκανε λόγο για ντροπή, για εικόνα ντροπής απέναντι στον κόσμο και ζήτησε συγγνώμη. Από αυτό το ματς ωστόσο η συνέχεια της χρονιάς στον Ολυμπιακό επηρεάστηκε για τα καλά.

Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση της χρονιάς με προπονητή τον Κορμπεράν και τον Βατσλίκ να πιάνει πέναλτι στη διαδικασία που... έκαιγε η μπάλα και να γίνεται ο μεγάλος ήρωας της αναμέτρησης. Μετά το 2-2 στην παράταση ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-3 στα πέναλτι εκτός έδρας με τους Άβιλα και Βαλμπουενά να βάζουν τα 2 τελευταία χρονικά πέναλτι.

Μέσα στον Αύγουστο ο Ολυμπιακός είχε και μία 2η πρόκριση στα πέναλτι. Αυτή με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Εκεί όπου ο Βατσλίκ έπιασε 3 πέναλτι και ο Ολυμπιακός πέρασε με σκορ 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι στο φαληρικό γήπεδο. Ο Τσέχος διεθνής γκολκίπερ ήταν ο απόλυτος ήρωας του ματς - στο οποίο είχε αποβληθεί ο Μπα - αυτού ενώ είχε πιάσει πέναλτι με τη Σλόβαν.

Πριν από αυτό όμως στο 1-1 της Κύπρου μας είχε... πρωτοσυστηθεί ποδοσφαιρικά ο Ίνμπομ Χουάνγκ με γκολάρα μετά από ατομική ενέργεια από πάσα του Ρέαμπτσιουκ. Ένα εξαιρετικό πρώτα δείγμα ποιότητας του Κορεάτη χαφ.

Εάν μπορούμε να σταθούμε σε επίπεδο παικτών φέτος μπορούμε να το κάνουμε εστιάζοντας ξανά στον Αραμπί.

Ναι δεν έκανε τη σούπερ ευρωπαϊκή χρονιά και ναι η εικόνα του δεν ήταν όπως άλλες σεζόν. Όμως βρήκε δίχτυα δύο φορές, εκ των οποίων η μία με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στο 1-1 που έφερε μετά την πρόκριση. Επίσης από το δικό του γκολ στη Γερμανία ο Ολυμπιακός έμεινε... ζωντανός μέχρι το 93' όπου και αποκλείστηκε. Ένας Ολυμπιακός που πριν τον αγώνα με τη Ναντ στο Φάληρο είχε βάλει μόνο 2 γκολ στον όμιλό του, εκ των οποίων το ένα με αυτογκόλ.

Στον όμιλό του ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρεις σερί ήττες, εκ των οποίων οι δύο αρκετά βαριές.

Το 3-0 με Καραμπάγκ και το το 3-0 με Φράιμπουργκ εντός μετά την ήττα με 2-1 με τη Ναντ στη Γαλλία. Μετά από αυτά τα ματς πήρε δύο ισοπαλίες εκτός έδρας, με τη Καραμπάγκ το 0-0 και με τη Φράιμπουργκ το 1-1. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά αποκλείστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Δέχθηκε γκολ στις καθυστερήσεις από τους Γερμανούς ενώ νικούσε 1-0 και η Ναντ έβαλε γκολ στον έξτρα χρόνο για το 2-1 με τη Καραμπάγκ.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης μπήκε με το... δεξί στα παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό και σχεδόν σε όλα κράτησε το μηδέν. Γράφουμε το σχεδόν διότι στο 93' είχε... νικηθεί επί γερμανικού εδάφους με τη Φράιμπουργκ κάνοντας μέχρι τότε μία τρομερή εμφάνιση - που γενικότερα έτσι και αλλιώς ήταν τρομερή με τουλάχιστον τέσσερις πολύ σπουδαίες επεμβάσεις.

Ένα συμβάν που απασχόλησε την επικαιρότητα του Ολυμπιακού σε επίπεδο Ευρώπης ήταν η αντίδραση του Παπέ Σισέ όταν αποδοκιμάστηκε στην αλλαγή του στο ματς με τη Καραμπάγκ εντός έδρας με σκορ 3-0. Ο Αφρικανός ήταν πιεσμένος και από δικά του θέματα και αυτές οι αποδοκιμασίες δεν ήρθαν σε καλό timing. Ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και μετά γύρισε κανονικά στην ομάδα και μάλιστα στην αλλαγή του με Ναντ χειροκροτήθηκε.

@Photo credits: eurokinissi