Τα 5+1 «παιδιά» των ακαδημιών του Ολυμπιακού που έπαιξαν στην Ευρώπη αυτό το τριήμερο (vids)

Νότης Χάλαρης
Τα 5+1 «παιδιά» των ακαδημιών του Ολυμπιακού που έπαιξαν στην Ευρώπη αυτό το τριήμερο (vids)

bet365

Η 4η αγωνιστική των ομίλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ολοκληρώθηκε και το τοπίο άρχισε να... ξεκαθαρίζει για τις θέσεις στην επόμενη φάση.

Ανάμεσα στις ομάδες βρίσκεται και ο Ολυμπιακός, ο οποίος μετά το 0-0 κόντρα στην Καραμπάγκ, μπορεί να έμεινε... ζωντανός για την 3η θέση που οδηγεί στο Europa Conference League αλλά είναι και μαθηματικά εκτός συνέχειας στο Europa League.

Ωστόσο, οι Πειραιώτες έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν από το τελευταίο τριήμερο καθώς είδαν συνολικά έξι ποδοσφαιριστές που έχουν προέλθει από τις ακαδημίες τους, να αγωνίζονται στην Ευρώπη και μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία.

Το Gazzetta σας του προσφέρει στο... πιάτο και σας αναλύει τι έκαναν στις ευρωπαϊκές μάχες των ομάδων τους αλλά και την σχέση που είχαν με τους «ερυθρολεύκους».

Τσιμίκας (Λίβερπουλ)

Τσιμίκας (Λίβερπουλ)

Φώτης Κίτσος (Ομόνοια)

Φώτης Κίτσος (Ομόνοια)

Κρίστιαν Μπέλιτς (Παρτιζάν)

Κρίστιαν Μπέλιτς (Παρτιζάν)

Μάρκο Γιάνκοβιτς (Καραμπάγκ)

Μάρκο Γιάνκοβιτς (Καραμπάγκ)

Μάριος Βρουσάι (Ολυμπιακός)

Μάριος Βρουσάι (Ολυμπιακός)

Αντρέας Ντόι (Ολυμπιακός)

 Αντρέας Ντόι (Ολυμπιακός)

Για τρίτη φορά σε τέσσερα παιχνίδια στους ομίλους του Champions League, ο Γιούρκεν Κλοπ έδωσε τη φανέλα βασικού στον Κώστα Τσίμικα και εκείνος τον... αποζημίωσε με ακόμα μία ασίστ. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ακραίος μπακ αγωνίστηκε για 68 λεπτά στον θρίαμβο της Λίβερπουλ με 7-1 (!) επί της Ρέιντζερς μέσα στη Σκωτία και μάλιστα, μέτρησε μία ασίστ και έφτασε συνολικά τις δύο σε τρία ματς.

Να θυμίσουμε πως ο διεθνής αμυντικός βρίσκεται στο Νησί από το καλοκαίρι του 2020 όταν και πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό έναντι 13 εκατ. ευρώ και έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις και με το παραπάνω. Στις «ερυθρόλευκες» ακαδημίες ενσωματώθηκε το 2014 σε ηλικία 18 ετών και ανδρώθηκε με την ομάδα των Πειραιωτών πριν πάει δανεικός σε Έσμπιεργκ και Βίλεμ.

Εκ των κορυφαίων της Ομόνοιας κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όχι άδικα. Ο Φώτης Κίτσος έπαιξε για δεύτερη φορά βασικός σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον κυπριακό σύλλογο και ήταν από τους διακριθέντες παρά την ήττα με 1-0 (με γκολ στο 90+2'). Το αξιοσημείωτο είναι πως, ο 19χρονος αμυντικός είναι στην Ομόνοια με την μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό.

Πρόκειται για ένα παιδί των ακαδημιών, το οποίο ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία στην «ερυθρόλευκη» ακαδημία της Βάρης και το 2018, πέρασε το κατώφλι του Ρέντη για να ενσωματωθεί στην Κ18 της ομάδας. Έκτοτε η πορεία του ήταν μόνο ανοδική με αποκορύφωμα την ένταξή του από τον Πέδρο Μαρτίνς στην πρώτη ομάδα τη περσινή σεζόν, όπου πραγματοποίησε οκτώ συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Λίγοι θυμούνται την παρουσία του στον Ολυμπιακό αλλά ήταν από τα project που είχαν πιστέψει περισσότεροι οι Πειραιώτες. Ο Κρίστιαν Μπέλιτς αγωνίστηκε βασικός κόντρα στη Κολωνία για τους ομίλους του Europa Conference League και άφησε πίσω του την εμφάνιση της πρεμιέρας απέναντι στη Σλοβάσκο όπου είχε αποβληθεί μετά από 22 λεπτά συμμετοχής (!).

Ως τιμωρημένος δεν έπαιξε με Νις και εκτός με Κολωνία αλλά στο εντός έδρας παιχνίδι, ήταν βασικός για όλο το ματς και είχε συνεισφορά στη νίκη με 2-0. Όσο για τον Ολυμπιακό, ο 21χρονος χαφ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ και αποτέλεσε βασικό μέρος της Κ19 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2021, όταν και αποχώρησε για τη Τσουκαρίσκι. Μάλιστα, είχε προλάβει να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα.

Αν είναι δύσκολο να θυμηθείς τον Μπέλιτς, τότε είναι ακόμα δυσκολότερο να θυμηθείς τον Μάρκο Γιάνκοβιτς και όχι άδικα. Παρότι για μία σεζόν είχε κάνει τη διαφορά στην Κ19 και θεωρούταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών, εν τέλει δεν έπαιξε ποτέ στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, έπαιξε ως αντίπαλός της το βράδυ της Πέμπτης (13/10) με τη φανέλα της Καραμπάγκ.

Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός πέρασε ως αλλαγή και αγωνίστηκε για 22 λεπτά συν τις καθυστερήσεις καθώς προερχόταν από τραυματισμό, πραγματοποιώντας την 3η του εμφάνιση στους ομίλους του Europa League. Όσο για τη θητεία του στον Πειραιά, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2013 από τις ακαδημίες της Παρτιζάν, έμεινε για έναν χρόνο στην Κ19 και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός σε Μπεόγκραντ, Μάριμπορ και Παρτιζάν πριν πουληθεί έναντι 900 χιλιάδες ευρώ στην τελευταία.

Μπορεί όλοι οι προηγούμενοι να είναι «προϊόντα» των ακαδημιών του Ολυμπιακού αλλά είναι διαφορετικό το συναίσθημα να βλέπεις τα παιδιά από το φυτώριό σου, να παίζουν με την πρώτη ομάδα στην Ευρώπη. Ο Μάριος Βρουσάι πήρε για πρώτη φέτος φανέλα βασικού στο Europa League και αγωνίστηκε για συνολικά 86 λεπτά κόντρα στην Καραμπάγκ πραγματοποιώντας μία αρκετά καλή εμφάνιση.

Ο 24χρονος εξτρέμ βρίσκεται στην πρώτη ομάδα από το καλοκαίρι του 2016 όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ενώ είχε παραχωρηθεί για 1,5 χρόνο ως δανεικός στη Βίλεμ. Όσο για τη θητεία του στον Ολυμπιακό, βρέθηκε στο Ρέντη το 2015 όταν ξεχώρισε με τις εμφανίσεις στον Ναυπακτιακό και πλέον μετράει 70 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Μας έδειξε πως σωστά εμπιστευόμαστε τις ακαδημίες μας». Το μεγάλο «στοίχημα» του Μίτσελ, το οποίο τον έκανε να πει τα παραπάνω λόγια μετά το εκτός έδρας παιχνίδι με την Καραμπάγκ. Ο Αντρέας Ντόι αγωνίστηκε για δεύτερη φορά ως βασικός στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και παρθενική στην Ευρώπη, κάνοντας μία εξαιρετική εμφάνιση ως στόπερ.

Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής είναι από τα παιδιά που ξεχώρισαν σε μεγάλο βαθμό στις ακαδημίες των Πειραιωτών και η επιβράβευση έρχεται με την πίστη του Ισπανού τεχνικού προς το πρόσωπό του. Ένα παιδί που φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» το 2016 και σε ηλικία 13 ετών όταν άφησε την ομάδα της περιοχής του, τον ΑΟ Ιάσονα για να κυνηγήσει το όνειρό του στον Ολυμπιακό.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi