Ολυμπιακός: Η Φενέρ είναι φωτιά στην αντεπίθεση κι έχει αδυναμίες στα πλάγια της άμυνας

Ολυμπιακός: Η Φενέρ είναι φωτιά στην αντεπίθεση κι έχει αδυναμίες στα πλάγια της άμυνας

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο Gazzetta μία πρώτη προσέγγιση της δυναμικότητας της Φενέρμπαχτσε, επόμενης αντιπάλου του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Έριξα μία ματιά, μέσα από τα αρκετά εκτεταμένα χάιλαϊτς, στα δύο παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε με την Ουνιόν, τα πιο πρόσφατα δηλαδή ευρωπαϊκά της επόμενης αντίπαλου του Ολυμπιακού στο Κόνφερενς Λιγκ. Για να πάρω μία γεύση της τουρκικής ομάδας.

Δύο πράγματα μου έμειναν από αυτούς τους δύο αγώνες: στον πρώτο κέρδισε η Φενέρ με 3-0 μέσα στο Βέλγιο και στον δεύτερο η Ουνιόν κέρδισε 1-0 μέσα στην Πόλη.

Ένα. Η Φενέρ μου μοιάζει καλύτερη εκτός παρά εντός έδρας! Όχι μόνο επειδή το λένε τα αποτελέσματα (εννιά σερί διπλά στο τουρκικό πρωτάθλημα και γενικά 14 νίκες και μία ισοπαλία σε 15 εξόδους της!). Αλλά γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και εκτός έδρας βρίσκει περισσότερο χώρο για να βγει στην κόντρα επίθεση. Το δεύτερο γκολ των Τούρκων στο Βέλγιο, που ήρθε στα τελευταία λεπτά, ήταν από μία φοβερή προσωπική ενέργεια του Ολλανδού στόπερ τους, που βγήκε στην αντεπίθεση κι έκανε κούρσα 70 μέτρων! Γενικά, η Φενέρ αρέσκεται να κλέβει μπάλες και να φεύγει στην κόντρα.

Δύο. Αδύναμο σημείο της, ανασταλτικά, νομίζω ότι είναι τα άκρα της άμυνας της. Και οι δύο μπακ είναι πολύ επιθετικογενείς, αλλά δέχονται εύκολα πλαγιοκοπήσεις. Εκεί κάποιος μπορεί να την «κτυπήσει», βρίσκοντας ευκαιρίες για να κάνει γκολ. Ίσως και στις στατικές φάσεις, που δεν νομίζω να είναι ένα δυνατό της σημείο.

Θα έλεγα ότι μοιάζει σε αρκετά σημεία στον Ολυμπιακό! Πού σίγουρα θα θέλει να επαναλάβει την προ τριετίας επιτυχία του και να αποκλείσει τη Φενέρ.

Σε ατομικό επίπεδο, μου άρεσε ο Ιρφάν (τον ξέραμε κι από τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Μπασάκσεχιρ)-από θέση έξω δεξιά περνάει φαρμακερές σέντρες με το ανάποδο, το αριστερό πόδι. Το 10άρι, ο Πολωνός Σιμάνσκι, χώνεται για το γκολ.

Ολυμπιακός

Ο δε αναπληρωματικός σέντερ φορ, Μπατσουαγί, μου φαίνεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον πιο βασικό σέντερ φορ, τον έμπειρο Ντζέκο. «Κάτι», άλλωστε λένε και τα νούμερα: ο Ντζέκο, παρότι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Τουρκίας, από τα 13 τελευταία παιχνίδια του έχει σκοράρει μόνο στα δύο. Αντίθετα, ο Μπατσουαγί έχει βάλει 13 γκολ μέσα στο 2024…

Όπως κι ο άλλος μεγάλος αστέρας της ομάδας επιθετικά, από πλευράς ονόματος, ο Τάντιτς, στα 23 τελευταία παιχνίδια του, έχει σκοράρει μόνο με πέναλτι! Ό,τι κι αν λέμε, περνάνε τα χρόνια. Και όσο προχωράει κι η σεζόν, ίσως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες αρχίζουν και βγάζουν «φθορές». Ο Σέρβος είναι 35,5 ετών κι ο Ντζέκο μόλις έγινε 38. Ο δε 37χρονος Μπονούτσι παίζει σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας ουσιαστικά μόνο στο Κύπελλο. Περισσότερο παίζει βασικός ένας άλλος έμπειρος στόπερ, ο 33χρονος Αζίζ.

Αυτός που βρίσκεται σε φόρμα παρά τα 32 χρόνια του είναι ο Βραζιλιάνος κεντρικός μέσος Φρεντ. Θα μου πείτε, όλη την προηγούμενη πενταετία έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Άσχετο: Η Φενέρ είναι η ομάδα στο φετινό τουρκικό πρωτάθλημα που έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ με σουτ εκτός περιοχής! Συνολικά 13! Τέσσερα έχει βάλει ο Ιρφάν, άλλα τέσσερα ο Ουντέρ, δύο ο Σιμάνσκι, δύο ο Γιάντας κι ένα ο Φρεντ. Αν μη τι άλλο, ο Πασχαλάκης (η, ο Τζολάκης), θα πρέπει να έχουν το νου τους σε κάθε στιγμή.

Πασχαλάκης

Η φωτογραφία της ημέρας:

Στην Πόλη υπάρχει η αίσθηση ότι το μεγαλύτερο φετινό πρόβλημα της Φενέρ είναι οι τραυματισμοί! Αυτό το διάστημα έχει πέντε παίκτες νοκ άουτ, αλλά όχι σε βαριά κατάσταση. Γενικά, όμως, τη φετινή σεζόν είχε μέχρι στιγμής 18 τραυματισμούς! Το διαχειρίζεται, όμως, γιατί έχει ρόστερ με βάθος. Και ποιότητα. Πραγματικά σε κάθε θέση έχει δύο πολύ καλούς παίκτες. Μάλιστα, έχει τρεις φορ και έξι στόπερ. Μόνο πίσω από τον βασικό γκολκίπερ Λιβάκοβιτς δεν υπάρχει δυνατή επιλογή.

Τον Λιβάκοβιτς τον είδαμε το καλοκαίρι στα παιχνίδια της ΑΕΚ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ να κάνει δύο πάρα πολύ σπουδαίες εμφανίσεις. Σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν υπήρχε το γκολ του Βίντα στο 90+10 στη ρεβάνς στη Φιλαδέλφεια, θα μπορούσε εύκολα να πει κάποιος ότι ο Κροάτης γκολκίπερ θα είχε βγάλει μόνος του νοκ άουτ την Ένωση! Ο Λιβάκοβιτς πήρε τη θέση του Αλτάι, τον οποίο αγόρασε από τη Φενέρ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Λιβάκοβιτς

Να θυμίσουμε ότι η Φενέρ άφησε να φύγουν το καλοκαίρι ο Αράο για τον ΠΑΟ (αντί 2,5 εκ. Ευρώ) κι ο Σαμάτα για τον ΠΑΟΚ (ως ελεύθερος). Ακόμη μόλις τον Γενάρη έδωσε δανεικό στον ΠΑΟ έναν ακόμη αμυντικό, τον Ακαϊντίν.

Για να κατανοήσουμε κάποια πράγματα, ο τουρκικός σύλλογος έκανε μεταγραφές 60 εκ. Ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, παίρνοντας τους Ουντέρ, Σιμάνσκι, Φρεντ, Μπετσάο (ρεζέρβα στόπερ), Λιβάκοβιτς, Μουλντούρ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ) κ.α. Ενώ έδωσε φοβερά συμβόλαια για να υπογράψει ως ελεύθερους τους Ντζέκο, Τάντιτς, Ντζικού, Κεντ κ.α.

Μόλις δε τον Ιανουάριο πλήρωσε ενοίκιο 2 εκ. Ευρώ στην Ατλέτικο για να πάρει πέντε μήνες δανεικό τον στόπερ Σουγιουντσού, ενώ πήρε ως ελεύθερο και τον Μπονούτσι...

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.