UEFA Ranking: Αυτός (πρέπει να) είναι ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας!

UEFA Ranking: Αυτός (πρέπει να) είναι ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί η ταυτόχρονη συμμετοχή ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην προημιτελική φάση του Conference, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί από εφέτος ο στόχος της 15ης θέσης.

Ορόσημο για τη συμμετοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα πρέπει να αποτελέσει η εφετινή σεζόν, ακόμα κι αν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν επιβεβαιώσουν τα μάλλον πρόωρα και συνήθως υπερβολικά ενθουσιώδη όνειρα για ελληνικό τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να ζήσουμε ανάλογες θριαμβευτικές βραδιές, όπως αυτή της περασμένης Πέμπτης.

Η μέχρι τώρα εφετινή συγκομιδή των ομάδων μας, που κατατάσσει τη χώρα μας κοντά στο top-10 της σεζόν και που πολύ σωστά επισημάνθηκε στη σχετική ανάρτηση που έκανε στα social media η ελληνική Super League, θα πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για τη συνέχεια, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί (που είναι και το πιθανότερο) από εφέτος ο στόχος ανακατάληψης της 15ης θέσης στο UEFA ranking.

Αλλωστε αν η χώρα μας με τη συνέχεια ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο Conference καταφέρει να ξεπεράσει μόνο το 16ο Ισραήλ και όχι και την 15η Δανία (κάτι που είναι και το πιο ρεαλιστικό σενάριο) δεν θα φταίει η εφετινή σεζόν, μία από τις καλύτερες των ομάδων μας στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά η περσινή με τη βαθμολογική συγκομιδή επιπέδου Μάλτας και Νήσων Φερόε, που στην κυριολεξία μας κατέστρεψε…

Ακόμα όμως και αν δεν επιτευχθούν μέχρι το τέλος της διοργάνωσης οι απαραίτητες πέντε ελληνικές νίκες από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό για την πολυθρύλητη 15η θέση, ακόμα και αν δεν έρθουν οι πολύτιμοι 2.000 βαθμοί για να ξεπεραστεί η Δανία, θα είναι «χρυσάφι» για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου ακόμα και η μισή συγκομιδή. Θα αποτελέσει τεράστια υποθήκη για το μέλλον και με μία πρόχειρη μελέτη θα φέρει την Ελλάδα από την επόμενη κιόλας σεζόν σε τροχιά διεκδίκησης ακόμα και του ευρωπαϊκού top-10. Γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ομάδων μας και μακάρι να επιδιωχθεί από κοινού κόντρα στο τοξικό περιβάλλον του πρωταθλήματός μας…

Πώς μπορεί η 17η σήμερα Ελλάδα, που ξεκίνησε από την 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA -για να μην ξεχνιόμαστε-, να κάνει τόσο φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα χρόνια; Και μήπως είναι υπερβολική η συγκεκριμένη στόχευση που θα φέρει και πάλι το απευθείας εισιτήριο του πρωταθλητή στο νέο Champions League, το δεύτερο εισιτήριο στα προκριματικά της διοργάνωσης, τον Κυπελλούχο στα πλέι οφ του Europa και τρία ακόμα εισιτήρια στον δεύτερο προκριματικό Europa και Conference; Η Αυστρία στρογγυλοκάθεται σήμερα στη 10η θέση του UEFA ranking, όχι κάποια υπερδύναμη, ούτε μια χώρα με μεγάλες παρουσίες των ομάδων της, πλην Σάλτσμπουργκ, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη…

Ας δούμε όμως τα δεδομένα…

1) Η Ελλάδα παίζει χωρίς αντίπαλο με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στη συνέχεια της εφετινής σεζόν, όχι μόνο απέναντι στις χώρες που προηγούνται στο εφετινό UEFA ranking, αλλά και απέναντι σε αυτές που θα βρει από πάνω της στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Η Σκοτία, η Δανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Νορβηγία και το Ισραήλ που θα καταδιώκουμε του χρόνου δεν έχουν πλέον εκπροσώπηση και η χώρα μας ακόμα και με δύο-τρεις νίκες ή και μια πρόκριση από ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό στα ημιτελικά του εφετινού Conference θα έχει ψαλιδίσει τις υφιστάμενες διαφορές. Από τη 10η θέση του UEFA ranking θα ξεκινήσει του χρόνου η Τουρκία και από αυτή την άποψη η διπλή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε αποκτά τεράστια σημασία…

2) Τα δύο επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βγάλει από την τρέχουσα 5ετία της δύο σεζόν με πολύ χαμηλότερη συγκομιδή από την εφετινή. Και μόνο στα μέχρι σήμερα επίπεδα συγκομιδής βαθμών να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια (ασχέτως της όποιας υπέρβασης από ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό στη συνέχεια) η πορεία μας θα είναι δεδομένα ανοδική. Το μεγάλο μείον είναι ότι η Ελλάδα θα κουβαλά για τέσσερα ακόμα χρόνια στον συντελεστή της την καταστροφική περσινή σεζόν…

3) Ο μέχρι τώρα ελληνικός συντελεστής της 5ετίας έχει φτιαχτεί σε ποσοστό άνω του 70% μόνο από δύο ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Η λογική αλλά και η εφετινή εικόνα στην Ευρώπη της πρωταθλήτριας ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να ενεργοποιηθούν και αυτές οι δύο ομάδες, που πρωταγωνιστούν στον πολύ δυνατό εγχώριο ανταγωνισμό της τελευταίας διετίας. Καμία χώρα από αυτές που καταδιώκουμε δεν διαθέτει ανάλογη τετράδα ισχυρών εκπροσώπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τσεχία κατάφερε εφέτος να κάνει την έκτη καλύτερη συγκομιδή της σεζόν στην Ευρώπη με τρεις ισάξιους εκπροσώπους (Σλάβια, Σπάρτα Πράγας και Πλζεν) και τέταρτη εκπρόσωπο την… Μποέμιανς.

Με απλά μαθηματικά… Αν η χώρα μας καταφέρει από εφέτος να βρεθεί στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, θα μπει του χρόνου στη μάχη από την 13η… Ακόμα, όμως, κι αν δεν καταφέρει να πετύχει αλλά και μόνο να πλησιάσει αυτόν τον στόχο, θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτές τις χώρες και θα χρειαστεί απλά και μόνο τη σταθεροποίηση σε σεζόν όπως η εφετινή με ταυτόχρονες βεβαίως βοήθειες από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Γιατί φυσικά δεν είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα έχουμε δύο ομάδες στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η Τσεχία μετέχει μόνο με τη Βικτόρια Πλζεν, την οποία θεωρούσαμε ως τον πλέον επιθυμητό υποψήφιο αντίπαλο για τις ομάδες μας, αλλά η εφετινή συγκομιδή βαθμών που έχει κάνει πλησιάζει αυτή της Ισπανίας! Πλζεν και Σπάρτα Πράγας έχουν φέρει ανάλογους βαθμούς με αυτούς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Τι έχει κάνει τη διαφορά; Οι βαθμοί της τρίτης ομάδας από την Τσεχία, της Σλάβια Πράγας, που δεν είχε η χώρα μας, παρά το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα στις φετινές διοργανώσεις του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.