Κι όμως (και) τα λεφτά έκαναν την διαφορά στον Αγιαξ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Κι όμως (και) τα λεφτά έκαναν την διαφορά στον Αγιαξ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Μαρκ Οφερμαρς και το όραμα που έδωσε στην διοίκηση του Αίαντα ότι τα ταλέντα της ομάδας δεν μπορούν να πωλούνται πριν προσφέρουν κάτι ακόμη στο σύλλογο εκτός από χρήματα...

Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβεις ότι στον Αγιαξ για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάτι άλλαζε σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του club. Κάποιος το άλλαζε για την ακρίβεια. Ο Μαρκ Οφερμαρς εκείνος ο κοντούλης εξτρέμ που έκανε πάταγο στην Αρσεναλ, την Μπαρτσελόνα, την Εθνική Ολλανδίας ανέλαβε να τρέξει το project του συλλόγου και κατάφερε να πείσει τους πάντες στο Αμστερντάμ να τον ακούσουν.

Το βασικό μότο του τεχνικού διευθυντή του Αγιαξ ήταν ότι “τα ταλέντα του συλλόγου δεν μπορούν να φεύγουν πριν καν σκάσουν από το αυγό τους για μερικά εκατομμύρια, χωρίς προηγουμένως να έχουν προσφέρει και κάτι ακόμη στο σύλλογο...”. Κάπως έτσι τους έπεισε το περασμένο καλοκαίρι να κλείσουν τα αυτιά τους στις προτάσεις για τον Ντε Γιονγκ και τον Ντε Λιχτ. Δύο παιδιά που δεν είχαν κλείσει καν τα 20 τους, αλλά ήδη η τιμή τους είχε φτάσει ή και ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ. Ο Αγιαξ δεν είχε καν πάρει ένα πρωτάθλημα με αυτούς. Δεν είχε καν επιστρέψει σε έναν όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Οφερμαρς ήταν κάθετος το περασμένο καλοκαίρι ότι τα 40 ή και τα 50 εκατ. ευρώ που τότε έμοιαζαν πολλά για τον Ντε Γιονγκ και τον Ντε Λιχτ, σε μερικούς μήνες μπορεί να ήταν λίγα, ελάχιστα για την αξία τους. Επέμενε ότι αυτά τα παιδιά με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να οδηγήσουν τον Αγιαξ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και εκεί στο top επίπεδο, όλη η Ευρώπη και όλα τα μεγάλα πορτοφόλια θα καταλάβαιναν την πραγματική αξία αυτών των παιδιών και όχι μόνο...

Μάλιστα ο Οφερμαρς δεν σταματούσε εκεί. Επέμενε ότι για να αναδειχτεί το ταλέντο αυτών των παιδιών χρειάζονται κάποιοι έμπειροι παίκτες να τους συνοδεύσουν, να τους πάρουν από το χέρι και να τους οδηγήσουν στο δρόμο των επιτυχιών. Υπό αυτή την έννοια αποδέχτηκε ότι θα έπρεπε να παραχωρηθεί κάποιος (όχι από τα πρώτα βιολιά) προκειμένου να βρεθούν οι πόροι για να έρθουν οι δύο τρεις έμπειροι που χρειάζονταν το ρόστερ. Επιλέχθηκε τελικά να θυσιαστεί ο γιός του Πάτρικ Κλάιφερτ, που πήρε την μεταγραφή για την Ρόμα. Με τα λεφτά των Ιταλών ο Οφερμαρς μπόρεσε να ντιλάρει με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σαουθάμπτον και να αποκτήσει τον Ντάνι Μπλιντ και τον Ντούσαν Τάντιτς. Κάτι παραπάνω από 10 εκατ. ευρώ για το κάθε ένα από αυτά τα σπάνια και έμπειρα κομμάτια και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον ελεύθερο Χούντελαρ.

Τάντιτς: Αυτός που “βάπτισαν” σε ένα βράδι “Σέρβο Κρόιφ”

Καμία από τις επιλογές δεν ήταν τυχαία και καμία από τις επιλογές δεν έγινε τυχαία. Ολοι τους εκτός από ποιότητα, είχαν ηγετικά χαρακτηριστικά ως προσωπικότητες και κυρίως ήταν είτε Ολλανδοί, είτε ολλανδοθρεμένοι. Ο Τάντιτς πριν πάει στη Σαουθάμπτον έφτιαξε το όνομά του στην Ολλανδία και την Γκρόνιγκεν. Εκεί έμαθε να παίζει με τον ολλανδικό τρόπο, έμαθε την γλώσσα, τον τρόπο ζωής. Ο Οφερμαρς δεν πήρε έναν παίκτη στα 30 του που είχε “τελειώσει” από την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά τον ηγέτη της Σαουθάμπτον, η οποία μπορεί να παραχώρησε τόσους και τόσους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με την έλλειψη του Σέρβου κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι ο Τάντιτς ζήτησε να φύγει. Αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ζήσει τον πρωταθλητισμό που δεν έζησε ποτέ σε Γκρόνιγκεν και Σαουθάμπτον. Πίστεψε στο όραμα του Οφερμαρς και ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας. Στο “Μπερναμπέου” είδαμε τι σημαίνει ηγέτης, διότι αρκετά από τα ποδοσφαιρικά προσόντα του Τάντιτς είτε στην Εθνική Σερβίας που την οδήγησε στο Μουντιάλ της Ρωσίας, είτε στη Γκρόνιγκεν, είτε στη Σαουθάμπτον τα είχαμε δει.

Ο άγνωστος κύριος Ερικ Τεν Χαγκ

Εκτός από αυτούς τους τρεις υπήρξαν μερικές ακόμη προσθήκες από την εγχώρια αγορά με βάση τις ανάγκες – επιταγές του προπονητή της ομάδας, του Ερικ Τεν Χαγκ.

Ποιος είναι ο κύριος αναρωτιούνται πολλοί σήμερα. Ποιός είναι ο 49χρονος προπονητής του Αγιαξ που διαλύει την Ρεάλ στο “Μπερναμπέου” και η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν γνωρίζει καν το όνομά του.

Ενα “παιδί”, μία προσωπική επιλογή, ένα μεγάλο στοίχημα του Μαρκ Οφερμαρς. Η σχέση τους ξεκινά πίσω στα χρόνια και η επαγγελματική συνεργασία τους ξεκίνησε στην μικρή και άσημη Go Ahead Eagles. Εκεί το 2012 ο μικρομέτοχος της ομάδας Μαρκ Οφερμαρς έπεισε τους υπόλοιπους μετόχους ότι ο Τεν Χαγκ που δεν είχε προπονήσει ποτέ ως τότε κάποια ομάδα είναι ο κατάλληλος για την δουλειά.

Έναν χρόνο αργότερα η Μπάγερν ξεχωρίζει τον Ντε Χαγκ για την δουλειά του με νέα παιδιά και τον προσλαμβάνει προπονητή της δεύτερης ομάδας. Μένει εκεί για δύο χρόνια και ο ίδιος μιλάει για σπουδαίο σχολείο. Επιστρέφει στην Ολλανδία και αναλαμβάνει την Ουτρέχτη. Πρώτη χρονιά στην πέμπτη θέση, δεύτερη χρονιά στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Οφερμαρς έχει γίνει ήδη τεχνικός διευθυντής στον Αγιαξ και ο γενικός διευθυντής της ομάδας Φαν ντερ Σάαρ (ναι, ο σπουδαίος τερματοφύλακας) όπως και οι μέτοχοι του έχουν δώσει τα κλειδιά του μαγαζιού. Ο Οφερμαρς στις αρχές του 2018, φωνάζει τον δικό του άνθρωπο να αναλάβει τον Αγιαξ. Η συνέχεια της ιστορίας φτάνει μέχρι την βραδιά του “Μπερναμπέου”...

Ακόμη είναι στην αρχή το project...

Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν για την επιτυχία της μίας σεζόν. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κορύφωση αυτής της ομάδας του Αγιαξ ήταν το “Μπερναμπέου” και να προεξοφλήσουν ότι κάπου εδώ θα τελειώσει αυτή η ωραία ιστορία και θα μιλήσουν τα λεφτά, τα οποία θα αρπάξουν ότι καλό υπάρχει στο σύλλογο. Οπως ακριβώς έγινε με την Μονακό προ διετίας. Ο Οφερμαρς δεν συμφωνεί. Ξέρει ότι η ομάδα δεν έχει πάρει ούτε ένα πρωτάθλημα ακόμη και δεν είναι εύκολο να το κάνει ούτε φέτος με την υπερβατική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ στο οποίο εμφανώς έχει ρίξει το βάρος. Βεβαίως το παλεύει. Ο Αγιαξ είναι δεύτερος στο -5 από την PSV αλλά με ένα ματς λιγότερο. Ο ίδιος ο Οφερμαρς που η δουλειά του έχει πλέον αρχίσει και γυαλίζει σε όλους φαίνεται πως πρόσφατα αρνήθηκε την μυθική πρόταση της Αρσεναλ με την απάντηση να είναι ξεκάθαρη “Θα ήθελα πάρα πολύ να το κάνω και στην Αρσεναλ κάποια στιγμή αλλά προς το παρόν έχω μία δουλειά να τελειώσω στον Αγιαξ και δεν έχω φτάσει ακόμη ούτε μέχρι τα μισά του δρόμου...”.

Ο Οφερμαρς έδωσε την συγκατάθεσή του για την πώληση του Ντε Γιονγκ πριν μερικές εβδομάδες, αλλά δεν σκοπεύει να εξαργυρώσει τώρα την επιτυχία πουλώντας ακόμη και τις καρέκλες από την ομάδα. Το αντίθετο μάλιστα. Τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του Αγιαξ από την φοβερή φετινή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά τα περίπου 90 εκατ. ευρώ της Μπαρτσελόνα από την πώληση του Ντε Γιονγκ είναι υπέρ αρκετά για τον Οφερμαρς για να τρέξει το club και την επόμενη σεζόν. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί δημόσια ότι δεν θα είναι εύκολο να κρατήσει και τον Ντε Λιχτ μετά το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά θα την κάνει την προσπάθεια. Αν δεν τα καταφέρει να πείσει τον 19χρονο αρχηγό του να μείνει, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ για την μεταγραφή ενός αμυντικού να σπάσει.

Από τους υπόλοιπους κανείς δεν θα πάει πουθενά, ενώ φαίνεται ότι ο αντικαταστάτης του Ντε Γιονγκ έχει ήδη εντοπιστεί, όπως και αυτός του Ντε Λιχτ, την ώρα που οι επόμενοι 18άρηδες ήδη έχουν αρχίσει και σκάνε από το αυγό τους, παίρνοντας τον χρόνο συμμετοχής που τους αναλογεί. Ο Οφερμαρς εξηγεί ότι για να έχει νόημα η δουλειά του, δεν έφτανε να εμφανιστεί ο Αγιαξ, αλλά και να μείνει. Η παγκόσμια κοινή γνώμη το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο “Μπερναμπέου” πήρε μία γερή δόση από το total football των Ολλανδών, όπως είχε πάρει και από τους “οράνιε” στο Nations League με τους εκκωφαντικούς αποκλεισμούς της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Αγιαξ ήρθε για να μείνει και σε αυτό έπαιξαν ρόλο και τα χρήματα. Δεν κάνει κάθε χρόνο μεταγραφές άνω των 10 εκατ. ευρώ ο Αγιαξ και μάλιστα μαζεμένες, ούτε κάθε χρόνο λέει όχι στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση των ταλέντων του. Χάρη στον Οφερμαρς το περασμένο καλοκαίρι τα έκανε και τα δύο και τώρα απολαμβάνει τη στιγμή...

Αλλωστε τι ακριβώς να πουν τα λεφτά στον Μαρκ. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες μία εταιρεία πώλησης συλλεκτικών αυτοκινήτων πηγαίνουν τόσο καλά, που ο Οφερμαρς πέρυσι ήταν στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους Ολλανδούς. Την ίδια ώρα και οι δύο γιοι του παίζουν στις ακαδημίες του Αγιαξ και η φήμη που συνοδεύει τον έναν από τους δύο, είναι ότι θα γίνει καλύτερος από τον μπαμπά... Αυτό στην Ελλάδα το λέμε “γεννάν και τα κοκόρια του...” και φαίνεται ότι ισχύει και για τον Οφερμαρς και για τον Αγιαξ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.