TOP ΑΓΩΝΕΣ
  • TOP ΑΓΩΝΕΣ
  • BUNDESLIGA
  • SÜPER LIG
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Τιμωρία ΑΕΚ: Ενας χρόνος αποκλεισμός με διετή αναστολή, δύο ματς κεκλεισμένων

Τιμωρία ΑΕΚ: Ενας χρόνος αποκλεισμός με διετή αναστολή, δύο ματς κεκλεισμένων

Τιμωρία ΑΕΚ: Ενας χρόνος αποκλεισμός με διετή αναστολή, δύο ματς κεκλεισμένων

Στα μαλακά έπεσε η ΑΕΚ μιας και η απόφαση της UEFA είναι να την τιμωρήσει με δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών κι έναν χρόνο αποκλεισμό με διετή αναστολή!

Γλίτωσε τα χειρότερα. Η UEFA έκανε γνωστή την τιμωρία της ΑΕΚ για τα όσα έγιναν στο ματς με τον Αγιαξ για την 5η αγωνιστική του Champions League.

Οπως έγινε γνωστό η ΑΕΚ τιμωρείται με έναν χρόνο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά με διετή αναστολή. Ταυτόχρονα τα επόμενα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια της ΑΕΚ θα διεξαχθούν «κεκλεισμένων των θυρών». Και τα δύο θα είναι για τους προκριματικούς αγώνες του καλοκαιριού.

Φυσικά της επιβλήθηκε και πρόστιμο. Η ΠΑΕ ΑΕΚ θα κληθεί να πληρώσει 80.000 ευρώ για τα επεισόδια των οπαδών της.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Τι μέτρησε η UEFA ώστε η ΑΕΚ να πάρει την (διετή) αναστολή και η «Ενωση» ν' αποφύγει τον αποκλεισμό;

Αρχικά η απόλυτη εμπιστευτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη.

Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό υπόμνημα της ΑΕΚ ειδικό επιθεωρητή ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Ιανουαρίου, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω!

Κι αυτός ήταν ένας λόγος για την καθυστέρηση στην εκδίκαση και στην απόφαση.

Στην συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στις σοβαρές υποθέσεις. Οχι με άμεση απόφαση της πειθαρχικής αλλά με ορισμό επιθεωρητή και τελική απόφαση με βάση τον φάκελο έρευνας και δικογραφίας που εκείνος άνοιξε ψάχνοντας τα πάντα, χωρίς να αρκεστεί μόνο στις εκθέσεις του παρατηρητή και security officer του αγώνα!

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις. Φυσικά βοήθησε και το ότι καταδίκασε πρώτη με ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα).

Αυτή ήταν συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

Η ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
Τι συνέβη όμως στην ακρόαση της Πέμπτης. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ήταν μια δύσκολη διαδικασία με τον επιθεωρητή παρόντα με δύο ογκώδεις φακέλους υλικού και πολύ σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της ΑΕΚ.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος προσπαθούσε να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες της Αστυνομίας και άλλων πλευρών.

Κι αυτός ήταν ο λόγος της ακρόασης της ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής και ουσιαστικά εκεί κρίθηκε και η τιμωρία της UEFA. Αυτό ήταν το πεδίο αντιδικίας μαζί του στη διάρκεια της ακρόασης και με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα Λυσάνδρου και Αρκάδη προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης της ΑΕΚ προκειμένου να πετύχουν τον στόχος τους.

«Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Λυσάνδρου.

Τι ακριβώς ήθελαν να καταδείξουν οι Λυσάνδρου-Αρκάδη; Οτι από τη μία υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύουν.

Οτι δηλαδή η ΑΕΚ δεν είχε την πλήρη ευθύνη ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Φυσικά η συγκεκριμένη απόφαση δεν σημαίνει πως η ΑΕΚ απέφυγε τον κίνδυνο. Η «Ενωση» παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση κάτι το οποίο απαιτεί τα επόμενα χρόνια (και όχι μόνο τα δύο της αναστολής) οι οπαδοί της ΑΕΚ να μην κάνουν το παραμικρό. Πλέον η ΑΕΚ είναι για τα καλά στο παρατηρητήριο της UEFA.

Best of internet