Τώρα θα «ζυγίσουμε» το βάρος τους...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τώρα θα «ζυγίσουμε» το βάρος τους...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον επόμενο κύκλο των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι μέχρι την επόμενη διακοπή θα μας δείξουν τι πραγματικά μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς φέτος...

Οι παλιότεροι προσδιόριζαν αυτήν εδώ την περίοδο που ξεκινά τώρα για τα ελληνικά club με την φράση “κάτσε να δούμε ποιος θα κάνει παρέλαση” και έβαζαν ως όριο για να το καταλάβουμε την 28η Οκτωβρίου.

Ηξεραν ότι οι πρώτες εντυπώσεις από τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν αυτό ακριβώς “πρώτες εντυπώσεις” και περίμεναν να κρίνουν μετά την διακοπή για αγώνες των Εθνικών ομάδων που παραδοσιακά υπάρχει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και φέτος για όλους. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και θα υπάρξει η επόμενη διακοπή για τους αγώνες του Nations League δεν θα έχουμε καταλάβει ποιος θα κάνει παρέλαση, αλλά θα έχουμε ζυγίσει καλύτερα το ειδικό βάρος των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου που παίζουν και στην Ευρώπη.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα μας δείξει, όχι αν μπορεί να περάσει από αυτόν τον όμιλο του Champions League, αλλά το κατά πόσο θα είναι ανταγωνιστική τουλάχιστον απέναντι στον Αγιαξ και την Μπενφίκα, ομάδες που θα αντιμετωπίσει στην αρχή της διοργάνωσης, ενώ θα περιμένουμε να δούμε και το βάθος στο ρόστερ της με τα συνεχόμενα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να επιβεβαιώσει στο χόρτο τον τίτλο που έχει αποδεχτεί ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και αυτός στα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, τα οποία θα παίξει ανάμεσα στα απολύτως καθοριστικά ματς για το Europa League με Τσέλσι στην Τούμπα και Μπατέ στη Λευκορωσία. Είναι τόσο ποιοτικό το ρόστερ του, αντέχει δύο διοργανώσεις, μπορεί όντως να επιβεβαιώσει στα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό τον ισχυρισμό (ακόμη και των μπουκ) ότι είναι φαβορί για τον τίτλο;

Ακριβώς την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός θα προσπαθεί να επιβεβαιώσει ότι όντως η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη και ότι πράγματι έχει το ρόστερ για να προχωρήσει στο Europa και να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Διότι και πέρυσι το καλοκαίρι τρένο πήγε και μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο τέλος του Σεπτεμβρίου είχε διώξει προπονητή και είχε ακυρώσει τους μισούς παίκτες της ομάδας.

Όχι, δεν υποστηρίζω ότι στις 10 Οκτωβρίου, όταν θα διακοπούν ξανά οι διοργανώσεις των συλλόγων για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας, ότι θα ξέρουμε τον πρωταθλητή Ελλάδας, ούτε ότι θα έχει απολυθεί κάποιος προπονητής από αυτούς που κάθονται στον πάγκο των τριών μεγάλων. Το θεωρώ απίθανο να συμβεί, αλλά νομίζω θα έχουμε μία εικόνα για το... ειδικό βάρος των ομάδων και θα έχουμε και μία ξεκάθαρη εικόνα για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν την βαλίτσα στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Όπως θα έχουμε και μία καλύτερη εικόνα για το ρόστερ τους. Τώρα θα μάθουμε αν ο Ακπομ μπορεί να αντικαταστήσει τον Πρίγιοβιτς, τι ψάρια πιάνει ο Μπογιέ και ο Πόνσε, πόσο θα ανεβάσουν επίπεδο τον Ολυμπιακό παίκτες όπως ο Γκιγιέρμε, ο Χασάν και ο Νάτχο, όπως επίσης τώρα θα μάθουμε πως και αν μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία ο Ουζουνίδης, ο Λουτσέσκου και ο Μάρτινς τα δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Ο Ουζουνίδης επί της ουσίας για πρώτη φορά στην καριέρα του θα το ζήσει αυτό το έντονο Τετάρτη – Κυριακή, ο Λουτσέσκου πέρυσι στον ΠΑΟΚ δεν είχε Ευρώπη, αλλά ένα ματς κάθε Σαββατοκύριακο και ο Μάρτινς επί της ουσίας για πρώτη φορά διαχειρίζεται πάγκο τόσο μεγάλης ομάδας με τόση πίεση για επιτυχίες παντού.

Στις 10 Οκτωβρίου λοιπόν δεν θα έχουμε οριστικά συμπεράσματα, δεν θα έχουμε προπονητή έτοιμο για αποχώρηση (νομίζω), αλλά σίγουρα δεν θα έχουμε τρεις ομάδες που τα πάντα κυλούν υπέροχα, όπως συμβαίνει τώρα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τουλάχιστον σε ένα από τα τρία αυτά club (για να μην γράψω σε δύο) η γκρίνια θα έχει ξεκινήσει. Και έχει νόημα να δούμε και πως θα λειτουργήσουν και οι τρεις μεγάλοι, όταν δεν βαίνουν όλα καλώς, αλλά όταν το πράγμα στραβώνει λίγο. Πόσο ψύχραιμοι θα είναι για να το διαχειριστούν. Διότι κάτι μου λέει ότι στο τέλος αυτός που θα καταφέρει να έχει την καλύτερη σεζόν από τους τρεις θα είναι ο πιο ψύχραιμος ή αν προτιμάτε ο λιγότερο ψυχωτικός...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.