Κάνε αυτό το ρημάδι, το (τελευταίο) βήμα…

Κάνε αυτό το ρημάδι, το (τελευταίο) βήμα…

Κάνε αυτό το ρημάδι, το (τελευταίο) βήμα…

bet365

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ένα βήμα από το να ολοκληρώσει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα κι ο Σταύρος Σουντουλίδης είναι πεπεισμένος ότι θέλει αρετή, πίστη στο πλάνο και… άστρο για το «σεντόνι» και τ’ αστέρια.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα ΠΑΟΚ - Μπενφίκα, αν o Ουάρντα σκοράρει το 1ο γκολ στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

H εικόνα της Τούμπας, «ντυμένης» στα χρώματα του Τσάμπιονς Λιγκ, αν μη τι άλλο, σου φτιάχνει τη διάθεση. Κάθεσαι, τη χαζεύεις, λες δεν μπορεί, έφτασε η στιγμή, «the time is now», («η ώρα είναι τώρα»), όπως εύστοχα λανσάρει και επικοινωνεί σ’ όλη τη φετινή διαδρομή προς τ’ αστέρια η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Τι έμεινε, κάθεσαι και αναρωτιέσαι, την ώρα που οι υπάλληλοι της UEFA έτρεχαν για τις τελευταίες πινελιές; Ένα τελευταίο βήμα. Αυτό το βήμα, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, είναι η χρυσή ευκαιρία μέσα σε 90 ή 120 λεπτά, να αλλάξει επίπεδο αυτός ο σύλλογος.

Δεν μπορεί και πάλι να ζήσεις το ίδιο δράμα. Η Τούμπα, βλέπετε, έχει μετατραπεί πολλάκις σε Κρανίου τόπο! Μοιάζει με τον Γολγοθά τον οποίο διάνυσε, όχι μία, αλλά τρεις φορές, ο ΠΑΟΚ μέχρι τη σταύρωση του: πρώτα τον Αύγουστο του 2010, με την ισοπαλία του 3-3 με τον Άγιαξ, ακολούθως τον Αύγουστο του 2013, χάνοντας με 3-2 από τη Σάλκε και εσχάτως πριν από δύο καλοκαίρια γνωρίζοντας τσάμπα ήττα (πάλι) από τον Άγιαξ με 2-1.

Αφήνοντας στην άκρη την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που πριν από δεκατέσσερα καλοκαίρια, το 2004, ήταν ίσως η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για τον σύλλογο, αυτά τα τρία αυτά ματς είχαν λήξει με το (θετικό) 1-1…

Λίγες μόνο ώρες χωρίζουν τον ΠΑΟΚ από τη «μητέρα όλων των μαχών» στην σύγχρονη Ιστορία του. Εκεί, γύρω στις 12 παρά τέταρτο το βράδυ, αν δεν οι δύο ομάδες δεν οδηγηθούν στην παράταση, θα γνωρίζουμε αν όντως έχει ξορκίσει ή όχι την κατάρα, αν έχει πετύχει ένα ποδοσφαιρικό ΘΑΥΜΑ, το οποίο όμοιο του δεν έχει να επιδείξει καμία ελληνική ομάδα.

Ένα ποδοσφαιρικό ΕΠΟΣ για το οποίο ελάχιστοι, πλην του Ιβάν Σαββίδη και του Ραζβάν Λουτσέσκου, στοιχημάτιζαν ότι μπορεί να το πετύχει αυτή η ομάδα, που μπορεί να επισπεύσει τη γιγάντωσή της σ’ όλα τα επίπεδα.

Όπως, μου έλεγε πρόσφατα ένας καλός φίλος, και συμφωνώ απολύτως μαζί του, αν ερχόταν κάποιος και μου έλεγε πριν δύο μήνες ότι ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να πετάξει έξω, μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, έναν ολόκληρο όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ (Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας, Μπενφίκα) για να περάσει στους… ομίλους, θα τον περνούσα για τρελό! Το πιο τρελό, πάντως, είναι πως απόψε κάθε νίκη και η ισοπαλία 0-0, κάνει τα κέφια στους «ασπρόμαυρους».

Ουδείς πρέπει να λείψει από αυτή τη βραδιά. Ουδείς πρέπει να χαλαστεί από Κουτσαύτηδες, Κομίνηδες και λοιπούς τελάληδες που έπιασαν δουλειά, αυτοί μπορεί να επιστρέψουν στις ζωές μας από αύριο Πέμπτη, αφού θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πιο τρελό κι ασπρόμαυρο ευρωπαϊκό καλοκαίρι. Μπροστά στους ομίλους και το σεντόνι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σου χαλάσει τη διάθεση, να σου αλλάξει τη θετική αύρα, με την οποία πρέπει να ανηφορίσεις σήμερα το βράδυ στο δικό σου ποδοσφαιρικό «ναό».

Η πιο σημαντική κουβέντα που ακούστηκε από τα χείλη του Ραζβάν Λουτσέσκου το τελευταίο 24ωρο είναι αυτή περί νοοτροπίας και ψυχολογίας. «Ότι και να γίνει μέσα στο ματς», είπε ο Ρουμάνος, «βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να επιστρέψουμε». Άδικο έχει;

Το έκανε με τη Βασιλεία όταν από μια σπόντα στην πλάτη του Μάτος, το καθαρό 2-0 έγινε 2-1, το επανέλαβε ακόμη πιο πειστικά όταν μόλις στο εικοσάλεπτο βρέθηκε στα σχοινιά από την Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά το 0-2 έγινε μέσα στο καμίνι της Τούμπας 3-2, «το κάναμε και στη Λισαβόνα, όταν μετά την πίεση από την Μπενφίκα δεχθήκαμε ένα γκολ στο 45’ και όμως δεν καταρρεύσαμε», είπε χτες ο Λουτσέσκου.

Δεν ξέρω πόσοι από δαύτους τους Πορτογάλους, που κυρίευσαν (το’ χουν στο αίμα τους) κάθε γωνιά στην αίθουσα Τύπου της Τούμπας κατάλαβαν εκείνη την ώρα, τι ακριβώς εννοούσε ο Ρουμάνος προπονητής, όμως το μέγεθος των Πορτογάλων απεσταλμένων στη Θεσσαλονίκη φανερώνει (και) το πόσο τεράστιο κλαμπ έχει απέναντι του σήμερα ο ΠΑΟΚ. Δεν ακολουθούν, τυχαία, 40 και 50 νοματαίοι μια ομάδα...

Ο «Δικέφαλος» αν θέλει να έχει τύχη απέναντι στην ομάδα των δύο κυπέλλων πρωταθλητριών, του Εουσέμπιο, των 36 πρωταθλημάτων, των 26 κυπέλλων, των 78 συνολικά τίτλων και των εννιά συνεχόμενων παρουσιών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οφείλει να κάνει πολλά μέσα στο γήπεδο, να κάνει το παιχνίδι του, να πιέσει την Μπενφίκα, η οποία όσο καλά και αισιόδοξα τα βλέπει ο προπονητής της, Ρουί Βιτόρια, δε θα μπορεί να κάνει τόσες μα τόσες κλασικές ευκαιρίες, όπως πριν από μια εβδομάδα στο «Ντα Λουζ». Νισάφι…

Η Μπενφίκα είναι μια ποιοτική ομάδα, αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, που αν της το επιτρέψεις μπορεί να σε τελειώσει μέσα σε πέντε λεπτά. Εχει όμως, όπως φάνηκε και στο ντέρμπι με την Σπόρτινγκ, αδυναμίες για τις οποίες μίλησε ο Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος αποτελεί πηγή έμπνευσης και ασφάλειας εντός κι εκτός των αποδυτηρίων. Λες, δεν μπορεί θα τον βρει τον τρόπο…

Ο ΠΑΟΚ αν δεν έχει προβλήματα τόσο νωρίς, όπως στο «Ντα Λουζ», προβλήματα κυρίως στο passing game του, οι παίκτες του καταφέρουν να κρατήσουν περισσότερη ώρα (και σωστά) την μπάλα στην κατοχή τους, τότε ναι έχει πολλές ελπίδες.

Μπορεί να είναι απόψε αυτός που θα περάσει το κατώφλι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και δε θα δει την πόρτα να κλείνει στα μούτρα του…

Ας κάνει με πίστη και θάρρος αυτό το ρημάδι, το (τελευταίο) βήμα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.