«Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα…»!

«Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα…»!

«Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα…»!

bet365

Ο ΠΑΟΚ είναι στη Μόσχα για τον «do or die» αγώνα με την Σπαρτάκ στο δρόμο προς τ’ αστέρια και ο Σταύρος Σουντουλίδης γυρίζει επτά χρόνια πίσω και θυμάται ιστορίες από εκείνο το ματς με την ΤΣΣΚΑ στο παγωμένο «Λουζνίκι».

Σκόραρε ο Μακ το πρώτο γκολ του αγώνα Ρουμπίν Καζάν - Ζενίτ; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια από τότε ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην παγωμένη Μόσχα για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, το πρώτο της ιστορίας του απέναντι σε ομάδα από τη Ρωσία και όχι την πρώην ΕΣΣΔ. Είμαστε σίγουροι πως το πρώτο που θα έρχεται τώρα στο μυαλό του Αντρέ Βιεϊρίνια ήταν το πως επέζησε του ρωσικού χειμώνα. Δεν είναι δα και μικρή υπόθεση, αν σκεφτεί κανείς ότι παρόμοιες καιρικές συνθήκες ξεπάστρεψαν ολόκληρες στρατιές του Μεγάλου Ναπολέοντα και του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Πορτογάλος «κάπτεν», που πρόλαβε και μπήκε στο αεροπλάνο για τη Μόσχα, μαζί με τον Στέλιο Μαλεζά, είναι οι δύο από τον ΠΑΟΚ του τότε (2011) και τον ΠΑΟΚ του σήμερα (2018) που έχουν δει τη ρωσική πρωτεύουσα και με ήλιο και με χιόνι, σε μια πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με τις τρεις αδερφές Πραζόρωφ στο θεατρικό δράμα του Αντον Τσέχοφ, που δεν κατάφεραν να πάνε ποτέ στη Μόσχα.

Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα…

Ο «Δικέφαλος», κακά τα ψέματα, δεν είχε τύχη μαζί του εκείνο το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου στην παγωμένη Μόσχα και στο απέραντο στάδιο «Λουζνίκι». Ένα γήπεδο, που μέχρι τότε, έμοιαζε με… σουβενίρ των χρόνων της ΕΣΣΔ και των επιβλητικών κατασκευών της. Άλλαξε όψη, εκσυγχρονίστηκε, για το πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας, όμως για τον ΠΑΟΚ το παλιό γήπεδο θα του θυμίζει για πάντα την εκπληκτική παράσταση «football on ice» επί της σκηνής του.

Την παραμονή του αγώνα το θερμόμετρο στον αγωνιστικό χώρο έδειχνε -21 βαθμούς Κελσίου. Τα πάντα ήταν χιονισμένα, οι κερκίδες, οι διάδρομοι, πλην του χλοοτάπητα, με συνθετικό χορτάρι για να αντέχει στις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη ρωσική πρωτεύουσα. Η ΟΥΕΦΑ είχε αποφασίσει πως αν λίγο πριν από την σέντρα το θερμόμετρο έδειχνε -20 βαθμούς θα ανέβαλλε το παιχνίδι για την επομένη μέρα, τελικά έδειξε -18 και το ματς έγινε κανονικά. Το διαπιστώσαμε παρέα με τον Κώστα Ιωσηφίδη και τον παρατηρητή της UEFA.

Ο ΠΑΟΚ του Μάκη Χάβου στο ελληνικό πρωτάθλημα παραπατούσε, η ήττα με 1-0 στο πρώτο ματς της Τούμπας, όπου δεν βγήκε το ρίσκο με την χρησιμοποίηση του ανέτοιμου Βιτόλο, είχε ρίξει τους «ασπρόμαυρους» στο καναβάτσο, ωστόσο υπήρχε πίστη για την ανατροπή. Γι’ αυτό και σχεδόν 1.000 οπαδοί του ξεκίνησαν το μακρινό ταξίδι για τη Μόσχα, όπου επικρατούσαν θερμοκρασίες παγοποιείου που λυγίζουν κι Εσκιμώους, όχι όμως και τους ΠΑΟΚτσήδες.

Η αποστολή αναχώρησε, όπως και τώρα, δύο 24ωρα νωρίτερα, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να εγκλιματιστούν στις συνθήκες, κάτι που έγινε με τον πιο πειστικό τρόπο, το βράδυ της Κυριακής στο βοηθητικό της Ντιναμό Μόσχας. Ένα γήπεδο κρυμμένο μέσα σ’ ένα δάσος, με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα και τον οδηγό του λεωφορείου να μην μπορεί να βρει την είσοδό του!

Από το πολικό κρύο και τον κάκιστο φωτισμό του γηπέδου, οι παίκτες ίσα ίσα έβλεπαν ο ένας τον άλλον! Αυτός που δεν είχε χάσει το κέφι του ήταν ο φροντιστής της ομάδας, Γιασέρ Ζεϊνό. Όμως, έκανε το λάθος και υποδέχθηκε την ομάδα με… κοντομάνικο μπλουζάκι. Η τριάδα των Γκαρσία, Μουσλίμοβιτς και Λίνο, άλλο που δεν ήθελε… Τον άρπαξε και τον πέταξε μέσα σ’ ένα… βουνό από χιόνι κατηφορίζοντας για την προπόνηση. Για να λέμε την πάσα αλήθεια αυτή μπορεί και να ήταν η μοναδική ευχάριστη ανάμνηση εκείνου του απογεύματος στο δάσος της παγωμένης Μόσχας.

Οι δημοσιογράφοι που είχαν ακολουθήσει την αποστολή, παρακολουθούσαν με… βάρδιες την προπόνηση, ενώ ο φύλακας του γηπέδου, ένθερμος θαυμαστής του Λεβ Γιασίν τον οποίο είχε προλάβει στις μέρες δόξας του με τη Ντιναμό Μόσχας, εκτός από πολλές ιστορίες γύρω από τη ζωή του «μαύρου χταποδιού», είχε καταχωνιασμένο στα ντουλάπια των αποδυτηρίων το δικό του μυστικό: ένα μπουκάλι μαύρης βότκας! Ο ίδιος την έφτιαχνε με τα χεράκια του, προσθέτοντας στο παραδοσιακό ρωσικό διαφανές υγρό ένα βότανο από τη Νοτιοανατολική Ασία.

-Πιες για να σφίξουν οι μύες, το έλεγε και ο Λεβ στα νιάτα του.

-Δίκιο είχε και ο αείμνηστος Γιασίν και ο επί 40 έτη φύλακας του γηπέδου. Ενα ποτηράκι έφτανε να πιεις και ξεχνούσες ότι έξω έχει μείον είκοσι...

Το πρωί της παραμονής του αγώνα ο Μάκης Χάβος έδωσε άδεια στους παίκτες και τα μέλη της αποστολής να επισκεφθούν τη χιονισμένη Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο, ωστόσο από το ξενοδοχείο ξεμύτισαν έξι-επτά, οι υπόλοιποι ούτε καν μπήκαν καν στη διαδικασία να το σκεφτούν και να αφήσουν τα δωμάτια τους. Το απόγευμα στην τελευταία προπόνηση, οι απεσταλμένοι που τότε παρακολουθούσαν ολόκληρο το πρόγραμμα, διαπίστωσαν ότι στη μεσαία γραμμή θα ξεκινούσε ο Σταύρος Τσουκαλάς, που είμαστε σίγουροι πως θα θυμάται για πάντα εκείνο το ματς ως το καλύτερο της καριέρας του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Εκεί, στο αχανές και επιβλητικό «Λουζνίκι», όπου στα... ορεινά του υπήρχαν ακόμη οι κουτσουλιές από τα περιστέρια που πρωταγωνίστησαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του '80, όπως με διαβεβαίωσε ο Αλέξης Σπυρόπουλος εν πτήση για τη Μόσχα, είχαν βρεθεί το βράδυ του αγώνα το πολύ 8.000 θεατές. Η θερμοκρασία άγγιζε τους -20 βαθμούς Κελσίου, εν τούτοις παρά το πολικό ψύχος, αυτοί που μπήκαν πιο «ζεστοί» στο ματς ήταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, έστω κι αν οι Ιβιτς και Λίνο αγωνίστηκαν φορώντας σκουφάκι, ναι αυτό το κανονικό σκουφί για το κρύο, στα κεφάλια τους!

Αν εξαιρέσει κανείς ένα παιδικό λάθος του Τσιρίλο στα πρώτα δευτερόλεπτα, η τακτική του Χάβου είχε δουλέψει καλά κι ο «Δικέφαλος» έψαχνε αυτό το ένα γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα. Οι ευκαιρίες του Ίβιτς, του Σαλπιγγίδη στο πρώτο ημίχρονο και αυτή του Μουσλίμοβιτς στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, έμοιαζαν με προειδοποιητικές βολές για την εστία του Ακινφέεβ.

Στο ημίχρονο Ρώσοι και Έλληνες έψαχναν μια μαύρη βότκα για να ζεσταθούν, ακόμη και στις παγωμένες θερμαινόμενες εξωτερικές θέσεις των Vip’s, με αποτέλεσμα να γίνει… sold out του υγρού ποτού μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ο Ακινφέεβ τραυματίστηκε στο 58ο λεπτό, σε μια σύγκρουση του με τον Σαλπιγγίδη, τη θέση του πήρε ο Τσεπτσούγκοφ, που μέχρι να… ζεσταθεί έκανε την γκάφα της ζωής του, με την οποία ο Μουσλίμοβιτς έβαλε την ελληνική ομάδα μπροστά στο σκορ.

Με την ψυχολογία στα ύψη, ο ΠΑΟΚ όχι μόνο έδειχνε ικανός να κρατήσει άνετα το σκορ και να πήγαινε το ματς στην παράταση αλλά ήταν αυτός που έχασε την πιο μεγάλη ευκαιρία με τον Σαλπιγγίδη. Ο Ίβιτς δεν σούταρε, θέλησε να το σιγουρέψει, ωστόσο ο Έλληνας επιθετικός μάλλον ξαφνιάστηκε και με μια στραβοκλωτσιά έστειλε την μπάλα, αντί για τα άδεια νίκη, στην… Κόκκινη Πλατεία!

Και κάπου εκεί επιβεβαιώθηκε αυτός ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Η ΤΣΣΚΑ ισοφάρισε από το πουθενά και με μπόλικη δόση τύχης. Ο Ντάριο Κρέσιτς υπέπεσε σ’ ένα ανόητο (sic) πέναλτι, το οποίο όμως απέκρουσε, αλλά η μπάλα πήρε μια παράξενη τροχιά προς το άλλο δοκάρι (ακριβώς όπως έγινε και στο πέναλτι του Προμές με τον Πασχαλάκη), η άμυνα του «Δικεφάλου» πιάστηκε βαθιά κοιμώμενη και ο Ιγκνασέβιτς την έσπρωξε στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

Εκείνη η εστία προς το κέντρο της Μόσχας - στο αχανές «Λουζνίκι» - στόμα να είχε, θα μιλούσε. Για τύχη κι ατυχία. Κι αν έχει δει πέναλτι να εκτελούνται! Από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2008 με τον Τζον Τέρι να γλιστρά στο πλαστικό χορτάρι. Και το σουτ του να βρίσκει το δοκάρι του Έντβιν Φαν Ντε Σαρ. Για να πάρει η Μαν. Γιουνάϊτεντ το τρόπαιο. Ακολούθησε το πέναλτι του Λαβ στον Κρέσιτς και πολλά ακόμη, μέχρι και την συγκλονιστική πρόκριση των μετέπειτα δευτεραθλητών Κόσμου, Κροατών, επί της Δανία στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο ΠΑΟΚ ποτέ άλλοτε δεν έφτασε τόσο κοντά στο να προκριθεί στους «16» του Europa League. Ο Μάκης Χάβος θέλοντας να αναδείξει την απόδοση των ποδοσφαιριστών του υποστήριξε στην συνέντευξη Τύπου πως «όποια από τις δύο ομάδες περνούσε, πιστεύω ότι είναι αυτή που θα φτάσει στον τελικό», πάντως η ΤΣΣΚΑ δεν έφτασε ποτέ στον τελικό (αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Πόρτο), ενώ οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν από το παγωμένο «Λουζνίκι» αφήνοντας για σουβενίρ μια… σπασμένη πόρτα!

Ο Πάμπλο Γκαρσία στο δρόμο για τα αποδυτήρια, μετά τη λήξη του δραματικού αγώνα, ξέσπασε στην πόρτα του ντόπινγκ κοντρόλ! Μάταια ο Γιάννης Ράλλης και ο γιατρός της ΤΣΣΚΑ προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τον Ουρουγουανό, που με δύο μπουνιές και μια κλωτσιά έβγαλε «knock down» την πόρτα.

Ιδού το... κατόρθωμά του:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.