Ο δρόμος της ΑΕΚ προς τους ομίλους του Champions League

Ο δρόμος της ΑΕΚ προς τους ομίλους του Champions League

Αντώνης Σαούλης
Ο δρόμος της ΑΕΚ προς τους ομίλους του Champions League

bet365

Η «Ενωση» επιστρέφει ως πρωταθλήτρια στα προκριματικά του Champions League και ψάχνει δύο προκρίσεις για να μπει στους ομίλους. Τι αλλάζει από φέτος και πόσες πιθανότητες έχει για να το καταφέρει!

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι για την ΑΕΚ να επιστρέψει και στους ομίλους του Champions League μετά τις αλλαγές που θα υπάρξουν από φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Πριν απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ο δρόμος της «Ενωσης» θα είναι σαφώς πιο εύκολος σε σχέση με πέρσι που είχε τερματίσει δεύτερη κι έπεσε πάνω στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι αποκλείστηκε.

Το μπαλάκι με το όνομα «AEK Athens FC» θα μπει στα βαθιά… μπολ στις 23 Ιουλίου εκεί όπου θα μάθει το ζευγάρι από το οποίο θα προέλθει ο αντίπαλός της για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η ΑΕΚ θα είναι μία από τις 12 ομάδες (6 ισχυροί και 6 ανίσχυροι) του τρίτου προκριματικού γύρου και η πιο δύσκολη κλήρωση που μπορεί να έχει θα είναι αυτή της Αϊντχόφεν (ήδη πρωταθλήτρια Ολλανδίας) μιας και η «Ενωση» θα είναι (βάσει πιθανοτήτων) στους ανίσχυρους.

Η ΑΕΚ μαζί με την Αϊντχόφεν λοιπόν θα περιμένουν άλλες δέκα πρωταθλήτριες χωρών για να συμπληρωθεί η 12αδα η οποία θα χωριστεί σε έξι ζευγάρια θα ψάξουν την πρόκριση στα play off. Εκεί θα τους περιμένουν η Γιουνγκ Μπόις (δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα στην Ελβετία) και η Βικτόρια Πλζεν (στο +7 από την Σλάβια Πράγας πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος). Στα play off θα προκύψουν τέσσερα ζευγάρια που θα διεκδικήσουν τα ισάριθμα εισιτήρια για τους ομίλους του Champions League.

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΕΚ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ
Πριν φτάσουμε στα play off η ΑΕΚ θα ψάξει μια μεγάλη πρόκριση από τον 3ο προκριματικό. Μία πρόκριση που όχι μόνο θα την φτάσει δύο ματς μακριά από τους ομίλους του Champions League αλλά θα της εξασφαλίσει και την συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League σε περίπτωση αποκλεισμού από την επόμενη φάση!

Αϊντχόφεν και ΑΕΚ λοιπόν είναι ήδη οι 2 από τις 12 ομάδες του τρίτου προκριματικού. Ποιες θα είναι οι άλλες 10 είναι πάρα πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε όμως θα σας γράψουμε ποιες πρωταθλήτριες θα μπουν σε πρώτο και δεύτερο προκριματικό γύρο από τις οποίες θα προκύψουν αυτές.

Οι σίγουρες:
Από την Λευκορωσία η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ
Από την Μολδαβία η Σερίφ Τιρασπόλ
Από την Σουηδία η Μάλμε
Από την Νορβηγία η Ρόζενμποργκ
Από την Φινλανδία η Ελσίνκι
Από το Καζακστάν η Αστάνα
Από το Αζερμπαϊτζάν η Καραμπάκ

Οι χώρες που δεν έχει κριθεί ακόμα ο πρωταθλητής:
Κύπρος (Απόλλων Λεμεσού στο +2 από τον ΑΠΟΕΛ)
Κροατία (Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο +6 από την Χάιντουκ)
Δανία (Μπρόντμπι στο +5 από την Μίντιλαντ)
Ρουμανία (Στεάουα στο +2 από την Κλουζ)
Ισραήλ (Χάποελ Μπερ Σεεβά στο +7 από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ)
Πολωνία (Λεχ Πόζναν στο +1 από Γιαγκελόνια και Λέγκια Βαρσοβίας)
Βουλγαρία (Λουντογκόρετς στο +10 από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας)
Σερβία (Ερυθρός Αστέρας στο +9 από την Παρτιζάν)
Σκωτία (Σέλτικ στο +10 από την Ρέιντζερς)
Σλοβενία (Ολίμπια +3 από Μάριμπορ)
Σλοβακία (Σπάρτακ Τρνάβα στο +7 από την DAC)

Βεβαίως υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να φτάσουν στον τρίτο προκριματικό γύρο οι πρωταθλήτριες της:
Αλβανίας, Ουγγαρίας, Μάλτας, FYROM, Λουξεμβούργο, Ουαλίας, Ν. Φερόε, Μαυροβουνίου, Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Ισλανδίας, Εσθονίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Β. Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ.

Προφανώς δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότερες εκπλήξεις υπάρξουν σε πρώτο και δεύτερο προκριματικό γύρο τόσο το καλύτερο για την ΑΕΚ. Ωστόσο από την στιγμή που έχουν μειωθεί τα εισιτήρια πρόκρισης καταλαβαίνει κανείς ότι οι αντίπαλοι για την Ενωση θα προκύψουν από την πρώτη 18αδα των χωρών που σας γράψαμε.

Ομάδες καλές με προκρίσεις σε ομίλους του Champions League (Λουντογκόρετς, Καραμπάκ, Αστάνα, Μάλμε, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σέλτικ) και με εμπειρία σε προκριματικούς γύρους. Ωστόσο με καμία από αυτές η ΑΕΚ δεν θα μπει ως αουτσάιντερ. Πιθανότατα ούτε ως φαβορί αλλά με το 50-50.

Το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ θα είναι στις 7/8 Αυγούστου και η ρεβάνς 14/15 Αυγούστου.

ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Ουσιαστικά η ΑΕΚ πρέπει ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ναι υπήρχαν δύο σημαντικές διαφορές. Αρχικά τα εισιτήρια που έδιναν πρόκριση. Από τον περσινό τρίτο προκριματικό γύρο προκρίνονταν 10 ομάδες στα play off του Champions League (φέτος μόνο 6) και η βαθμολογία των «ερυθρολεύκων». Ο Ολυμπιακός ήταν ο πιο ισχυρός και δεν μπορούσε να κληρωθεί με ομάδες όπως η Σέλτικ, η Σάλτσμπουργκ, η Κοπεγχάγη, η Λουντογκόρετς. Όμως τελικά έπεσε στην πρωταθλήτρια Σερβίας (Παρτιζάν) και στη συνέχεια στην πρωταθλήτρια Κροατίας (Ριέκα).

Πάνω-κάτω τέτοιες κληρώσεις θα έχει και η ΑΕΚ (ακόμα και ως ανίσχυρη) οπότε μόνο απαγορευτικός δεν είναι ο δρόμος προς την επιστροφή της (και) στους ομίλους του Champions League μετά την σεζόν 2006/07

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα