Ο ΠΑΟΚ το κάνει ντέρμπι, αλλά αν το φάει...

Ο ΠΑΟΚ το κάνει ντέρμπι, αλλά αν το φάει...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta τη δική του ανάλυση για το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ.

Δεύτερο λοιπόν συνεχόμενο ντέρμπι για τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, αυτό με τον ΠΑΟΚ. Κι έπεται και τρίτο σερί, το μεγαλύτερο, με τον Παναθηναϊκό!

Θα ήταν μία ιδανική εξέλιξη για το μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας να έκανε το τρία στα τρία σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια και να έπαιρνε προβάδισμα στη μάχη του τίτλου, αφού στο β΄ γύρο θα τους έχει και τους τρεις εκτός έδρας…

Το πρόσφατο 3-0 με την ΑΕΚ σίγουρα θα είναι οδηγός για τον Ολυμπιακό, αφού πάλι θα θέλει να μπει καλά στο ματς, να κυριαρχήσει και να προηγηθεί στο σκορ, αφού έτσι θα πάει το παιχνίδι στα μέτρα του, εκτός κι αν ο ΠΑΟΚ μπορέσει άμεσα κι αντιδράσει. Να θυμίσω ότι ο ΠΑΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια κερδίζει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό είτε ανοίγοντας ο ίδιος το σκορ (1-0 και το 1989 στο ΟΑΚΑ και το 2010 στο Καραϊσκάκη, τόσο για το πρωτάθλημα όσο και για τα πλέϊ οφς, αλλά και 2-1 πρόπερσι στο Καραϊσκάκη), είτε επειδή είχε καταφέρει να ισοφαρίσει άμεσα το γκολ που δέχθηκε από τον Ολυμπιακό (2-1 στη Ριζούπολη το 2004, όταν ισοφάρισε στο 68’ το γκολ που έφαγε στο 67’ και πάλι 2-1 το 2006 στο άδειο από κόσμο Καραϊσκάκη, όταν ισοφάρισε στο 66’ το γκολ που έφαγε στο 59’).

Άρα, γενικά το πρώτο γκολ παίζει τεράστιο ρόλο και στα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ. Δύσκολα το γυρίζει αυτός που το τρώει-και μόνο αν αντιδράσει άμεσα, σκοράροντας αμέσως. Ο Ολυμπιακός π.χ. το έκανε το 2011-12 με 2-1, κι αυτός επειδή είχε ισοφαρίσει γρήγορα (35’) το 0-1 (25’) κι είχε κάνει καπάκι (42’) και το 2-1, αλλά και το 2007-08 πάλι με 2-1, υπό παρόμοιες συνθήκες (0-1 στο 42’, 1-1 στο 52’ και 2-1 στο 67’).

Η λογική λέει ότι το αποψινό ντέρμπι ίσως να είναι άλλο παιχνίδι από το 3-0 με την ΑΕΚ. Πρώτον, διότι ο ΠΑΟΚ θα είναι πιο υποψιασμένος για το ξεκίνημα και θα κοιτάξει να μην την πάθει. Και δεύτερον διότι ο ΠΑΟΚ εδώ και κάποια χρόνια είναι άλλος αντίπαλος στο Καραϊσκάκη για τον Ολυμπιακό, σε σχέση με την ΑΕΚ, που χάνει από τα αποδυτήρια και συνήθως και με σκορ. Ο ΠΑΟΚ από το 2009-10 έχει τρία διπλά και μία ισοπαλία σε οκτώ ματς στο σπίτι του Ολυμπιακού, δηλαδή μόνο τα μισά (τέσσερα) παιχνίδια έχουν κερδίσει οι ερυθρόλευκοι!

Ο δε ΠΑΟΚ γενικότερα μου μοιάζει πλέον να οργανώνεται σιγά σιγά σαν κλαμπ, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδο να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Εν αρχής οργανώνεται εξωαγωνιστικά (βλέπε εκλογές ΕΠΟ και σχέσεις που φτιάχνει με τις άλλες ομάδες, μέσα από μεταγραφές, χορηγία της Λίγκας κλπ, κλπ), αλλά κι όχι μόνο. Φαίνεται κι από κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, είχε στείλει κατάσκοπο στο Καραϊσκάκη και στο Ολυμπιακός-ΑΠΟΕΛ και στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ και στο Ολυμπιακός-Αστάνα! Δεν θυμάμαι να το έχει ξανακάνει ποτέ. Κι αν μη τι άλλο, θεωρητικά θα είναι διαβασμένος.

Βέβαια, αν ο Ολυμπιακός μπει καλά στο ματς και ξεσηκώσει και τον κόσμο του που θα τιγκάρει το Καραϊσκάκη, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τον ΠΑΟΚ…Κι οι ερυθρόλευκοι ξέρουν ότι με μία νίκη μπορεί να πάνε στο +7 από τον ένα Δικέφαλο και στο +4 από τον άλλο, άρα έχουν επιπλέον κίνητρο να στοχεύσουν κατευθείαν στον άσο.

Από την άλλη, όμως, νομίζω ότι κι η ομάδα κι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πρέπει να το δουν και λίγο ρεαλιστικά. Θέλω να πω ότι όλα τα παιχνίδια δεν σου πάνε πάντοτε όπως τα θες. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν έχει νόημα να ρισκάρει πολύ ο Ολυμπιακός. Μία ισοπαλία δεν είναι…καταστροφή. Το χειρότερο είναι να πιάσει τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση ο Παναθηναϊκός. Όμως, ένα υπερβολικό ρίσκο μπορεί να φέρει αντίθετο αποτέλεσμα, να γίνει κανένα διπλό απόψε και τότε δεν θα χαθεί, πιθανότατα, μόνο η κορυφή, αλλά κύρια η καλή ψυχολογία που έχει η ομάδα μετά το 9-1 στα τρία τελευταία ματς (3-0 ΑΕΚ, 2-0 Πανιώνιο, 4-1 Αστάνα). Στην 6η αγωνιστική είμαστε, δεν κρίνεται ο τίτλος σήμερα για να τα παίξεις όλα για όλα σαν Ολυμπιακός.

Ας αγχωθεί περισσότερο ο ΠΑΟΚ για το ματς! Το είδαμε, άλλωστε, και την Πέμπτη, με την εμφάνιση που έκανε στο Αζερμπαϊτζάν αυτό το άγχος. Όσο ντεφορμέ κι αν είναι κάποιοι παίκτες του, νομίζω ότι φάνηκε πως το μυαλό τους το είχαν στον Πειραιά με συνέπεια μία τόσο κακή παρουσία. Αντίθετα, οι παίκτες του Ολυμπιακού το είχαν το μυαλό τους στο πως θα κερδίσουν το δικό τους ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει ο Ολυμπιακός να το κτυπήσει το ματς από την αρχή, με…λελογισμένα ρίσκα και να κυνηγήσει με επιμονή να πάει στο ημίχρονο προηγούμενος έστω μισό μηδέν. Αν το κάνει αυτό ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι πολύ μάγκας για να φύγει με αποτέλεσμα από το Καραϊσκάκη.

Διαφορετικά, πολύ απλά το ντέρμπι στο β΄ ημίχρονο θα είναι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα, κάτι που σαφώς θα βολεύει τον ΠΑΟΚ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.