«Ο Ρεχάγκελ ρωτούσε γιατί απολύθηκε ο Δέλλας, δεν μπορεί Έλληνας να κάνει καριέρα»

«Ο Ρεχάγκελ ρωτούσε γιατί απολύθηκε ο Δέλλας, δεν μπορεί Έλληνας να κάνει καριέρα»

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Ο Ρεχάγκελ ρωτούσε γιατί απολύθηκε ο Δέλλας, δεν μπορεί Έλληνας να κάνει καριέρα»

bet365

Ο επί 9 χρόνια συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο gazzetta.gr. Οι βόλτες με τον «Ρεχακλή» στην Αθήνα, η απορία του Γερμανού για την απόλυση Δέλλα, η εμπειρία στο Ιράν και η σύγκριση με την ομάδα του 2004.

Ο Γιάννης Τοπαλίδης για σχεδόν μία δεκαετία αποτέλεσε τον άνθρωπο του Ότο Ρεχάγκελ, το «αντιτορπιλικό» του, όπως τον χαρακτηρίζει ο Γερμανός τεχνικός.

Στο πλευρό του «Ρεχακλή», ο Έλληνας προπονητής βίωσε την σπουδαιότερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, βάζοντας και εκείνος το δικό του λιθαράκι σε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις όλων των εποχών.

Ο Ρεχάγκελ, μπορεί να αποτελεί παρελθόν από την εθνική ομάδα από το 2010, ωστόσο εξακολουθεί να ενημερώνεται μέσω του Τοπαλίδη για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο 78χρονος τεχνικός με αφορμή τα γενέθλια της συζύγου του Μπεάτε επέστρεψε στην Αθήνα και θυμήθηκε τα παλιά.

Ο Γιάννης Τοπαλίδης μιλώντας στο gazzetta.gr αποκάλυψε άγνωστα παρασκήνια της επίσκεψης του Ρεχάγκελ στην Αθήνα, μίλησε για την Εθνική του 2004, αλλά και του σήμερα, τον Κλάουντιο Ρανιέρι, την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα έζησε στο Ιράν!

«Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Ρεχάγκελ και μου είχε πει πως ερχόταν μαζί με την γυναίκα του στην Αθήνα.

Αυτό θα ήταν το δώρο του για τα γενέθλια της, στην πόλη που και οι δύο αγαπούν.

'Εμειναν τέσσερις μέρες και πέρασαν υπέροχα. Είπα στον Ρεχάγκελ πως θα πήγαινα στο μαγαζί του Σεϊταρίδη και μου είπε πως θέλει να τον δει και εκείνος.

Συναντηθήκαμε επίσης με τον Καραγκούνη και τον Φύσσα. Θυμηθήκαμε τα παλιά. Έπεσε γέλιο. Κάναμε πλάκα και οι παίκτες μας θύμισαν ιστορίες και περιστατικά από το παρελθόν.

Επίσης, ο Ρεχάγκελ με την γυναίκα του πήγαν στο Κολωνάκι, ενώ φάγαμε στο Μοναστηράκι. Περπατήσαμε εκεί στην περιοχή. Του άρεσε η ζωή στην Αθήνα και όσα είδε. Θυμώνει όταν βλέπει δημοσιεύματα στο εξωτερικό να καταφέρονται εναντίον της Ελλάδας.

'Οπως είπε, η ζωή δεν είναι μεγάλη, αλλά πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι στην Ελλάδα και την αγαπάει. Δεν ξεχνάει όσα έζησε. Μας υποσχέθηκε πως θα το ξανακάνει», τονίζει ο Γιάννης Τοπαλίδης στο gazzetta.gr.

Όπως σημειώνει ο πρώην ασίσταντ του Ότο Ρεχάγκελ, ο τελευταίος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική, ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον.

«Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζει πολλά για την τωρινή κατάσταση. Μας ρωτούσε για την ομάδα τώρα. Όπως έλεγε δεν είναι ακατόρθωτο να προκριθεί η Ελλάδα στα τελικά του Μουντιάλ, έστω ως δεύτερη. Ο Ρεχάγκελ είναι άνθρωπος της πραγματικότητας. Θεωρεί πως τα αποτελέσματα μας βοήθησαν για να φτάσουμε στον στόχο μας».

Ο Τοπαλίδης, ήταν ο άνθρωπος που στις δύσκολες στιγμές ύψωνε ασπίδα προστασίας στον Ρεχάγκελ προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές. Δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση του Κλάουντιο Ρανιέρι.

«Όπως έλεγαν οι παίκτες ήμουν ο άνθρωπος του Ρεχάγκελ. Προσπαθούσα να κρατάω τις ισορροπίες. Διάβαζα τα πάντα, αλλά δεν του μετέφερα τα αρνητικά.

Δεν χάναμε χρόνο σε πράγματα που δεν βοηθούσαν την ομάδα. Ήξερα τι πρέπει να πω.

Ο Ρανιέρι ήρθε στην Εθνική χωρίς να ξέρει τίποτα. Χωρίς φιλικά. Τον συμβούλευαν λάθος άνθρωποι. Αν ήξερε την κατάσταση στην ομάδα θα μπορούσα να πάρει σωστές αποφάσεις.

Αν σε πάρει η κατηφόρα είναι δύσκολο να το σώσεις. Στο πρώτο ματς χρησιμοποίησε παίκτες που είμαι βέβαιος πως δεν θαύμαζε.

'Επαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο το γεγονός πως το πρώτο παιχνίδι με την Ρουμανία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Είμαι βέβαιος πως αν είχε κόσμο δεν θα χάναμε σε αυτό το παιχνίδι».

Ο 53χρονος τεχνικός σημειώνει στο gazzetta.gr ως είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για την Εθνική.

«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Νικήσαμε το Γιβραλτάρ σε ουδέτερο γήπεδο. Αυτό δεν νομίζω πως λέει κάτι.

Όλοι θα νικήσουν εκεί με 4-5 γκολ. Πρόκειται για την χειρότερη ίσως ομάδα της Ευρώπης. Ήταν όμως πολύ σημαντικό για το πρεστίζ μας πως κερδίσαμε την Ολλανδία ακόμη και αν πρόκειται για φιλικό.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία κέρδισε την Ιταλία σε φιλικό στο Μπάρι με 3-1 και έφερε 0-0 με την Λευκορωσία. Τα φιλικά πολλές φορές δεν σημαίνουν κάτι, αλλά όπως προανέφερα ήταν σημαντική νίκη για το πρεστίζ, αλλά και την αυτοπεποίθηση μας.

Στα πολύ δυνατά ματς με Βέλγιο και Βοσνία θα φανεί τι μπορούμε να πετύχουμε. Δεν πρέπει επίσης να έχουμε απώλειες κόντρα σε Εσθονία και Κύπρο. Είναι εφικτό να βγούμε δεύτεροι. Μην ξεχνάμε ήμασταν στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία και βγήκαμε πρώτοι».

Που όμως εστιάζει ο Γιάννης Τοπαλίδης την διαφορά της γενιάς του 2004 με την τωρινή ομάδα;

«Η διαφορά είναι στην ποιότητα της ομάδας. Εμείς είχαμε τρομερό κέντρο που βοηθούσε επιθετικά, αλλά συνεπικουρούσε και στην άμυνα.

Είχαμε τους Χαριστέα και Γιαννακόπουλο που είναι μοτεράκια. Ατομικά και τώρα έχουμε καλούς παίκτες, άλλά όχι την ίδια ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει πως έπρεπε να χάσουμε από τα Νησιά Φερόε. Όπως είπε και ο Ρεχάγκελ δεν γίνεται να φταίει μόνο ο Ρανιέρι για την ήττα από τα Νησιά Φερόε».

Ο Έλληνας τεχνικός την περυσινή σεζόν εργάστηκε στον πάγκο της Ραχ Αχάν από το Ιράν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις με την δουλειά του. Η παρουσία του, στο κατάμεστο από 120.000 οπαδούς στάδιο της Περσέπολις ήταν ένα από τα highlights της καριέρα τους.

«Στο Ιράν έζησα μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Κατάφερα και αντεπεξήλθα κάτω από δύσκολες συνθήκες αφού δεν πληρωνόμασταν. Με συμπάθησαν οι παίκτες και δεν θα ξεχάσω που ενώπιον όλων, ο αρχηγός μου ζητούσε να μείνω στην ομάδα.

Ήθελαν να συνεχίσω, αλλά δεν γινόταν. Ήταν άλλη κουλτούρα και υπήρχαν πολλά προβλήματα.Πάντως γνώρισα καλούς ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ματς με την Περσέπολις όπου στο στάδιο βρίσκονταν 120.000 άνθρωποι και άλλοι 100.000 έξω από το γήπεδο. Με πήραν ξανά από το Ιράν για να επιστρέψω, αλλά δεν θέλω να γυρίσω. Είμαι ανοιχτός σε ότι προκύψει».

Η «αποψίλωση» των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα ματς του Europa League δεν πέρασε απαρατήρητη.

«Μου έκανε εντύπωση που στα ματς Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού κόντρα σε Άγιαξ, Φιορεντίνα και Γιουνγκ Μπόις χρησιμοποιήθηκαν μόλις πέντε Έλληνες. Όπως είπε και ο Ρεχάγκελ σε όσους τον ρώτησαν, θα πρέπει να εκπαιδευτούν καλύτερα οι Έλληνες ποδοσφαιριστές για να μπορέσουν να προσφέρουν στην Εθνική».

Η επιστροφή του Ότο Ρεχάγκελ στην Αθήνα συνέπεσε από την αποχώρηση του Τραϊανού Δέλλα, από τον πάγκο του Ατρομήτου. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης Τοπαλίδης ο «Βασιλιάς Ότο» δεν μπορούσε να κατανοήσει την συγκεκριμένη κίνηση.

«Στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή να κάνει καριέρα. Πες μου έναν που κατάφερε να κάνει όνομα σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ αλλά ακόμα και η Εθνική έχουν ξένο προπονητή.

Έπειτα από δύο αγωνιστικές έφυγε ο Δέλλας από τον Ατρόμητο και ετοιμάζονται να φύγουν και άλλοι προπονητές. Ο Ρεχάγκελ απορούσε με την απόλυση του Δέλλα, δεν μπορεί να το δεχθεί. Εντάξει έχασε ο Ατρόμητος από τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά μήπως και ο Ατρόμητος είναι Μπαρτσελόνα;».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα