Δείγματα καλής δουλειάς από Κετσπάγια, Στράμα, Μπέντο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Δείγματα καλής δουλειάς από Κετσπάγια, Στράμα, Μπέντο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τη δουλειά προπονητή που έδειξαν οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός απέναντι σε Βέροια, ΠΑΣ και Ηρακλή.

Δεν είναι σοβαρό ένα δείγμα απέναντι σε μια ομάδα σαν τη Βέροια. Το διαπιστώσαμε από την 1η αγωνιστική ότι δεν μπορεί να βάλει σοβαρή αντίσταση σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Στην πραγματικότητα δεν κάνει κάτι άλλο από το να υποβαθμίζει την ποιότητα του πρωταθλήματος, αλλά όσο κυκλοφορούν τέτοιες ομάδες στη Superleague ο παρατηρητής οφείλει να εστιάζει στον τρόπο που αντιδρά μια μεγάλη ομάδα σε αυτές τις συνθήκες παιχνιδιού.

Ως θιασώτης του “φυσικού ποδοσφαίρου”, ο Τιμούρ Κετσπάγια τακτοποιεί τους παίκτες στο τερέν και επιδιώκει την βελτίωση της ανάπτυξης του παιχνιδιού μέσα από τις προσωπικές εντολές στους ποδοσφαιριστές του, ποντάροντας στον χρόνο, ο οποίος ωριμάζει μια ομάδα και βελτιώνει την ομαδική της τεχνική. Δεν το επιδιώκει αυτό στις προπονήσεις με επαναλήψεις των ασκήσεων ανάπτυξης του παιχνιδιού σε διαφορετικές καταστάσεις αγώνων. Προτιμά αυτή τη διαδικασία να την ακολουθεί η ομάδα του κατά την εξέλιξη των αγώνων, κατά των οποίων τη διάρκεια ο Γεωργιανός προπονητής κάνει fine tuning με τις ατομικές υποδείξεις.

Οι προπονητές αυτής της αντίληψης θεωρούν ότι διαθέτουν ποδοσφαιριστές με αντιληπτική ικανότητα που είναι επαρκής για να εκτελούν εντολές δίχως να είναι απαραίτητο να δημιουργούνται αυτοματισμοί με τις επαναλήψεις των κινήσεων στις προπονήσεις. Κόντρα στην Βέροια η ΑΕΚ έφτιαξε φάσεις. Δεν ήταν επαρκώς αποτελεσματική, και γι' αυτό έζησε μέχρι το 87' με την ανησυχία που δημιουργούσε το εύθραυστο 0-1. Ο προπονητής όμως έχει λόγο για να πιστεύει ότι η ομάδα του ωριμάζει καλά. Η αποτελεσματικότητα έρχεται τελευταία στις ανησυχίες ενός προπονητή. Προηγείται η έγνοια για δημιουργία, παραγωγή φάσεων. Σεπτέμβρη μήνα, στην 2η αγωνιστική υποχρέωση στο πρωτάθλημα γίνεσαι υπερβολικός αν τα ζητάς όλα.

Στα highlights της ΑΕΚ, η έξυπνη κομπίνα ή το προϊόν μιας καλής συνεννόησης μεταξύ του Μπακασέτα και του Γιόχανσον, ο οποίος τρυπά το τείχος με την παρουσία του και το σκύψιμό του, για να δώσει την ευκαιρία σε έναν πολύ καλό εκτελεστή να σημαδέψει με ακρίβεια και να ευστοχήσει για να ανοίξει το σκορ.

Ακόμη καλύτερη είναι η “με κλειστά μάτια” συνεργασία ανάμεσα σε Μπακασέτα και Βάργκας. Χάρη στην πολύ καλή αντίληψη χώρου, ο Ελληνας διεθνής μεσοεπιθετικός βγάζει μάτια στην πλάτη για να δώσει τη μπάλα στον χώρο στον Βενεζουελάνο μεσοεπιθετικός, δημιουργώντας συνθήκη για ελεύθερο σουτ, για γκολ.

Σε αντίθεση με την Βέροια, ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι, όπως έχουμε διαπιστώσει από το καλοκαίρι, μια αξιόλογη ομάδα, με ικανότητα να βάλει δύσκολα σε έναν διεκδικητή του τίτλου ακόμη και στην έδρα του μεγάλου. Και χθες κατάφερε να αμφισβητήσει για περίπου 22' λεπτά τον Παναθηναϊκό και την επιλογή του Αντρέα Στραματσόνι για τον σχηματισμό των γηπεδούχων με τους τρεις στόπερ. Μέχρι την αποβολή του Πασχαλάκη ο ΠΑΣ κατάφερνε να ανταπεξέλθει με σχετική άνεση. Αντίθετα, δεν μπορούσε να το κάνει μετά το 34', δηλαδή από τη στιγμή που προστέθηκε ο Βιγιαφάνες. Κι αυτή η αδυναμία του ΠΑΣ δεν οφειλόταν τόσο στο αριθμητικό μειονέκτημά του στη φάση της άμυνας, αλλά κυρίως στην ύπαρξη ακόμη ενός μεσοεπιθετικού που κινήθηκε απειλητικά τόσο με τη μπάλα όσο και χωρίς αυτή.

Και κάπως έτσι ήρθε το 1ο γκολ στο 37'. Ο Παναθηναϊκός έβαλε τέσσερις παίκτες στην περιοχή (Βιγιαφάνες, Λουντ, Λέτο, Μπέργκ), ο Μπέργκ βρήκε χώρο στην πλάτη των απασχολημένων κεντρικών αμυντικών, ο Κουλιμπαλί έβγαλε μια πολύ καλή σέντρα από δεξιά και η πολύ καλά δουλεμένη τακτικά ομάδα του Στραματσόνι έλυσε για πρώτη φορά τον γρίφο.

Το ίδιο καλή και ενδιαφέρουσα ήταν και η επίθεση που γέννησε το δεύτερο γκολ. Ο Κουλιμπαλί κινήθηκε προς τα δεξιά για να πάρει μαζί του τον – αριστερό μπακ χαφ – Κοζορόνη ώστε να δώσει χώρο και χρόνο, και μαζί και στήριξη, στον κάτοχο της μπάλας Μπεργκ. Για τον Σουηδό δούλεψε στη φάση και ο Ζέκα, ο οποίος κινήθηκε κάθετα προκειμένου να απασχολήσει τον – αριστερό στόπερ – Σκόνδρα. Και με την κίνησή του ο Λέτο “κράτησε” τους άλλους δύο στόπερ του ΠΑΣ με συνέπεια να βρει ο Λουντ τον χώρο, τον οποίο σημάδεψε ο Μπεργκ για να δημιουργήσει ένα γκολ που ευφραίνει την καρδιά ενός προπονητή – λάτρη της βελτίωσης της ομαδικής τεχνικής της ομάδας του.

Μια καλή κομπίνα ή μια πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ δημιουργού Λεντέσμα και εκτελεστή Λέτο φανερώνει και το τρίτο γκολ. Ο Λέτο βγαίνει από την άμυνα και κινείται σε ελεύθερο χώρο, ο Λεντέσμα σημαδεύει με ακρίβεια και ο Παναθηναϊκός φτάνει σε ένα γκολ που είναι εύκολο στο μάτι αλλά θέλει δουλειά, συνεννόηση, συγχρονισμό και εκτελεστική ακρίβεια για να επιτευχθεί.

Δύσκολα έβαλε και ο Ηρακλής στον Ολυμπιακό, χάρη στο πείσμα των ποδοσφαιριστών του και στην καλή δουλειά ενός αποδεδειγμένα ικανού Ελληνα προπονητή, του Νίκου Παπαδόπουλου. Γι' αυτό αποκτά αξία η αντίδραση των Πρωταθλητών, η οποία δημιουργεί την αίσθηση ότι στη διάρκεια του τελευταίου μήνα δουλεύουν με έναν αποτελεσματικό προπονητή. Ο Ολυμπιακός επιχείρησε να γυρίσει το ματς με οργανωμένο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Εφτιαξε ευκαιρίες χάρη σε καλές συνεργασίες ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές που ήταν πολύ καλά τακτοποιημένοι στο επιθετικό 1/3 του τερέν.

Εκτός από δουλειά προπονητή, ο Ολυμπιακός έβγαλε στο τερέν του Καυταντζογλείου και ατομική ποιότητα που έκανε τη διαφορά. Τέτοια ποιότητα έβγαλε ο Αντρέ Μάρτινς στο 75': εξουδετέρωσε έναν παίκτη με την ντρίμπλα του και δύο παίκτες με την πάσα του στον χώρο προς τον οποίο είχε αρχίσει να κινείται ο Ιντέγε. Χάρη στην ντρίμπλα και την ασίστ του Πορτογάλου, ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε μια “4 επιτιθέμενοι εναντίον 3 αμυνόμενων” επίθεση, που είχε προοπτικές αποτελεσματικότητας ακόμη και αν ο Ιντέγε είτε επέλεγε να μην τελειώσει ο ίδιος τη φάση είτε αστοχούσε και έφερνε τον Ολυμπιακό στη θέση να κυνηγά τη μπάλα μετά από μια απόκρουση.

Στα ματς της 2ης αγωνιστικής η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδωσαν ενδιαφέροντα δείγματα δουλειάς των προπονητών τους. Δείγματα ικανά να δημιουργούν ή να συντηρούν στους οπαδούς τους την αισιοδοξία ότι ότι η δουλειά είναι καλή και έχει πιθανότητες να αποδειχθεί αρκετή για να στηρίξει τα όνειρα για την κατάκτηση του τίτλου. Πρόκειται όμως για δείγματα, και μάλιστα τα πρώτα. Γι' αυτό ο παρατηρητής οφείλει να είναι επιφυλακτικός.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.