Όσο πιο «κλειστά», τόσο πιο καλά…

Όσο πιο «κλειστά», τόσο πιο καλά…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Όσο πιο «κλειστά», τόσο πιο καλά…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το blog του στο gazzetta με ποια ομάδα θα παίξει απόψε ο Ολυμπιακός…

Ποια είναι η Γιανγκ Μπόϊς; Πολύ απλά, σταθερά η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελβετία πίσω από τη Βασιλεία, Νο 19 παρακαλώ στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ (Νο 26 ο Ολυμπιακός)…

Αυτή την στιγμή η αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι 2η στο ελβετικό πρωτάθλημα, όπως δεύτερη είχε τερματίσει και πέρσι και πρόπερσι, αλλά και την αμέσως προηγούμενη σεζόν! Να θυμίσω ότι το ελβετικό πρωτάθλημα στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ είναι Νο 12, ενώ το ελληνικό Νο 14…

Η Γιάνγκ Μπόϊς είναι μία ομάδα με τον ίδιο προπονητή από τον Αύγουστο του 2015 και μία ομάδα που φέτος στις μεταγραφές είχε το μίνιμουμ των αλλαγών: πήρε έναν (κυνηγό) και έδωσε έναν (δεξί μπακ). Παράλληλα, αυτή την στιγμή έχει 7 παιχνίδια πρωταθλήματος στα πόδια της.

Αντικειμενικά κι όχι με…αερομπουρδολογίες, με αυτό τον αντίπαλο παίζει απόψε ο Ολυμπιακός. Μέσα στο σπίτι του αντιπάλου του, γήπεδο σαν το Καραϊσκακη, με 30.000 θέσεις-και με αγωνιστικό χώρο παγίδα (πλαστικός χορτοτάπητας). Ένας Ολυμπιακός που έχει αλλάξει προπονητή πριν ένα μήνα και που έκανε εφτά μεταγραφές σε αυτό τον τελευταίο μήνα.

Ίσως εγώ να μην ξέρω από μπάλα και βλέπω πολύ δύσκολο το έργο των πρωταθλητών Ελλάδας υπό αυτές τις συνθήκες (κι απολύτως αποδεκτή μία ισοπαλία…) και να είναι σωστοί αυτοί που λένε, έλα μωρέ ποια Γιανγκ Μπόϊς-πάντως, όταν έλεγαν έλα μωρέ ποια Χάποελ και έλα μωρέ ποια Αρόουκα, μάλλον την είχαν πατήσει...

Τους Ελβετούς τους έχω δει σε ολόκληρο παιχνίδι μία φορά, στο 1-3 εντός έδρας από την Γκλάντμπαχ στο πρώτο ματς για τα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ κι αφού προηγουμένως είχαν αποκλείσει τη Σαχτάρ! Τι είδα; Με μία κουβέντα: η Γιάνγκ Μπόϊς θα διεκδικούσε πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Το σκορ ήταν μαγική εικόνα: Οι Γερμανοί στο α΄ ημίχρονο έκαναν γκολ τη μοναδική τους φάση, όταν ο Ράφαελ πέρασε την μπάλα ανάμεσα από τέσσερις αμυντικούς. Οι δε Ελβετοί είχαν δύο ευκαιρίες, χωρίς όμως να ισοφαρίσουν. Με το που κατάφεραν κι ισοφάρισαν στις αρχές του β΄ ημιχρόνου, έχουν μεγάλη ευκαιρία να κάνουν και το 2-1. Και μέσα σε ένα λεπτό γίνεται το 1-2, με γκολ-ορισμό του οφσάϊντ. Και «καπάκι» σε ένα δεύτερο λεπτό το 1-3 με γκολ από κόντρα κι αλλαγή της μπάλας που έφευγε άουτ (για του λόγου το αληθές https://www.youtube.com/watch?v=nyuADs-4nSc).

Εάν η Γιανγκ Μπόϊς παίξει έτσι απόψε, ο Ολυμπιακός, που μέχρι τώρα βλέπουμε φέτος, θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Μου έχουν πει, πάντως, ότι οι Ελβετοί είχαν κάνει τότε, ακριβώς πριν ένα μήνα, την καλύτερή τους φετινή εμφάνιση, ανώτερη κι από το 2-0 επί της Σαχτάρ. Και υπάρχει και μία άλλη παράμετρος: από εκείνη την ενδεκάδα των Ελβετών λείπουν δύο σημαντικές μονάδες, ο στόπερ Βίλοτις κι ο φορ Ουαρό. Από την άλλη, θα παίξουν ο πιο έμπειρος αμυντικός τους, ο αρχηγός Φον Μπέργκεν, που τότε ήταν τραυματίας, αλλά και το μεγαλύτερο ταλέντο τους, ο δίμετρος μέσος Ζακαρία, που τότε είχε μπει αλλαγή.

Γνώμη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να «φάει» την μπάλα στα πρώτα λεπτά και να αποφύγει αιφνιδιασμό και γενικά να πάει να κάνει ένα παιχνίδι για «κλειστό» σκορ. Οι γηπεδούχοι υπερτερούν σε ρυθμό, ξέρουν άριστα το πλαστικό τους τερέν και οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κοιτάξουν πώς να ελέγξουν το παιχνίδι, να μη δώσουν χώρους στην άμυνά τους γιατί οι τρεις από τους τέσσερις μπροστινούς της Γιανγκ Μπόϊς είναι γρήγοροι και να ψάξουν το γκολ βρίσκοντας αυτοί χώρους κι εκμεταλλευόμενοι στημένες φάσεις.

Η μεγαλύτερη εμπειρία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη κι οι ποιοτικές μονάδες του μπορεί να κάνει τη διαφορά, με μία σωστή διαχείριση του αγώνα, αλλά προπάντων με πολύ τρέξιμο και αντοχές της ομάδας ως το 90’ κι όχι ως το 70’...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.