Υπόθεση Μαρινάκη και οι... προεκτάσεις της!

Υπόθεση Μαρινάκη και οι... προεκτάσεις της!

Θα οδηγηθεί σε δίκη ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού; Θα προφυλακιστεί; Θα έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη; Θα τιμωρηθεί από την ΕΠΟ; Πότε θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση;

Υπόθεση Μαρινάκη και οι... προεκτάσεις της!
Οπως έχω γράψει πολλές φορές σε δικαστικές υποθέσεις, κατά την άποψη μου δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να επιβάλει ποινές και να αποφασίζει για αθώους και ενόχους, όποιος κι' αν είναι ο κατηγορούμενος. Οπως κατά την άποψη μου δουλειά του δημοσιογράφου που ερευνά είναι να υποδεικνύει τα κακώς κείμενα, τις παραλείψεις ή τις υπερβολές της δικαιοσύνης, αν υπάρχουν τέτοιες και όχι να επηρεάζει ή να προσπαθεί να επηρεάσει την δικαιοσύνη μέσω της κοινής γνώμης για τις αποφάσεις της.
Το “βάλτε τον μέσα επιτέλους τι περιμένετε...” ή το “αν τον βάλετε μέσα θα ξεσηκωθεί η μισή Ελλάδα...” είναι κατά την άποψή μου η χειρότερη μορφή δημοσιογραφίας και ο χειρότερος τρόπος χειραγώγησης του κόσμου, αλλά και εμφανέστατη προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης.
 
Ασφαλώς και έχω προσωπική άποψη και αποκρυσταλλωμένη νομίζω. Αλλά την άποψή μου δεν θα την κάνω απόφαση δικαστηρίου, ή πολύ περισσότερο δεν θα την μετατρέψω στη φράση “αυτή την απόφαση πρέπει να πάρει το δικαστήριο...”.
Αφού αφήσω λοιπόν τα “αθώος” ή “ένοχος” για άλλους συναδέλφους ας μπω σε αυτό που νομίζω ότι θα ήθελε ο κόσμος να ξέρει. Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης” και φυσικά του Βαγγέλη Μαρινάκη.
 
Καταρχάς η τελευταία εξέλιξη ήταν η απολύτως αναμενόμενη. Δεν νομίζω ότι αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, ούτε για τον ίδιο τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι πλέον γεγονός ότι ο εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή του σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις με βούλευμα. Πρόκειται για μία εξέλιξη που στριμώχνει στα σχοινιά τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, ο οποίος αν μη τι άλλο και ουσιαστικά και επικοινωνιακά είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Το μοναδικό ευχάριστο μαντάτο για αυτόν και πολύ σημαντική λεπτομέρεια αυτής της υπόθεσης, ότι εν τέλει δεν διώκεται για την βομβιστική επίθεση στο φούρνο του Κωνσταντινέα.
Από το σημείο όμως που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι να τελειώσει αυτή η υπόθεση έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο. Και ασφαλώς υπάρχουν ορισμένα καθοριστικά σταυροδρόμια σε αυτό τον δρόμο...
 
Τα κρίσιμα σταυροδρόμια...
 
Το πρώτο και μεγαλύτερο, το οποίο θα κριθεί και σχετικά άμεσα από το Συμβούλιο Εφετών είναι αν θα υπάρξει προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη και το δεύτερο αν θα οδηγηθεί σε δίκη; Οι δικαστικοί και νομικοί κύκλοι κάνουν σχεδόν με βεβαιότητα την εκτίμηση ότι δεν θα προφυλακιστεί και ότι θα οδηγηθεί σε δίκη στην οποία θα αποδειχτεί αν είναι αθώος ή ένοχος. Δεν εκτιμούν κάποιες δηλώσεις στον Τύπο ικανές να οδηγήσουν στην προφυλάκισή του και δεν εκτιμούν ότι με τέτοιες κατηγορίες είναι δυνατόν το Συμβούλιο Εφετών να μην τον στείλει στην αίθουσα του δικαστηρίου...
 
Βεβαίως και οι δύο είναι πιθανές εκτιμήσεις αλλά όχι απολύτως βέβαιες. Πρόκειται για το σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αναφέρουν σχεδόν όλοι χαρακτηριστικά. Αν όντως λοιπόν συμβεί το σύνηθες που είναι η μη προφυλάκισή του και η παραπομπή του σε δίκη, τι θα ακολουθήσει;
 
Οι επιπτώσεις για τον Ολυμπιακό...
 
Καταρχάς οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών θα πάρουν αρκετές ημέρες ή και μερικές εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι σε εξέλιξη και ο Ολυμπιακός θα έχει ήδη παίξει στον όμιλο ένα ή δύο ευρωπαϊκά ματς. Η UEFA θα δεχτεί πιέσεις (δέχεται ήδη) από όσους έχουν έννομο συμφέρον, για να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και η τελευταία θα έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη να τον αποκλείσει άμεσα, η δεύτερη να τον αποκλείσει από την επόμενη σεζόν και η τρίτη να περιμένει την οριστική απόφαση της δίκης.
 
Βαρύνουσα σημασία στην απόφασή της φαίνεται ότι θα παίξει η προφυλάκιση ή όχι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην περίπτωση των αποκλεισμών του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά και άλλων ομάδων είχε υπάρξει προφυλάκιση των προέδρων – ιδιοκτητών. Αλλά και αυτό δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αν προφυλακιστεί ο Μαρινάκης η UEFA θα αποκλείσει τον Ολυμπιακό άμεσα ή από την επόμενη σεζόν ή αν δεν προφυλακιστεί ότι δεν θα τον τιμωρήσει. Απλώς το πιθανότερο σενάριο είναι η προφυλάκιση ή μη του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού να παίξει καταλυτικό ρόλο...
 
Οπως θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την UEFA τι θα συμβεί στην ελληνική αθλητική δικαιοσύνη. Αν για παράδειγμα οι ανεξάρτητοι τακτικοί δικαστές εδώ, πάρουν απόφαση να καλέσουν τον Μαρινάκη σε απολογία και τιμωρήσουν τον Ολυμπιακό με σοβαρές ποινές (αφαίρεση βαθμών ή υποβιβασμό) και όχι με κάποιο τυπικό πρόστιμο ή με προσωπικές ποινές, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η UEFA θα ακολουθήσει.
 
Τι θα συμβεί με την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη; Αφού θυμίσω ότι πρόκειται πλέον για ανεξάρτητους τακτικούς δικαστές η επιτροπή δεοντολογίας έχει δύο δρόμους. Η μία να καλέσει άμεσα τον Βαγγέλη Μαρινάκη λαμβάνοντας υπόψη της το βούλευμα του εισαγγελέα ή να περιμένει μερικές μέρες – εβδομάδες για την επικύρωση από το Συμβούλιο Εφετών ότι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού παραπέμπεται σε δίκη. Για το αν θα τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός και με τι ποινές, σίγουρα ρόλο θα παίξουν και οι εκλογές που έρχονται στην ΕΠΟ στις αρχές Οκτωβρίου...
 
Ο χρονικός ορίζοντας...
 
Αν και εφόσον οδηγηθούμε σε δίκη αυτή θα χρειαστεί μερικούς μήνες για να ξεκινήσει. Σίγουρα όχι μέσα στο 2016. Ανάλογα με τον τελικό αριθμό των κατηγορούμενων αλλά και των μαρτύρων και φυσικά τα... γνωστά φαινόμενα στα ελληνικά δικαστήρια των αναβολών, της αποχής των δικηγόρων κ.τ.λ.π., θα χρειαστεί στην καλύτερη περίπτωση ένας χρόνος και στην χειρότερη δύο μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ασφαλώς και θα υπάρξει συνέχεια ανάλογα με τις αποφάσεις με εφέσεις κ.τ.λ.π αλλά εκεί, η όποια απόφαση θα έχει παρθεί, θα θεωρηθεί από τα αθλητικά δικαστήρια Ελλάδας και Ευρώπης ως δεδομένη σε σχέση με τις δικές τους αποφάσεις. Δεν θα περιμένουν τις εφέσεις δηλαδή. Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν έχει τιμωρηθεί ως τότε και ο Μαρινάκης κριθεί ένοχος, τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθούν τιμωρίες από την UEFA για τον Ολυμπιακό (αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της για τουλάχιστον 2 χρόνια), ενώ στην περίπτωση που κριθεί αθώος τότε ασφαλώς δεν θα συμβεί τίποτα.
Οποια κι' αν είναι τότε η διοίκηση της ΕΠΟ μία... καταδίκη του Μαρινάκη θα επιφέρει οπωσδήποτε τιμωρίες για τον Ολυμπιακό. Το ποιες θα είναι (αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο ή υποβιβασμός ή και αφαίρεση τίτλων) ίσως εξαρτηθεί ως ένα βαθμό (είπαμε πρόκειται για ανεξάρτητη επιτροπή) και από το ποιός θα ελέγχει την ΕΠΟ εκείνη την εποχή.
 
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στις άλλες επιχειρήσεις του μέχρι να γίνει η δίκη και να κριθεί η ενοχή ή η αθωότητα του (εφόσον πάμε σε δίκη φυσικά) νομικά δεν θα έχει σοβαρά ζητήματα. Την τηλεοπτική άδεια για παράδειγμα μπορεί να την αποκτήσει κανονικά, αφού όπως προβλέπει ο νόμος του αφαιρείται μόνο στην περίπτωση που καταδικαστεί, ενώ νομικό ζήτημα δεν προκύπτει ούτε για τις επιχειρήσεις ναυτιλίας. Προκύπτει βεβαίως έτσι κι' αλλιώς το μεγάλο επικοινωνιακό πρόβλημα και το τσαλάκωμα του πρεστίζ του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, ο οποίος μέχρι να ολοκληρωθεί η δική θα βλέπει δεκάδες δημοσιεύματα σε Ελλάδα και φυσικά εξωτερικό με την φωτογραφία του και αναφορές στις κατηγορίες που τον βαραίνουν.
Στη μοναδική επιχειρηματική του δραστηριότητα στην οποία μπορεί να αποκτήσει πρόβλημα από αυτή την εξέλιξη είναι στη Νότιγχαμ Φόρεστ...
 
Η κόντρα με την δικαιοσύνη...
 
Η ολομέτωπη επίθεση του Μαρινάκη σε συγκεκριμένους δικαστικούς εκτός από άκομψη και ασυνήθιστη, δεν είναι τυχαία. Πέρα από τις κατά το δοκούν εκτιμήσεις που κάνει ο καθένας, είτε περί αδέκαστων δικαστικών λειτουργών που ενοχλούν τον Μαρινάκη, είτε το ακριβώς αντίθετο σενάριο για τους συγκεκριμένους δικαστές που υποστηρίζει η πλευρά του Ολυμπιακού, η ουσία της κόντρας είναι αλλού. Η ρίζα της βρίσκεται στο πολιτικό παρασκήνιο της χώρας και σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο. Τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά...
 
Τι θα γίνει στο τέλος;
 
Και επειδή η μεγαλύτερη απορία όλων είναι τι θα γίνει στο τέλος; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Προφανώς και δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω, ούτε διαθέτω μαντικές ικανότητες. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι θα πρόκειται για μία δίκη που θα έχει δύσκολα κομμάτια και για την εισαγγελία και για τους κατηγορούμενους και θα κριθεί από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Ανετα δεν θα αισθανθεί κανείς. Σίγουρα αθώος ή σίγουρα ένοχος δεν υπάρχει και κανείς δεν θα κάνει περίπατο σε αυτή τη δίκη κατά την διάρκειά της. Στο τέλος μπορεί για έναν από τους δύο (εισαγγελία ή κατηγορούμενους) να μοιάζει με περίπατο, αλλά δεν θα είναι τέτοιος κατά την διάρκεια, αναφέρουν κάποιες εκτιμήσεις.
 
Οπως χαρακτηριστικά μου είπε ένας νομικός, “για να μιλήσω στη γλώσσα σου και φυσικά με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, το ματς είναι ντέρμπι. Ακόμη κι' αν λήξει 3-0, το 2-0 θα έχει γίνει στο 89' και μέχρι τότε...”

Best of internet